archief - maart 2022

01 mrt '22

Wereldmuziek in het Nederlands
door Bart Claes

Met 'Wij' hebben muzikanten Lennaert Maes en Andries Boone een nieuwe voorstelling klaar voor wie Nederlands leert. Ze krijgen daarbij het gezelschap van drie topartiesten met buitenlandse roots: Hussein Rassim uit Irak, Jérémie Hakeshimana uit Burundi en Asia Obstarczyk uit Polen.
01 mrt '22

Mix & Match
door Ines Minten

Zie het als een klein festival. Tijdens Mix & Match in CC De Factorij in Zaventem kun je met één ticket zo veel of zo weinig van het programma bekijken als je zelf wil. Op het menu: drie theatervoorstellingen en één concert.
01 mrt '22

Vitale kracht: Rust vinden
door Gerard Hautekeur

Wekelijks beoefent een groep mensen kundalini yoga in de stemmige parochiezaal in Oppem. Op warme dagen zetten ze de deuren open en maken ze gebruik van de sfeervolle, rustgevende tuin.
01 mrt '22

Kleine groene plekjes tegen de hitte
door Jan Haeverans

Er is een kentering aan de gang in de stedenbouw: de stad van staal en beton, decennialang de norm, wordt stilaan vervangen door een van water en groen. Steeds meer gemeentebesturen zijn ervan overtuigd dat natuur in de stad heilzaam is voor de levenskwaliteit.
01 mrt '22

Middenin: Teveel stikstof
door Herman Dierickx

Met de huidige hoge stikstofconcentraties in de doorsnee bodem wereldwijd, en dus ook in de Rand, verruigt de natuur en onze landschappen zoals dat nooit eerder is gebeurd.
01 mrt '22

Mijn gedacht: Makelen!
door Dirk Volckaerts

Ik ben op huizenjacht. En – maar vertel dit niet verder aan mijn Brusselse vrienden – ik kijk hiervoor ook over de gewestgrenzen.
01 mrt '22

De ketting: Mireille Tilmans uit Wemmel
door Joris Herpol

Mireille Tilmans (54), zaakvoerster van Carrosserie Actueel in Overijse, werd door Elza De Smet aangeduid om deketting voort te zetten. Tilmans houdt zich in vorm door te sporten en te wandelen.
01 mrt '22

De paradox van Bertrand Russell - Bill Barberis, Peter De Graef & Tanya Zabarylo
door Lene Van Langenhove

Wie worstelt er niet met de balans tussen ratio en emotie? Thomas Janssens grijpt het leven van de Britse filosoof en logicus Bertrand Russell aan om in te zoomen op wat er zoal kan misgaan als de ratio doorslaat.
01 mrt '22

De groene wandeling: De Molenbeekvallei
door Herman Dierickx

Onze vorige verkenning van de Groene Wandeling eindigde aan het kerkhof van Sint-Agatha-Berchem. Vanaf daar volgen we verder in de richting van de Kerselaarstraat en de Kerseboomstraat. Deze keer scheren we rakelings langs de gewestgrens.
01 mrt '22

Verkoopakten Coloma
door Tina Deneyer

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft na een tip van de lokale heemkundige kring op een veiling twee verkoopakten uit 1611 bemachtigd van het kasteel Coloma. De historische documenten van meer dan 400 jaar oud geven een en ander prijs over de geschiedenis van het kasteel en het domein.
01 mrt '22

Fiets- en voetgangersbrug over Ring
door Tina Deneyer

De Werkvennootschap heeft een 168 meter lange fiets- en voetgangersbrug geplaatst over de Ring in Machelen-Diegem.
01 mrt '22

Pianodays 2022 - Noordrand & Mechelen
door Tom Peeters

In 2015 lanceerde Nils Frahm de Piano Day. Nu dit internationale initiatief lokaal steeds beter draait, ook in de Noordrand, is een portret van de man achter de dag van de piano op zijn plaats.
01 mrt '22

Mobiliteit delen
door Luc Vanheerentals

Beweging.net Vlaams-Brabant en Brussel lanceert aan de rand van een sociale woonwijk in Moorsel een proefproject rond deelmobiliteit. Eind januari werden twee deelwagens geplaatst, in het voorjaar komen er ook deelfietsen en bakfietsen.
01 mrt '22

Vergeten recepten: Hoe lokaler, hoe liever
door Lene Van Langenhove

Sofie groeide op in Brussel en verhuisde later naar Halle. Ze stampte een restaurant uit de grond, schreef gesmaakte kookboeken en deelt nu dagelijkse keukeninspiratie online. Je mag haar gerust culinaire ambassadeur van het Pajottenland noemen, want ze heeft een grote liefde voor streekproducten.
01 mrt '22

Jongensschool met afbraak bedreigd
door Tina Deneyer

In Grimbergen is aardig wat protest gerezen tegen de afbraak van de oude jongensschool in het centrum van de gemeente. Al meer dan 650 mensen hebben een petitie tegen de afbraak getekend.
01 mrt '22

Bouwwerk: Muur
door Tine De Wilde

Muren in een landschap, ter bescherming, afweer, territoriumafbakening, het blijft een gegeven met gemengde gevoelens. Wanneer ik, op een mistige ochtend, de Viooltjeslaan insla, waan ik me zowaar eensklaps in het vroegere Berlijn.
01 mrt '22

De maand: maart 2022
door Joris Herpol

Machelen stelt een masterplan op voor het ingesloten dorpje Diegem-Lo langs de Ring. Hiermee zou het gehucht bestaanszekerheid moeten krijgen. • De parkpoort aan de Kastanjedreef in…
01 mrt '22

Brihang speelt concerten in het theater
door Michaël Bellon

De West-Vlaamse Brusselaar Brihang sluit zijn tweede plaat Casco af met een tour van theaterconcerten in de culturele centra, die de rapper ook in Dilbeek en Alsemberg brengt. Voor een uiteenlopend publiek van jonge fans en oudere nieuwsgierigen.
01 mrt '22

De mens en zijn ding: Hilde Lemey
door Michaël Bellon

Hilde Lemey uit Buizingen verzamelt al dertig jaar etnische hoeden uit alle werelddelen. Met die enorme collectie richtte ze een huismuseum in dat je nog tot 30 juni 2022 kan bezoeken. De hoeden vertellen talloze verhalen over volkeren, levenswijzen, ambachten, rituelen en materialen.
01 mrt '22

Taalscreening kleuters
door Tina Deneyer

In de Vlaamse Rand heeft iets meer dan 1 op de 5 kleuters in de derde kleuterklas extra taalsteun nodig om te starten in de lagere school. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste taalscreening die er kwam op vraag van Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
01 mrt '22

Eén miljoen voor gebouwen in de zorg
door Tina Deneyer

Vlabinvest, het Agentschap voor woon- en zorginfrastructuur in Vlaams-Brabant, keerde het voorbije jaar in opdracht van Vlaanderen iets meer dan 1 miljoen euro subsidies uit voor investeringen in zorgvoorzieningen.
01 mrt '22

Gemengde gevoelens: Larisa Uzum uit Zellik
door Nathalie Dirix

Larisa Uzum uit Zellik is geboren en getogen in Moldavië. Als ze iets mist van haar land, dan zijn het de uitbundige huwelijksfeesten. Maar dat gemis weegt niet op tegen wat ze in België in de plaats kreeg. ‘Hier is het leven zoveel meer dan enkel overleven.’
01 mrt '22

Hoe een landbouwdorp (een beetje) industrialiseerde
door Wim Troch

Ons land profileert zich graag als het bierland bij uitstek. De industriële revolutie speelde een belangrijke rol in de uitbouw van de Belgische biercultuur. Ook in de Rand werd de bierproductie opgedreven.
01 mrt '22

‘Bedrijven zijn niet bij de pakken blijven zitten’
door Nathalie Dirix

De coronapandemie heeft onze samenleving grondig door elkaar geschud, maar er werd ook veel veerkracht getoond. Door de mensen en door de bedrijven. Hoe kijkt de bedrijfswereld erop terug?
01 mrt '22

Figurandt: VRT-journalist Stefaan Meerbergen
door Anne Peeters

VRT-journalist Stefaan Meerbergen groeide op in Kraainem, maar woont ondertussen al jaren in Brussel. ‘De Rand en de grootstad: de spanning tussen die twee maakt het boeiend.’
01 mrt '22

Levenskunst: Vreugde vinden in droevige momenten
door Nathalie Dirix

Vreugde vinden in droevige momenten. Een illusie? Niet als je naar de drijfveren van Peter Piot en Geert Meyfroidt luistert. Twee mannen met een levensmissie: zieke mensen beter maken.
01 mrt '22

Bewonersinspraak in de Rand
door Luc Vanheerentals

Het is al langer duidelijk dat die ene stembusgang om de zes jaar volstrekt onvoldoende is om te spreken van lokale democratie. Dus de volgende vraag dringt zich op: Hoe organiseren gemeenten in de Rand de inspraak van hun inwoners?