ACTUA

02 jun '23

Meer klachten, minder over taal
door Luc Vanheerentals

In 2021 en 2022 ontving het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) in totaal respectievelijk 1.123 en 1.063 klachten in het kader van het bestuurlijk toezicht op gemeenten.
01 jun '23

Aandeel jongeren groeit snel
door Tina Deneyer

De bevolking in de Vlaamse Rand, en dan vooral het aandeel jongeren, groeit snel. Dat blijkt onder meer uit een studie van VUB-onderzoeker Gide Van Cappel.
01 jun '23

Reconversie van de ruimte
door Tina Deneyer

Het strategisch project Zennevallei heeft na zes jaar de balans opgemaakt en die is positief. Dat vinden de partners die binnen het project samenwerken: de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, de gemeenten Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, de stad Halle en de Vlaamse overheid.
01 jun '23

Gordel op zondag 3 september
door Tina Deneyer

De eerste zondag van september betekent: Gordel. Op zondag 3 september kan je in de Vlaamse Rand opnieuw een hele dag wandelen, fietsen en spelen. De Druivenstreek doet dit jaar dienst als focusregio.
01 jun '23

Onze landgoederen
door Tina Deneyer

Tussen augustus en oktober strijkt de eerste editie van 'Stories Unfold' neer in Het Steen, beter bekend als het Rubenskasteel in Elewijt. Initiatiefnemer Toerisme Vlaanderen wil met het nieuwe concept de Vlaamse kastelen en tuinen in de verf zetten.
01 jun '23

Boerendorp uit de tijd van Felix
door Tina Deneyer

Het FeliX Art & Eco Museum in Drogenbos reist op zondag 18 juni terug naar de tijd van schilder-boer Felix De Boeck, die werd geboren in 1898 en stierf in 1995. Samen met de gemeente tovert het museum een Felix-dorp tevoorschijn.
01 jun '23

Eendracht vooruit
door Tina Deneyer

SK Eendracht Vilvoorde is 100 jaar oud en dat wordt gevierd met een boek over de voetbalclub: Eendracht Vilvoorde. 100 jaar sportkring. Auteur Johan Van Win vertelt in het boek hoe de club begin jaren 1920 zijn eerste voetbalpasjes zette in de marge van de socialistische beweging en het Volkshuis.
10 mei '23

Meer bussen geschrapt of vertraagd
door Luc Vanheerentals

In 2022 reden de bussen van De Lijn 1,089 miljoen ritten volgens de planning. Minder goed nieuws is het feit dat er in 2022 slechts 63,86% van de ritten binnen een interval van 2 minuten te vroeg en 5 minuten te laat langs de haltes passeerden.
01 mei '23

Feest in de ecologische tuin
door Tina Deneyer

Tijdens het eerste weekend van juni kan je ter gelegenheid van de Open Tuindagen van Velt een heel aantal ecologische tuinen bezoeken. Ook Kris Flossie zet de poort van haar bloemenpluktuin Fest in Maleizen, een gehucht van Overijse, wagenwijd open.
01 mei '23

Zit het Randfonds op slot?
door Tina Deneyer

Vlaams parlementslid Katia Segers (Vooruit) klaagt aan dat Vlaams minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) de middelen voor deze legislatuur uit het Randfonds niet uitgegeven krijgt.
01 mei '23

Plant eens een boom
door Tina Deneyer

Nog eens 100.000 extra bomen en struiken in de Vlaamse Rand. Dat wil minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) bereiken met de nieuwe campagne De Vlaamse Rand boomt.
01 mei '23

Koken voor de kunst (en de winst)
door Tina Deneyer

Op RINGtv loopt momenteel een nieuwe editie van de Trofee voor het Beste Souper. In deze kookwedstrijd nemen duo’s uit zes verschillende gemeenten het tegen elkaar op. Elk duo vertegenwoordigt een vereniging. Dit jaar doen verenigingen uit Asse, Zaventem, Beersel, Vilvoorde, Zemst en Herne mee.
01 mei '23

50 uur feesten voor 50 jaar bestaan
door Tina Deneyer

Het cultuurcentrum Strombeek in Grimbergen wordt 50 jaar en dat wordt stevig gevierd tijdens het eerste weekend van mei.
01 mei '23

Het geluk in een groene omgeving
door Tina Deneyer

Nog tot het eerste weekend van juli zet Toerisme Vlaams-Brabant tijdens een nieuwe editie van de ParkenParade het groene karakter van de kastelen, parken en tuinen van de Groene Gordel in de schijnwerpers.
01 mei '23

Van kazerne tot opleidingsinstituut
door Tina Deneyer

Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) bestaat 25 jaar. Op de site in deelgemeente Relegem worden politieagenten en brandweerlui opgeleid, rijopleidingen en cursussen voor ambtenaren en lokale besturen georganiseerd.
01 apr '23

F3 is de populairste
door Tina Deneyer

De inwoners van Vlaams-Brabant namen in 2022 terug meer de fiets. Het aantal fietsbewegingen langs de 16 vaste fietstellers steeg met 6,86% ten opzichte van het jaar voordien, goed voor 2.986.501 geregistreerde fietsbewegingen.
01 apr '23

Nieuw leven voor de molen
door Tina Deneyer

In Nieuwenrode, nu een deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos maar tot 1874 een deel van Meise, wil de vzw Million Voices de replica van een 18e eeuwse molen een nieuwe bestemming geven.
01 apr '23

Luchthaven onder vuur
door Tina Deneyer

Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel zijn zeer kritisch over de toekomstplannen van Brussels Airport. De luchthaven liet een ontwerp van milieueffectenrapport opstellen met het oog op de vernieuwing van de milieuvergunning. Tegen 2032 wordt een groei verwacht tot 32 miljoen passagiers per jaar en een verdubbeling van de vrachttrafiek tot 1 miljoen ton.
01 apr '23

Bieësteg dialect
door Tina Deneyer

In Asse wordt ter gelegenheid van Erfgoeddag op zaterdag 22 april de Dialectofoon voor één keer weer tot leven gewekt. De Dialectofoon was tussen 1982 en 2002 een populair programma op streekradio’s Radio 24 en Radio Viva.
01 apr '23

Een verhaal van Vlaamse migranten
door Tina Deneyer

Voormalig VRT journalist Peter Verlinden heeft in opdracht van het museum MigratieMuseumMigration (MMM) in Brussel de documentaire Brussel en Vlaanderen: een verhaal van migranten gemaakt.
01 apr '23

Een hart voor cultuur
door Tina Deneyer

Tien basisscholen in Vilvoorde mogen zich voortaan een school met een hart voor cultuur noemen. De gelukkigen zijn GO!-school de Zwierezwaai, vrije basisscholen De Biekorf, De Knipoog, De Lampion, Heilig-Hart en Klavertje Vier, en de stedelijke scholen De Groene Planeet, De Doening, De Kastanjelaar en ’t Groentje.
01 mrt '23

Woluwelaan wordt autoluw
door Tina Deneyer

De werken die van de Woluwelaan in Machelen een groene, hedendaagse en autoluwe boulevard moeten maken, zitten op schema. De herinrichting tussen het kruispunt van de Haachtsesteenweg in Diegem en de Kerklaan in Machelen ging in 2020 van start.
01 mrt '23

Nieuw leven in de kerk
door Tina Deneyer

De Vlaamse regering heeft de subsidiemogelijkheden voor de herbestemming van kerken uitgebreid. Voortaan komen ook niet-beschermde waardevolle kerkgebouwen in aanmerking. In de Vlaamse Rand zijn onder meer de gemeenten Merchtem en Sint-Pieters-Leeuw van plan om subsidies aan te vragen.
01 mrt '23

Voetbal in tijden van oorlog
door Tina Denyer

Voetbalhistoricus Kurt Deswert uit Kraainem vertelt in zijn nieuwe boek 'Schwalbe' de boeiende geschiedenis van het Belgische voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog.
01 mrt '23

Wie betaalt de sneltram langs de A12?
door Tina Deneyer

De gemeenten Meise en Grimbergen zijn, samen met Londerzeel, Puurs-Sint-Amands en Willebroek, niet van plan om mee te betalen aan de factuur van de sneltram langs de A12.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23