01 apr '18

De moderne
boerkozen

2882
door Tina Deneyer
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil dat tegen 2030 dertig procent van het aangeboden fruit en groenten een duurzame oorsprong heeft. Dat betekent: biologisch, lokaal of van de korte keten. Om dat te bereiken slaan Brussel en de Groene Gordel de handen in elkaar.

‘In de Rand van Brussel zorgen tal van land- en tuinbouwbedrijven voor een gevarieerd aanbod aan heerlijke producten recht van de boer. Met 1,2 miljoen inwoners vormt Brussel een enorme potentiële afzetmarkt voor onze boeren, maar in de praktijk is onze hoofdstad nog vaak onontgonnen terrein. Met de actie Brussel LUST willen we de boer terug verbinden met zijn buur, de grootstad’, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

Het project begint niet volledig vanaf nul. ‘Een aantal pioniers hebben de stap al gezet’, zegt Elisabeth Taupinart van de Brusselse Dienst Landbouw. ‘En zo komt alles terug: onze grootouders brachten vroeger ons witloof via de spoorlijn Mechelen-Brussel tot bij de Brusselaar, nu doen wij hetzelfde via een website, facebook en een distributeur.’