ACTUA

01 sep '23

Forse toename defecte bussen
door Lene Van Langenove

In de eerste 5 maanden van 2023 moest De Lijn in de vervoersregio Vlaamse Rand 15.535 van de 541.222 geplande busritten (2,87%) schrappen. Verhoudingswijs is dat een verbetering in vergelijking met 2022 toen 3,26% van de busritten werd geschrapt. De belangrijkste oorzaken zijn stakingen en een tekort aan buschauffeurs. Voor een deel kunnen de bussen niet uitrijden omwille van technische problemen.
01 sep '23

Bijzondere beeldentuin
door Tina Deneyer

Tijdens de eerste twee weekends van september opent de Tuin der Onlusten in Alsemberg opnieuw de poorten. De bijzondere beeldentuin toont werk van Al Balis, Beg-Tsé, Medhi Khammal en Nora De Rycke.
01 sep '23

Waarom Nederlands leren?
door Tina Deneyer

Brusselaars leren Nederlands met een zeer persoonlijk en concreet levensdoel voor ogen. Dat blijkt uit een rondvraag van het Huis van het Nederlands Brussel bij meer dan 4.000 cursisten Nederlands.
01 sep '23

De wereld begrijpen
door Tina Deneyer

In het Centrum voor Jeugd, Kunst en Creatie Destelheide in Dworp loopt nog tot 23 november de expo CONNECTIONS van Filip Wierzbicki-Nowak. Het werk van de Poolse kunstenaar was eerder al te bezichtigen in onder meer Japan, Duitsland en de Verenigde Staten.
01 sep '23

Copains du Vélo rijden Merckx achterna
door Tina Deneyer

Zeven vrienden uit de Vlaamse Rand hebben onlangs de Vuelta van 1973 gereden, exact 50 jaar nadat Eddy Merckx die Ronde van Spanje won.
01 sep '23

Boos over herinrichting Ring
door Tina Deneyer

De stad Vilvoorde geeft een negatief advies over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) dat nodig is voor de herinrichting van het noordelijke deel van de Brusselse Ring. Een groot deel van de bestemmingswijzigingen zijn voorzien op het grondgebied van Vilvoorde.
01 sep '23

Tijd voor de Gordel
door Tina Deneyer

De eerste zondag van september is het traditioneel Gordeldag in de Vlaamse Rand, en dat is op 3 september niet anders. De regio laat zich opnieuw van zijn mooiste kant zien aan wandelaars en fietsers.
01 sep '23

Wonen in eigen streek
door Tina Deneyer

De Vlaamse regering heeft bepaald welke gemeenten in aanmerking komen voor de maatregelen die voorzien zijn in het nieuwe decreet Wonen in eigen streek. Dat decreet geeft lokale besturen de mogelijkheid om private kavels of woningen voor te behouden voor wie een band heeft met de gemeente.
30 aug '23

Boot tegen brug
door Herman Dierickx

Vier maal is scheepsrecht, zo zullen we maar denken. Voor de vierde keer in een jaar tijd zijn vier bruggen op het Zeekanaal tussen Brussel en Kapelle-op-den-Bos aangevaren door een boot. Op dit moment zijn de bruggen van Buda en Humbeek buiten dienst omdat ze hersteld moeten worden door een gespecialiseerde firma.
25 aug '23

Het tofste strand in de Rand
door Geert Selleslach

Tot 1 september tovert het burgerinitiatief Viva1853 het centrum van Strombeek-Bever om tot het tofste strand van de Noordrand: Strombeach, een waardige afsluiter van de zomervakantie.
02 jun '23

Meer klachten, minder over taal
door Luc Vanheerentals

In 2021 en 2022 ontving het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) in totaal respectievelijk 1.123 en 1.063 klachten in het kader van het bestuurlijk toezicht op gemeenten.
01 jun '23

Onze landgoederen
door Tina Deneyer

Tussen augustus en oktober strijkt de eerste editie van 'Stories Unfold' neer in Het Steen, beter bekend als het Rubenskasteel in Elewijt. Initiatiefnemer Toerisme Vlaanderen wil met het nieuwe concept de Vlaamse kastelen en tuinen in de verf zetten.
01 jun '23

Gordel op zondag 3 september
door Tina Deneyer

De eerste zondag van september betekent: Gordel. Op zondag 3 september kan je in de Vlaamse Rand opnieuw een hele dag wandelen, fietsen en spelen. De Druivenstreek doet dit jaar dienst als focusregio.
01 jun '23

Reconversie van de ruimte
door Tina Deneyer

Het strategisch project Zennevallei heeft na zes jaar de balans opgemaakt en die is positief. Dat vinden de partners die binnen het project samenwerken: de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, de gemeenten Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, de stad Halle en de Vlaamse overheid.
01 jun '23

Aandeel jongeren groeit snel
door Tina Deneyer

De bevolking in de Vlaamse Rand, en dan vooral het aandeel jongeren, groeit snel. Dat blijkt onder meer uit een studie van VUB-onderzoeker Gide Van Cappel.
01 jun '23

Eendracht vooruit
door Tina Deneyer

SK Eendracht Vilvoorde is 100 jaar oud en dat wordt gevierd met een boek over de voetbalclub: Eendracht Vilvoorde. 100 jaar sportkring. Auteur Johan Van Win vertelt in het boek hoe de club begin jaren 1920 zijn eerste voetbalpasjes zette in de marge van de socialistische beweging en het Volkshuis.
01 jun '23

Boerendorp uit de tijd van Felix
door Tina Deneyer

Het FeliX Art & Eco Museum in Drogenbos reist op zondag 18 juni terug naar de tijd van schilder-boer Felix De Boeck, die werd geboren in 1898 en stierf in 1995. Samen met de gemeente tovert het museum een Felix-dorp tevoorschijn.
10 mei '23

Meer bussen geschrapt of vertraagd
door Luc Vanheerentals

In 2022 reden de bussen van De Lijn 1,089 miljoen ritten volgens de planning. Minder goed nieuws is het feit dat er in 2022 slechts 63,86% van de ritten binnen een interval van 2 minuten te vroeg en 5 minuten te laat langs de haltes passeerden.
01 mei '23

Feest in de ecologische tuin
door Tina Deneyer

Tijdens het eerste weekend van juni kan je ter gelegenheid van de Open Tuindagen van Velt een heel aantal ecologische tuinen bezoeken. Ook Kris Flossie zet de poort van haar bloemenpluktuin Fest in Maleizen, een gehucht van Overijse, wagenwijd open.
01 mei '23

Zit het Randfonds op slot?
door Tina Deneyer

Vlaams parlementslid Katia Segers (Vooruit) klaagt aan dat Vlaams minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) de middelen voor deze legislatuur uit het Randfonds niet uitgegeven krijgt.
01 mei '23

Plant eens een boom
door Tina Deneyer

Nog eens 100.000 extra bomen en struiken in de Vlaamse Rand. Dat wil minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) bereiken met de nieuwe campagne De Vlaamse Rand boomt.
01 mei '23

Koken voor de kunst (en de winst)
door Tina Deneyer

Op RINGtv loopt momenteel een nieuwe editie van de Trofee voor het Beste Souper. In deze kookwedstrijd nemen duo’s uit zes verschillende gemeenten het tegen elkaar op. Elk duo vertegenwoordigt een vereniging. Dit jaar doen verenigingen uit Asse, Zaventem, Beersel, Vilvoorde, Zemst en Herne mee.
01 mei '23

50 uur feesten voor 50 jaar bestaan
door Tina Deneyer

Het cultuurcentrum Strombeek in Grimbergen wordt 50 jaar en dat wordt stevig gevierd tijdens het eerste weekend van mei.
01 mei '23

Het geluk in een groene omgeving
door Tina Deneyer

Nog tot het eerste weekend van juli zet Toerisme Vlaams-Brabant tijdens een nieuwe editie van de ParkenParade het groene karakter van de kastelen, parken en tuinen van de Groene Gordel in de schijnwerpers.
01 mei '23

Van kazerne tot opleidingsinstituut
door Tina Deneyer

Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) bestaat 25 jaar. Op de site in deelgemeente Relegem worden politieagenten en brandweerlui opgeleid, rijopleidingen en cursussen voor ambtenaren en lokale besturen georganiseerd.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23