archief - oktober 2021

01 okt '21

Krachten bundelen
door Liesbeth Bernolet

RandKrant legt zijn oor te luister bij de werkgroepen van het Toekomstforum, een samenwerkingsverband van 35 gemeenten uit Halle-Vilvoorde. Wat zijn voor hen de grote uitdagingen voor de regio en hoe pakken ze die aan? In dit artikel volgen we de werkgroepen Zorg en Welzijn en Ruimtelijke Ordening.
01 okt '21

De mens en zijn ding: Wouter en Stijn Vekeman
door Michaël Bellon

Je hebt gewone auto’s, racewagens, en dan heb je Ultra4 Buggies. Om met zo’n monstertje op vier wielen te rijden, moet je geen gekke Amerikaan zijn. De broers Wouter en Stijn Vekeman werden in hun klasse vice-Europees kampioen.
01 okt '21

Bouwwerk: Gestolen maagd
door Tine De Wilde

Luc Dasseville was een graag geziene figuur in Beersel. Elegant en flamboyant, auteur van romans en jeugdboeken onder pseudoniemen als Michel Duino en Michel Pagano, stylist en decorateur.
01 okt '21

Kermiseten uit de tijd van toen
door Lene Van Langenhove

Geschiedenis en koken zijn maar twee van de vele passies van Walter Evenepoel. De Pajot vertelt sappig over oude volkse en feestelijke gerechten uit de streek.
01 okt '21

En toen ging het licht uit
door Luc Vanheerentals

Zeven procent van de Vlaamse werknemers heeft burn-outklachten. Nog eens negen procent vertoeft in de gevarenzone. (*) In haar boek 'Hoe het licht uitging' getuigt Ilse Hellinckx over de verwoestende gevolgen van een burn-out.
01 okt '21

Pelgrimstocht om Parkinson te stoppen
door Tina Deneyer

Als alles goed gaat, rondt Dirk Vandervelden uit Wemmel begin oktober zijn fietstocht af naar het befaamde Santiago de Compostella. Vandervelden vertrok op 10 september vanuit Doornik.
01 okt '21

Vleermuizen in mysterieuze kelder
door Tina Deneyer

Voortaan kunnen vleermuizen overwinteren in de kelder van het park Drie Fonteinen. Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters, de provincie, het Agentschap Natuur en Bos en de stad Vilvoorde maakten de voorbije twee jaar werk van de restauratie en herbestemming van de mysterieuze kelder.
01 okt '21

Nieuwe trajectcontroles
door Tina Deneyer

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil werk maken van 161 nieuwe trajectcontroles langs Vlaamse snelwegen en gewestwegen, bovenop de bestaande 238.
01 okt '21

De maand: oktober 2021
door Joris Herpol

De afbraakwerken van de voormalige kartonfabriek Catala in Drogenbos zijn gestart. De site van 18 ha wordt omgevormd tot een nieuwe bedrijvencampus. • Er komt geen asielcentrum in…
01 okt '21

Kleine Beek wordt heringericht
door Tina Deneyer

De zone rond de bufferbekkens langs de Kleine Beek in Nossegem wordt heringericht.
01 okt '21

Maand van de Lambiek
door Tina Deneyer

Nog tot 17 oktober organiseert Toerisme Vlaams-Brabant de eerste Maand van de Lambiek. Tijdens themaweekends kan je fiets- en wandeltochten maken langs lambiekbrouwerijen, stekerijen en typische volkscafés in onder meer Dilbeek, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw.
01 okt '21

Rand-DNA
door Tina Deneyer

Wil je meer te weten komen over het DNA van de Rand? Luister dan naar de podcast Rand-DNA Deschuyffeleerdreef Wemmel, die podcastmakers Evelien Dockx en Veerle Weeck in opdracht van RandKrant maakten.
01 okt '21

Nieuwe fietsinfrastructuur
door Tina Deneyer

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) investeert de komende jaren 100 miljoen euro in de fietsinfrastructuur in het oostelijke deel van de Vlaamse Rand.
01 okt '21

Op verkenning: Op minzame hoogte
door Herman Dierickx

Het voorbije jaar wandelden we meer dan ooit, met dank aan corona. Even op pad om een frisse neus te halen of een hersenkronkel te ontwarren. Het is intussen vaste prik geworden.
01 okt '21

Nooit eerder getoonde werken van de fauvisten
door Nathalie Dirix

In het begin van de vorige eeuw zetten de Brabantse fauvisten met hun heel eigen schilderstijl Linkebeek en omstreken op de wereldkaart. Vandaag doet curator Peter Vanruysseveldt dat opnieuw met een indrukwekkende expo die meer dan 132 nooit eerder geziene fauvistische werken telt.
01 okt '21

Duet tussen piano en dans
door Ines Minten

Een duet tussen dans en piano. Dat is Piano Works Debussy van Lisbeth Gruwez en Claire Chevallier. ‘Hoewel Lisbeth meestal in mijn rug danst, is er constant communicatie tussen ons. We voelen elkaar aan’, vertelt pianiste Claire Chevallier.
01 okt '21

Taal vinden om de ultieme vervreemding te dragen
door Tom Peeters

In 'Ik ben er niet' zit auteur Lize Spit dicht op de huid van een personage dat langzaam van haar partner vervreemdt, wiens innerlijke demonen zijn denkbeelden en uiteindelijk ook zijn gedrag mismeesteren.
01 okt '21

De ketting: Johan Declerck uit Itterbeek
door Joris Herpol

Johan Declerck (31) uit Itterbeek werd vorige maand door Lieselot Sablon aangeduid om deketting voort te zetten. Declerck is zelfstandig immobiliënmakelaar.
01 okt '21

Mijn gedacht: Holleken
door Dirk Volckaerts

Ik hou van Holleken. Alleen de naam al. Holleken! Een waarlijk schoon middelnederlands woord.
01 okt '21

Het nieuwe winkelen: Kwarteeuw boerenmarkt
door Gerard Hautekeur

In het Pajottenland floreren de boerenmarkten. Op de parkeerplaats aan het monument De Drie Hamers heeft de boerenmarkt van Gooik een vaste stek en een trouw cliënteel.
01 okt '21

Figurandt: Dierenarts Sigrid Van Laere uit Ossel
door Anne Peeters

Met hart en ziel werkte ze als verpleegster op de afdeling oncologie van het UZ Brussel. Toch besloot Sigrid Van Laere om arts te worden. Dierenarts. ‘De baan van verpleegster is een prima leerschool om een goede dierenarts te worden.’
01 okt '21

Levenskunst: ‘Aanraken maakt gelukkig’
door Nathalie Dirix

De kracht van de aanraking. Het voorbije jaar hebben we ze vaak moeten missen. Nochtans zorgt ze ervoor dat we meer mens worden. Dat leerden we uit ons gesprek met twee pleitbezorgers voor meer aanraking: Lieve Blancquaert en Paul Verhaeghe.
01 okt '21

Gemengde gevoelens: Mihaela en Mihai Chelba uit Asse
door Nathalie Dirix

‘Mijn eerste kennismaking met België? Pralines! Mijn vriend bracht ze mee telkens hij me in Roemenië kwam bezoeken.’ Vandaag, twaalf jaar later, zijn Mihaela en Mihai Chelba gelukkig getrouwd en wonen ze met hun drie kinderen in Asse.
01 okt '21

In de ban van de Ring: Etappe 8 – 11,7 km
door Wim Troch

In de laatste etappe van deze reeks gaat het van Ophain naar Argenteuil, aan de grens tussen het Waalse en het Vlaamse Gewest. Het decor is de plek waar de moderne Europese geschiedenis mee vorm heeft gekregen.
01 okt '21

Nieuw leven voor huis van Teirlinck
door Tina Deneyer

Volgende maand heeft Beersel er een cultuurparel bij. Dan opent het Huis van Herman Teirlinck opnieuw de deuren. ‘Nu de restauratie achter de rug is, wordt dit een nieuw cultureel ijkpunt.