NATUUR

01 feb '24

Topnatuur snakt naar verder herstel
door Herman Dierickx

Het Natura 2000-netwerk van de Europese Unie. Veel niet-Europese wetenschappers benijden het ons. Je zou deze gebieden de kroonjuwelen van de Europese natuur kunnen noemen. Maar: moeten die kroonjuwelen niet stilaan wat opgeblonken worden? Te beginnen in de Rand.
01 feb '24

De Woluwe: van economische ader tot restrivier
door Luc Vander Elst

Gemiddeld weet amper één op drie inwoners van de Oostrand dat de Woluwe een rivier is. Zo toont een studie van de KU Leuven aan. Reden? De Woluwe kent al decennialang een ondergronds bestaan. Letterlijk. Maar daar komt stilaan verandering in. In deze nieuwe reeks nemen we je mee langs de belangrijkste waterlopen in de Vlaams Rand.
23 jan '24

Nat
door Herman Dierickx

Het voorbije jaar staat in de top drie van natste ooit. Als je eindigt in de buurt van duizend millimeter op één jaar kan je dat verwachten. De meteorologen ontdekken al langer een patroon: nattere winters en drogere zomers staan ons te wachten als de klimaatvoorspellingen verder uitkomen. Het is toch wat.
01 dec '23

Nieuw nationaal park
door Jelle Schepers

Het nieuwe nationaal park Brabantse Wouden is een feit. De rijke geschiedenis ervan is gebundeld in een prachtig tweedelig boek, met daarin ook de nodige aandacht voor de Zennevallei dat het westelijke deel van het nationaal park omvat.
11 okt '23

Pronkstuk
door Herman Dierickx

Half september was zonder meer memorabel. De vierde, totaal herziene druk van het boek Flora van België zag het daglicht in de Nationale Plantentuin van Meise. Bijna duizend bladzijden om onze flora te determineren. Een huzarenstuk.
19 jul '23

Natuurherstelplan
door Herman Dierickx

Het Europees natuurherstelplan is na veel gelobby ten allen kanten met een krappe meerderheid principieel goedgekeurd door het Europees Parlement. Het is een zoveelste call to action.
01 jun '23

Middenin: Twee boeken
door Herman Dierickx

Recent rolden twee bijzondere 'groene boeken' van de persen.
01 mei '23

Tussen bron en Brussel
door Herman Dierickx

De Zenne heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het moerassige Brussel is aan haar oevers ontstaan en tot op vandaag blijft ze van bron tot monding een belangrijke rivier.
01 mei '23

Middenin: Herken eens een plant
door Herman Dierickx

De voorbije jaren hebben allerlei apps om soorten op naam te brengen een enorme vlucht genomen. Met hun zelflerende software kan je aan de hand van een foto een naam plakken op een dier, plant of zwam.
04 apr '23

Verticale varkens
door Herman Dierickx

Een paar maanden geleden opende in China het eerste ‘varkensappartement’ ter wereld. Het gaat om een immens gebouw van 26 verdiepingen. ‘Een mijlpaal’, zo wordt verteld. En waarschijnlijk slechts het begin van zo’n massa-infrastructuur.
07 feb '23

Landschapsschok
door Herman Dierickx

Wanneer je via de Zuunvallei van het landelijke Bogaarden in het Pajottenland naar het stedelijke Drogenbos stapt, ga je van het platteland naar de stad. Het gaat over een afstand van een goede 10 km en de landschapsschok is enorm.
01 feb '23

Middenin: Alleen op de wereld
door Herman Dierickx

Daar sta je dan in het veld. Midden december. Bewust op verkenning tijdens zogenaamd slecht weer, maar daar moet je niets van geloven. Er bestaat namelijk geen slecht weer, dat laat deze dag duidelijk zien.
30 jan '23

Biodiversiteit gered?
door Herman Dierickx

De reacties op de VN-conferentie over biodiversiteit in Montreal van december vorig jaar waren overwegend positief omdat er een beetje onverwacht een ambitieus akkoord uit de bus kwam. Met veel goede intenties.
01 nov '22

Magistrale fauna en flora van bij ons
door Lene Van Langenhove

Voor het eerst werd een natuurdocumentaire integraal in ons land gedraaid. Het resultaat is niet minder verbluffend dan de zoveelste docu over wildlife in een ver land.
01 okt '22

De groene wandeling: de laatste etappe
door Herman Dierickx

Het zevende en mogelijk meest contrastrijke deel van de Groene Wandeling loopt door natuurgebieden, volgt het kanaal en de Zenne, en doorkruist een industriezone. Je ontdekt een opmerkelijke afwisseling van landschappen.
01 sep '22

De groene wandeling: Parels aan de groene kroon
door Herman Dierickx

Na de fijne kennismaking met het domein Tournay-Solvay vorige keer volgen we de Groene Wandeling verder richting het echte Zoniënwoud.
01 jun '22

De groene wandeling: De verrassende Woluwevallei
door Herman Dierickx

Misschien denk je bij het vertrek van dit traject aan de Woluwelaan dat het een versteende wandeling wordt langs drukke banen en eindeloze kettingen van gebouwen? Niets is minder waar, want de Woluwevallei is een voorbeeld van hoe een stedelijke waterloop veel rust en natuur kan herbergen.
01 mei '22

De groene wandeling: Tussen Zenne en Woluwe
door Herman Dierickx

Deze keer gaan we op verkenning naar het meest verstedelijkte traject van de Groene Wandeling. Al vanaf het twee hectare grote Doolegtpark merk je dat hier zelfs de groene plekken niet zo veel soeps zijn, maar als je het wil zien, valt er natuurlijk altijd wat te beleven.
01 apr '22

De groene wandeling: Het Heizelplateau, het Koninklijk Park en het Moeraske
door Herman Dierickx

Vanaf de Koloniale Tuin brengt de Sobieskilaan je feilloos naar de Wildejasmijnenlaan, waar de bordjes van de Groene Wandeling je met gemak door het Park van Laken loodsen en zo naar de Dikkelindenlaan brengen.
01 mrt '22

De groene wandeling: De Molenbeekvallei
door Herman Dierickx

Onze vorige verkenning van de Groene Wandeling eindigde aan het kerkhof van Sint-Agatha-Berchem. Vanaf daar volgen we verder in de richting van de Kerselaarstraat en de Kerseboomstraat. Deze keer scheren we rakelings langs de gewestgrens.
01 feb '22

De groende wandeling: Een stukje Pajottenland… in Brussel
door Herman Dierickx

De komende 7 edities gaan we met RandKrant op verkenning naar de Groene Wandeling. Dat is een wandel- en fietstraject dat het Brussels Gewest volledig omspant over een afstand van zestig kilometer, in zeven stukken onderverdeeld. Bij Brusselaars is het een begrip, in Vlaanderen is het minder bekend.
01 jan '22

De gascentrale van Vilvoorde
door Herman Dierickx

Als je, zoals ik, zo goed als vlak naast deze mastodont woont, kijk je anders aan tegen het energiedossier waar Vlaanderen en België nu al jaren mee worstelen. Een nieuwe vergunning voor een uitbreiding betekent een paar bijkomende koeltorens, als we de plannen mogen geloven.
01 jan '22

Stadsreus
door Herman Dierickx

Afgelopen jaar kon je de grootste zweefvlieg van de Lage Landen meer zien dan ooit. De stadsreus, zoals het beestje heet, is een bijzondere soort. Dat geldt in eerste instantie voor zijn uiterlijk.
01 mei '21

Regionale Landschappen in de Rand
door Anne Peeters

Als er één positieve kant is aan de hele corona-ellende is het dat we veel meer zijn gaan wandelen… en opeens beseffen dat onze eigen achtertuin onvermoed mooi is, met stukjes groen die we nu pas ontdekken.
01 dec '20

De zuidelijke stroom houdt aan, ook in onze tuin
door Herman Dierickx

Sinds enkele decennia stellen we vast dat heel wat planten en dieren uit het zuiden naar hier migreren. Wetenschappers zijn het er over eens dat het te maken heeft met de gestage klimaatopwarming die zich steeds sneller manifesteert.
1 2 3 4 5 6 7