GEDACHTEN - de kijker

23 jan '20

De eeuwige koffiemolen
door Herman Dierickx

Deze maand vier ik een indrukwekkende verjaardag. Mijn elektrische koffiemolen, een Braun, blaast exact zestig kaarsjes uit en is daarmee slechts iets jonger dan zijn eigenaar. Hij staat dan ook meteen symbool voor een samenleving waarin de elektro-apparaten langer meegaan dan vijf jaar.
23 jan '20

De aarde over tienduizend jaar
door Herman Dierickx

In 2018 verscheen een zoveelste, geactualiseerde versie van het onvolprezen boek De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar van Salomon Kroonenberg. De hoogleraar geologie op rust bekijkt de klimaatproblematiek in een perspectief van vele miljoenen jaren en komt tot interessante conclusies.
01 jan '19

Mijn grootouders waren vluchtelingen
door Geert Selleslach

Enkele dagen geleden ben ik naar het graf van mijn moeder en mijn vader geweest op het kerkhof van Hever, een dorp in de buurt van Mechelen. Ik doe dat elk jaar om van gedachten te wisselen en ons persoonlijk jaaroverzicht op te maken. Vader spreekt.
01 aug '17

Intussen in Portugal
door Herman Dierickx

Om de Europese natuur verder te ontleden, ging ik enkele maanden geleden naar het noorden van Portugal. Prachtige landschappen, fijn klimaat, veel natuur... wat wil je nog meer? Welja, het was ook een moment van bezinning. Lees even mee.
26 feb '16

De kijker: Mondspoelmiddel
door Geert Selleslach

Misschien moeten we maar eens wat meer nadenken hoe onze woorden overkomen vooraleer we ze uitspreken. Hoe ze mensen in hokjes steken. Je krijgt bijna heimwee naar de vroegere lessen wellevendheid. Of naar de uitspraak van je moeder die zei ‘let een beetje op je woorden, jongen’.
27 jan '16

De kijker: Nieuw voetbalstadion
door Geert Selleslach

Je bent best slim en sluw als je iets wil bereiken. Of ‘je kent de weg’.
01 dec '15

De kijker: We zijn wie we zijn
door Geert Selleslach

Ik vertel slipperman over mijn land en woonplaats, waar ik fier op ben. Ik woon op vijfhonderd meter van het huis van René Magritte, zeg ik, die vanuit zijn keuken in zijn rijhuis wat schilderijtjes bij elkaar tekende waarmee hij later wereldberoemd zou worden.
29 mei '15

De kijker: Naar je meisje zwemmen
door Geert Selleslach

Biep biep. Toen ik onlangs op de ring rond Brussel voor de zoveelste keer hopeloos was vastgereden in een ellendige file namen mijn gedachten de vrije loop. Over…
06 mrt '15

De kijker: 20 jaar Ring-tv
door Geert Selleslach

In het ‘rode boekje’ over Ring-tv 20 jaar mochten we een wens opschrijven. Lees de volledige tekst hier.
10 dec '14

De kijker: Vuurtoren versus garage
door Geert Selleslach

Er is sprake om een museum voor moderne kunst te installeren aan het kanaal. Een nieuwe landmark voor Brussel. Toe te juichen. Maar…
28 nov '14

De kijker: De zaak van de kopspringer
door Geert Selleslach

Het woord van het jaar. In het verleden hadden we selfie, swaffelen en tentsletje. Tot 15 december kunnen we kiezen tussen boterhammentaks, doorkijkbelasting, kamikazecoalitie, faunatrap, flitsmarathon, karaattaks, schaarsteschijf, uitstelbaby, wormburger en kopspringer als woord van het jaar 2014.