01 nov '23

Een muzikale reis verteld door een insider

2413
door Michaël Bellon
Paul Lannoy, beter bekend als TLP Troubleman, is een pionier van de Belgische hiphop en deejay-scène. Na bijna veertig jaar feestjes bouwen, gunt hij ons tijdens een theatertournee een blik in zijn muzikale biografie.

TLP Troubleman (1972) is een West-Vlaamse Gentenaar en een van de hiphoppioniers en bekendste club-deejays van ons land. Hij werkte samen met Ya Kid K en Flip Kowlier, en bepaalde mee het geluid van legendarische plekken als Culture Club, Decadance, La Rocca en Charlatan.

Theatertour

CC Het Bolwerk in Vilvoorde is het decor voor de try-out van TLP Troubleman Draait en Vertelt, de show met verhalen en muziek waarmee hij op tournee gaat in de theaters. In 2024 zit TLP veertig jaar in de muziekbusiness. ‘Op mijn twaalfde deed ik mijn eerste betaalde performance als breakdancer in club Cirao in Waregem. Ik had het niet van mijn ouders, want die hadden thuis maar twee platen: één van Abba en één van Mireille Mathieu. Maar iets trok me naar de muziek. Ik keek begin jaren tachtig naar films als Fame en Flashdance, ontdekte breakdance, luisterde naar Funky Town op de radio, en via de dansmuziek ontdekte ik de hiphop. Toen ik vijftien was, playbackte ik op school in Tielt de New Yorkse hiphopgroep Grandmaster Flash and the Furious Five, en trad ik op met Kick The Bass.’ Kick The Bass was de posse van rappers, breakdancers en graffitikunstenaars waar ook Ya Kid K in zat, die bij Technotronic de wereldhit Pump up the Jam inzong.

Resident DJ

Vervolgens richtte TLP samen met DJ Grazhoppa het hiphopcombo Rhyme Cut Core op, één van de eerste Belgische hiphopbands, die in 1992 de finale van Humo’s Rock Rally haalde. Hij zette zijn uitzonderlijke kennis van de Angelsaksische dansmuziek en clubscene ook in als deejay. In het Gentse verzorgde hij de hiphop en r&b sets van partylabels als Bel.Mondo en Eskimo. De legendarische Culture Club werd zijn tweede thuis, maar ook Decadance, La Rocca, Charlatan en veel andere clubs in binnen- en buitenland maakten van zijn diensten gebruik.

In Draait en Vertelt doet TLP Troubleman het verhaal van veertig jaar muziekcarrière.

‘Tussen mijn vijftiende en mijn zestiende was ik constant on the road als rapper, daarna heb ik vijftien jaar een deejaycarrière gehad waarover ik heel veel kan vertellen. Ik heb de kans gehad om internationaal te draaien. Rond 2000 begon ik ook te draaien op Studio Brussel. Recent is er veel verschenen over de teloorgang van de discotheken in ons land. Ik heb de laatste periode nog meegemaakt. Het mooie was dat je toen als deejay iets kon opbouwen met je publiek. Ik draaide om de twee weken in La Rocca, elke week in Decadance, Charlatan en Culture Club, en de mensen kwamen niet voor één of ander concept maar omdat ze jou wilden horen en wisten wat je draaide. Zo heb ik veel mensen van Franstalig en Nederlandstalig België samengebracht. Starflam kwam voor TLP naar Gent, Mon Colonel van het Luikse Party Harders heeft ooit gezegd dat ze zonder TLP nooit de culthit The Pope of Dope zouden gemaakt hebben met The Subs in Gent.’

Vijftig jaar hiphop

TLP heeft dus genoeg te vertellen tijdens zijn theatershow. Hij zal het publiek ook meenemen door de geschiedenis van vijftig jaar hiphop. Met verhalen over de artiesten die hij ontmoette, over het ontstaan van breakbeats, jungle en drum and base, of over wat hij zijn pivotal tracks noemt: platen die essentieel zijn geweest in zijn carrière. ‘Het wordt een muzikale reis, ook voor mensen van de nieuwe generatie, waar ik veel interesse merk in de hiphop van de nineties en nillies.’ Beelden zijn belangrijk tijdens de show. Artiesten en vrienden zoals Flip Kowlier van ‘t Hof Van Commerce, die TLP al eerde in zijn hit Min Moaten, zullen een woordje doen. ‘Daarbij zal het ook gaan over de moeilijke en negatieve aspecten van een carrière als artiest en deejay, zoals de verslavingsproblematiek. Er zullen dus ook dark moments in zitten. I could have been dead plenty of times, but I’m still alive.’

VR – 24 NOV – 20.30
TLP Troubleman Draait en Vertelt
Vilvoorde, CC Het Bolwerk, 02 255 46 90