04 jul '24

Predator wordt prooi

401
door Herman Dierickx
Vandaag zouden er twintigduizend wolven rondlopen op het Europese continent, met een overgrote meerderheid in Italië, Spanje en Frankrijk. Ook in ettelijke voormalige Oostbloklanden doet dit roofdier het goed. Iedereen blij, en hopen dat ze nog veel kindjes maken?

Toch niet. Onder druk van machtige lobbyisten, en omdat de pony van Ursula Von der Leyen zou zijn doodgebeten door een wolf, is het dier sinds eind vorig jaar minder goed beschermd. Hij zou een te grote bedreiging beginnen vormen voor het vee, landbouwers en wandelaars.

Natuurorganisaties schreeuwen moord en brand en vertellen dat er weinig vee wordt gedood dat zich achter een beschermende omheining bevindt (zie www.wolffencing.be). Tegelijk bestrijdt men vurig het idee dat de wolf mensen zou aanvallen. Het handvol gedocumenteerde gevallen van de voorbije decennia is zonder uitzondering als twijfelachtig bestempeld.

Je zou denken dat men anno 2024 wat rationeler omgaat met dit soort toestanden, maar blijkbaar zindert het verhaal van Roodkapje na, waardoor hysterie en complotten het overnemen van het gezond verstand. Het is niet anders.

Intussen klopt de lynx aan de deur en heeft de wasbeer zijn intrede gedaan. De Japanse duizendknoop is inmiddels sterker gebleken dan de Vlaamse mens. Onze administratie heeft de hoop op de efficiënte bestrijding van deze invasieve plant opgegeven.

Misschien is het moment aangebroken om correct om te gaan met onze natuur. Dat de ene soort de andere niet is, mag al blijken uit bovenstaand lijstje. Maar de dag dat een toppredator ongewenste prooi wordt, is dezelfde dag dat de beschaving een reuzenstap achteruit heeft gezet.