archief - november 2022

01 nov '22

Waterplanten in Eilandtuin
door Tina Deneyer

De Plantentuin in Meise heeft er sinds kort met de Eilandtuin een nieuwe attractie bij. De tuin te midden van de vijver van het Kasteel van Boechout is een knap staaltje architectuur van Gijs Van Vaerenbergh architecten en Atelier Arne Deruyter.
01 nov '22

Op verkenning: Het platteland voedt de stad
door Herman Dierickx

Afhankelijk van jouw leeftijd zal deze 'op verkenning' al dan niet nostalgische beelden oproepen. De periode dat duizenden tuinbouwbedrijfjes een miljoen Brusselaars voedden, ligt inmiddels al enige tijd achter ons. Het intense sociale weefsel dat er mee samenhing, is nergens meer te bespeuren.
01 nov '22

Jonge wind: Kirsten Gedeshi
door Michaël Bellon

Kirsten Gedeshi (22) kreeg haar eerste pianolessen op haar zesde aan de academie van Meise. Als vijftienjarig talent ging ze naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar ze in 2021 haar masterdiploma haalde.
01 nov '22

Hard maar ook hartverwarmend
door Michaël Bellon

Rond de zeventig zijn ze inmiddels, de gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne. Maar aan energie en urgentie heeft het Luikse regisseursduo nog niets ingeboet. Meer dan tien langspeelfilms hebben ze ondertussen op hun naam en verschillende daarvan ken je ongetwijfeld.
01 nov '22

Renoveren zonder kopzorgen
door Gerard Hautekeur

Sedert 2017 zet de provincie Vlaams-Brabant in op de renovatie van woningen voor mensen met een laag inkomen. Mensen die er recht op hebben, kunnen rekenen op sociale en technische begeleiding.
01 nov '22

De ketting: Cato Stalpaert uit Dilbeek
door Joris Herpol

Studente sociale agogiek Cato Stalpaert (20) uit Dilbeek werd door Isabelle Moens aangeduid om de ketting voort te zetten. Stalpaert heeft iets met chocolade, leerde de Wolfsputten beter kennen en kijkt uit naar de paasvakantie van volgend jaar.
01 nov '22

Randatlas: Kijkrichting
door Koen Demarsin

Er zijn er die naar het oosten kijken en er zijn er die naar het westen kijken. In Drogenbos kijken de mensen de twee richtingen uit. Randatlas ging op zoek wat dat betekent.
01 nov '22

The Travelling Doll - Thomas Janssens, Greg Timmermans & Ikram Aoulad
door Ines Minten

Het verhaal gaat dat Franz Kafka een ontroostbaar meisje ontmoette in het park. Ze was haar pop kwijt. De auteur zou het kind verteld hebben dat de pop alleen maar op reis was. Hij wist dat, want hij was de postbode die haar brieven bestelde…
01 nov '22

Vitale kracht: Ontstressen in minder dan vijf minuten
door Gerard Hautekeur

Er zijn veel relaxatiemethodes die je leren omgaan met stress, maar ze gaan dikwijls voorbij aan de oorzaken. 'Het ABC van ontstressen' heft de stress op en helpt om je eigen leven weer in handen te nemen.
01 nov '22

Thank God I’m a Country Girl - Barbara Dex
door Tom Peeters

Voor ze haar dertig jaar op de planken viert met onder andere een nieuwe versie van Iemand als jij toert Barbara Dex in de cultuurcentra met een programma over haar favoriete countryzangeressen. ‘Deze liedjes vervelen me geen seconde.’
01 nov '22

175 jaar flaneren in de galerijen
door Tina Deneyer

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel bestaan dit jaar 175 jaar. Naar aanleiding van die verjaardag verschijnt binnenkort een boek. Er is ook een expo op komst over de geschiedenis van de luxueuze winkelgalerij in neo-renaissancestijl.
01 nov '22

Tekens van de tijd: De Zenne als levensader
door Koen Demarsin

Al wat leeft, komt uit het water voort. Dat geldt niet alleen voor het natuurlijke leven. Langs de Zenne en haar zijrivieren kwam vanuit oude molens de industrie tot volle bloei. En al is ze vandaag minder zichtbaar, ze bepaalde wel de blauwdruk van waar we vandaag werken en wonen.
01 nov '22

Megagevangenis wordt in gebruik genomen
door Tina Deneyer

In Haren is de nieuwe megagevangenis opengegaan. In het nieuwe complex is plaats voor 1.190 gedetineerden in kleine leefeenheden. De gedetineerden zullen het komende jaar in fases naar de gevangenis verhuizen. Zo krijgt het gevangenispersoneel de kans om de nodige routine te kweken.
01 nov '22

Magistrale fauna en flora van bij ons
door Lene Van Langenhove

Voor het eerst werd een natuurdocumentaire integraal in ons land gedraaid. Het resultaat is niet minder verbluffend dan de zoveelste docu over wildlife in een ver land.
01 nov '22

Sportmuseum sluit en verhuist
door Tina Deneyer

Het Sportimonium in Hofstade heeft op 1 september zijn deuren gesloten. Het vertrekt uit het domein van Sport Vlaanderen. Het museum over sporterfgoed wil zich naar eigen zeggen herbronnen.
01 nov '22

Wie heeft er een auto?
door Tina Deneyer

Hoe verder weg van het centrum van Brussel, hoe meer gezinnen een auto hebben. Dat blijkt uit een rapport van het Brusselse statistiekbureau Bisa, dat de cijfers van Statbel over autobezit uit 2019 onder de loep nam.
01 nov '22

Bijkomende fietsinfrastructuur
door Tina Deneyer

In Hoeilaart wordt een nieuwe fietsweg van vier meter breed aangelegd langs het stationsplein van Groenendaal. Die zal de aansluiting maken met de fietssnelweg F205 tussen Terhulpen (La Hulpe) en Brussel.
01 nov '22

Douwe Egberts wordt Hi!
door Tina Deneyer

De site van de voormalige koffiefabriek Douwe Egberts in Strombeek-Bever is aan een tweede leven begonnen als bedrijventerrein.
01 nov '22

Volksbier maakt comeback
door Wim Troch

In de vorige afleveringen van deze artikelenreeks stond industrieel erfgoed gelijk aan vergane glorie. Dit keer niets van dat, want de nijverheid van de lambiekbieren beleeft een ware renaissance.
01 nov '22

Kunstenaar Koenraad Tinel
door Anne Peeters

Achtentachtig is hij ondertussen, Koenraad Tinel. In de Gare Maritime van Tour & Taxis opende de kunstenaar begin september zijn tentoonstelling 'Angakok', vol met nieuw werk
01 nov '22

Gemengde gevoelens: Fatima Ait Oufkir uit Zellik
door Nathalie Dirix

Onvoorwaardelijke liefde. Dat zocht Fatima Ait Oufkir. Het duurde even voor ze die vond. Maar in 2014, vier jaar na haar scheiding, kwam Michaël in haar leven. De man met wie ze nu in Zellik een gelukkig samengesteld gezin vormt.
01 nov '22

De Rand is een economische topregio
door Jan Haeverans

Wat betekent de Rand als economische regio? In onze nieuwe artikelenreeks 'Randlabeur' gaan we na wat de belangrijkste economische activiteiten zijn en wat de belangrijkste evoluties.