GEDACHTEN

01 jun '24

Gemengde gevoelens: Aida Ponce Del Castillo uit Tervuren
door Nathalie Dirix

Aida Ponce Del Castillo uit Tervuren pleit voor een correcte regelgeving wat betreft nieuwe technologieën. Omdat het belangrijk is dat zij de mens blijven dienen.
01 apr '24

Gemengde gevoelens: Jon Echanove uit Tervuren
door Nathalie Dirix

‘Toen ik twintig jaar geleden voor het eerst vanuit mijn appartement in Brussel het oranje avondlicht zag, wist ik dat België mijn thuisland zou blijven’, zegt Jon Echanove uit Tervuren.
01 feb '24

Dingske
door Geert Selleslach

De volksverteller struint fluitend door de straten, legt elke dag als een volleerd reporter zijn oor te luister bij Jan en alleman - liefst bij Jan in een winkelstraat in de Rand -, smikkelt speculaas, speculoos en marsepein, drinkt af en toe een goede pint om al het leed en de scherpzinnige antwoorden des volks te verwerken.
01 nov '23

Gemengde gevoelens: Ana Monteiro
door Nathalie Dirix

Braziliaanse positiviteit. Daarmee staat Ana Monteiro in het leven. En daarmee begon ze zes jaar geleden Nederlands te leren, zodat ze vandaag de bezoekers van de bibliotheek in Tervuren met een warme glimlach én in het Nederlands te woord kan staan.
01 sep '23

Gemengde gevoelens: Esmeralda Raskin uit Zaventem
door Nathalie Dirix

‘Ik wil de connectie met mijn hart niet verliezen.’ Dus besloot Esmeralda Raskin haar leven een nieuwe wending te geven. Binnenkort start ze met een eigen project om vrouwen sterker te maken.
01 jun '23

Gemengde gevoelens: Jolie Odia Manzanza uit Ruisbroek
door Nathalie Dirix

‘Alles heeft een ritme’, zegt Jolie Odia Manzanza. ‘Elke levensfase heeft een eigen ritme. Bewegen en leven op dat ritme kan ons helpen om gelukkige mensen te worden.’
01 mei '23

Gemengde gevoelens: Eliza Bucuroiu uit Sint-Pieters-Leeuw
door Nathalie Dirix

Het was de coronacrisis die Eliza Bucuroiu en haar gezin de stap deed zetten om naar België te verhuizen. ‘Wij wilden dicht bij mijn familie in Sint-Pieters-Leeuw zijn.'
01 okt '22

Gemengde gevoelens: Anja Pohler uit Tervuren
door Nathalie Dirix

Anja Pohler woont meer dan twintig jaar in België. In het begin was het wennen. Vandaag kijkt ze anders naar ons land dan toen ze hier aankwam. ‘Ik ben gaan houden van de Belgische flexibiliteit.’
01 sep '22

Gemengde gevoelens: Jussi Ccoyllo uit Huizingen
door Nathalie Dirix

Tien jaar geleden kwam Jussi Ccoyllo naar België om haar master te halen. Dat was niet evident. Of zoals zij het zelf samenvat: ‘Het was niet makkelijk, maar niet onmogelijk.’
01 jun '22

Mijn gedacht: Kattentijd
door Fatima Ualgasi

Het is volop kattentijd. Zelfs als je geen kat in huis hebt, merk je dat aan het gezang van loopse katten in je buurt. En aan de noodkreten van dierenasielen die overstelpt geraken met nestjes kittens. Nog steeds, ondanks de wetgeving die stelt dat elke kat gesteriliseerd en gechipt moet zijn.
01 jun '22

Gemengde gevoelens: Meriama Boukhriss uit Vilvoorde
door Nathalie Dirix

‘Ik ben fier Vilvoordenaar te zijn’, zegt Meriama Boukhriss met veel overtuiging. Het belet haar niet om evenzeer trots te zijn op haar Marokkaanse wortels. En niet te vergeten, de Javaanse achtergrond van haar man Karim.
01 mei '22
 

Mijn gedacht: Vreisje of mouw?
door Joris Hintjens

Er hangt een vreemde sfeer in de lucht van mijn stamcafé. De vertrouwde gezichten zijn niet te zien, zelfs niet nu de klanten geen masker meer dragen.
01 mei '22

Gemengde gevoelens: Patricia Gonçalves Castro uit Dilbeek
door Nathalie Dirix

Een zonnige toekomst. Dat ziet Patricia Gonçalves Castro als ze vooruitkijkt. Of de grijze wolken uit haar verleden verdwenen zijn? ‘Opstaan leer je het best door af en toe eens te vallen.’
01 apr '22

Mijn gedacht: mijn vuist
door Tom Serkeyn

Op 27 februari was het een kwarteeuw geleden dat de sluiting van Renault Vilvoorde werd aangekondigd. Aan het monument ‘Strijd voor Arbeid’, gemeenzaam ‘De vuist van Poot’ genoemd, woonden enkele tientallen oud-strijders van de onzalige autofabriek een bescheiden herdenkingsmoment bij.
01 feb '22

Mijn gedacht: Tweede leven
door Fatima Ualgasi

Na vele jaren van leegstand begint de winkelstraat in Vilvoorde te herleven. Lokaal initiatief Broeilab heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Vorige maand kreeg Vilvoorde extra budget van de Vlaamse Regering om de verloedering van de winkelstraten tegen te gaan.
01 dec '21

Mijn gedacht: De drank die spreekt
door T Joris Hintjens

Meestal deed ze er het zwijgen toe, de waardin van de stamkroeg. Ze liet de conversatie aan haar gasten. Maar nu moest ze wel.
01 okt '21

Mijn gedacht: Holleken
door Dirk Volckaerts

Ik hou van Holleken. Alleen de naam al. Holleken! Een waarlijk schoon middelnederlands woord.
01 mei '21

Mijn gedacht: Ook voor jou
door Tom Serkeyn

Ik was veertien toen Ook voor jou uitkwam, dat was in 1975. Ik kocht de LP die Kris De Bruynes grote doorbraak zou betekenen van mijn schamele spaarcenten in De…
01 sep '20

Mijn gedacht: Zwager
door Joris Hintjens

Hebt ge dat gezien in de gazet gisteren?’ Ik voelde aan mijn kleine teen dat hij het tegen mij en tegen iedere andere tooggast had, en dat hij de slimmerik wilde uithangen, hoewel hij dat helemaal niet is.
01 jun '20

Gemengde gevoelens: Kunst moet je kunnen voelen
door Nathalie Dirix

Veertien was Andrej Babenko toen hij besloot zijn vaderland Oekraïne te verlaten. ‘Ik wilde een leven met meer vrijheid, dacht dat eerst in Sint-Petersburg te vinden, maar vond het uiteindelijk tien jaar later in België.’
01 jun '20

Mijn gedacht: Corona? Geen woord daarover
door Tom Serkeyn

Ik heb het gehad! Nee, geen corona. Ik heb het wel gehad met de overdaad aan berichtgeving over corona.
01 mei '20

Mijn gedacht: Volgende zaak!
door Dirk Volckaerts

Politierechtbank, zitting in strafzaken. Aanwezig: politierechter, procureur des Konings, griffier, advocaten en gedagvaarden.
01 mei '20

Gemengde gevoelens: Fatmata Saidankay uit Sint-Pieters-Leeuw
door Nathalie Dirix

In 2008 kwam Fatmata Saidankay in België aan. Helemaal ontredderd. Zou zij als alleenstaande, minderjarige en zwangere vrouw erin slagen om het hoofd boven water te houden?
01 apr '20

Gemengde gevoelens: Gwyneth Igoe
door Nathalie Dirix

Overdag werkt Gwyneth Igoe als lerares in een internationale school in Tervuren. ’s Avonds maakt ze tijd om te zingen in The Parent’s Choir in Wezembeek-Oppem en om Nederlandse les te volgen in Kraainem. ‘Stilzitten is niet aan mij besteed.’
01 mrt '20

De ketting: Herman Van Mileghem uit Meise
door Joris Herpol

Herman Van Mileghem uit Meise werd vorige maand door Johan Gielen aangeduid om deketting voort te zetten. Voor Van Mileghem staat alles in het teken van Meise Boven.
1 2 3 4 5 6