01 jun '24

Code rood voor
foute tradities

307
door Michaël Bellon
In gemeenschapscentrum de Lijsterbes in Kraainem is de Filmclub toe aan de laatste vertoning van dit seizoen. De film die de eerste zondagochtend van juni wordt vertoond is Brave, een animatiefilm over een dappere prinses die haar eigen weg wil gaan.

Brave was in 2012 de eerste film die voortkwam uit de samenwerking tussen Disney en de bekende Pixar Studios, die eerder pareltjes als Toy Story, Finding Nemo, Wall-E en UP had gemaakt. De film liet een frisse wind waaien door de traditionele sprookjescatalogus van Disney. Een frisse wind die in dit geval komt aanwaaien uit de Schotse hooglanden. Brave gaat namelijk over de Middeleeuwse Schotse prinses Merida, de dochter van koning Fergus en koningin Elinor. Zij houdt heel veel van boogschieten, en helemaal niet van het feit dat een toernooi tussen drie prinsen van andere clans moet beslissen wie van die drie met haar mag trouwen. Merida wil zelf kiezen of en met wie ze zal trouwen. Hoe zou je zelf zijn? Ze verslaat de drie prinsen bij het boogschieten, en verlaat het kasteel in ruzie met haar ouders, die boos zijn omdat Merida de tradities uitdaagt, en zo zelfs een clanoorlog riskeert te ontketenen.

Eigen weg

Zo begint een straf verhaal waarin ook rollen zijn weggelegd voor een oud vrouwtje dat als een heks wordt aanzien, een betoverde cake, en twee bijzondere beren die wat anders doen dan broodjes smeren. Merida moet proberen om de crisis op de juiste manier op te lossen. Ze wijkt daarbij helemaal af van de brave prinsesjes die Disney in het verleden portretteerde. Haar rebelse karakter bevestigt wel het cliché over roodharigen. Regisseurs Brenda Chapman en Mark Andrews maakten van deze film over rolpatronen, waar vrouwen geen vragende partij zijn, trouwens ook een verhaal over de verstandhouding tussen moeders en dochters. De beeldende kunstenaars van Disney en Pixar lieten niets aan het toeval over om al die avonturen van mooie decors te voorzien. Met aandacht voor detail; van de textuur van de graslanden tot de motieven van de Schotse tartans.

Extraatje

De Filmclub van de Lijsterbes voorziet bij elke vertoning ook altijd in een extraatje. Na de film is er voor de aanwezige kinderen nog een leuke activiteit die bij het thema van de film past en waarbij de Nederlandse taal een rol speelt. Terwijl er wordt geknutseld, gesport of gekookt, leren anderstaligen Nederlandse woordjes bij in een nietschoolse context. Hun ouders krijgen ondertussen een gratis drankje in de Foyer.


ZO – 2 JUN – 10.30

Brave (+8j)
familiefilm
Kraainem, GC de Lijsterbes, 02 721 28 06