01 apr '18

KaDeeke

257
door Tine De Wilde
Verrassing! Een kindertekening tussen het doordeweekse grijs. Een speels en vrolijk zicht is het.

Tegen grijze en groene buitenwanden klimmen kleurrijke slangen, of zijn het regenpijpen, in organische vormen naar boven. Roosters in rood, blauw, geel, een zot ventje en een vis maskeren ventilatieopeningen en -pijpen. Geen twee dezelfde, maar wel allemaal in handgemaakte keramiek. In kleurrijke letters heet kinderdagverblijf KaDeeke de allerkleinsten welkom in hun tweede thuis.

Het werd een prachtige realisatie waar duurzaamheid met een authentieke artistieke toets en een nieuwe visie op de inhoudelijke werking van kinderopvang samengaan. Anders dan in veel bestaande kinderkribbes kiest het KaDeeke bewust voor een verticale werking. In tien verschillende ‘huisjes’ met elk een eigen keuken, living, badkamer op kindermaat, slaapkamers en tuintje groeien kinderen van verschillende leeftijden, baby’s en peuters, samen op, net zoals thuis. Zo leren ze veel van elkaar. Ook de band tussen begeleiders, kinderen en ouders is hechter.

De architecten van Atelier Kyoto en kunstenaar-keramist Jan Vander Elst zorgden voor een totaalspel van duurzame, huiselijke ruimtes en organische, kleurrijke vormen. Het gebouw werd opgemaakt als passiefhuis met zonnepanelen, daktuinen, recuperatie van regenwater in een heel groene omgeving. Er is ook een gemeenschappelijke tuin. Voor de regenafvoer werden handgemaakte keramieken elementen rond flexibele regenpijpen aan elkaar gezet over een hoogte van acht meter, een huzarenstukje. Dit huis groeit met zijn omgeving en kinderen groeien in dat huis.