11 okt '23

Pronkstuk

1262
door Herman Dierickx
Half september was zonder meer memorabel. De vierde, totaal herziene druk van het boek Flora van België zag het daglicht in de Nationale Plantentuin van Meise. Bijna duizend bladzijden om onze flora te determineren. Een huzarenstuk.

Het gaat om zeggen en schrijven 2.781 soorten die je kan uitsleutelen, lezen waar ze voorkomen, terug- en vooruitblikkend waar ze vandaan komen en hoe ze zich in de toekomst zouden kunnen gedragen; heel wat specifieke kenmerken begrijpen ook.

De derde druk dateert inmiddels al van 1998. Het verschil met de nieuwe boreling is immens. In eerste instantie qua vormgeving, maar zeker ook qua soortensamenstelling. Het is ongelooflijk hoeveel soorten er zijn uitgestorven en bijgekomen in die kwarteeuw.

Zo is het boek meteen een tijdsdocument dat wacht op ontdekking. Je vindt er de jongste wetenschappelijke inzichten over onze flora in, en die zijn dikwijls verrassend.

Let wel: het is geen lichte lectuur. Het gaat om een wetenschappelijk werk dat je in staat stelt alle soorten op naam te brengen. Dat gebeurt niet aan de hand van prentjes en kleuren, maar via nauwkeurige beschrijvingen en summiere tekeningen. Dat is eens wat anders dan plaatjes vergelijken.

Vijftig jaar geleden leerden we op school hoe we met een flora moesten werken, dat is nu vermoedelijk niet meer het geval. En toch is dit interessante kennis, want je moet heel wat vaardigheden samen gebruiken: kijken, zoeken, interpreteren, een loep nemen, onthouden, referenties opbouwen, op het terrein gaan, je vondsten op www.waarnemingen.be plaatsen zodat anderen er ook nog iets aan hebben. Als je er met dit standaardwerk voor vele jaren wil aan beginnen, is jouw moment aangebroken.

Meer info: Flora van België, Groothertogdom Luxemburg, Noord-Frankrijk en de aangrenzende gebieden, Filip Verloove en Fabienne Van Rossum, 2023, Nationale Plantentuin, 988 blz, 55 euro, hard cover, zwart-wit