archief - maart 2023

01 mrt '23

Levenskunst: Rustig voortdoen
door Nathalie Dirix

Gewoon rustig blijven voortdoen. Ook al zit het tegen. Ook al word je overvallen door angst. Ook al proberen digitale media je aandacht te kapen. Voor Mariek Vanden Abeele en Nina Van Eeckhaut werd het alvast een houding waarmee ze het roer van hun leven in eigen handen proberen te houden.
01 mrt '23

Topdokter Elisabeth De Waele
door Anne Peeters

De afgelopen jaren waren behoorlijk pittig voor dokter Elisabeth DeWaele, die je misschien kent uit de televisiereeks Topdokters. Corona hakte erin en als intensiviste in het UZ Brussel stond Sabeth in de frontlijn. Ze schreef er, samen met haar neef en journalist Filip Van derElst, een boek over: Intensief. Tussen leven en dood op Intensieve Zorg.
01 mrt '23

Op verkenning: de Zuunbeek
door Herman Dierickx

De Zuunbeek is een belangrijke levensader voor de natuur in de regio van de oostelijke toegangspoort tot het Pajottenland. Ze ontspringt in de streek rond Kester en mondt 19 km verder en meer dan 50 meter lager, ter hoogte van Drogenbos, uit in de Zenne.
01 mrt '23

Woluwelaan wordt autoluw
door Tina Deneyer

De werken die van de Woluwelaan in Machelen een groene, hedendaagse en autoluwe boulevard moeten maken, zitten op schema. De herinrichting tussen het kruispunt van de Haachtsesteenweg in Diegem en de Kerklaan in Machelen ging in 2020 van start.
01 mrt '23

Tine Hens ontkracht klimaatdooddoeners
door Michaël Bellon

Het klimaat is altijd al veranderd. Hoe meer CO2 hoe beter voor de planten. Niet het klimaat is het probleem, wel de overbevolking. De technologie zal ons redden. Of nog: zonnepanelen zijn ook vervuilend. Journaliste Tine Hens leert ons hoe een weerwoord te bieden tegen dit soort hardnekkig terugkerende dooddoeners over de klimaatverandering.
01 mrt '23

Nieuw leven in de kerk
door Tina Deneyer

De Vlaamse regering heeft de subsidiemogelijkheden voor de herbestemming van kerken uitgebreid. Voortaan komen ook niet-beschermde waardevolle kerkgebouwen in aanmerking. In de Vlaamse Rand zijn onder meer de gemeenten Merchtem en Sint-Pieters-Leeuw van plan om subsidies aan te vragen.
01 mrt '23

Woman don’t cycle
door Tom Peeters

Een fietsreis van Brussel naar Tokyo gaf Manon Brulard de energie om 'slow travel' te lanceren bij een breder publiek. ‘Het is klimaatneutraal, ontkracht stereotypen en verruimt je blik’, klinkt het na tal van ontmoetingen met vooral andere vrouwelijke fietsers die ze onderweg filmde.
01 mrt '23

Middenin: Verplicht binnen te blijven
door Herman Dierickx

Tegenwoordig kan je het nieuws niet volgen of je wordt met allerlei bedreigingen om de oren geslagen. Is het niet de wolf die achter de hoek op de loer ligt dan is het wel een nieuw virus dat ongeduldig zijn kans afwacht of een akelige serie die toont dat het menselijk brein wordt overgenomen door een schimmel die ons agressief maakt.
01 mrt '23

Expo Second sight
door Ines Minten

CC Strombeek brengt vijf jonge vrouwelijke kunstenaars samen in de tentoonstelling Second sight. Hoewel ze heel verschillende media hanteren, zijn er duidelijke parallellen. Allemaal vragen ze een aandachtige, grondige blik. Pas dan zie je het werk écht.
01 mrt '23

Bouwwerk: Watermolen
door Tine De Wilde

Aan de voet van de, voor wielrenners beruchte, Moskesstraat, met zijn steile kasseiklim, ligt een heerlijk stukje natuur met weilanden, knotwilgen en de rivier de Laan die even verder in de Dijle uitmondt. Langs het klaterende water ligt de oude watermolen.
01 mrt '23

Gemengde gevoelens: Truc Mai uit Huldenberg
door Nathalie Dirix

Elke week is Truc Mai (40) een dag van dienst als digidokter in de bibliotheek van Tervuren. ‘Ik help mensen graag op weg in onze gedigitaliseerde wereld.
01 mrt '23

Sigrid De Geyter, coördinator expertisecentrum dementie Vlaams-Brabant
door Jelle Schepers

Sigrid De Geyter (50) uit Sint-Genesius-Rode is een expert in dementie. In 2021 werd ze coördinator van Memo, het Regionaal Expertisecentrum voor dementie in Vlaams-Brabant. ‘In Halle-Vilvoorde is er nood aan meer ondersteuning en zorg op maat voor mensen met dementie.’
01 mrt '23

Voetbal in tijden van oorlog
door Tina Denyer

Voetbalhistoricus Kurt Deswert uit Kraainem vertelt in zijn nieuwe boek 'Schwalbe' de boeiende geschiedenis van het Belgische voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog.
01 mrt '23

Wie betaalt de sneltram langs de A12?
door Tina Deneyer

De gemeenten Meise en Grimbergen zijn, samen met Londerzeel, Puurs-Sint-Amands en Willebroek, niet van plan om mee te betalen aan de factuur van de sneltram langs de A12.
01 mrt '23

Bouwen aan betaalbaar wonen
door Gerard Hautekeur

Sociale huisvesting mag geen eiland vormen, maar moet deel uitmaken van een ruimer beleid van betaalbaar en kwalitatief wonen. Dat is de centrale boodschap van de sociale huisvestingsmaatschappij Elk zijn Huis die in 2023 zijn 100-jarig bestaan viert. Uitgerekend dit jaar staat ze voor de grootste herstructurering in de sector sinds mensenheugenis.
01 mrt '23

Er hangt wat in de lucht
door Jan Haeverans

In de reeks Randlabeur houden we de economie in onze regio tegen het licht. Deze editie hebben we het over Brussels Airport. Het is de motor die de economie een hoge vlucht doet nemen, maar ligt ook onder vuur.
01 mrt '23

De ketting: Wout Vanden Driessche uit Groot-Bijgaarden
door Joris Herpol

Wout Vanden Driessche (21) uit Groot-Bijgaarden werd door Riccardo Scheerlinck aangeduid om de ketting voort te zetten. Vanden Driessche is ook gekend als rapper Moose.
01 mrt '23

Balie zet in op diversiteit
door Tina Deneyer

De Nederlandse Orde van Advocaten aan de balie in Brussel is met een campagne gestart om meer jongeren met een migratieachtergrond aan te sporen om rechten te studeren en te kiezen voor een carrière in de advocatuur.
01 mrt '23

Nieuwe directeur voor het kasteel
door Tina Deneyer

Deze zomer opent het Kasteel van Gaasbeek opnieuw de deuren na een grondige restauratie. Dat zal gebeuren onder leiding van een nieuwe directeur.
01 mrt '23

Twintig jaar taalonderzoek
door Liesbeth Bernolet

Al meer dan twintig jaar onderzoekt het Brussels Informatie-, Documentatie-, en Onderzoekscentrum (BRIO) hoe het is gesteld met de talenkennis en het taalgebruik in Brussel en de Vlaamse Rand. In de publicatie Taalbarometer wordt daarvan verslag uitgebracht.
01 mrt '23

Mijn boek, mijn vriend: Het oeuvre van Thomas Mann
door Ines Minten

Afgelopen zomer las Monika Sherwood uit Kraainem Thomas Manns kluif 'De Toverberg' parallel aan 'De Tovenaar' van Colm Tóibín, een gefictionaliseerde biografie over de Duitse auteur. ‘Het was heel fijn om beide romans naast elkaar te leggen.’
01 mrt '23

Street art kleurt de stad
door Gerard Hautekeur

Vilvoorde is een van de pioniers van street art in Vlaanderen. De stad telt meer dan vijftig verschillende creaties van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Ze geven kleur aan kale, grijze vlakken en fleuren straten en pleinen op.
01 mrt '23

Jonge wind: Katia De Hertog uit Strombeek
door Michaël Bellon

Katia De Hertog uit Strombeek opereert onder de naam Cage als woordkunstenaar, (slam)dichter en hiphopartiest. Onder Cage Vrije Verzen lanceert ze in de loop van dit jaar een reeks singles en haar eerste hiphop-EP. In afwachting vertelt De Hertog ons wat meer over zichzelf.
01 mrt '23

PeriferiK steekt gewestgrens over
door Michaël Bellon

Sinds september presenteren het Kaaitheater Brussel, Westrand Dilbeek, CC Strombeek en CC De Factorij Zaventem grote theaterproducties onder de noemer PeriferiK. Concrete aanleiding zijn de verbouwingen aan het Kaaitheater. Het samenwerkingsverband heeft voor alle partijen voordelen.
01 mrt '23

Een golf van vergrijzing
door Tina Deneyer

Brussel zal de komende jaren met een vergrijzingsgolf te maken krijgen. Het aantal Brusselaars ouder dan 85 zal vanaf 2030 fors stijgen.
01 mrt '23

Charlie Bravo (+14j) - Charlotte De Groof
door Ines Minten

In een hoogstpersoonlijke monoloog die geen mens onberoerd laat, vertelt Charlotte De Groof hoe het voelt om je jeugd lang onder emotioneel misbruik gebukt te gaan. Ze vertelt er meteen bij hoe het haar is gelukt om de rug te rechten en voor zichzelf te kiezen.