ACTUA

01 jun '24

Meer geld naar de Rand?
door Luc Vanheerentals

23 van de 27 scenario’s tot hervorming van het Gemeentefonds, die het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing uittekende in opdracht van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld), leveren de gemeenten uit de Vlaamse Rand meer inkomsten op.
01 jun '24

Leven voor twee
door Tina Deneyer

Anderhalf jaar na het overlijden van zijn geliefde Nicole heeft Hugo Sigal een boek geschreven over hoe hij dat grote verlies verwerkt. In november 2022 overleed Colleke onverwacht na een val van de trap. In 'Leven voor twee' vertelt Hugo over de dood van zijn vrouw en hoe hij omgaat met dat rauwe verdriet.
01 jun '24

Natuur in de buurt
door Tina Deneyer

De provincie Vlaams-Brabant lanceerde onlangs met 'Buur Natuur' een nieuwe campagne om natuurgebieden te promoten. Op een online platform vinden bezoekers een digitale kaart met daarop 10 Vlaams-Brabantse natuurgebieden, waaronder ook het Hallerbos, de Birrebeekvallei in Meise, De Bomputten in Vilvoorde en Zemst, en de Kesterheide in Gooik.
01 jun '24

Nieuwe bestemming voor kerk
door Tina Deneyer

De kerkfabriek van Strombeek-Bever heeft de knoop doorgehakt over de bestemming van de Sint-Amandskerk. Het kerkgebouw wordt behouden voor erediensten, maar krijgt tegelijkertijd een nieuwe invulling als bibliotheek.
01 jun '24

Gordel jij mee?

Op zondag 1 september sluiten we de zomer af met een fijne familiedag tijdens de Gordel. Wie mee wil gordelen, kan terecht in het Provinciedomein in Huizingen of in focusgemeente Dilbeek.
01 jun '24

Waterbus voor woon-werkverkeer
door Tina Deneyer

De vijftien Vlaamse en Brusselse instanties die binnen het project Buda+ werken aan een nieuwe toekomst voor de oude bedrijvenzone Buda willen een volwaardige waterbus die pendelaars van en naar de hoofdstad brengt. Onder meer Vilvoorde, Machelen, Stad Brussel en de provincie Vlaams-Brabant zijn vragende partij voor zo’n waterbus voor woon-werkverplaatsingen.
01 jun '24

Animo in stationsgebouw
door Tina Deneyer

Jeugdhuis Animoro kan op zijn vertrouwde stek in het stationsgebouw van Sint-Genesius-Rode blijven. Vzw ‘de Rand’ neemt, op vraag van Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA), het gebouw voor de komende vijftig jaar in erfpacht van de NMBS.
01 mei '24

Recordaantal anderstaligen wil Nederlands leren
door Tina Deneyer

77.591 mensen hebben zich vorig jaar aangemeld voor een cursus Nederlands tweede taal. Nooit eerder waren dat er zo veel, zo blijkt uit het jaarverslag van het Agentschap Integratie en Inburgering.
01 mei '24

Een tweede thuis
door Tina Deneyer

Eind april had de Erfgoeddag als thema ‘thuis’. Omdat voor sommigen de kroeg een tweede thuis is, zette heemkundige kring Hertog Hendrik I in Vilvoorde de cafés van de Zennestad in de kijker tijdens een lezing.
01 mei '24

Den Diepen Boomgaard fase één
door Tina Deneyer

Bioboerderij en sociale werkplaats Den Diepen Boomgaard in Grimbergen heeft net de feestelijke opening achter de rug van de nieuwe hoevewinkel en de grootkeuken. Daarmee is de eerste fase van de renovatie een feit. Intussen is ook de tweede fase gestart met de werken voor de tweede vleugel. Die krijgt polyvalente zalen en nieuwe werkateliers.
01 mei '24

In volle glorie
door Tina Deneyer

In het Kasteel van Gaasbeek kan je voor het eerst na een renovatie van meer dan drie jaar de vaste collectie opnieuw bekijken. Die collectie bevat schilderijen, wandtapijten en onder meer ook het testament van schilder Pieter Paul Rubens.
01 mei '24

Vlaggewimpel
door Tina Deneyer

De straten van het historische centrum van Grimbergen pronken met nieuwe heraldische vlaggen.
01 mei '24

Tien jaar De Klepper
door Tina Deneyer

Precies tien jaar geleden ging in Wolvertem zelfoogstboerderij De Klepper van start als de eerste in zijn soort in de Noordrand. De eerste jaren telde De Klepper zowat 40 gezinnen die lid waren. Intussen komen er in de boerderij al meer dan 120 gezinnen oogsten.
01 mei '24

Praten met je lichaam
door Tina Deneyer

De voorbije Jeugdboekenmaand stond in het teken van sport en spel. Dat thema greep Cultuur Noordrand aan om een workshop non-verbaal theater voor kinderen te organiseren.
01 mei '24

Jeugdhuizen hebben het moeilijk
door Tina Deneyer

De jeugdhuizen in de Zennevallei hebben het moeilijk. Dat blijkt uit een rondvraag van regionale televisiezender Ring.
01 apr '24

Erfgoed in het licht
door Tina Deneyer

Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters en twaalf lokale besturen uit de regio gaan in de toekomst samenwerken rond onroerend erfgoed binnen een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED). Bedoeling is om kennis en expertise te bundelen, advies te geven rond erfgoed en het ook te inventariseren.
01 apr '24

Nieuwe fietsinfrastructuur
door Tina Deneyer

De provincie Vlaams-Brabant investeerde het voorbije jaar 10,62 miljoen euro in 32 fietsprojecten.
01 apr '24

Fantastische films
door Tina Deneyer

Van 9 tot 21 april vindt in Brussels Expo op de Heizel het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) plaats.
01 apr '24

Oefenkansen Nederlands
door Luc Vanheerentals

Vlaams minister van Inburgering Gwendolyn Rutten (Open VLD) zakte op 7 maart naar Merchtem af om samen met anderstalige nieuwkomers de NedBox-app uit te proberen.
01 apr '24

De eco-kant van FeliX
door Tina Deneyer

Aan de ingang van het FeliX Art & Eco Museum is een nieuwe hoogstamappelboom geplant als symbolische afsluiter van het biodiversiteitsdossier.
01 apr '24

Zwembad of zwemvijver?
door Tina Deneyer

Een nieuw zwembad of een zwemvijver op een andere plek, of een lint van kleine waterspeelplekken verspreid over het domein. Dat zijn de twee scenario’s die een studiebureau naar voren schuift voor het provinciedomein van Huizingen.
01 apr '24

Bibliotheken werken samen
door Tina Deneyer

Dertien bibliotheken uit de Noordrand vormen voortaan een Regiobib. Wie lid wordt van een van de dertien bibs, is dat automatisch van de twaalf anderen.
01 apr '24

Nieuwe toekomst voor Buda
door Tina Deneyer

Een nieuwe studie legt de mogelijkheden op tafel voor de bedrijvenzone Buda in Vilvoorde, Machelen en Brussel.
01 mrt '24

Samen zingen
door Nathalie Dirix

Als we nu eens anderstalige nieuwkomers op een podium samenbrengen om in koor Nederlandse liedjes te zingen? Uit dat eenvoudige maar krachtige idee ontstond zo’n negen jaar geleden een muzikaal theaterproject. Vandaag kan je opnieuw van die bijzondere mix genieten tijdens de voorstelling Dag vreemde man, naar het iconische liedje van Ann Christy.
01 mrt '24

Tekort aan huisartsen
door Tina Deneyer

Zo goed als alle gemeenten in de Vlaamse Rand kampen met een groot tekort aan huisartsen. Daarom pleit cd&v voor de opheffing van de federale quota op het aantal studenten geneeskunde. De partij verwijst hierbij expliciet naar de precaire situatie in de Rand.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26