22 sep '16

Ruimte voor de boomgaard 

3608
door Herman Dierickx
Op vele plaatsen in allerlei gemeenten van de Rand zijn nieuwe boomgaarden aangelegd of gewoon hier en daar wat individuele oude fruitrassen aangeplant. Rond deze tijd van het jaar kan je de vele variëteiten proeven, en het mag gezegd dat er heel wat interessante smaken bestaan.

De jongste jaren zit de aandacht voor het natuurlijk erfgoed in de lift. Daar profiteert het natuurlijk patrimonium van, zoals dat van oude fruitrassen. Vooral via de Regionale Landschappen hebben de mensen nu ook toegang tot het plantgoed daarvan, en dat is er aan te zien.

De boomkwekers zijn zich hier goed van bewust en spelen maar al te graag in op de vraag. Op vele plaatsen in allerlei gemeenten van de Rand zijn daardoor nieuwe boomgaarden aangelegd of gewoon hier en daar wat individuele oude fruitrassen aangeplant.

Rond deze tijd van het jaar kan je de vele variëteiten proeven, en het mag gezegd dat er heel wat interessante smaken bestaan. De vele proeverijen lokken vele geïnteresseerden die uiteindelijk ook wat oude rassen in hun tuin willen. Ze profiteren ervan dat de meeste variëteiten tegenwoordig te verkrijgen zijn in hoog- en halfstam.

Laagstam wordt toch nog steeds gepercipieerd als ecologisch wat minderwaardiger, en dat klopt ook wel. Als je gaat voor rustieke soorten denk je automatisch in de ecologische waardevolle soorten, en die zijn nu eenmaal interessanter in de half- of hoogstamversie. Daar kunnen spreeuwen of spechten tenminste hun nest in maken.  Ook meegenomen is dat de rustieke soorten te vinden zijn in zowel het appel-, peren-, pruimen- als kersengamma. De echte liefhebbers planten er nog een of enkele mispels bij en dan is het plaatje compleet.

Dan is er voldoende aandacht nodig voor het grasland onder de bomen. Niet bemesten, twee keer per jaar maaien en afhalen, geen pesticiden gebruiken, insectenhotels plaatsen, een poeltje aanleggen,... Het spreekt vanzelf, maar als je deze principes effectief in de praktijk brengt, zijn jij en de natuur voor lange tijd de grote winnaars.