archief - juni 2022

01 jun '22

Tuchthuis op een andere manier
door Tina Deneyer

In Vilvoorde kan je de geschiedenis van het befaamde 18e-eeuwse Tuchthuis opnieuw ontdekken via augmented reality.
01 jun '22

Vitale kracht: Leven in het hier en het nu
door Gerard Hautekeur

Mindfulness helpt om stress tegen te gaan, beschermt tegen burnout, versterkt de persoonlijke veerkracht en immuniteit, en stimuleert mensen om bewuster te leven. Tal van wetenschappelijke studies tonen die positieve effecten aan.
01 jun '22

Tekens van de tijd: Groeven door het land
door Koen Demarsin

Het duurde miljoenen jaren tot onze regio er uitzag zoals we die vandaag kennen. De spectaculaire vergezichten vanaf de Rand op de stad danken we aan het samenspel tussen de mens en de natuur. De verhouding tussen de stad en het platteland kent zijn hoogtes en laagtes. Letterlijk.
01 jun '22

Mijn gedacht: Kattentijd
door Fatima Ualgasi

Het is volop kattentijd. Zelfs als je geen kat in huis hebt, merk je dat aan het gezang van loopse katten in je buurt. En aan de noodkreten van dierenasielen die overstelpt geraken met nestjes kittens. Nog steeds, ondanks de wetgeving die stelt dat elke kat gesteriliseerd en gechipt moet zijn.
07 jul '22

Zomerzoektocht met zoemende vlieg
door Michael Bellon

Gemeenschapscentra de Boesdaalhoeve, de Moelie, de Muse, FeliXart en de bibliotheek van Sint-Genesius-Rode organiseren ‘Schatten van Vlieg’, de zomerzoektocht die gezinnen laat fietsen of wandelen in Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Drogenbos.
01 jun '22

De mens en zijn ding: Denise Van Overbeke
door Michaël Bellon

Wij associëren petanque vooral met de zomer, maar bij Petanque Club Vilvoorde wordt er het hele jaar door met stalen ballen gegooid. Secretaris Denise Van Overbeke en haar man voorzitter Christiaan Thielemans doen het al veertig jaar.
01 jun '22

De groene wandeling: De verrassende Woluwevallei
door Herman Dierickx

Misschien denk je bij het vertrek van dit traject aan de Woluwelaan dat het een versteende wandeling wordt langs drukke banen en eindeloze kettingen van gebouwen? Niets is minder waar, want de Woluwevallei is een voorbeeld van hoe een stedelijke waterloop veel rust en natuur kan herbergen.
01 jun '22

De maand: juni 2022
door Joris Herpol

Het plein aan de kerk en het geboortehuis van Emiel Van Cauter in Meuzegem (Meise) heet voortaan het Emiel Van Cauterplein. De wielrenner, die in 1975 stierf, ligt…
01 jun '22

Eindfeest Wondere Pluim
door Tina Deneyer

Op 18 juni vindt in cultuurcentrum De Meent in Alsemberg het eindfeest plaats van De Wondere Pluim, een creatief schrijfproject van het Huis van Herman Teirlinck en De Veerman.
01 jun '22

Wunderkammer #3
door Michaël Bellon

Een Wunderkammer was eeuwen geleden een kast of kamer waarin kunst en curiositeiten werden getoond. In het CC Strombeek is Wunderkammer de naam van een minifestival vol concerten van intrigerende muzikanten, aangevuld met performances en installaties.
01 jun '22

De nacht in al zijn mysterie
door Tina Deneyer

Van 10 juni tot het einde van de zomervakantie loopt in woonzorgcentrum Hestia in Wemmel een fototentoonstelling van amateurfotograaf en Wemmelaar Kristof Verbrugghe (46). Verbrugghe is al meer dan tien jaar lid van de Wemmelse fotoclub De Korrel.
01 jun '22

Leren van de zee
door Tina Deneyer

Half oktober vertrekt Jasmina Vermeulen, een 15-jarig meisje uit Wezembeek-Oppem, voor een tocht van zes maanden over de Atlantische Oceaan. Ze doet dat met een welbepaald doel voor ogen.
01 jun '22

Past Orale - Zefiro Torna
door Tom Peeters

Met de transdisciplinaire voorstelling Past >I Orale, straks te ervaren in de Plantentuin van Meise, wil het oude muziekensemble Zefiro Torna iets duidelijk maken wat de postmoderne mens uit het oog lijkt te zijn verloren: ‘Wij zijn natuur’.
01 jun '22

In de ban van de Ring
door Tina Deneyer

Op de regionale televisiezender RINGtv loopt vanaf zaterdag 28 mei de nieuwe reeks In de ban van de Ring. In tien afleveringen van telkens tien minuten maakt journalist Kris Vander Gracht een roadtrip langs de grote Ring rond Brussel.
01 jun '22

Meer geluidshinder door vliegtuigen
door Tina Deneyer

De gemeenten Machelen, Zaventem, Steenokkerzeel en Brussel-Stad zijn in 2021 het meest blootgesteld aan geluidshinder van Brussels Airport. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie naar de geluidsimpact van de luchthaven van Zaventem.
01 jun '22

De ketting: Thierry Demol uit Vilvoorde
door Joris Herpol

Thierry Demol (28) uit Vilvoorde werd door Jim Denayer aangeduid om deketting voort te zetten. Demol werkt in Merchtem, wandelt graag en is actief in het vrijzinnig ontmoetingscentrum in Vilvoorde.
01 jun '22

Vivian Maier
door Michaël Bellon

Het levensverhaal van Vivian Maier (New York, 1926 – Chicago, 2009) is even intrigerend als haar fotografisch werk. Bozar toont het gezicht van de mysterieuze straatfotografe die haar imposante levenswerk tot na haar dood verborgen hield.
01 jun '22

Trekvogels
door Michaël Bellon

Zoals trekvogels, zou je kunnen zeggen. Drie buurtbewoners uit Strombeek ruilden het leven in hun thuisland in voor een inspirerend avontuur. De documentaire Trekvogels toont wat het betekent voor hen om weg te zijn uit Argentinië, Brazilië en Italië en een leven op te bouwen in een nieuwe omgeving.
01 jun '22

Verrassende tips uit Nooitgedachtland
door Tina Deneyer

Vanessa Sanders uit Vilvoorde doet niets liever dan er met haar man en zoon op uit te trekken, liefst naar originele plekjes in België en Nederland. 320 van die originele uitstapjes en overnachtingen heeft ze nu in het boek Nooitgedachtland gegoten.
01 jun '22

Cirkerie circusfestival
door Tom Peeters

Het is niet zozeer omdat het circus in de lift zit dat CC De Factorij een gloednieuw circusfestival lanceert. Wel omdat acrobaten, magiërs en jongleurs ook anno 2022 geen onderscheid maken tussen rang en stand en dus bij uitstek geschikt zijn om mensen samen te brengen.
01 jun '22

Middenin: Stappen in de stad
door Herman Dierickx

Sinds een paar maanden woon ik vijf jaar in de stad, Vilvoorde meer bepaald. Tevoren woonde ik meer dan dertig jaar in Grimbergen. De impact van deze verandering op mijn mobiliteit is gigantisch.
01 jun '22

Quinnie & Quinn (+6j) - Dimitri Leue, Inge Paulussen & Jonas Leemans
door Ines Minten

Theatermaker Dimitri Leue komt naar Overijse met Quinnie & Quinn, een talige en humoristische voorstelling voor 6+. ‘Overijse is de enige plek waar ik al mijn voorstellingen heb gespeeld.’
01 jun '22

Bouwwerk: Geometrisch spel 
door Tine De Wilde

Een natuurlijk glooiend terrein in een residentiële wijk aan de rand van het Hallerbos, de esthetische gevoeligheid van de bouwheer met vertrouwen in zijn architect en de uitgepuurde, strakke vormgeving van architect A. De Smet-Van Damme.
08 jul '22

Klimaatket Vilvoorde
door Tina Deneyer

In zeven Vilvoordse scholen is het voorbije schooljaar hard gewerkt rond het klimaat. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar namen deel aan het klimaattraject van Klimaatket.
08 jul '22

Grimbergen proeven
door Tina Deneyer

In de Abdij van Grimbergen is onlangs 'Grimbergen Experience' geopend, een gloednieuw interactief bezoekerscentrum.
01 jun '22

Gemengde gevoelens: Meriama Boukhriss uit Vilvoorde
door Nathalie Dirix

‘Ik ben fier Vilvoordenaar te zijn’, zegt Meriama Boukhriss met veel overtuiging. Het belet haar niet om evenzeer trots te zijn op haar Marokkaanse wortels. En niet te vergeten, de Javaanse achtergrond van haar man Karim.
01 jun '22

Randatlas
door Koen Demarsin

Met zijn tent en een team verkenners reist Johan Buytaert van Randatlas de volgende twee jaren door de Rand. Op zoek naar wat dat 'Rand-zijn' precies is. Alsemberg is de eerste stop.
01 jun '22

Pedro Facon, coronacommissaris
door Nathalie Dirix

Zijn we nu dan eindelijk op een punt gekomen waarop we kunnen spreken van het einde van de coronacrisis? Als het van Pedro Facon afhangt wel. Sinds april heeft hij zijn titel van coronacommissaris opgeborgen. Een balans van de voorbije twee jaar.
01 jun '22

Figurandt: Els Cleemput uit Rebecq
door Anne Peeters

Els Cleemput. Doet de naam een belletje rinkelen? Ze was woordvoerder van de federale politie en van minister Maggie De Block, maar ze startte haar loopbaan als journaliste. ‘Ik ben nieuwsgierig en ik vertel graag verhalen.’
01 jun '22

Hoe de industriële revolutie Vilvoorde veranderde
door Wim Troch

De intrede van industriële technologie betekende meer dan louter de bouw van fabrieken. De hele samenleving veranderde. Een wandeling door Vilvoorde maakt dat vandaag nog altijd duidelijk.
01 jun '22

Prachtig afzien op de Groene Gordelroute
door Jan Haeverans

Op 4 september vindt de Gordel plaats met tal van fietsroutes, wandelingen en andere activiteiten die de Groene Rand in het zonnetje zetten. Als voorproefje reed onze medewerker Jan Haeverans de Groene Gordelroute: 126 km op één dag. Conclusie: ‘Verrassend mooi, maar ook pittig.’