Zullen er in komende jaren gemeenten in de Vlaamse Rand fuseren? De Vlaamse overheid zou het graag zien, maar het is niet evident. Zeker niet voor de zes faciliteitengemeenten.
Bedrijvigheid op het terrein: ballon uitleggen, branders en mand aankoppelen, gascilinders inladen, uitwegen, passagiers briefen en dan: ‘Alles los’, de lucht in.
Zo veel mogelijk regionaal nieuws verzamelen en daarvan verslag uitbrengen. Dat was de uitdaging die tien middelbare scholen uit Halle-Vilvoorde kregen voorgeschoteld in de Nieuwsneuzen-wedstrijd van RINGtv.
Diabetes is een ziekte die meer inhoudt dan alleen maar abnormale suikerwaarden. Omdat nog te weinig patiënten zich daarvan bewust zijn, organiseert de Halse diabeteswerkgroep op 17 mei in Buizingen een infosessie over ‘Inzicht in de vele facetten van diabetes’.
Het Gregoriaans Abdijkoor Grimbergen bestaat vijftig jaar. Het koor viert dit met een concert op 5 mei in de abdijkerk, waarop verschillende buitenlandse Gregoriaanse koren van de partij zijn.
In het eerste kwartaal van dit jaar maakten meer dan 5,2 miljoen reizigers gebruik van de luchthaven in Zaventem, opnieuw een record voor Brussels Airport. • Het Begijntjesbad in…
Op 27 mei wordt in de Plantentuin van Meise het startschot gegeven voor de Vlaamse Week van de Bij. De hele namiddag zijn er workshops en activiteiten voor het hele gezin, allemaal in het teken van bijen.
Een aantal organisaties uit het Pajottenland en de Zennevallei hebben samen de nieuwe website www.ontdekpajotzenne.be ontwikkeld. Zelf noemen ze het een ‘Google Maps voor streekbeleving’.
‘Ik heb geleerd om de natuur graag te zien’, vertelt Marianne Staels terwijl ze haar favoriete plek in de Rand, de Leemveldstraat in Tombeek (Overijse), met veel gevoel voor kleurrijke details beschrijft.
Tandarts Inge Hendrickx uit Wemmel stapt geregeld op het vliegtuig naar Madagascar om er jeugdige tanden te verzorgen. ‘De ravage in die mondjes is ontzettend. Waar doet het pijn? vragen we. Op die plekken beginnen we, en dan zien we hoe ver we geraken.’
De jonge Brusselaar Amor Mistiaen richtte vijf jaar geleden zijn eigen mobiele fietsenhersteldienst op: de Velofixer. Sindsdien rijden hij en zijn team per bakfiets Brussel rond om fietsen te herstellen.
Buggenhout Bos is een begrip in de streek en ver daarbuiten. Tientallen jaren geleden was het een symbool voor de verloedering van de Vlaamse natuur, de voorbije jaren is een herstel ingezet. Dat geeft hoop op een mooiere toekomst
Joris Hintjens was vijftien jaar journalist. Daarna elf jaar ontwikkelaar van windenergieprojecten. Nu bekwaamt hij zich in de digitale cartografie. Voor RandKrant schrijft hij afwisselend met Dirk Volckaerts, Fatima Ualgasi en Tom Serkeyn de column mijngedacht.
Elke dinsdagavond wordt buurthuis Babbellot in Lot omgevormd tot een Café Combinne. Wie zijn of haar Nederlands wil oefenen, kan dat in een ongedwongen sfeer doen. Vrijwilligers begeleiden de gesprekken.
We waren volop bezig een nieuw industriepand ecologisch in te richten in Genk. De struiken en boompjes waren geplant, de zaaibedden klaargelegd voor de bloemenweiden, de omheining voor de schapen rechtgezet.
Met een WoonBox kun je grote, leegstaande kantoorgebouwen ombouwen tot kleinere wooneenheden. Op die manier willen opbouwwerkers in Brussel tijdelijke woningen bouwen voor gezinnen met een laag inkomen.
Na een succesvolle carrière in het bedrijfsleven hing Guy Mouchart zijn kostuum aan de kapstok en besloot om, samen met Davy Agten, van zijn hobby zijn beroep te maken: bio-boer.
Over de plaats van het Nederlands in de Rand moeten we assertief zijn, maar niet defensief. Kunnen we dan onze energie stoppen in problemen als onderwijs en sociale cohesie? Geven we de Rand een smoel? En doen we iets aan de slechte interne mobiliteit in de Rand? Het is de droom van Brigitte Raskin.
Een betoverend tafereel, op een zonnige zondag in Meise. Met de verwarming een beetje aan zit eeuwelinge Florence Emmerechts aan het raam en kuist ze witloof.
Suzanne Weusten is psycholoog en oprichter van De Denkacademie. In haar nieuwste boek 'Wij zijn slim' onderzoekt zij de dwaalwegen van het denken, van onschuldige geheugenfoutjes tot uitglijders met catastrofale gevolgen.
Vierhonderd jaar Spaanse stillevens. Dat krijg je aangeboden in de expo Spanish Still Life. Hou je klaar voor een verrassende ervaring, want achter de stillevens schuilt veel meer dan je op het eerste zicht zou vermoeden.
Geen kunst om de kunst, maar kunst om de toeschouwer met de harde, sociale realiteit te confronteren en wakker te schudden. Dat soort geëngageerde kunst wist Roger Somville, internationaal gerenommeerd schilder en ontwerper, met veel overgave te brengen.
Kamagurka bestempelen als productief is een understatement, al meer dan veertig jaar maakt hij zo’n veertig tekeningen per week. Zijn cartoons vind je terug in onder meer De Standaard, Le Soir, Humo, De Groene Amsterdammer, Stern en Charlie Hebdo.
Het is inmiddels tien jaar geleden sinds de Franse romantische komedie Bienvenue chez les Ch’tis een onverhoopte hit werd. Het verhaal draaide om een postbeambte die een heuse cultuurschok ervaart wanneer hij van de Provence naar Noord-Frankrijk wordt overgeplaatst.
Het eerste weekend van deze maand komt er een interessant internationaal gezelschap naar Grimbergen en Zaventem. Het bejubelde figurentheater Manual Cinema uit Chicago speelt daar namelijk zijn succesvoorstelling Ada/Ava.
Arme gemeente? Ja, tot eind 19e eeuw was Rode door zijn geïsoleerde ligging aan het Zoniënwoud en onvruchtbare bosgronden een arme, kleine gemeente van een duizendtal inwoners. Het nieuwe treinstation en verbindingswegen brachten daar na WOI verandering in.
Sinds 1981 wordt een driejaarlijks Gregoriaans muziekfestival georganiseerd. De beste groepen komen naar het grensplaatsje Watou en het festival is het grootste ter wereld in zijn genre.
Hoop je op artificiële intelligentie om iets aan je belabberde geestelijke vermogens te doen? Zo eenvoudig is het helaas niet. Welke plaats artificiële intelligentie in onze samenleving zal innemen en…
‘Mijn wortels bevinden zich niet in de grond maar in de lucht.’ Zo, daarmee weet je meteen dat Irene Wolf niet wil terugkeren naar Oostenrijk. Nee, geef haar maar de multiculturele omgeving van Sint-Genesius-Rode, waar ze nu bijna twintig jaar woont.
Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals
cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen stemt u in
met het gebruik hiervan. Meer
informatie