23 jan '20

De aarde over tienduizend jaar

1813
door Herman Dierickx
In 2018 verscheen een zoveelste, geactualiseerde versie van het onvolprezen boek De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar van Salomon Kroonenberg. De hoogleraar geologie op rust bekijkt de klimaatproblematiek in een perspectief van vele miljoenen jaren en komt tot interessante conclusies.

Kroonenberg is grote voorstander om onze economie zo snel mogelijk af te schakelen van dat verdomde koolstofinfuus. En dan gaat het vooral over het vervuilende effect ervan met zijn enorme impact op ons dagelijks leven. Hij gaat ervan uit dat de mens niet in staat is om de klimaatopwarming te temperen door wat minder koolstofdioxide uit te stoten. Al kan het natuurlijk nooit kwaad om daar werk van te maken.

Volgens hem is de aarde radicaal onderhevig aan de Milankovic-cycli, die voor een groot deel de klimaatvorming op de wereld sturen (de cycli bepalen de intensiteit en de verdeling van de instraling van het zonlicht op aarde en zijn daarmee over langere perioden in belangrijke mate verantwoordelijk voor de variaties in het klimaat). Het zal veel belangrijker zijn om remediërende maatregelen te nemen om de gevolgen van klimaatopwarming op te vangen dan zowat alles te zetten op slechts één beperkt aspect ervan. Zijn argumentatie snijdt hout. Tegelijk legt hij de zwakheden bloot van de IPCC-rapporten (Intergovernmental Panel on Climate Change), die hij soms te bevooroordeeld en te onnauwkeurig vindt.

Je zou denken dat het allemaal wat zwaar op de hand is, maar dat is het niet. Of het boek de klimaatontkenners gelijk geeft? Helemaal niet. De auteur vindt dat er dringend actie nodig is, en wel nu vooraleer de snelle evolutie voor onoverkomelijke problemen zorgt. De mens is in staat om veel onheil te voorkomen als hij op tijd de juiste beslissingen neemt. Zijn pleidooi is dat we dat liever vandaag doen dan morgen. Interessant boek.

Salomon Kroonenberg, De menselijk maat. De aarde over tienduizend jaar, 265 blz., Atlas Contact, 2018.