ACTUA

07 feb '23

66,64 km extra fietspaden in de Rand
door Luc Vanheerentals

In het kader van het zogenaamde 'Kopenhagenplan' voor fietsinfrastructuurprojecten van de Vlaamse regering plannen 13 randgemeenten de realisatie van in totaal 49 projecten, samen goed voor 66,64 km nieuwe of gerenoveerde fietspaden. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Bart Somers (Open VLD), bevoegd voor Binnenlands Bestuur op een schriftelijke vraag van Brecht Warnez (CD&V).
01 feb '23

Vijvers drooggelegd
door Tina Deneyer

Twee vijvers rond het Kasteel van Gaasbeek zijn de voorbije weken drooggelegd. ‘Het slib wordt weggehaald en de bodem krijgt de komende tijd de kans om uit te drogen en de bladeren te verteren’, vertelt boswachter Tom Brichau van het Agentschap Natuur en Bos.
01 feb '23

Stoommachine draait weer
door Tina Deneyer

De stoomketel van de Herisemmolen van de vroegere Winderickx-kartonfabriek in Alsemberg werkt eindelijk weer. De stoommachine van Bollinckx uit Buizingen dateert uit 1894.
01 feb '23

Lerarentekort opvangen
door Tina Deneyer

Tweehonderd scholen in Vlaanderen, waaronder tien in de Zennevallei, mogen de komende tijd experimenteren met nieuwe ideeën om het lerarentekort weg te werken. Ze mogen daarbij buiten de bestaande lijntjes kleuren.
01 feb '23

Gezocht: gastgezinnen
door Tina Deneyer

Het World Education Program (WEP) dat jongeren de kans geeft om op uitwisseling te gaan, is op zoek naar een aantal Vlaamse gastgezinnen. ‘Heel wat Walen vinden tweetaligheid belangrijk en willen sterk in hun schoenen staan in de Nederlandse taal’, vertelt Karen Scheelen van World Education Program.
01 feb '23

Extra plaatsen in de scholen
door Liesbeth Bernolet

De jongste capaciteitsbarometer toont aan dat de scholen in de Vlaamse Rand voor enorme uitdagingen staan om voor alle leerlingen genoeg plaatsen te voorzien. Bijna nergens anders in Vlaanderen blijven de leerlingenaantallen de komende jaren met 10% toenemen en barsten de scholen uit hun voegen.
01 feb '23

Spectaculaire bevolkingsaangroei
door Tina Deneyer

Vorig jaar kreeg onze provincie er 11.151 inwoners bij, een pak meer dan het jaarlijks Vlaams-Brabantse gemiddelde van 6.614. Dat blijkt uit de nieuwe studie 'Bevolking in Vlaams-Brabant. Over groei en migratie'.
01 feb '23

Jongeren op zoek naar mentaal welzijn
door Tina Deneyer

De OverKop-huizen van Vilvoorde, Sint-Pieters-Leeuw en Halle krijgen samen 210.000 euro extra van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Met het geld kunnen ze hun werking uitbreiden.
01 dec '22

Geen enkele minderheid heeft de meerderheid
door Tina Deneyer

Auteur, onderzoekjournalist en Brussel-gids Hans Vandecandelaere portretteert op de nieuwe website www.hyperdiversbrussel.be in 42 afleveringen Brussel in al zijn diversiteit. Vandecandelaere schreef in het verleden al boeken over Molenbeek en migratie in onze hoofdstad.
01 dec '22

Film in de Cinéclub
door Tina Deneyer

In het Felix Art & Eco Museum in Drogenbos kan je voortaan elke tweede donderdag en zondag van de maand naar de film tijdens de Cinéclub. Het gaat om een initiatief van de gemeente Drogenbos.
01 dec '22

Nieuwe parking aan station
door Tine Deneyer

Het station van Linkebeek krijgt een parking aan de overkant van de straat, op het grondgebied van Ukkel. De Brusselse gemeente legt momenteel de laatste hand aan het dossier voor de aanleg van het parkeerterrein.
01 dec '22

Minder restafval
door Tina Deneyer

De gft-container die intercommunale Incovo invoerde in onder meer Grimbergen, Kraainem, Machelen, Meise, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem en Zaventem mist zijn effect niet.
01 dec '22

Klimaatslimme landbouw
door Tina Deneyer

Het Regionaal Landschap Pajottenland Zennevallei en de Boerenbond hebben hun project Klimaatslimme Landbouw afgerond. De twee organisaties werkten de voorbije twee jaar samen rond duurzame plattelandsontwikkeling.
01 nov '22

Waterplanten in Eilandtuin
door Tina Deneyer

De Plantentuin in Meise heeft er sinds kort met de Eilandtuin een nieuwe attractie bij. De tuin te midden van de vijver van het Kasteel van Boechout is een knap staaltje architectuur van Gijs Van Vaerenbergh architecten en Atelier Arne Deruyter.
01 nov '22

‘Randgemeenten niet betrokken bij Brusselse mobiliteitsingrepen’
door Luc Vanheerentals

Tijdens zijn recente bezoeken aan de lokale besturen van de randgemeenten ontving gouverneur Jan Spooren verschillende klachten over het Brusselse mobiliteitsbeleid.
01 nov '22

175 jaar flaneren in de galerijen
door Tina Deneyer

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel bestaan dit jaar 175 jaar. Naar aanleiding van die verjaardag verschijnt binnenkort een boek. Er is ook een expo op komst over de geschiedenis van de luxueuze winkelgalerij in neo-renaissancestijl.
01 nov '22

Megagevangenis wordt in gebruik genomen
door Tina Deneyer

In Haren is de nieuwe megagevangenis opengegaan. In het nieuwe complex is plaats voor 1.190 gedetineerden in kleine leefeenheden. De gedetineerden zullen het komende jaar in fases naar de gevangenis verhuizen. Zo krijgt het gevangenispersoneel de kans om de nodige routine te kweken.
01 nov '22

Sportmuseum sluit en verhuist
door Tina Deneyer

Het Sportimonium in Hofstade heeft op 1 september zijn deuren gesloten. Het vertrekt uit het domein van Sport Vlaanderen. Het museum over sporterfgoed wil zich naar eigen zeggen herbronnen.
01 nov '22

Wie heeft er een auto?
door Tina Deneyer

Hoe verder weg van het centrum van Brussel, hoe meer gezinnen een auto hebben. Dat blijkt uit een rapport van het Brusselse statistiekbureau Bisa, dat de cijfers van Statbel over autobezit uit 2019 onder de loep nam.
01 nov '22

Bijkomende fietsinfrastructuur
door Tina Deneyer

In Hoeilaart wordt een nieuwe fietsweg van vier meter breed aangelegd langs het stationsplein van Groenendaal. Die zal de aansluiting maken met de fietssnelweg F205 tussen Terhulpen (La Hulpe) en Brussel.
01 nov '22

Douwe Egberts wordt Hi!
door Tina Deneyer

De site van de voormalige koffiefabriek Douwe Egberts in Strombeek-Bever is aan een tweede leven begonnen als bedrijventerrein.
01 nov '22

De Rand is een economische topregio
door Jan Haeverans

Wat betekent de Rand als economische regio? In onze nieuwe artikelenreeks 'Randlabeur' gaan we na wat de belangrijkste economische activiteiten zijn en wat de belangrijkste evoluties.
01 okt '22

Leuvensepoort
door Tina Deneyer

De Leuvensepoort, een van de toegangswegen tot het park van Tervuren, is dankzij stelschoren opnieuw open voor voetgangers en fietsers.
01 okt '22

Afrit Koningslo
door Herman Dierickx

Als je vanuit Vilvoorde vlot op de Ring richting Groot-Bijgaarden wil geraken ligt het voor de hand om de oprit Koningslo te nemen. Daar zijn al een hele tijd immense werken aan de gang die er moeten voor zorgen dat de doorstroming van auto’s en fietsers in de toekomst vlotter gaat.
01 okt '22

Zing, schrijf, lach en bewonder
door Tina Deneyer

Van 1 tot 8 oktober is het de Week van het Nederlands. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie brengen een ode aan de schoonheid van de Nederlandse taal. Vzw ‘de Rand’ riep de voorbije weken iedereen op om zijn favoriete citaat, lied of gedicht in het Nederlands in te zenden.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22