Met 'Wij' hebben muzikanten Lennaert Maes en Andries Boone een nieuwe voorstelling klaar voor wie Nederlands leert. Ze krijgen daarbij het gezelschap van drie topartiesten met buitenlandse roots: Hussein Rassim uit Irak, Jérémie Hakeshimana uit Burundi en Asia Obstarczyk uit Polen.
VRT-journalist Stefaan Meerbergen groeide op in Kraainem, maar woont ondertussen al jaren in Brussel. ‘De Rand en de grootstad: de spanning tussen die twee maakt het boeiend.’
Zie het als een klein festival. Tijdens Mix & Match in CC De Factorij in Zaventem kun je met één ticket zo veel of zo weinig van het programma bekijken als je zelf wil. Op het menu: drie theatervoorstellingen en één concert.
Wekelijks beoefent een groep mensen kundalini yoga in de stemmige parochiezaal in Oppem. Op warme dagen zetten ze de deuren open en maken ze gebruik van de sfeervolle, rustgevende tuin.
Er is een kentering aan de gang in de stedenbouw: de stad van staal en beton, decennialang de norm, wordt stilaan vervangen door een van water en groen. Steeds meer gemeentebesturen zijn ervan overtuigd dat natuur in de stad heilzaam is voor de levenskwaliteit.
Met de huidige hoge stikstofconcentraties in de doorsnee bodem wereldwijd, en dus ook in de Rand, verruigt de natuur en onze landschappen zoals dat nooit eerder is gebeurd.
De coronapandemie heeft onze samenleving grondig door elkaar geschud, maar er werd ook veel veerkracht getoond. Door de mensen en door de bedrijven. Hoe kijkt de bedrijfswereld erop terug?
Larisa Uzum uit Zellik is geboren en getogen in Moldavië. Als ze iets mist van haar land, dan zijn het de uitbundige huwelijksfeesten. Maar dat gemis weegt niet op tegen wat ze in België in de plaats kreeg. ‘Hier is het leven zoveel meer dan enkel overleven.’
Mireille Tilmans (54), zaakvoerster van Carrosserie Actueel in Overijse, werd door Elza De Smet aangeduid om deketting voort te zetten. Tilmans houdt zich in vorm door te sporten en te wandelen.
Wie worstelt er niet met de balans tussen ratio en emotie? Thomas Janssens grijpt het leven van de Britse filosoof en logicus Bertrand Russell aan om in te zoomen op wat er zoal kan misgaan als de ratio doorslaat.
Onze vorige verkenning van de Groene Wandeling eindigde aan het kerkhof van Sint-Agatha-Berchem. Vanaf daar volgen we verder in de richting van de Kerselaarstraat en de Kerseboomstraat. Deze keer scheren we rakelings langs de gewestgrens.
Het is al langer duidelijk dat die ene stembusgang om de zes jaar volstrekt onvoldoende is om te spreken van lokale democratie. Dus de volgende vraag dringt zich op: Hoe organiseren gemeenten in de Rand de inspraak van hun inwoners?
Vreugde vinden in droevige momenten. Een illusie? Niet als je naar de drijfveren van Peter Piot en Geert Meyfroidt luistert. Twee mannen met een levensmissie: zieke mensen beter maken.
Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft na een tip van de lokale heemkundige kring op een veiling twee verkoopakten uit 1611 bemachtigd van het kasteel Coloma. De historische documenten van meer dan 400 jaar oud geven een en ander prijs over de geschiedenis van het kasteel en het domein.
In 2015 lanceerde Nils Frahm de Piano Day. Nu dit internationale initiatief lokaal steeds beter draait, ook in de Noordrand, is een portret van de man achter de dag van de piano op zijn plaats.
Ons land profileert zich graag als het bierland bij uitstek. De industriële revolutie speelde een belangrijke rol in de uitbouw van de Belgische biercultuur. Ook in de Rand werd de bierproductie opgedreven.
Beweging.net Vlaams-Brabant en Brussel lanceert aan de rand van een sociale woonwijk in Moorsel een proefproject rond deelmobiliteit. Eind januari werden twee deelwagens geplaatst, in het voorjaar komen er ook deelfietsen en bakfietsen.
Sofie groeide op in Brussel en verhuisde later naar Halle. Ze stampte een restaurant uit de grond, schreef gesmaakte kookboeken en deelt nu dagelijkse keukeninspiratie online. Je mag haar gerust culinaire ambassadeur van het Pajottenland noemen, want ze heeft een grote liefde voor streekproducten.
In Grimbergen is aardig wat protest gerezen tegen de afbraak van de oude jongensschool in het centrum van de gemeente. Al meer dan 650 mensen hebben een petitie tegen de afbraak getekend.
Muren in een landschap, ter bescherming, afweer, territoriumafbakening, het blijft een gegeven met gemengde gevoelens. Wanneer ik, op een mistige ochtend, de Viooltjeslaan insla, waan ik me zowaar eensklaps in het vroegere Berlijn.
Machelen stelt een masterplan op voor het ingesloten dorpje Diegem-Lo langs de Ring. Hiermee zou het gehucht bestaanszekerheid moeten krijgen. • De parkpoort aan de Kastanjedreef in…
De West-Vlaamse Brusselaar Brihang sluit zijn tweede plaat Casco af met een tour van theaterconcerten in de culturele centra, die de rapper ook in Dilbeek en Alsemberg brengt. Voor een uiteenlopend publiek van jonge fans en oudere nieuwsgierigen.
Hilde Lemey uit Buizingen verzamelt al dertig jaar etnische hoeden uit alle werelddelen. Met die enorme collectie richtte ze een huismuseum in dat je nog tot 30 juni 2022 kan bezoeken. De hoeden vertellen talloze verhalen over volkeren, levenswijzen, ambachten, rituelen en materialen.
In de Vlaamse Rand heeft iets meer dan 1 op de 5 kleuters in de derde kleuterklas extra taalsteun nodig om te starten in de lagere school. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste taalscreening die er kwam op vraag van Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Vlabinvest, het Agentschap voor woon- en zorginfrastructuur in Vlaams-Brabant, keerde het voorbije jaar in opdracht van Vlaanderen iets meer dan 1 miljoen euro subsidies uit voor investeringen in zorgvoorzieningen.
Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals
cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen stemt u in
met het gebruik hiervan. Meer
informatie