archief - oktober 2023

01 okt '23

Op de klimaatsofa
door Tina Deneyer

De lezingenreeks Klimaatsofa trekt opnieuw door het Pajottenland en de Zennevallei.
01 okt '23

Victor Servranckx
door Nathalie Dirix

Kunstschilder Victor Servranckx werd in 1897 geboren in Diegem en liep er lagere school. Tegen de zin van zijn vader volgde hij een artistieke opleiding aan de Académie Royale des Beaux-Arts in Brussel. Vandaag wordt hij wereldwijd erkend als een van de pioniers van de avant-gardekunst.
01 okt '23

De ketting: Luc Vanden Bossche uit Sint-Martens-Bodegem
door Joris Herpol

Luc Vanden Bossche (63) uit Sint-Martens-Bodegem werd door Wout Beeckman aangeduid om de ketting voort te zetten. Vanden Bossche is bijna met pensioen na een lange loopbaan als ingenieur hydraulica en zet zich in voor de voedselbedeling in Savio Dilbeek.
01 okt '23

Politieke tongen: Wetstraat – Kerkstraat
door Luc Vanheerentals

Het Randfonds heeft voor 2023 in totaal 2,88 miljoen euro aan subsidies toegekend. Het gaat onder meer om Taalpromotie Flankerend Onderwijs Secundaire Scholen in de Rand van vzw ‘de Rand’…
01 okt '23

Middenin: De fietser is niet langer eenzaam
door Herman Dierickx

Vijftig jaar geleden waren er zo goed als geen fietspaden. Dertig jaar geleden waren er nog steeds erg weinig fietspaden. Tien jaar geleden begon het tij te keren en vandaag ziet het er redelijk goed uit.
01 okt '23

Gainsbourg - Clara Cleymans, Rudolf Hecke & Jo Mahieu
door Tom Peeters

Rudolf Hecke maakte undergroundmuziek en hippiehitjes. Serge Gainsbourg zorgde ervoor dat hij van zijn passie zijn beroep maakte. ‘Gainsbourg raakt de essentie van artiest zijn. Hij pleit schuldig aan provocatie, maar komaan, als dat al niet meer mag.’
01 okt '23

Crippled Symmetry (Morton Feldman) - Het Collectief
door Tom Peeters

Voor Thomas Dieltjens, de artistiek leider en pianist van Het Collectief, zijn de stukken van de Amerikaanse componist Morton Feldman ideaal om in de sauna te beluisteren. Hopelijk draait men de verwarming in de sacristie van de abdijkerk van Grimbergen open tijdens de voorstelling van het ensemble.
05 okt '23

Water uit de oudheid
door Herman Dierickx

Onlangs was ik bij Landwijzer stagebegeleider van een jongeman die boordevol ambitie zit. Hij doet zijn tweede stagejaar en studeert eind dit jaar af. De studenten leren de knepen van het biologisch boeren in al zijn facetten. Deze sessie ging vooral over watergebruik in de moestuin.
01 okt '23

Jonge wind: Wout Junius uit Merchtem
door Michaël Bellon

Wout Junius (22) woont in Merchtem, maar thuis voelt hij zich in het landelijke Meuzegem, een gehucht van Meise. Sinds een jaar is hij aan het werk als software ontwikkelaar. In zijn vrije tijd spelen treinen een belangrijke rol. Hij reist veel met de trein, maar kijkt er ook graag naar.
01 okt '23

Randatlas: Café De Weerstand
door Koen Demarsin

De Kleine Expeditie probeert met Randatlas de regio van de Vlaamse Rand in kaart te brengen. Daarvoor gaan ze in de randgemeenten op zoek naar de vele verschillende verhalen van toen en nu. Dit keer sloegen ze de tenten op in Negenmanneke.
01 okt '23

Mobiel wonen als tijdelijk alternatief
door Gerard Hautekeur

Op het braakliggende terrein van chocolatier Godiva in Koekelberg staat er tijdelijk een mobiele woning. In afwachting van de definitieve bestemming van het terrein komt er ook een gemeenschapsgebouw voor de buurt.
01 okt '23

De landbouw in de Rand heeft het moeilijk
door Herman Dierickx

De landbouw in Vlaanderen verkeert in zwaar weer. In eerste instantie nog steeds omwille van het hangende stikstofdossier. Ook de landbouw in de Rand heeft het moeilijk, maar dat heeft andere oorzaken.
01 okt '23

Omschakelen naar spoor en water
door Tina Deneyer

Bedrijven uit Vlaams-Brabant kunnen zich voortaan laten adviseren om de omschakeling te maken naar vervoer via het spoor of het water. Initiatiefnemers zijn de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant en Multimodaal.Vlaanderen.
01 okt '23

Vormingsmarathon
door Tina Deneyer

Vzw ‘de Rand’ organiseert in oktober een vormingsmarathon over allerlei thema’s die te maken hebben met de verwerving en versterking van het Nederlands. Je kan de hele maand deelnemen aan gratis infosessies en webinars.
01 okt '23

Ontdek de trage weg
door Tina Deneyer

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober staan de trage wegen in de aandacht tijdens de Dag van de Trage Weg. Op zondag om 14 uur kan je voor de gelegenheid in Beersel een mooie en interessante wandeling van 7 km doen met de Natuurgidsen Zuidwest Brabant.
01 okt '23

Ondernemingen delen huis
door Tina Deneyer

Een half jaar na de opstart biedt het START.huis in Vilvoorde onderdak aan een tiental ondernemers. Het project in het 17e eeuwse Ortshuis in de Leuvensestraat biedt winkel- en kantoorruimtes aan starters.
01 okt '23

Zennegesprekken
door Tina Deneyer

Tijdens het kunstenfestival Gist organiseert Het Huis van Herman Teirlinck een reeks literaire programma’s met water als rode draad.
11 okt '23

Pronkstuk
door Herman Dierickx

Half september was zonder meer memorabel. De vierde, totaal herziene druk van het boek Flora van België zag het daglicht in de Nationale Plantentuin van Meise. Bijna duizend bladzijden om onze flora te determineren. Een huzarenstuk.
01 okt '23

Close Enough. 12 women photographers of Magnum
door Michaël Bellon

Als je foto’s niet goed genoeg zijn, dan zit je er niet dicht genoeg op’, zei de Hongaars-Amerikaanse oorlogsfotograaf en fotojournalist Robert Capa, die in 1947 een van de oprichters was van het vermaarde agentschap Magnum Photos. 75 jaar na die oprichting is de uitspraak de leidraad voor een tentoonstelling met werk van twaalf vrouwelijke Magnum-fotografen.
01 okt '23

Akker delen
door Tina Deneyer

Quinoa, linzen, kikkererwten en zoete aardappel groeien tegenwoordig ook op Vlaams-Brabantse velden.
01 okt '23

Bouwwerk: Krachtenspel
door Tine De Wilde

Vorige eeuw werd hij omwille van twee brutale moorden de Tragische molen genoemd. Toen hij in de jaren 60 dienst deed als woning van kapitein Zeppos in de bekende jeugdserie werd hij omgedoopt tot Zepposmolen.
01 okt '23

Tschabalala Self
door Michaël Bellon

In het werk van de Amerikaanse beeldend kunstenares Tschabalala Self (33) staat het menselijk lichaam centraal. Het aantal manieren waarop ze dat weergeeft, is onuitputtelijk en fascinerend.
01 okt '23

Debateville in Vilvoorde
door Michaël Bellon

Debateville is een organisatie die kinderen vanaf het vijfde leerjaar leert debatteren, en zo allerlei vaardigheden aanscherpt. Na een succesvolle start in Brussel zet Debateville de stap naar de Rand, om te beginnen naar Vilvoorde.
01 okt '23

Nieuws en entertainment uit de Rand
door Jan Haeverans

In deze aflevering van onze reeks over de economie houden we de mediasector tegen het licht. De media zijn de laatste decennia flink gegroeid en stellen heel wat mensen tewerk. Gegeerde jobs, want werken voor televisie, radio of pers heeft een bepaald prestige. De regio telt opvallend veel toonaangevende mediabedrijven.
01 okt '23

Mobiliteitsplannen zorgen voor animo
door Luc Vanheerentals

Zowat iedereen wil rustige, leefbare en veilige straten met aandacht voor de zwakke weggebruiker. Maar wanneer de gemeenten hun mobiliteitsplannen op het terrein willen uitvoeren, gaat dat toch dikwijls gepaard met heel wat animo.
01 okt '23

Grensgebieden: Van Bever naar Bever
door Koen Demarsin

Zij die langs de grens woonden, gaven er soms een naam aan. Zoals Bever. In het Frans Biévène. Het dorp heeft een naam als een grens: beven – grens in het Keltisch – de taal van onze voorouders vooraleer de Germaanse en Romaanse talen het hier overnamen.
01 okt '23

Gemengde gevoelens: Jeanjou Kawende uit Meise
door Nathalie Dirix

Dat zegt Jeanjou Kawende, en daarmee is meteen de liefdevolle toon gezet van ons gesprek waarin zijn liefde voor muziek, zijn familie en zijn medemens de rode draad vormen.
01 okt '23

N6 Brussel-Bergen
door Luc Vander Elst

De N6 loopt van Brussel over Halle en Bergen door tot in Parijs, maar vanaf de Franse grens wordt het de N2. Van Brussel tot aan die grens tel je 66 km bij op de teller. Ruim 7 km daarvan liggen in de Vlaamse Rand.
01 okt '23

Figurandt: Brigitte Raskin uit Overijse
door Anne Peeters

De generatie van mei 68 staat opnieuw op de barricaden. Brigitte Raskin (76) staat er bij, net als toen op de eerste rij. Als grootouder voor het klimaat dit keer.