ACTUA

01 apr '24

Nieuwe fietsinfrastructuur
door Tina Deneyer

De provincie Vlaams-Brabant investeerde het voorbije jaar 10,62 miljoen euro in 32 fietsprojecten.
01 apr '24

De eco-kant van FeliX
door Tina Deneyer

Aan de ingang van het FeliX Art & Eco Museum is een nieuwe hoogstamappelboom geplant als symbolische afsluiter van het biodiversiteitsdossier.
01 apr '24

Fantastische films
door Tina Deneyer

Van 9 tot 21 april vindt in Brussels Expo op de Heizel het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) plaats.
01 apr '24

Bibliotheken werken samen
door Tina Deneyer

Dertien bibliotheken uit de Noordrand vormen voortaan een Regiobib. Wie lid wordt van een van de dertien bibs, is dat automatisch van de twaalf anderen.
01 apr '24

Erfgoed in het licht
door Tina Deneyer

Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters en twaalf lokale besturen uit de regio gaan in de toekomst samenwerken rond onroerend erfgoed binnen een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED). Bedoeling is om kennis en expertise te bundelen, advies te geven rond erfgoed en het ook te inventariseren.
01 apr '24

Nieuwe toekomst voor Buda
door Tina Deneyer

Een nieuwe studie legt de mogelijkheden op tafel voor de bedrijvenzone Buda in Vilvoorde, Machelen en Brussel.
01 apr '24

Oefenkansen Nederlands
door Luc Vanheerentals

Vlaams minister van Inburgering Gwendolyn Rutten (Open VLD) zakte op 7 maart naar Merchtem af om samen met anderstalige nieuwkomers de NedBox-app uit te proberen.
01 apr '24

Zwembad of zwemvijver?
door Tina Deneyer

Een nieuw zwembad of een zwemvijver op een andere plek, of een lint van kleine waterspeelplekken verspreid over het domein. Dat zijn de twee scenario’s die een studiebureau naar voren schuift voor het provinciedomein van Huizingen.
01 mrt '24

Samen zingen
door Nathalie Dirix

Als we nu eens anderstalige nieuwkomers op een podium samenbrengen om in koor Nederlandse liedjes te zingen? Uit dat eenvoudige maar krachtige idee ontstond zo’n negen jaar geleden een muzikaal theaterproject. Vandaag kan je opnieuw van die bijzondere mix genieten tijdens de voorstelling Dag vreemde man, naar het iconische liedje van Ann Christy.
01 mrt '24

Tekort aan huisartsen
door Tina Deneyer

Zo goed als alle gemeenten in de Vlaamse Rand kampen met een groot tekort aan huisartsen. Daarom pleit cd&v voor de opheffing van de federale quota op het aantal studenten geneeskunde. De partij verwijst hierbij expliciet naar de precaire situatie in de Rand.
01 mrt '24

De Rand ontsnapt aan wateroverlast
door Tina Deneyer

De Vlaamse Rand is de overvloedige waterval van begin dit jaar relatief goed doorgekomen. In de Denderstreek daarentegen stonden sommige gebieden dagenlang blank.
01 mrt '24

Tweede leven voor babyspullen
door Tina Deneyer

In het START.huis in de Leuvensestraat in Vilvoorde is onlangs een concept store van Babybarn opengegaan. Dat is een verhuurplatform voor babyspullen.
01 mrt '24

De vlucht van de ooievaars
door Tina Deneyer

Alain Vanclooster uit Dilbeek verzamelde sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 een reeks getuigenissen van oorlogsvluchtelingen die in de Zennevallei en het Pajottenland belandden. Zestien daarvan bundelde hij in het boek 'De vlucht van de ooievaars'.
01 mrt '24

Wandelzoektochten
door Tina Deneyer

Journalist en natuurliefhebber Luc Vander Elst heeft met zijn collega An Rekkers opnieuw een doe-boek gemaakt met tien wandelzoektochten in evenveel Vlaams-Brabantse gemeenten. Dit keer leidt het boek je naar twee gemeenten in de Vlaamse Rand, Beersel en Grimbergen, en verder ook naar Aarschot, Bierbeek, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Keerbergen, Opwijk en Ternat.
01 mrt '24

De schatkamer van de smaak
door Tina Deneyer

De vzw Streekproducten Vlaams-Brabant viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Al een kwarteeuw verenigt het platform, onder de vleugels van de provincie Vlaams-Brabant, producenten van streekproducten, horeca-uitbaters, gemeenten en andere partners.
01 feb '24

20 jaar Nederlands leren
door Tina Deneyer

Het Huis van het Nederlands Brussel, een belangrijke partner van vzw ‘de Rand’ in onze hoofdstad, vierde onlangs zijn 20e verjaardag. De organisatie begeleidt Brusselaars naar een geschikte cursus Nederlands en werkt rond taalbeleid en taalpromotie. De voorbije twintig jaar vonden 200.000 Brusselaars de weg naar het Huis van het Nederlands.
01 feb '24

Thuis door voetbal
door Tina Deneyer

Vilvoorde heeft een nieuwe voetbalploeg en het is een heel bijzondere. Younited Vilvoorde brengt maatschappelijk kwetsbare mensen zonder een thuis samen rond voetbal. Voor het initiatief slaan Halle-Vilvoorde, Futsal Anderlecht, YC5 en de stad Vilvoorde de handen in elkaar om maatschappelijk kwetsbare deelnemers via voetbal te ondersteunen en een thuis te geven.
01 feb '24

Cargo Centraal
door Tina Deneyer

Brussels Airport heeft bekendgemaakt welke bedrijven zich in de nieuwe gebouwen van Brucargo Centraal in de cargozone zullen vestigen.
01 feb '24

25 jaar foto’s
door Tina Deneyer

Fotoclub De Korrel uit Wemmel is aan het feest dit jaar. De fotoclub bestaat 25 jaar en viert dat onder meer met een expo, lezingen en workshops voor jong en oud op 3 en 4 februari in gemeenschapscentrum de Zandloper in Wemmel.
01 feb '24

Bouw appartementen aan banden gelegd
door Luc Vanheerentals

Met de definitieve goedkeuring van een nieuw ruimtelijke uitvoeringsplan heeft het gemeentebestuur van Merchtem in het centrum een zone voor woonstraten afgebakend waar geen nieuwe meergezinswoningen – lees grootschalige appartementen - meer toegelaten zijn.
01 feb '24

Ondernemende vrouwen
door Tina Deneyer

De Markant-afdeling van de Druivenstreek bestaat een kwarteeuw. Markant maakt tegenwoordig deel uit van Vrouwennet vzw.
01 feb '24

Samen spelen en praten
door Tina Deneyer

Het KOALA-project, dat onder meer in Vilvoorde, Brussel, Leuven, Gent en Hasselt loopt, bestaat vijf jaar.
08 jan '24

De Lijn wijzigt 15 trajecten en schrapt 157 haltes
door Luc Vanheerentals

Fase 2 van het nieuwe vervoersplan, dat De Lijn op zaterdag 6 januari lanceerde, heeft ook gevolgen voor de Vlaamse Rand. In de vervoersregio Vlaamse Rand, waarvan 16 van de 19 randgemeenten deel uitmaken, werden aan 15 busverbindingen wijzigingen aangebracht. Het aantal haltes werd met 157 verminderd. Er blijven er nog 1.245 over.
12 dec '23

KV Zuun, genomineerd voor Sportjuweel
door Geert Selleslach

Voetbalclub KV Zuun is genomineerd in de categorie Warmste Sportinitiatief van het Vlaams Sportjuweel. Stem nog mee!
01 dec '23

Renovatie Prinsenkasteel
door Tina Deneyer

Goed nieuws voor het Prinsenkasteel in Grimbergen. De renovatie van het 14e eeuwse Prinsenkasteel in Grimbergen kan volgend jaar starten. De gemeente krijgt hiervoor een subsidie van de Vlaamse overheid van net geen half miljoen euro.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25