archief - maart 2021

01 mrt '21

Mijn gedacht: Het ja maar nee maar gezaag
door Fatima Ualgasi

Ik heb het ermee gehad! Ik ben het kotsbeu. Echt kotsbeu. Heel die corona toestand. Ik woon op 200 m van het vaccinatiecentrum in Vilvoorde. Op de dag dat ik…
01 mrt '21

In de cockpit van de Vlaamse Rand
door Luc Vanheerentals

In de cockpit van het bovenlokaal beleid voor de Vlaamse Rand zitten politici van de N-VA aan het stuur. RandKrant sprak met Ben Weyts, Bart Nevens en Gunther Coppens over hun intenties en beleid.
01 mrt '21

In de ban van de ring: Etappe 4 – 7,0 km
door Wim Troch

Voor sommigen is het een kunstwerk, anderen storen zich aan het robuuste betonnen gevaarte dat het landschap domineert. Feit is dat het viaduct van Vilvoorde het opvallendste en ook wel het indrukwekkendste stuk is van de 75 km lange Ring rond Brussel.
01 mrt '21

Naar welke boeken kijkt Steven Van Ammel uit?
door Ines Minten

Vraag een boekhandelaar nooit om slechts één, twee, drie of zelfs vier binnenkort te verschijnen boeken te noemen waar hij of zij persoonlijk naar uitkijkt. Een enthousiaste waslijst titels zal je deel zijn. Ziehier de tips van Steven Van Ammel van boekhandel Passa Porta in Brussel.
01 mrt '21

Gemengde gevoelens: Moumen Ferhati uit Dilbeek
door Nathalie Dirix

‘België heeft een zekere magie’, zegt Moumen Ferhati Benamar. Dat dacht hij twaalf jaar geleden toen hij hier aankwam en dat denkt hij nog steeds. ‘Dit land heeft mij veel gegeven. Ik kan mij geen betere plek op aarde voorstellen.’
01 mrt '21

Brandweer staat voor uitdagingen
door Tina Deneyer

Walter Vansteenkiste (LBWemmel), burgemeester van Wemmel, is de nieuwe voorzitter van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West. Dat is de zone waarvan alle brandweerkorpsen van de regio deel uitmaken, met uitzondering van de Druivenstreek.
01 mrt '21

De maand: maart 2021
door Joris Herpol

Het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode zoekt een uitbater voor de Kwadeplashoeve. • Dit najaar opent het nieuwe kinderdagverblijf ’t Druifje in Hoeilaart. Er zullen 38 kindjes worden…
01 mrt '21

En jawel, daar is… Broeklin
door Tina Deneyer

Vilvoorde en Leuven hebben een dag voor het aflopen van het openbaar onderzoek dan toch bezwaar ingediend tegen de nieuwe vergunningsaanvraag voor de werkwinkelwijk Broeklin in Machelen, de vervanger van het begraven Uplace.
01 mrt '21

Heen en terug De Boeck-Folon
door Tina Deneyer

Het FeliXart Museum in Drogenbos en de Stichting Folon in Terhulpen zullen binnenkort met mekaar verbonden zijn via een fietsroute.
01 mrt '21

Babbelen op een originele manier
door Tina Deneyer

Wie zijn buik vol heeft van de videogesprekken en wandeldates kan de komende weken in Sint-Genesius-Rode, Jezus-Eik, Wemmel, Wezembeek-Oppem en Kraainem terecht voor een goed gesprek in een coronaveilige babbelbox.
01 mrt '21

Extra tijd voor aanpassing vliegroutes
door Tina Deneyer

De Belgische staat krijgt van het gerecht 434 dagen extra tijd om de vliegroutes van en naar de luchthaven van Zaventem van het plan Wathelet aan te passen. De rechtbank oordeelde al in 2018 dat dat moest gebeuren, maar ons land vroeg om uitstel.
01 mrt '21

Hoeilaart en Overijse bij Oost-Brabant?
door Tina Deneyer

De regio Halle-Vilvoorde telt binnenkort mogelijk maar 33 gemeenten meer. Druivengemeenten Hoeilaart en Overijse willen namelijk liever deel uitmaken van referentieregio Oost-Brabant en dus niet van Halle-Vilvoorde.
01 mrt '21

Op verkenning: Traag wandelen door drie gemeenten
door Herman Dierickx

Wandelclub De Morgenstond uit Humbeek tekent al jaren wandelparkoersen uit in de omgeving. Met corona zijn ze actiever dan ooit. In januari stelden ze drie afzonderlijke trajecten voor aan hun leden en geïnteresseerden. Grof geschut om het coronaleed wat te lenigen.
01 mrt '21

Eén ticket voor de hele rit
door Jan Haeverans

Wie zich tot voor kort door Brussel en de Vlaamse Rand verplaatste met het openbaar vervoer moest vaak verschillende tickets op zak hebben, afhankelijk van de maatschappij die het vervoer verzorgde. Sinds 1 februari is dat verleden tijd, met de Brupass XL.
01 mrt '21

Freddy Tsimba en rapper Pasi in het Afrikamuseum
door Michaël Bellon

Het verhaal van België en Congo is levende geschiedenis en wordt op dit ogenblik druk herschreven. Ook door Congolese stemmen. Zoals die van kunstenaar Freddy Tsimba, die momenteel tentoonstelt in het Afrikamuseum. Of die van rapper Pasi, die er de clip opnam bij zijn nummer 'Patrice'.
01 mrt '21

De ketting: Kevin Van Eeckhoudt uit Vilvoorde
door Joris Herpol

Kevin Van Eeckhoudt (26) uit Vilvoorde werd vorige maand door Ilse Verjans aangeduid om deketting voort te zetten. Van Eeckhoudt is osteopaat.
01 mrt '21

De mens en zijn ding: Een kever om te koesteren
door Michaël Bellon

‘Een oude Volkswagen kever tovert een glimlach op de gezichten van de mensen’, weet Wemmelaar Julien Fontignie uit ervaring. Tijdens het weekend maakt deze autoliefhebber maar al te graag een plezierritje met zijn mooie, volronde cabrio 1302s uit 1972.
01 mrt '21

Goed gekruid: Madeliefje
door Lene Van Langenhove

Klein, beeldig en ijzersterk. Zelfs in koude tijden houdt het madeliefje stand. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat je het niet alleen in de keuken kan gebruiken, maar ook voor je doe-het-zelf-apotheek.
01 mrt '21

De zwalpende bus: de Lijn naar de toekomst
door Jan Haeverans

In onze reeks De zwalpende bus houden we de problemen van De Lijn in onze regio tegen het licht. Want de frustraties over de vervoermaatschappij zijn groot, zowel bij de reizigers, de lokale besturen als bij het personeel. In dit derde en laatste deel schetsen we mogelijke toekomstscenario’s.
01 mrt '21

Lockdown als muze: Subtiele beeldtaal om de hoek
door Tom Peeters

David Legrève mocht als regionaal fotograaf van Het Laatste Nieuws en RandKrant ook tijdens de lockdown zijn essentiële job blijven uitoefenen. Het inspireerde hem tot zijn eerste fotoboek 'Weldra opening'.
01 mrt '21

Het nieuwe winkelen: Authentiek spreekt aan
door Gerard Hautekeur

De recent opgerichte microbrouwerij Lambiek Fabriek in Sint-Pieters-Leeuw verovert stilaan haar plaats binnen de niche van de Lambiekbieren. De vraag uit binnen- en buitenland neemt toe. Authentieke bieren worden ook trendy bij een jonger publiek.
01 mrt '21

Tekens van de tijd: Stadsenclaves
door Koen Demarsin

Haren en Diegem-Lo, twee rebelse dorpen die elke logica van de stadsuitbreiding tarten. Tegen de wil in van de altijd maar groeiende stad doorstonden ze de tand des tijds. Ze lijken wel eilanden omsingeld door wegen en bedrijven, vreemde plekken om te koesteren te midden van de drukte en het lawaai.
01 mrt '21

Figurandt: Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi
door Anne Peeters

Ben je met een naam als Mahdi, een Irakese vader en een Vlaamse moeder en met woonplaats Vilvoorde, een van de meest gediversifieerde gemeenten uit de Vlaamse Rand, voorbestemd om staatsecretaris voor Asiel en Migratie te worden? Sammy Mahdi (32) denkt van niet.
01 mrt '21

Onderwijsarmoede aanpakken in de praktijk
door Gerard Hautekeur

In RandKrant december ontvouwde professor Ides Nicaise zijn veerkrachtplan tegen de groeiende onderwijsachterstelling. De hieronder beschreven projecten in de Rand zijn daarvan een concrete illustratie.
01 mrt '21

Midden de storm corona: Golflengte van de hoop
door Nathalie Dirix

Ankerpunten om het noorden niet te verliezen? Thuisverpleegkundigen Lieve De Smedt en Stef Distelmans geven enkele eenvoudige levenslessen.