archief - maart 2024

01 mrt '24

Gemengde gevoelens: Claudia en Johan Ungureanu uit Sint-Pieters-Leeuw
door Nathalie Dirix

Dat is wat je voelt wanneer je met Claudia en Johan Ungureanu praat. Een koppel dat twintig jaar geleden besloot een leven in België op te bouwen en vandaag met voldoening terugblikt op wat ze hebben gerealiseerd.
01 mrt '24

Samen zingen
door Nathalie Dirix

Als we nu eens anderstalige nieuwkomers op een podium samenbrengen om in koor Nederlandse liedjes te zingen? Uit dat eenvoudige maar krachtige idee ontstond zo’n negen jaar geleden een muzikaal theaterproject. Vandaag kan je opnieuw van die bijzondere mix genieten tijdens de voorstelling Dag vreemde man, naar het iconische liedje van Ann Christy.
01 mrt '24

Figurandt: Nils Duquet uit Zellik
door Anne Peeters

Nils Duquet (43) uit Zellik is directeur van het Vlaams Vredesinstituut. Hij doet onderzoek naar vuurwapens: wapenbezit, wapengeweld, de illegale handel, hun rol in conflicten,…
01 mrt '24

Tekort aan huisartsen
door Tina Deneyer

Zo goed als alle gemeenten in de Vlaamse Rand kampen met een groot tekort aan huisartsen. Daarom pleit cd&v voor de opheffing van de federale quota op het aantal studenten geneeskunde. De partij verwijst hierbij expliciet naar de precaire situatie in de Rand.
01 mrt '24

Dead Ladies Show - Annelies Beck, Maud Vanhauwaert & Sachli Gholamalizad
door Michaël Bellon

In de aanloop naar internationale vrouwendag op 8 maart kan je in De Muze van Meise naar de Dead Ladies Show, een muzikale 'lecture-performance' waarin Annelies Beck, Maud Vanhauwaert en Sachli Gholamalizad hulde brengenaan onderbelichte topvrouwen.
01 mrt '24

De Rand ontsnapt aan wateroverlast
door Tina Deneyer

De Vlaamse Rand is de overvloedige waterval van begin dit jaar relatief goed doorgekomen. In de Denderstreek daarentegen stonden sommige gebieden dagenlang blank.
01 mrt '24

Palliatieve zorg met een glimlach
door Gerard Hautekeur

‘België mag best trots zijn. Het is het enige land ter wereld waar patiëntenrechten, palliatieve zorg en euthanasie wettelijk geregeld zijn’, stelt professor Wim Distelmans. Hij is de bezieler van het expertisecentrum Waardig Levenseinde, uniek in België en Europa. Nu trekt hij aan de alarmbel: de palliatieve thuiszorg zit op zijn tandvlees en heeft op korte termijn extra middelen nodig.
01 mrt '24

Chantal Akerman. Travelling
door Tom Peeters

De Bozar-expo 'Travelling' neemt het sociaal bewogen, emancipatorische werk van de Brusselse experimentele filmmaakster Chantal Akerman (1950-2015) onder de loep. Mona Cornelis wijdde er haar thesis aan. ‘Omdat ze niet in vakjes geloofde, herkent iedereen wel iets over zichzelf in haar films.’
01 mrt '24

Van boer en tuinder
door Geert Selleslach

Trossen los, we varen uit. Op weg naar nieuwe avonturen, ter land ter zee en in de lucht, die de volksverteller door wat rond te struinen zomaar in de schoot…
01 mrt '24

Politieke tongen: Parket naar Halle?
door Luc Vanheerentals

Van de Wetstraat tot de Kerkstraat
01 mrt '24

De ketting: Johanna Broekaert (67) uit Overijse
door Joris Herpol

Johanna Broekaert (67) uit Overijse werd door Virginie De Klippel aangeduid om de ketting voort te zetten. Broekaert is tuinarchitecte en wil haar passie voor groen graag doorgeven aan haar drie zonen.
01 mrt '24

Tuinprincipe 3
door Herman Dierickx

Voor velen is het een klassieker: de lente-opkuis in de tuin. Het is de gewoonste zaak van de wereld. Maar is het nodig? Antwoord: nee, het is niet nodig. Waarom zijn we er dan zo door gebiologeerd?
01 mrt '24

Nederlands op de werkvloer
door Jan Haeverans

In de reeks Randlabeur houden we de economie in onze regio tegen het licht. Dit keer gaat het over het taalgebruik op de werkvloer. Hoe kunnen anderstaligen het gewenste taalniveau halen om in het Nederlands aan de slag te gaan?
01 mrt '24

An evening hosted by Amatorski
door Tom Peeters

‘Fijn dat popmuziek weer meer maatschappelijke input krijgt’, zegt muzikante en zangeres Inne Eysermans. In CC Strombeek trommelt ze enkele vrienden en zussen op om de actuele thema’s achter de gloednieuwe Amatorski-plaat extra in de verf te zetten.
01 mrt '24

Jonge wind: Rand Helawi uit Wemmel
door Michaël Bellon

Wie Rand heet, moet in RandKrant! Rand Helawi (24) woont in Wemmel en is vertaalster en dichteres.
01 mrt '24

Op verkenning: Wolfsputten Dilbeek
door Herman Dierickx

De Wolfsputten in Dilbeek zijn bij natuurliefhebbers en wandelaars al vele jaren een begrip. Dit Natura 2000-gebied, in de schaduw van de Westrand, bevat een diversiteit aan soorten en biotopen die in de Rand en ver daarbuiten zijn gelijke niet kent.
01 mrt '24

Tweede leven voor babyspullen
door Tina Deneyer

In het START.huis in de Leuvensestraat in Vilvoorde is onlangs een concept store van Babybarn opengegaan. Dat is een verhuurplatform voor babyspullen.
01 mrt '24

Bedrijvigheid in Groot-Bijgaarden
door Michaël Bellon

Wie er niet moet zijn, komt zelden in een bedrijvenzone. In Groot-Bijgaarden probeert een heuse Parkmanager de bedrijven dichter bij elkaar te brengen.
01 mrt '24

PianoDays
door Michaël Bellon

De derde editie van het festival PianoDays heeft in de tweede helft van maart plaats in elf gemeenten en steden in de Noordrand en in Mechelen. Een uniek samenwerkingsverband goed voor 20 concerten met piano, en voor het eerst ook met de blazers van een big band, een brassband en enkele harmonieorkesten.
01 mrt '24

De vlucht van de ooievaars
door Tina Deneyer

Alain Vanclooster uit Dilbeek verzamelde sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 een reeks getuigenissen van oorlogsvluchtelingen die in de Zennevallei en het Pajottenland belandden. Zestien daarvan bundelde hij in het boek 'De vlucht van de ooievaars'.
01 mrt '24

Wandelzoektochten
door Tina Deneyer

Journalist en natuurliefhebber Luc Vander Elst heeft met zijn collega An Rekkers opnieuw een doe-boek gemaakt met tien wandelzoektochten in evenveel Vlaams-Brabantse gemeenten. Dit keer leidt het boek je naar twee gemeenten in de Vlaamse Rand, Beersel en Grimbergen, en verder ook naar Aarschot, Bierbeek, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Keerbergen, Opwijk en Ternat.
01 mrt '24

Grensgebieden: De onderhuidse stad
door Koen Demarsin

Grensgebieden zijn boeiende gebieden, meestal niet kleurloos maar vol contradicties en verrassingen. In 'Grensgebieden' gaan we op het terrein op zoek naar hoe mensen omgaan met taal en taalgrens. Deze keer houden we halt in Edingen.
01 mrt '24

De schatkamer van de smaak
door Tina Deneyer

De vzw Streekproducten Vlaams-Brabant viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Al een kwarteeuw verenigt het platform, onder de vleugels van de provincie Vlaams-Brabant, producenten van streekproducten, horeca-uitbaters, gemeenten en andere partners.
01 mrt '24

We evolueren naar een superdivers Vlaanderen
door Luc Vanheerentals

Het aantal inwoners met een migratieachtergrond in Vlaanderen steeg in de periode 1990-2020 van 6,5% tot 25%. Deze trend zal zich de komende jaren doorzetten, in eerste instantie in de Vlaamse Rand en de Denderstreek.
01 mrt '24

Natuur stopt niet aan de gewestgrens
door Luc Vander Elst

In het Kerremanspark in Asse vind je, pal op de grens met Brussel, 'Eriks boomgaard'. De Molenbeek vormt daar de grens tussen de twee gewesten. Dat een boomgaard naar iemand wordt vernoemd, gebeurt niet zo vaak. In dit geval is het meer dan terecht.