GEDACHTEN - frank achterna

Weerman Frank Deboosere pendelt dagelijks met de fiets vanuit de Rand naar zijn werk op de VRT. Enkele dappere sportievelingen doen het hem na. Wat bezielt hen? En waaraan denken ze tijdens hun tocht?

01 okt '18

Frank achterna: Frank Deboosere
door Tine Maenhout

Fietspendelen zit in de lift. Dat blijkt uit de vele getuigenissen die in deze rubriek aan bod kwamen. Hoe kunnen we deze reeks beter eindigen dan met Frank Deboosere himself?
01 sep '18

Frank achterna: Massimo Van Lancker
door Tine Maenhout

Op 2 september, tijdens het Gordelfestival, zal Massimo Van Lancker zijn fietsersbloed weer voelen stromen wanneer hij als wegkapitein fietsliefhebbers begeleidt tijdens hun 100 km.
01 jun '18

Frank achterna: Massimo Van Lancker
door Tine Maenhout

Mocht hij met een vingerknip iets kunnen veranderen, dan zou het de fietsinfrastructuur zijn. Voor Mikaël Van Eeckhoudt van de Fietsersbond staat het buiten kijf: fietspendelen is de toekomst.
01 mei '18

Frank achterna: Amor Mistiaen
door Tine Maenhout

De jonge Brusselaar Amor Mistiaen richtte vijf jaar geleden zijn eigen mobiele fietsenhersteldienst op: de Velofixer. Sindsdien rijden hij en zijn team per bakfiets Brussel rond om fietsen te herstellen.
01 apr '18

Frank achterna: Peter Veyt
door Tine Maenhout

Peter Veyt is actief als muzikant in het sociaal-artistieke landschap. Vanuit zijn woning in Laken fietst hij, gewapend met een arsenaal muziekinstrumenten, de Vlaamse Rand rond om muziekworkshops te geven.
01 mrt '18

Frank achterna: Dirk Van Evercooren
door Tine Maenhout

‘Het potentieel van de elektrische fiets voor het woon-werkverkeer vanuit de Rand is enorm’, zegt ervaringsdeskundige Dirk Van Evercooren. ‘Maar aan de routes binnen Brussel kan heel wat verbeterd worden.’
01 feb '18

Frank achterna: Kurt Jacobs
door Tine Maenhout

Kurt Jacobs is een geboren fietser. Op zijn 16e wilde hij coureur worden. Dat werd hij niet. Hij ging journalistiek studeren, maar zijn fiets is altijd in de buurt.
01 dec '17

Frank achterna: Ken Van de Steene
door Tine Maenhout

Ken Van de Steene is zonder enige twijfel de koning van de fietspendelaars. Elke dag  legt hij een tocht af van 114 km. Dat komt neer op zo’n twintigduizend kilometer per jaar.
01 nov '17

Frank achterna: Karen Van Hemelrijck fietspendelt van Vilvoorde naar Brussel
door Tine Maenhout

‘Ik sport graag’, zegt Karen Van Hemelrijck. ‘Ik heb drie jonge kinderen en besloot het nuttige aan het aangename te koppelen en met de fiets naar het werk te gaan.’
01 okt '17

Frank achterna: Wouter Florizoone
door Tine Maenhout

Wouter Florizoone pendelt sinds 2005 van Leuven naar Brussel. Vroeger dagelijks, nu nog af en toe voor vergaderingen. ‘Er gaat geen dag voorbij of we lezen over stress, burn-out en gebrek aan beweging. Werken eist zijn tol. ‘Ik voelde dat ook en gaf toe aan de behoefte om actiever te zijn.’
01 sep '17

Frank achterna: Marie Demarcke
door Tine Maenhout

‘Ik ben een fanatieke fietser’, vertelt Marie Demarcke. ‘Voor mij is het essentieel om met de fiets naar het werk te kunnen rijden. Dat was een belangrijke reden om in de Rand te komen wonen. Als ik niet fiets, is mijn dag niet in evenwicht. Fietspendelen biedt me een moment van rust en ontspanning.
01 jun '17

Frank achterna: Patrick Maes
door Tine Maenhout

‘Ik wilde komaf maken met files en stress. Vroeger reed ik met de wagen van Wemmel naar Mechelen en nadat ik van thuis tot aan de school aangeschoven had, begon ik aan de trage, lange weg noordwaarts. Dan boet je echt in aan levenskwaliteit.’
01 mei '17

Frank achterna: Kristof Vandenbulcke
door Tine Maenhout

‘Ik ben opgegroeid in Zwevegem. Mijn ouders gaven het fietsen met de paplepel mee. Toen ik een tijd in fietsstad Amsterdam woonde, kwamen de kriebels opnieuw boven en sinds mijn verhuis naar Wemmel fiets ik elke dag naar het werk.’
01 apr '17

Frank achterna: Nathalie Vanbeylen
door Tine Maenhout

Het begon enkele jaren geleden tijdens een mooie zomer. Nathalie Vanbeylen wou meer sporten en haalde bij warm weer haar koersfiets boven om van Sint-Katharina-Lombeek naar de groepspraktijk Patio in Jette te pendelen, waar ze als huisarts werkt.
01 mrt '17

Frank achterna: Kim Devos
door Tine Maenhout

Tien jaar geleden stapte Kim Devos omwille van een treinstaking voor het eerst op de fiets naar het werk. Het was zalig. De zon scheen, het was rustig op de baan en ze voelde bij aankomst de energie door haar hoofd suizen.
01 feb '17

Frank achterna: Gus Verhaeghe
door Tine Maenhout

Gus Verhaeghe pendelt sinds vier maanden elke dag met de fiets van Meise naar zijn kantoor aan het Luxemburgplein. Iedere ochtend stapt hij om 8  uur op zijn fiets; om 9 uur stipt zit hij aan zijn bureau.