01 mrt '24

‘Een mix van
genres, locaties
en artiesten’

600
door Michaël Bellon
De derde editie van het festival PianoDays heeft in de tweede helft van maart plaats in elf gemeenten en steden in de Noordrand en in Mechelen. Een uniek samenwerkingsverband goed voor 20 concerten met piano, en voor het eerst ook met de blazers van een big band, een brassband en enkele harmonieorkesten.

28 maart is de internationale dag van de piano. Het is de 88e dag van het jaar, en een piano telt 88 toetsen, vandaar. De dag werd in het leven geroepen door de Duitse componist Nils Frahm en wordt ondertussen wereldwijd gevierd. Zo ook door de culturele partners uit elf gemeenten en steden die samen het festival PianoDays organiseren.

Samenwerken

PianoDays2024 heeft plaats in de gemeenten van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Cultuur Noordrand, het cultureel netwerk van steden en gemeenten ten noorden van Brussel (Asse, Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en vzw ‘de Rand’) dat dient om culturele en maatschappelijke uitdagingen efficiënter aan te pakken door samen te werken.

Volgens coördinator Jo Sollie zijn de Piano Days – met hun mix van klassiek en andere genres, gevestigde namen en aanstormend talent, gekende en meer avontuurlijke locaties – een mooi voorbeeld van de manier waarop het netwerk heel veel partners en gemeenten meekrijgt die op eigen houtje dit soort concerten misschien niet zouden kunnen aanbieden.

Sollie: ‘Er zijn een aantal gemeenten, zoals Londerzeel of Merchtem die geen cultuurhuis hebben, of nog andere waar klassieke muziek programmeren niet evident is. Door dit festival en de gezamenlijke campagne wordt dat wel mogelijk. Met Kim Van den Brempt en Piet Van Bockstal hebben we dit jaar opnieuw twee curatoren om het programma samen te stellen. Dat gaat heel breed. Zo plaatsen we in vier gemeenten, waaronder de Asiatsite in Vilvoorde, een aantal gepimpte buffetpiano’s waar leerlingen uit de kunstacademie op zullen spelen. We trekken ook naar een aantal minder evidente plekken, zoals het Hof van Boeres in Londerzeel, of een aantal kerken, zoals die van Humelgem in Steenokkerzeel. Het zijn erfgoedplekken of kleinere locaties die minder gekend zijn, en waar we het publiek warm voor willen maken.’

Tussenschotten opblazen

Als we het programma in de Noordrand van naderbij bekijken, dan valt natuurlijk de Muzikale route op zondag 17 maart op. Op één dag kan je dan op zes verschillende locaties dertien kortere concertjes van artiesten als Bram De Looze en Tuur Florizoone beluisteren aan een lage ticketprijs.

De zondag erna is CC Strombeek de locatie voor een nieuwigheid op de PianoDays: Mark River Big Band, Brassband Euterpe Merchtem en drie harmonieorkesten uit Vlaams-Brabant en Brussel wagen zich aan muziekstukken mét pianobegeleiding. Pianist en componist Michel Bisceglia schreef speciaal een werk voor blazers en piano.

Vrijdag 29 maart is er in Asse een nieuwe, grote afspraak wanneer het Mechels Kamerorkest, de jonge pianosolist Trevor Sakias, en gevestigde waarde Toon Fret een concerto van Mieczyslaw Weinberg en twee werken van Dmitri Sjostakovitsj spelen. Nog een blikvanger is het concert van Casimir Liberski Re Trio in GC De Muze van Meise op 19 maart. De Brusselse componist en pianist Liberski blaast de tussenschotten tussen klassiek, jazz en elektronische muziek op, en was onlangs nog eregast op het Brussels Jazz Festival. Ten slotte is het optreden van het jonge barokke kamermuziekensemble Le Consort in de Abdijkerk van Grimbergen, met de gelauwerde Frans-Amerikaanse klavecinist Justin Taylor, een absolute aanrader

17 TOT 29 MAART
Pianodays2024
Pianofestival met bigband, brassband & harmonies
Noordrand & Mechelen, verschillende locaties