01 dec '20

Snoepen met rozenbottel

2292
door Lene Van Langenhove
Rozenbottels zitten vol met vitamine C. Ze boosten ons immuun systeem. ‘Perfect om je deze winter te wapenen tegen griep of een verkoudheid’, vertelt Greet Helsen aka La princesse dans le bois.

Nu is het ideale moment om rozenbottels te plukken. Ze zijn makkelijk te vinden. De wilde rozenbottels ga je in Vlaanderen misschien niet overal tegenkomen, maar de aangeplante rozen bottels wel, vaak in gemeenteperken. Meestal staat daar de Japanse bottelroos, met wat dikkere vruchten. Deze exoten vormen een bedreiging voor de biodiversiteit van onze natuur, dus het is eigenlijk een goede zaak als je ze plukt en verwerkt zodat de zaden zich minder verspreiden.’

Als letters van een taal

‘Het is veilig om zelf te plukken, je hoeft geen schrik te hebben om het met iets anders te verwarren. Je kan eigenlijk eender welke roos gebruiken, elke roos krijgt immers vruchten die we bottels noemen. Zelf gebruik ik soms hondsroos, maar ook de klimroos in je tuin is geschikt. Rozenbottels zijn rijp in het najaar. In het begin van de winter kunnen ze nog wat hard smaken, maar van zodra het heeft gevroren worden ze wat zachter en is de smaak intenser. Je kan ze ook een poosje in de diepvriezer steken om het proces na te bootsen.’ 

Helsen ontwerpt eetbare tuinen en begeleidt wildplukwandelingen. Haar passie voor wilde planten is ontstaan toen ze als kind met haar vader lange tochten maakte in het bos. Op haar achtste startte de prinses in het bos met een herbarium. Planten herkennen ging vanzelf: kleine details in blaadjes en bloemen voelden als letters van een taal die ze moeiteloos ontcijferde. Ze proeft planten met al haar zintuigen. Logisch dat ze er graag mee experimenteert in de keuken.

Rozenbottelchocolade

Het liefst van al maakt ze met haar oogst rozenbottels heerlijke chocolaatjes. ‘Ze zijn heel eenvoudig te maken. Je hebt een handvol rozenbottels en 200 g pure chocolade nodig. Je kan er ook nog sleedoornbessen, getrokken in gin, aan toevoegen. Snij de rozenbottels open en haal de pitjes eruit. Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de grof gehakte bottels erdoor. Maak met twee lepels kleine hoopjes op een stuk bakpapier. Zet alles in de koelkast en laat een uurtje opstijven. Het resultaat is zalig lekker! Trouwens, in pure chocolade zit een stof die je beter gezind maakt, het is dus een echt oppeppertje. Mooi meegenomen als je een winterdipje hebt.’

Een ander gezond tussendoortje dat je kan maken van rozenbottels is fruitleer. Je kan de bottels ook drogen om er een infusie van te maken. Dat heeft een licht zurige smaak. Tip: als je geen droogoven hebt, neem dan het deksel van een schoendoos en leg er een keukenhanddoek op. Schik er de ontpitte rozenbottels op en laat een poosje drogen.

  www.laprincessedanslebois.com