ACTUA

01 okt '22

Stand van de Rand over onderwijs
door Tina Deneyer

Begin september ontving Vlaams minister van de Vlaamse Rand en Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in de Plantentuin van Meise beleidsmakers en andere sleutelspelers in de Vlaamse Rand voor de jaarlijkse 'Stand van de Rand'.
01 okt '22

Duurzame dorpskernen
door Tina Deneyer

Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren werken samen met de provincie aan een plan om hun dorpskernen te versterken en tegelijk minder te bouwen buiten die kernen.
01 okt '22

Wat te doen bij energiecrisis?
door Tina Deneyer

Almaar meer lokale besturen in de Vlaamse Rand kondigen maatregelen aan om hun energieverbruik te verlagen. Veel gemeenten zagen hun energiefactuur de laatste maanden verdubbelen.
01 okt '22

Leuvensepoort
door Tina Deneyer

De Leuvensepoort, een van de toegangswegen tot het park van Tervuren, is dankzij stelschoren opnieuw open voor voetgangers en fietsers.
01 okt '22

Zing, schrijf, lach en bewonder
door Tina Deneyer

Van 1 tot 8 oktober is het de Week van het Nederlands. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie brengen een ode aan de schoonheid van de Nederlandse taal. Vzw ‘de Rand’ riep de voorbije weken iedereen op om zijn favoriete citaat, lied of gedicht in het Nederlands in te zenden.
01 okt '22

Jonge kopers, dure huizen
door Tina Deneyer

In Halle-Vilvoorde zijn vooral de steden Halle en Vilvoorde populair bij jonge kopers. Dat blijkt uit cijfers van Fednot. De notarissenfederatie analyseerde hoe actief jonge kopers tussen 18 en 30 jaar op de vastgoedmarkt zijn, op welke locaties ze kopen en in welke prijscategorie.
01 okt '22

Fusies gemeenten
door Tina Deneyer

De CD&V-burgemeesters van Gooik, Galmaarden en Herne maakten onlangs bekend dat ze praten over een mogelijke fusie. De drie Pajotse gemeenten werken de laatste jaren al intensief samen en willen nu nagaan of ze nog een stap verder kunnen gaan.
01 sep '22

Hopteelt door de eeuwen heen
door Tina Deneyer

In Dilbeek kan je tijdens Open Monumentendag op 11 september in het rijke hopverleden duiken. In de 19e en 20e eeuw bloeide de hopteelt in de ruime omgeving van Dilbeek. Vandaag vind je er nog sporen van in Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle.
01 sep '22

Nieuw onthaal
door Tina Deneyer

Wie een bezoek wil brengen aan het Kasteel van Gaasbeek, het park of de museumtuin, kan voortaan terecht in het gloednieuwe onthaalpaviljoen aan de hoofdingang van het kasteeldomein.
01 sep '22

Schilderen in open lucht
door Gerard Hautekeur

De vereniging Kunstdorp neemt diverse initiatieven om de gemeente Grimbergen als kunstdorp op de kaart te zetten. Ze focust op kunstwerken van landschapsschilders die Grimbergen in het verleden in beeld hebben gebracht en promoot tegelijk de hedendaagse kunstvorm.
01 sep '22

Werken aan de Ring
door Tina Deneyer

De Vlaamse Regering heeft een aantal belangrijke knopen doorgehakt in verband met de herinrichting van de Ring rond Brussel.
01 sep '22

Een toffe zondag
door Tina Deneyer

Op zondag 4 september kan je de Vlaamse Rand al wandelend en fietsend verkennen tijdens de Gordel. Trefpunten dit jaar zijn het provinciedomein van Huizingen en de Plantentuin in Meise. Vanuit Huizingen kan je kiezen uit wandelingen van 5, 11 of 16 km en fietstochten van 24, 43 of 62 km.
01 sep '22
 

Burgers doen aan wetenschap
door Tina Deneuyer

Musea en wetenschappelijke instellingen doen almaar vaker een beroep op burgerwetenschappers om te helpen bij hun onderzoek. Ook het Afrikamuseum in Tervuren en de Plantentuin in Meise doen dat. Burgers helpen hen bijvoorbeeld bij de verdere uitbouw van online-databanken.
01 sep '22

Hoge werkdruk voor zelfstandige verpleegkundigen
door Tina Deneyer

De werkdruk die zelfstandige thuisverpleegkundigen ervaren, is de voorbije jaren flink toegenomen. Dat toont een onderzoek van dienstverlener Nurstar aan.
13 jul '22

Feest in Overijse
door Ines Minten

Voor de 70e keer viert Overijse de Druivenfeesten. Het wordt een extra gezellig feest, en bovendien helemaal gratis.
13 jul '22

Pittige klanken tussen zoete tafeldruiven
door Tom Peeters

Ontstaan om de Hoeilaartse druivencultuur in de kijker te zetten zijn de Serreconcerten de voorbije vijf jaar uitgegroeid tot een blijver. Ook op deze jubileumeditie blinkt het programma in het eerste weekend van augustus uit door dappere keuzes, zowel wat de muziek als de locatie betreft.
08 jul '22

Nieuwe brug in Vilvoorde
door Tina Deneyer

Enige tijd geleden werd een belangrijke mijlpaal genomen voor de fiets- en voetgangersbrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde in Vilvoorde. De twee mobiele brugdelen met elk een lengte van meer dan 30 meter en een gewicht van 140 ton zijn vakkundig op hun plaats gelegd.
08 jul '22

Klimaatket Vilvoorde
door Tina Deneyer

In zeven Vilvoordse scholen is het voorbije schooljaar hard gewerkt rond het klimaat. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar namen deel aan het klimaattraject van Klimaatket.
08 jul '22

Grimbergen proeven
door Tina Deneyer

In de Abdij van Grimbergen is onlangs 'Grimbergen Experience' geopend, een gloednieuw interactief bezoekerscentrum.
07 jul '22

Zomerzoektocht met zoemende vlieg
door Michael Bellon

Gemeenschapscentra de Boesdaalhoeve, de Moelie, de Muse, FeliXart en de bibliotheek van Sint-Genesius-Rode organiseren ‘Schatten van Vlieg’, de zomerzoektocht die gezinnen laat fietsen of wandelen in Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Drogenbos.
07 jul '22

Strombeach wordt zandtastisch
door Michael Bellon

Van 19 augustus tot 2 september wordt het gemeenteplein van Strombeek omgetoverd tot de Noordzee van de Noordrand. Buurtvereniging Viva 1853 organiseert dan samen met Cultuur Barbar en CC Strombeek de tweede editie van Strombeach.
06 jul '22

Veel muziekjes in den Hof
door Tom Peeters

Het eerste weekend met optredens in ’t Hof van Tervuren ligt al achter de rug. Ja, zo snel vliegt de tijd. Het tweede weekend staat nu voor de deur. Neem alvast een kijkje. Of placeer een dansje?
29 jun '22

Vlaanderen zingt & Brussel danst
door Tina Deneyer

Wie de Vlaamse feestdag wil vieren, kan dat de komende weken uitgebreid doen tijdens een van de vele activiteiten in de Vlaamse Rand.
01 jun '22

Tuchthuis op een andere manier
door Tina Deneyer

In Vilvoorde kan je de geschiedenis van het befaamde 18e-eeuwse Tuchthuis opnieuw ontdekken via augmented reality.
01 jun '22

De maand: juni 2022
door Joris Herpol

Het plein aan de kerk en het geboortehuis van Emiel Van Cauter in Meuzegem (Meise) heet voortaan het Emiel Van Cauterplein. De wielrenner, die in 1975 stierf, ligt…
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21