01 jun '18

Hangjongeren maken kortfilm
met politie

12174
door Gerard Hautekeur
Ze hingen wat rond, telkens weer. Maakten lawaai, staken kattenkwaad uit, zorgden voor onrust bij buurtbewoners en voorbijgangers. Nu maken die hangjongeren een kortfilm over hun leven. Samen met de politie.

Mijn gesprekspartners winden er geen doekjes om. Een paar jaar geleden was er een fiks probleem in Strombeek-Bever met hangjongeren van hoofdzakelijk allochtone origine. Zij troepten samen aan het cultureel centrum en aan het Dienstencentrum Ter Borre aan het Sint-Amandsplein. Het schrikte mensen af en de buurt zag hen als een bedreiging. Zitbanken werden weggehaald, maar dat was niet de oplossing. Daarop startte de gemeentelijke integratiedienst met een werking voor hangjongeren. Het filmproject waaraan ze nu werken, komt tot stand in samenwerking met de politie, het cultureel centrum, de jongerenwerking van de Groep Intro, de gemeentelijke integratiedienst en het Huis van het Kind.

ONTMOETINGSPLAATS

Aanvankelijk was de verstandhouding met de politie zoek. Maar wijkagent Stefaan Borremans, die zelf opgroeide in Strombeek-Bever, slaagde erin om het vertrouwen van de jongeren te winnen. De bevoegde schepen voor Integratie, Paul Hermans (CD&V), vat de verandering treffend samen: ‘Vroeger staken jongeren de middelvinger op, nu zwaaien ze naar de politie’. Een wijkgerichte, preventieve aanpak loont. We ontmoeten elkaar in het Allemanslokaal in de sporthal Vertommen in Strombeek-Bever. Het lokaal is volledig opgeknapt en ingericht door de jongeren. Nu is het hun ontmoetingsplaats waar ze op woensdag- en vrijdagnamiddag activiteiten organiseren. Op zondag is er in de sporthal zaalvoetbal. Nick Isella, de verantwoordelijke voor de jongerenwerking, jongeren Mehdi Hanini en Ismaël El Ouaghli, politie-inspecteurs Stefaan Borremans en Kurt De Meuter zijn enthousiast over het filmproject. De film gaat later dit jaar in première in het CC Strombeek.

KORTFILM MET RUGZAK

Een film maken, leek eerst onbetaalbaar. Het toeval wil dat de politie-inspecteurs Borremans en De Meuter deel uitmaken van het amateurproductiebedrijf Pine Peak Entertainment. Zij boden aan om de film te realiseren. Ze doen alles in eigen beheer. Van het scenario schrijven, opnames maken, muziek en soundtrack tot het monteren. De jongeren zijn bij alle aspecten van de film betrokken, ze kunnen er hun boodschap in kwijt en zoeken mee naar financiële middelen. Het is een film over het leven van hangjongeren, maar het is niet de bedoeling om de cultuur van hangjongeren op te hemelen, integendeel. Hoofdrolspeler Mehdi vertelt hoe schijnbaar kleine, ondeugende feiten uit het verleden grote gevolgen hebben en hem nu bij het zoeken van een stageplaats nog parten spelen. ‘Het verleden met een belastend rugzakje haalt me in’, zegt Mehdi Hanini.

NIEUWE KANSEN

‘De film STRMBK is in de eerste plaats een positief verhaal’, benadrukt Ismaël El Ouaghli. ‘We waarschuwen jongeren om niet dezelfde fouten te maken en tegelijk moedigen we hen aan om nieuwe kansen te grijpen.’ Jongeren als Mehdi en Ismaël waren vanaf het prille begin actief in het Allemanslokaal. Intussen organiseren ze vrijwillig activiteiten voor jongeren in het lokaal in Strombeek en in het ontmoetingscentrum ’t Motje in Borgt. De film geeft de jongeren de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen en hun talenten te ontdekken. ‘Er is absoluut geen haast bij de realisatie van de film omdat het vooral ook een leerproces is. Het project in Strombeek-Bever toont aan dat je baat hebt bij een preventieve aanpak. Met repressie haal je niet altijd het beste resultaat. We verrichten geen wonderen, maar we zijn tevreden als we jongeren op het juiste pad kunnen houden en nieuwe kansen kunnen geven’, verduidelijkt wijkagent Borremans.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.