archief - oktober 2020

01 okt '20

Horse Head - Frederik Buyckx
door Lene Van Langenhove

Na de indrukwekkende reeks Wolf presenteert fotograaf Frederik Buyckx nu Horse Head. Daarvoor trok hij opnieuw naar de besneeuwde bergen van Kirgizië. In indringende zwart-witfoto’s toont hij het pure, harde leven van de semi-nomaden die hun kuddes door het landschap loodsen.
01 okt '20

U bent mijn moeder - Sien Eggers/ HetGevolg
door Ines Minten

In 'U bent mijn moeder' staat Sien Eggers alleen op het podium. Toch is het stuk geen monoloog. De actrice speelt een moeder met dementie én haar dochter, die haar bezoekt in het woonzorgcentrum waar ze verblijft.
01 okt '20

Op verkenning: Tussen rivier en spoorweg
door Herman Dierickx

Voor de mensen uit de regio is het Hombeeks Plateau een begrip, ook al zijn de contouren ervan niet strikt vastgelegd. Er liggen heel wat Trage Wegen die je goed kan gebruiken voor een mooie wandeling.
01 okt '20

Mijn gedacht: De puzzel die identiteit heet
door Fatima Ualgasi

Een tijdje geleden had ik op het internet een discussie over dubbele nationaliteit. Volgens mijn gesprekspartner was het heel simpel: je bent Belg of je bent het niet. En als je hier geboren bent, en je behoudt de nationaliteit van je land van herkomst, dan bewijst dat dat je je niet wil integreren.
01 okt '20

Lezen op school
door Tina Deneyer

Vlaams minister van Onderwijs en de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) investeert ruim 2 miljoen euro in 22 projecten rond Lezen op school. Zij willen de leesvaardigheid van kinderen en jongeren opkrikken. Uit studies blijkt dat de leesvaardigheid van jongeren erop achteruitgaat.
01 okt '20

Samen lievelingsgerechten koken
door Tina Deneyer

In Machelen loopt momenteel het bijzondere project Machels Gekruid. Zeven Machelaars met een buitenlandse achtergrond geven een aantal kookworkshops in het Nederlands. Op het menu staat een gerecht uit hun land van oorsprong.
01 okt '20

Ontdek het Zoniënwoud
door Tina Deneyer

Op 18 oktober is er de Dag van het Zoniënwoud. De Stichting Zoniënwoud organiseert dan samen met een aantal partners een hele resem gratis activiteiten aan de verschillende toegangspoorten van het bos.
01 okt '20

Lodewijk De Witte blikt terug op 25 jaar gouverneurschap
door Luc Vanheerentals

Op 1 september stopte Lodewijk De Witte als gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant. Hij stond aan het hoofd sinds de start van de nieuwe provincie in 1995 en gaat nu met pensioen. In deze terugblik praat De Witte over vijf thema’s gelinkt aan de Vlaamse Rand.
01 okt '20

Wat is het verband tussen Waterloo 1815 en Grimbergen 2020?
door Freddy Philips

Franz Stradtmann is de link. In de 19e eeuw in België beland, gevochten in de Slag van Waterloo en via een omweg in Grimbergen terecht gekomen en 'blijven plakken'.
01 okt '20

Middenin: Voedselbossen en zo
door Herman Dierickx

De wereld heeft er weer een nieuwe hype bij. Voedselbossen. Zij krijgen alle aandacht, meer bepaald het feit dat je er letterlijk en figuurlijk de vruchten van kunt plukken.
01 okt '20

Extra geld voor extra capaciteit in scholen
door Tina Deneyer

De Vlaamse Regering trekt nogmaals meer dan 10 miljoen euro uit voor extra capaciteit in secundaire scholen van de Vlaamse Rand.
01 okt '20

Hoe Joeri Zelck Nederlands praat met anderstaligen
door Michaël Bellon

Het is een bekende reflex: Nederlandstaligen die in een gesprek met anderstalige medeburgers overschakelen naar het Frans of het Engels. Sympathiek of praktisch misschien, maar ook ongelukkig, want op die manier ontnemen zij hun gesprekspartners informele oefenkansen Nederlands.
01 okt '20

Gamers aller landen verzamel u
door Tina Deneyer

De zeven gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ en Just4Fun zijn gestart met het samenbrengen van gamers in de zes faciliteitengemeenten en Overijse. Samen zullen ze een gaming-liga vormen. Het gamingproject wil bewijzen dat je ook online aan gemeenschapsvorming kan doen.
01 okt '20

Wandelzoektocht
door Tina Deneyer

Wie in Linkebeek wat onbekende plekjes wil ontdekken, kan dat vanaf 19 oktober tijdens een wandelzoektocht door de groene faciliteitengemeente. De Schat van Linkebeek leidt je langs een parcours met een vijftiental interessante bezienswaardigheden.
01 okt '20

Nieuwe school
door Tina Deneyer

In de nieuwe stadswijk 4 Fonteinen in Vilvoorde moet de nieuwe school Tangram van het gemeenschapsonderwijs (GO!) tegen september 2021 klaar zijn. De school zal plaats bieden aan 240 leerlingen.
01 okt '20

Circle of Life - Lieve Blancquaert
door Eddy Frans

Fotografe en journaliste Lieve Blancquaert slaagt erin een groot publiek te bereiken. Via tv-reeksen, boeken en tentoonstellingen van haar foto’s schetst ze een beeld van de mens.
01 okt '20

Goed gekruid: Kruiden voor de luchtwegen
door Lene Van Langenhove

Met de herfst in aantocht kunnen we maar beter onze luchtwegen wat extra aandacht geven. We vragen een paar tips aan herboriste Lieve Galle. Zij verdiept zich al twintig jaar in kruiden en wildpluk.
01 okt '20

Fulco & Schntzl - Club 1700
door Michaël Bellon

De laatste jaren loopt er ons land weer veel jong muzikaal talent rond. Bijvoorbeeld Fulco en Schntzl.
01 okt '20

Middenin: Massale sterfte
door Herman Dierickx

Volgens Gerardo Ceballos, gerenommeerd Mexicaans conservatiebioloog, stevenen we af op een regelrechte biodiversiteitscrisis die tegen 2050 een zodanig hoogtepunt bereikt dat zelfs de mensheid in gevaar komt.
01 okt '20

De ketting: Barbara Luypaert uit Vossem
door Joris Herpol

Barbara Luypaert uit Vossem werd vorige maand door Lies Vereecke aangeduid om deketting voort te zetten. Luypaert is teamcoach bij Cultureghem.
01 okt '20

De mens en zijn ding: Schotse doedelzak
door Michaël Bellon

De Schotse bagpipe of doedelzak heeft een traditie van meer dan vijfhonderd jaar. Maar let op: dit speciale instrument is niet makkelijk te temmen.
01 okt '20

Tekens van de tijd: In den Congo
door Koen Demarsin

Sinds het einde van de 19e eeuw doken in onze omgeving verschillende verwijzingen naar Congo op. Cafés, straten, gedenk stenen, gehuchten of voetbalploegen werden genoemd naar onze vroegere Afrikaanse kolonie. Onschuldig of toch niet?
01 okt '20

Na de storm corona: Samen tegen het virus
door Nathalie Dirix

Leven van de ene golf naar de andere zonder dat je er het noorden bij verliest. Hoe doe je dat als je aan het roer van een woonzorgcentrum staat? ‘Begin met je handen zorgvuldig te wassen. Maak vervolgens het onderscheid tussen wat je kan en niet kan veranderen.’
01 okt '20

In de ban van de Ring: Grondige facelift, na veertig jaar
door Wim Troch

Uren debat is erover gegaan, liters inkt zijn erover gevloeid, en dan nu of toch over enkele jaren, zou het verkeer op de Ring rond Brussel opnieuw vlotter moeten kunnen doorstromen. Na enkele kleinere ingrepen starten binnenkort grootse werkzaamheden.
01 okt '20

Het nieuwe winkelen: Groenten uit de korte keten
door Gerard Hautekeur

Het biologisch tuinbouwbedrijf de Groentelaar kon zich op vier jaar tijd stevig aarden in het Pajottenland. De groentepakketten, de levering aan winkels en restaurants en de verkoop aan het eigen kraam zitten in de lift.
01 okt '20

Figurandt: Hassan Al Hilou, ondernemer en idealist
door Anne Peeters

Hassan Al Hilou moet nog 21 worden, maar deze jonge Brusselse ondernemer runt zijn eigen bedrijf AGE Consultancy, wat staat voor Age, Gender en Ethnicity. Zijn doel? Meer diversiteit in ondernemingen brengen.
01 okt '20

Gemengde gevoelens: Grant Willison uit Sint-Genesius-Rode
door Nathalie Dirix

Sinds 2017 wonen Grant Willison en zijn gezin in Sint-Genesius-Rode. Het was aanpassen om de uitgestrektheid van het gigantische Canada in te ruilen voor een klein landje als België.