01 mei '15

Twee pareltjes uit Brussel

4123
door Herman Dierickx
Je zou er versteld van staan hoeveel onbekende parken en natuurgebieden het Brussels Gewest rijk is. De mooiste gebieden liggen in het oostelijke deel. Twee pareltjes liggen broederlijk naast elkaar in Watermaal-Bosvoorde.

Het Park Tournay-Solvay en het Vuurkeiendomein zijn twee gebieden die je degusteert; waar je dus niet achteloos even doorheen wandelt. Het eerste is 7 ha groot, al bij al nog redelijk onbekend, en dus niet platgelopen door wandelaars. Nochtans heeft architect Jules Buyssensin het begin van vorige eeuw erg zijn best gedaan om er een mooi geheel van te maken.

Hij deelde het park op in drie duidelijk van elkaar gescheiden zones. Bovenaan koos hij voor een Engelse tuin, met een rond rozenperk dat binnenkort in volle glorie staat. Juni is niet voor niks de rozenmaand. Daar staat ook de ruïne van het afgebrande kasteel, waarvoor al vele jaren geen geld is om het te restaureren. Hier en daar neemt de natuur dan maar de rol van bewoner op zich en dat geeft een aparte sfeer aan het voormalige statige gebouw.

GEWELDIGE AFDALING

Langs slingerende paadjes daal je de helling af, en dat is meteen een tweede biotoop die Buyssens belangrijk vond. Het park maakte vroeger integraal deel uit van het Zoniënwoud en die sfeer wilde hij op dat hellend vlak accentueren. Je vindt er dan ook de statige eiken en beuken uit het kathedralenwoud terug, helemaal gekaderd in een schitterend logisch en natuurlijk aanvoelend geheel.

Helemaal beneden, aan de voet van de helling, liggen enkele waterpartijen als exponent van het vochtige leefgebied dat tevens deel is van het historische en hedendaagse Zoniënwoud. De water- en moerasplanten vormen de basis van deze natuurzone, waar ook watervogels en steltlopers elke dag van het jaar van de partij zijn. Aan vissen en amfibieën is er geen gebrek, noch aan de vele watergebonden insecten die het hier perfect naar hun zin hebben.

Rond deze tijd van het jaar vliegen de eerste libellen en waterjuffers in het rond. De vuurjuffer, een rood met zwart frêle beestje van een paar centimeter lengte, is er bijna elk jaar als eerste bij. Daarna volgt onder meer het lantaarntje, dat evenals de azuurjuffer met de hoofdkleuren zwart en blauw is gezegend. Het zijn rovers die zich tegoed doen aan de muggen en vliegen die hun leven in en aan de rand van de vijvers slijten. Je vindt hier ook nog een boomgaard en een moestuin.

DRIEDUIZEND JAAR

Van hieruit kun je doorlopen naar het aangrenzende natuurgebied van het Vuurkeien domein of het Domaîne du Silex, zo genoemd naar de oude artefacten die er in grote hoeveelheden zijn teruggevonden en die dateren uit een periode van bijna drieduizend jaar geleden. Dit wonderlijke gebied van 4 ha is sinds 1980 in beheer van Leefmilieu Brussel, dat samen met de Commission ornithologique de Watermael-Boitsfort (www.cowb.be) zorgt voor topnatuur in de vijvers en de graslanden. De COWB volgt het reilen en zeilen van de natuur van nabij op en staat in voor de informatie over de inrichting ervan.

Je kunt er inspiratie opdoen over hoe je een bijenhotel maakt en ophangt bij je thuis, of hoe je een vossenvrije kippenren in elkaar knutselt. Ook de bijzonder natuurrijke graslanden leveren inspiratie om je gazon om te toveren naar een interessante natuurzone.

De vereniging organiseert regelmatig infomomenten of workshops die de natuur dichterbij brengt. De meeste activiteiten vinden plaats in het Frans, maar de vriendelijke mensen daar zijn zeer behulpzaam om het de anderstaligen naar hun zin te maken. Tijdens de hele zomerperiode kun je in beide gebieden schitterende  landschapsfoto’s maken.
 

Het Park Tournay-Solvay is alle dagen open. De ingang ligt aan de Terhulpensesteenweg, vlakbij het treinstation van Bosvoorde.

Het Vuurkeiendomein is open op zaterdag van 9 tot 17 uur en op de eerste zondag van elke maand van 9.30 tot 12 uur. Op dat moment kan je aansluiten bij een educatieve wandeling in het gebied en omgeving. De ingang vind je op de hoek van de Vorsterielaan en de Terhulpensesteenweg, aan de Vuursteenweg of Chemin des Silex huisnummer 10.

Topografische kaart: NGI 31/7-8 (schaal 1:20.000)