NATUUR - wie kweekt dat

01 feb '19

Gedroogde vijgen
door Tine Maenhout

Op winterachtige dagen ligt de moestuin er rustig bij. Er kan niet veel geoogst worden en dus doen we beroep op de voorraden van de supermarkt. Maar wat deden onze voorouders in lang vervlogen tijden wanneer ze afhankelijk waren van de seizoenoogsten?
01 dec '18

Wie kweekt dat: Brandnetel
door Tine Maenhout

Als er één plant is die iedereen kent, is het wel de brandnetel. Niet omdat het zo’n mooie plant is of door zijn kleurrijke aantrekkelijke bloemen, maar omdat iedereen er zich al wel eens aan geprikt heeft.
01 nov '18

Wie kweekt dat: Schorseneren
door Tine Maenhout

In november kondigt de herfst de winter aan. Velen onder ons voelen zich in deze periode wat moedeloos, melancholisch en rapper moe.
01 okt '18

Wie kweekt dat: Hertshoornweegbree
door Tine Maenhout

In het landelijke Houtem (Vilvoorde) ligt herboristerie Helianthus. In deze mooie kruidentuin vind je meer dan tweehonderd medicinale kruiden, tal van wilde kruiden en vergeten groenten.
01 sep '18

Wie kweekt dat: Appelmunt
door Tine Maenhout

Wie zijn groenten en fruit graag zelf recht uit de grond bijeen ‘shopt’, kan terecht in de ecologische Plukboerderij Den Hof in Steenhuffel.
01 jun '18

Wie kweekt dat: Shiso
door Tine Maenhout

Op het dak van de nieuwe voedingshal Foodmet in Anderlecht opende onlangs de grootste ‘dakboerderij’ in Europa: Ferme Abbatoir.
01 mei '18

Wie kweekt dat: Artisjok
door Tine Maenhout

Na een succesvolle carrière in het bedrijfsleven hing Guy Mouchart zijn kostuum aan de kapstok en besloot om, samen met Davy Agten, van zijn hobby zijn beroep te maken: bio-boer.
01 apr '18

Rabarber van de PlukPlek
door Tine Maenhout

In de mooie zelfpluktuin PlukPlek in Ternat telen Dorothea Lequeux en haar team, met veel liefde en zorg, fruit en groenten zonder gebruik te maken van chemische pesticiden en kunstmest.
01 mrt '18

Wie kweekt dat: Mangosteen
door Tine Maenhout

Bijna lente. Tijd voor superfood! Tijd voor de vitambinebom onder de vruchten: de mangosteen.
02 feb '18

Wie kweekt dat: Magie in de wintermoestuin
door Tine Maenhout

Februari. De moestuin lijkt half verlept weggezonken in een diepe winterslaap. Niet erg boeiend op het eerste zicht. Maar voor wie van experiment houdt, kan februari een spannende moestuiniermaand worden.
01 dec '17

Wie kweekt dat: Fermenteren, een feest voor tong en darmen
door Tine Maenhout

Fermenteren is een makkelijke manier om je voedsel langer te bewaren, het is leuk om te doen en het resultaat is een feest voor de smaakpapillen.
01 nov '17

Wie kweekt dat: Salie uit de tuin der ziekten
door Tine Maenhout

De Tuin der ziekten achter het prachtige Erasmushuis in Anderlecht is een eerbetoon aan Erasmus en een authentiek botanisch portret van deze bekende humanist.
01 okt '17

Wie kweekt dat: hop
door Tine Maenhout

In de prachtige westrand van Brussel wordt bij het sluimeren van de herfst volop geoogst. Geen graan, tarwe of maïs, maar iets waarop ze in het Pajottenland bijzonder fier zijn: hop.
01 sep '17

Wie kweekt dat: Oost-Indische kers, een wapen in de strijd tegen najaarsmoeheid
door Tine Maenhout

In de loop van de 17e eeuw brachten de Spaanse Conquistadores kleurige, eetbare bloemen mee huiswaarts van hun expedities in Peru. Vandaag vind je tegen het einde van de zomer een fijne selectie van deze gele, oranje en rode Oost-Indische kers bij Bel Akker, de moestuin van Bel Mundo in Molenbeek.
01 jun '17

Wie kweekt dat: Bananenplant
door Tine Maenhout

In een glazen paleis in Laken, onder indrukwekkende koepels, in monumentale paviljoenen en lange gaanderijen, ademt de tropische lucht geschiedenis. De Koninklijke Serres zijn meer dan een exotische plantentuin.
01 mei '17

Wie kweekt dat: Eeuwig moes
door Tine Maenhout

23 jaar geleden plantte Freddy Sparenberg de eerste vierkante meters van Ecoflora vol met wilde bloemen- en groentensoorten. Sindsdien vindt iedereen, die het ecologisch tuinieren hoog in het vaandel draagt, zijn weg naar deze ecologische kwekerij en tuinwinkel in Halle.
01 apr '17

Wie kweekt dat: Appelbloesems
door Tine Maenhout

Daar is de lente! Aan bomen en struiken barsten knoppen open en ontluiken prachtige bloesems. Slechts weinigen onder ons staan er bij stil dat sommige bloesems ook eetbaar zijn. Meer zelfs, een aantal bloesems, die zo fleurig de lente inluiden, smaken bijzonder lekker.
01 mrt '17

Wie kweekt dat: Paardenbloem
door Tine Maenhout

Niet voor niets valt de vastenperiode doorgaans in maart. Van oudsher zijn de voorraden dan op en is de tuin nog leeg. Opruimen, zaaien en planten kan je, maar daar kook je niet veel mee. Het ideale moment om gebruik te maken van wat de natuur volautomatisch voor ons kweekt.
01 feb '17

Wie kweekt dat: Aardpeer
door Tine Maenhout

Bij Groe(n)ten uit Zellik wordt er door de buurtbewoners gezamenlijk getuinierd en gekookt. De gezellige tuin langsheen de Maalbeek garandeert voor de inwoners van Zellik een stukje groen om in te werken en biedt anderstalige nieuwkomers de kans om te integreren.
01 dec '16

Wie kweekt dat: Wortelpeterselie
door Tine Maenhout

In bioboerderij Den diepen Boomgaard in Grimbergen valt er altijd iets te oogsten. Zelfs in putje winter kan je in de lange witte kweektunnels paksoi, landkers, boerenkool en pastinaak vinden. Eén tunnel herbergt iets bijzonder: wortelpeterselie.