NATUUR - op verkenning

01 nov '20

Op verkenning aan de andere kant van de taalgrens
door Herman Dierickx

Waver aan de Dijle, de hoofdstad van de provincie WaalsBrabant, en omgeving is zeker een bezoekje waard. Doe even aan slow tourism en vertrek vanuit de Vlaamse Rand, zo ontdek je ook de magnifieke heuvelachtige taalgrensstreek ten zuiden van Overijse.
01 okt '20

Op verkenning: Tussen rivier en spoorweg
door Herman Dierickx

Voor de mensen uit de regio is het Hombeeks Plateau een begrip, ook al zijn de contouren ervan niet strikt vastgelegd. Er liggen heel wat Trage Wegen die je goed kan gebruiken voor een mooie wandeling.
01 sep '20

Op verkenning in aalst
door Herman Dierickx

De huidige centrumstad Aalst ontstond op een eiland in de Dender en heeft zich intussen ontwikkeld tot de tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen. Tijd voor een bezoek.
01 jun '20

Op verkenning: De schatten van Leuven
door Herman Dierickx

De provinciehoofdstad van Vlaams-Brabant is volgens vele inwoners een fijne plaats om te leven. Haar troeven zijn talrijk. Klopt dat? Tijd voor een verkenning.
01 mei '20

Op verkenning: De prinses van de natuur
door Herman Dierickx

Vraag een doorsnee randbewoner hoeveel wilde orchideeën er in ons land groeien en je krijgt zeer uiteenlopende cijfers en vele verbaasde blikken bij het aanhoren van het eigenlijke aantal.
01 apr '20

Op verkenning: Halle aan de Zenne
door Herman Dierickx

In deze tweede aflevering van onze reeks over steden in de buurt van de Rand bezoeken we Halle. De taalgrensstad heeft een oude geschiedenis en is nog steeds doordrongen van vele cultuuraspecten die in de loop van de voorbije eeuwen hun ontstaan vonden.
01 mrt '20

Op verkenning: koningin van de weiden
door Herman Dierickx

Het gemiddeld aantal planten- en diersoorten per vierkante kilometer daalt al vele decennia in heel West-Europa. De oorzaken zijn bekend, de remedies om het op te lossen ook. Maar dat omzetten in het veld is niet zo simpel.
01 feb '20

Op verkenning naar Mechelen
door Herman Dierickx

Met Mechelen, Leuven, Halle en Aalst liggen er in elke windrichting vier – elk op zijn eigen manier – interessante steden aan de rand van de Rand. Deze keer gaan we op verkenning naar Mechelen, meer dan een uitstap waard.
01 dec '19

Op verkenning: klimop
door Herman Dierickx

Vraag aan de eerste de beste voorbijganger wat de natuurwaarde is van klimop, de alom gekende plant, en je krijgt een meewarige blik of het gedecideerde antwoord ‘weinig of niets’.
01 nov '19

Op verkenning: Wandelen in de velden aan de Zenne
door Herman Dierickx

In het gebied tussen de Zenne, de Hoogstraat/Zemstseweg, de Brusselsesteenweg en de spoorlijn Mechelen-Dendermonde ligt een groot openruimtegebied dat een verkenning meer dan verdient.
01 okt '19

Op verkenning: De vlucht van de trekvogels
door Herman Dierickx

Althans dat vinden de miljoenen trekvogels die deze maand hun jaarlijkse tocht van het noorden naar meer zuidelijke regionen ondernemen. Opvallend: elke trekvogel heeft zo zijn eigen reisplan.
01 sep '19

Op Verkenning in Sterrebeek
door Herman Dierickx

In Engeland, de bakermat van de golfsport, is het een gewone zaak om als wandelaar dwars door een golfterrein te stappen. Bij ons is dat anders, maar toch: het kan. Meer bepaald in Sterrebeek.
01 jun '19

Op verkenning: Mollen tellen
door Herman Dierickx

Misschien heb je meegeteld midden maart, toen Natuurpunt voor de eerste keer een mollentelweekend organiseerde? Van over heel Vlaanderen kwamen 2.798 meldingen van molshopen binnen. Merkelijk meer dan de vijftig voor een gemiddeld weekend.
01 mei '19

Op verkenning langs wandelroute Plan Boommarter
door Herman Dierickx

Wandeling Plan Boommarter. Een wat bizarre naam voor een wandeltraject, maar toch spreekt het tot de verbeelding, want het zoogdier waarnaar het verwijst, is een prachtig dier.
01 apr '19

Op verkenning in Kampenhout
door Herman Dierickx

Veel mensen zijn verrast dat de Vlaamse rafelrand rond Brussel nog zo landelijk en groen kan zijn. In alle windstreken zijn er gemeenten waar het heerlijk wandelen is, ook al zou je dat op het eerste gevoel niet altijd zeggen.
01 mrt '19

Op verkenning langs de Verbrande Brug en de sluis van Zemst
door Herman Dierickx

De zone tussen de Verbrande Brug en de sluis van Zemst is een corridor van open ruimte die vandaag veel gebruikt wordt door allerlei zachte recreanten die daar een frisse neus komen halen, sporten of de natuur observeren.
01 feb '19

Op verkenning in Asbeek
door Herman Dierickx

In februari 2011 prezen we Asbeek aan als een uitstekend wandelgebied. Vol overtuiging schreven we het gehucht van Asse later nog eens te bezoeken. Acht jaar later hebben we dat gedaan.
01 dec '18

Op verkenning in de Zuidflank van Overijse
door Herman Dierickx

De laatste jaren heeft het centrum van Overijse een ware metamorfose ondergaan. Er werd heel wat geïnvesteerd in dorpsverfraaiing, een betere water afvoer en het openleggen van de IJse.
01 nov '18

Op verkenning naar geld
door Herman Dierickx

Deze maand gaan we niet op verkenning naar groene natuur of een mooi, verborgen plekje in de Rand. Nee, deze maand gaan we op zoek naar… geld. Meer bepaald: Is er genoeg geld voor groen?
01 okt '18

Op verkenning in Beigem
door Herman Dierickx

Paardeneigenaars liggen al enige tijd onder vuur omdat ze verantwoordelijk zijn voor de ‘verpaarding’ van Vlaanderen. Maar wat betekent dat vreemde woord precies? En: kunnen we er iets aan doen?
01 sep '18

Op verkenning in Sterrebeek
door Herman Dierickx

Zaventem is een van de meest versteende gemeenten in de Vlaamse Rand. De jongste decennia is de bodem er tegen honderd per uur verzegeld met veel nieuwe industriegebieden en woonwijken. Hier en daar probeert men nu het tij te keren.
01 jun '18

Op verkenning: Merchtem
door Herman Dierickx

Een van de oudste officiële wandelpaden in de Rand vind je in Merchtem. Heemkring Soetendaelle stippelde al in 1973 het Hoboschpad uit. Vandaag kan je het pad nog steeds bewandelen. Het brengt je langs de landschappelijke en culturele troeven van de gemeente.
01 mei '18

Op verkenning: Buggenhout bos
door Herman Dierick

Buggenhout Bos is een begrip in de streek en ver daarbuiten. Tientallen jaren geleden was het een symbool voor de verloedering van de Vlaamse natuur, de voorbije jaren is een herstel ingezet. Dat geeft hoop op een mooiere toekomst
01 apr '18

Op verkenning: Beigem en Humbeek
door Herman Dierickx

Vlaanderen reageert nogal verkrampt op de aangekondigde betonstop. Tegen 2040 zou de volledige vrijwaring van het buitengebied, of wat er tegen dan nog van overblijft, een feit moeten zijn.
01 mrt '18

Op verkenning: Brussegem
door Herman Dierickx

Meer dan ooit spreken mensen mij aan over de ongebreidelde bouwactiviteit die ze tegenwoordig zowat overal in de Rand zien. De betonmolens draaien op volle toeren en dat gebeurt niet altijd even doordacht.
1 2 3