archief - november 2021

01 nov '21

Voorrang aan jonge inwoners
door Tina Deneyer

De gemeente Hoeilaart ziet net als alle andere gemeenten in de regio veel jonge inwoners vertrekken omdat ze de hoge woningprijzen niet kunnen betalen.
01 nov '21

Rand DNA – Ieder zijn verhaal
door Geert Selleslach

Op zondag 10 oktober organiseerde RandKrant een live luistermoment van zijn podcast Rand DNA – Ieder zijn verhaal – Deschuyffeleerdreef Wemmel. Zestig mensen kwamen aandachtig luisteren op het oude speelpleintje van deze typische wijk.
01 nov '21

Groetjes uit… (het vervolg)
door Ingrid Laporte

Ze zijn er! Vanaf 2 november kan je de postkaartenset met de 10 winnende beelden afhalen in GC de Moelie en GC de Boesdaalhoeve.
01 nov '21

Op verkenning: Op adem komen aan de Asbeek
door Herman Dierickx

Het gehucht Asbeek ligt ten westen van Asse en dankt zijn naam aan de beek die er loopt. Het is één van de reliëfrijkste gebieden in de buurt, met eenzelfde Diestiaanoorsprong als bijvoorbeeld het Land van Oppem in Meise/Merchtem waarover we vorige maand meer vertelden.
01 nov '21

Wallen vormen stadspatroon
door Tina Deneyer

In Vilvoorde zijn tijdens archeologisch onderzoek in het kader van de werken aan de Rooseveltlaan tastbare sporen gevonden van de oude stadswallen.
01 nov '21
 

Middenin: De soort genaamd mens
door Herman Dierickx

Ik heb steeds meer het gevoel dat ik aan het sterfbed van een moeder zit’, omschrijft schrijver David Van Reybrouck de tanende biodiversiteit in De Standaard van 11 september.
01 nov '21

De ronde van de Rand
door Liesbeth Bernolet

De voorbije maanden legden vzw ‘de Rand’ en het Team Vlaamse Rand van het Agentschap Binnenlands Bestuur hun oor te luister bij de lokale besturen in de Vlaamse Rand.
01 nov '21

Een moderne choreografie met oude muziek
door Tom Peeters

Eric Sleichim speelde met het hedendaags ensemble BL!NDMAN al Bach en Händel in de abdijkerk van Grimbergen. Ook het Zesde Madrigalenboek van Gesualdo en het monumentale orgelwerk van Buxtehude zouden er tot hun recht moeten komen, zelfs al zijn ze gearrangeerd en geremixt voor sax en elektronica.
01 nov '21

De ketting: Roel Speybrouck uit Merchtem
door Joris Herpol

Roel Speybrouck (30) uit Merchtem werd door Johan Declerck aangeduid om deketting voort te zetten. Speybrouck is branding- en marketingmanager en fan van wellness.
01 nov '21

De mens en zijn ding: Roger Dewit
door Michaël Bellon

Roger Dewit bracht zijn hele leven verschillende verzamelingen bij elkaar. Ze bestaan soms uit tienduizenden exemplaren. Maar nu gaat dat levenswerk van netjes gesorteerde postzegels, munten, sigarenbandjes en doodprentjes de deur uit.
01 nov '21

Nieuw politiehuis
door Tina Deneyer

In Halle is in de Fabriekstraat de nieuwe politiepost van de politiezone Zennevallei opengegaan. Het gaat om het operationele hoofdkwartier van de politiezone. Voor de ordediensten is het een beetje thuiskomen, want het gebouw was decennialang de uitvalsbasis van de voormalige rijkswacht.
01 nov '21

De iconische beelden van muziekfotograaf Alex Vanhee
door Michaël Bellon

Wie de afgelopen dertig jaar de rockpers wat heeft gevolgd, zal verbaasd staan hoeveel foto’s uit het portfolio van muziekfotograaf Alex Vanhee komen. Liveconcertfoto’s of portretten, Vanhee heeft zowat alle rockgoden gefotografeerd.
01 nov '21

Zenne komt boven water
door Tina Deneyer

Na 150 jaar komt de Zenne aan een terrein vlakbij de Budabrug op de grens van Haren en Vilvoorde weer boven water. De rivier wordt over een lengte van 200 meter opnieuw opengelegd.
01 nov '21

Middenin: De soort genaamd mens
door Herman Dierickx

'Ik heb steeds meer het gevoel dat ik aan het sterfbed van een moeder zit’, omschrijft schrijver David Van Reybrouck de tanende biodiversiteit in De Standaard van 11 september.
01 nov '21

Typisch van hier
door Lene Van Langenhove

Welke gerechten zijn typisch van onze streek? Local Walter Evenepoel neemt ons mee in de wereld van volkse en feestelijke gerechten uit de tijd van toen.
01 nov '21

Jan Leyers over islam in Europa
door Michaël Bellon

Het is al even geleden dat de docureeks en het boek Allah in Europa van Jan Leyers uitkwamen. Aan de gesprekken die Leyers op zijn tocht van Sarajevo naar Brussel voerde met Bosnische moefti’s, moslims in Hongarije of de voorzitter van een shariarechtbank in Londen, voegt hij nu eigen inzichten toe.
01 nov '21

Lokale droogteplannen
door Tina Deneyer

De provincie Vlaams-Brabant gaat gemeenten en rioolbeheerders die een droogteplan opstellen om wateroverlast tegen te gaan, subsidiëren.
01 nov '21

Het nieuwe winkelen: Starters gebruiken leegstaande panden
door Gerard Hautekeur

Leegstaande winkelpanden in Vilvoorde krijgen een nieuwe invulling door ze tijdelijk te laten gebruiken door starters. De vzw Broeilab speelt daarin een cruciale rol als leegstandsbeheerder.
01 nov '21

Bouwwerk: Konijnenpijp 
door Tine de Wilde

Toen deze oude hoeve te koop kwam te staan, grepen de huidige bewoners de kans om hier hun droomhuis te realiseren. Samen met de architecten van Lens°ass vatten ze een gewaagd plan aan met respect voor het bestaande gebouw.
01 nov '21

Goed voor een jaar zonder tegenslag
door Freddy Phillips

In Meise, langs de Nieuwelaan, op de plaats genaamd Hasseltberg, werd in 1652 een kapel opgetrokken onder het goedkeurend oog van de abdij van Grimbergen en beheerd door B. Gijssens, pastoor van de parochie. Als je daar naartoe gaat, kan je hopen op een jaar zonder tegenslag.
01 nov '21

Pas of geen pas
door Tina Deneyer

Een aantal gemeenten van de Vlaamse Rand gaat toch met het Covid Safe Ticket werken, ondanks het feit dat de Vlaamse Regering onlangs besliste om het gebruik van dat systeem niet in te voeren in de regio.
01 nov '21

Mijn gedacht: Op uw mentale gezondheid!
door Tom Serkeyn

En waarde lezer, hoe is het met de mentale gezondheid?
01 nov '21

Drie of vier fonteinen?
door Freddy Philips

Wij nemen je mee op stap naar Vilvoorde, meer bepaald naar het stadspark Drie Fonteinen. Dat park ligt aan de linkeroever van het Zeekanaal en kent een hele geschiedenis, waarvan we hier een stukje vertellen.
01 nov '21

Vergeten erfgoed: Op het ritme van de fabriek
door Wim Troch

Ons land was een pionier in de industrialisering. Daardoor veranderde ook onze regio grondig begin 19e eeuw. Veel van de oude industrie is inmiddels verdwenen, maar er blijven nog heel wat sporen zichtbaar. In deze nieuwe reeks verkennen we het industrieel erfgoed van de Rand.
01 nov '21

Gemengde gevoelens: Marie Goretti Uzabakiliko uit Asse
door Nathalie Dirix

Na regen komt zonneschijn. Met die houding staat Marie Goretti Uzabakiliko uit Asse in het leven. Met die overtuiging slaagde ze erin om de voorbije 22 jaar vanuit het niets een leven in België op te bouwen.
01 nov '21

Figurandt: psychologe Ursula Van den Eede uit Dilbeek
door Anne Peeters

Ursula Van den Eede heeft tijdens corona harder gewerkt dan ooit. Als psychologe coördineert ze de eetkliniek in het UZ Brussel. Corona heeft ervoor gezorgd dat het aantal aanmeldingen van jonge kinderen met een ernstige eetstoornis verdrievoudigde.
01 nov '21

Levenskunst: ‘Wij zijn niet van staal’
door Nathalie Dirix

Hangt er een crisis in de lucht, dan staan Ine Van Wymersch en Alain Remue paraat. Nee, het zijn geen mensen van staal, maar van vlees en bloed, met daadkracht en twijfels. Hun verborgen kracht? De steun van de mensen die hen omringen.