over ons - lezersonderzoek

Om de vijf jaar laat de Vlaamse Gemeenschap en vzw ‘de Rand’ een lezersonderzoek uitvoeren over RandKrant en de gemeenschapskranten. Het marktonderzoeksbureau Significant GfK nam tussen 11 april en 18 mei 2013 deze taak op zich. Uit het onderzoek blijkt dat RandKrant beter gekend is dan vijf jaar geleden. De appreciatie van de tijdschriften ligt hoger dan in 2008.

Onze tijdschriften hebben duidelijk hun plaats in het regionale informatieaanbod. De betrokkenheid van de lezers bij het lokale en regionale gemeenschapsleven ligt hoger dan bij niet-lezers. Niet Nederlandstalige of Franstalige mensen kennen ons minder goed, maar als ze ons kennen, appreciëren ze ons beter. Hieronder een selectie van de belangrijkste resultaten.

  • 83% van de bevraagde mensen kent RandKrant, 53% heeft het maandblad gelezen gedurende de laatste  zes maanden, zes op de tien zijn trouwe lezers. Hiermee staat RandKrant op de tweede plaats in de rangschikking van de regionale informatiemedia.
  • RandKrant is beter gekend en gelezen bij de Nederlandstalige inwoners (91% gekend, 65% gelezen) dan bij Franstalige inwoners (74% gekend, 35% gelezen) en anderstaligen (52% gekend, 27% gelezen) en ook beter gekend en gelezen bij oudere inwoners.  
  • RandKrant wordt als vierde gerangschikt wanneer het gaat over de ‘beste berichtgever’ over het nieuws uit  de regio.
  • RandKrant wordt vooral gelezen omwille van de regionale informatie, de culturele informatie en de interviews. Vooral de rubriek van Asse tot Zaventem met nieuws uit de gemeenten, de agenda, een interview met een figuranDt, UiT in de Rand met cultuurnieuws en op stap worden vaak gelezen (van 73% tot 65%) en ook goed gewaardeerd (van 95% tot 89%). 
  • RandKrant krijgt van de lezers een gemiddelde beoordeling van 7,4 op 10. Dat is een stijging ten aanzien van het vorige lezersonderzoek in 2008. Nederlandstalige lezers (7,5) geven een hogere score dan Franstalige lezers (7,0). Anderstalige lezers (7,8) geven een hogere score dan Nederlandstalige lezers. 
  • Vooral het uitzicht en de vormgeving worden gewaardeerd (van 88% tot 99%). Ook de stijl en leesbaarheid worden in hoge mate gewaardeerd (van 86% tot 97%). De neutraliteit (87%, NL: 91%, F: 76%) en de diepgang (86%) wordt iets minder hoog ingeschat. De inhoud scoort eveneens goed (van 76% tot 96%). Op vlak van originaliteit (67%) en grondigheid (64%) liggen de cijfers lager. 
  • De vertaalde samenvattingen worden door zowel de Nederlandstaligen als de anderstaligen gewaardeerd. 18% van de anderstaligen leest enkel de samenvattingen, 52% wordt door de samenvattingen aangezet om de artikels verder in het Nederlands te lezen, 30% leest de artikels onmiddellijk in het Nederlands. 
  • De overgrote meerderheid van de lezers vinden de link die het tijdschrift legt met wat er in Brussel gebeurt een meerwaarde (87%).
  • De lezers van RandKrant voelen zich meer betrokken bij hun regio dan niet-lezers. Nederlandstalige lezers zijn vaker lid van een vereniging. Lezers, zowel Nederlandstalig als anderstalig, voelen zich beter geïnformeerd over hun regio.
  • Lezers van RandKrant spreken vaker Nederlands in hun gemeente en minder vaak Frans. Opvallend: dit geldt zowel voor Nederlandstalige lezers als voor anderstalige lezers.