archief - november 2023

01 nov '23

Gemengde gevoelens: Ana Monteiro
door Nathalie Dirix

Braziliaanse positiviteit. Daarmee staat Ana Monteiro in het leven. En daarmee begon ze zes jaar geleden Nederlands te leren, zodat ze vandaag de bezoekers van de bibliotheek in Tervuren met een warme glimlach én in het Nederlands te woord kan staan.
01 nov '23

Het leven na 2030
door Tina Deneyer

Living Tomorrow heeft een nieuwe innovatiecampus geopend in een opvallend gebouw langs de Indringingsweg.
01 nov '23

Economie op mensenmaat
door Jan Haeverans

In deze aflevering van Randlabeur gaan we in op de sociale economie in onze regio. Winst maken staat niet op de eerste plaats, wel de mensen, zowel de werknemers als de klanten van de verbazend diverse bedrijven die in de sociale economie actief zijn.
01 nov '23

Grensgebieden: Iemandsland
door Koen Demarsin

In Petit-Bruxelles is er niet veel dat aan Brussel doet denken. Het is een groep boerderijen langs een straat die de naam van het gehucht draagt. Rond het gehucht liggen wat eentonige kouters. Akker volgt op akker. Wie naar de weidsheid kijkt, begrijpt hoe de taalgrens hier liep, soms langs families, soms langs gehuchten, soms langs de dorpen, meer een gebied dan een lijn.
01 nov '23

Bouwwerk: Huiselijk
door Tine De Wilde

Een warme thuis in een familiale sfeer waarbij het totale menszijn centraal staat. Dat is de filosofie van woonzorgcentrum De Verlosser.
13 nov '23

100 jaar Roger Somville
door Michael Bellon

Vandaag, op 13 november, is het 100 jaar geleden dat Roger Somville werd geboren. De kunstenaar uit Tervuren liet veel werken na in de openbare ruimte, en stond bekend om zijn sterke pacifistische overtuigingen.
01 nov '23

TLP Troubleman Draait en Vertelt
door Michaël Bellon

Paul Lannoy, beter bekend als TLP Troubleman, is een pionier van de Belgische hiphop en deejay-scène. Na bijna veertig jaar feestjes bouwen, gunt hij ons tijdens een theatertournee een blik in zijn muzikale biografie.
01 nov '23

Vakwerkplaats integreert oude en nieuwe technieken
door Gerard Hautekeur

De leem-houten vakwerkplaats van het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen is een sterk staaltje van traditioneel vakmanschap in combinatie met hedendaagse technieken. Het is tevens een symbiose van Japanse en westerse bouwstijlen.
01 nov '23

Overstappen aan terminus Tram 44
door Tina Deneyer

Op de grens van Wezembeek-Oppem en Tervuren, vlakbij het Park van Tervuren aan de eindhalte van Tram 44 is een nieuw hoppinpunt geopend waar je kan parkeren en overstappen op een fiets of het openbaar vervoer.
01 nov '23

Rumi Passion - Osama Abdulrasol Ensemble
door Tom Peeters

De Perzische dichter Rumi is voor veel moslims een moreel kompas. Osama Abdulrasol en Filip Standaert evoceren in het muziektheaterstuk Rumi Passion de bijzondere vriendschap tussen de 13e-eeuwse soefi-mysticus en de verlichte derwisj Sjems van Tabriz.
01 nov '23

De ketting: Bruno Baudewyns uit Wolvertem
door Joris Herpol

Bruno Baudewyns (54) uit Wolvertem werd door Luc Vanden Bossche aangeduid om 'de ketting' voort te zetten. Baudewyns is actief in het verenigingsleven en is bankagent en verzekeringsmakelaar.
01 nov '23

50 jaar Westrand
door Tina Deneyer

Cultuurcentrum Westrand bestaat dit jaar 50 jaar en viert dat uitgebreid. Westrand blikt de komende maanden terug en vooruit met een aangepaste programmatie en veel randactiviteiten.
01 nov '23

Innovatieve wooninitiatieven
door Gerard Hautekeur

In 'Dak boven het hoofd' gingen we de laatste maanden op zoek naar innovatieve wooninitiatieven die een antwoord kunnen bieden op de wooncrisis. ‘De overheid moet veel vlugger innovatieve wooninitiatieven ondersteunen en opschalen.’
01 nov '23

Lopen tegen tumoren
door Tina Deneyer

Op zondag 5 november organiseert het Zoniën Athletics Team, een atletiekclub uit de Druivenstreek, voor de derde keer een ZoniënTrail voor het goede doel.
01 nov '23

Ouderen in het verzet
door Michaël Bellon

Ann Peuteman is journaliste bij het weekblad Knack en verdiept zich al jaren in de positie van ouderen in onze maatschappij. In de documentaire Rebels deed ze wat te weinig wordt gedaan: 75-plussers zelf aan het woord laten.
01 nov '23

CAT krijgt nieuw leven
door Tina Deneyer

Vilvoorde en Machelen hebben het masterplan voorgesteld voor de herbestemming van de voormalige CAT-site van 60 ha op de grens van beide gemeenten. In het plan zijn onder meer woningen, twee landschapsparken, bedrijven, scholen en een nieuwbouw voor het Jan Portaelsziekenhuis voorzien.
01 nov '23

De golven van Zeeën
door Tina Deneyer

In het centrum van Tervuren opende Els Schuerman onlangs Zeeën, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen creatief aan de slag gaan.
01 nov '23

De Groenplaats
door Tina Deneyer

Vanaf 14 november kan je op RINGtv kijken naar de nieuwe reeks 'De Groenplaats'. De regionale televisiezender volgt daarin vijf scholen die hun grijze speelplaats willen omtoveren naar een groene(re) plek. ‘We brengen het hele proces in beeld: van het idee over de uitvoering tot het eindresultaat’, zegt programmamaker Kris Vander Gracht.
01 nov '23

De toekomst van de regio
door Tina Deneyer

Vzw ‘de Rand’ vierde onlangs haar 25e verjaardag en deed dat met een netwerkmoment in gemeenschapscentrum de Zandloper in Wemmel.
01 nov '23

Randatlas: Proeftuinen
door Koen Demarsin

De Kleine Expeditie probeert met Randatlas de regio van de Vlaamse Rand in kaart te brengen. Daarvoor gaan ze in de randgemeenten op zoek naar de vele verhalen van toen en nu. Dit keer sloegen ze de tenten op in Linkebeek.
01 nov '23

Figurandt: Philip Dewit uit Overijse
door Anne Peeters

In de jaren 60 waren er in de regio Overijse-Hoeilaart een 3.000 serristen actief, nu blijven er nog amper 10 over. Philip Dewit is blij dat ook de vijfde generatie Dewit voor de druiven kiest.
01 nov '23

Into the Open - Voetvolk/Liesbeth Gruwez
door Tom Peeters

Met 'Into The Open' gooide Voetvolk een bommetje in het door covid ingedommelde podiumlandschap. Het collectief van choreografe Lisbeth Gruwez laat de muzikanten dansen, terwijl dansers zich amuseren in de moshpit. ‘Ik vond het fijn om de rollen eens om te draaien.’
01 nov '23

Jonge wind: Mathis Lievens uit Peutie
door Michaël Bellon

Mathis Lievens (19) uit Peutie is als hardloper verbonden aan atletiekclub Vilvoorde AC en gespecialiseerd in de 1.500 en 3.000 meter. Afgelopen zomer kwalificeerde hij zich, net als zijn broer Casper, voor het EK onder de 20 jaar. Aan het begin van het veldloopseizoen vertelt hij ons wat hem zoal bezighoudt.
01 nov '23

N1 Mechelen-Brussel
door Luc Vander Elst

De N1 loopt vanaf de Nederlandse grens nabij Breda over Antwerpen en Mechelen naar Brussel. Van die 73 km gaan er zes door de Vlaamse Rand op het grondgebied van Vilvoorde. Deels aangelegd onder Spaans bewind in het begin van de 18e eeuw is het een van de eerste verharde wegen – steenwegen dus - in de Zuidelijke Nederlanden.
01 nov '23

Boerenstiel vertoeft in zwaar weer
door Herman Dierickx

De landbouw beleeft onzekere tijden. Hoe gaan de boeren daarmee om? Schaalvergroting of schaalverkleining, diversifiëren, kleinschalige biologische teelt, thuisverkoop,… zijn mogelijke oplossingen voor de grote uitdagingen van de sector. Wij gingen een kijkje nemen bij boer Muyldermans in Zemst.