Laten we een zomers uitstapje maken. Naar de kust bijvoorbeeld, maar dan wel die van 8 miljoen jaar geleden. Toen overspoelde de Diestiaanzee geregeld het noorden van België.
Verwondering was mijn deel toen ik op mijn weg in het Pajotse heuvelland even verderop in het veld, in een schitterend zonlicht, een strakke, houten kubus boven de wiegende graanhalmen uit zag steken.
Het grote oorlogsmonument van Imde domineert, als een baken op de Kouter, het weidse landschap. Hier werd op 24 augustus 1914 een tragische strijd gestreden.
Het begon rond 1658 met enkele vrome lieden die in het bos een houten Lieve-Vrouwbeeldje ophingen aan een oude eik en daar tot Maria baden. Op deze plek zouden vanaf dan wonderlijke, onverklaarbare dingen geschieden.
Met zijn robuuste, afgeschilferde gevel, traliewerk voor de ramen en gesculpteerde metalen voordeur ziet de Villa Limpens er langs de drukke Brusselse Steenweg niet bepaald uitnodigend of vriendelijk uit. Zodra je echter de voordeur achter je dichttrekt, betreed je een andere wereld.
Met schilderijen van sculpturen van zijn zoon Thierry en verrassende ruimtes van licht met uitzicht is de woning van architect en dichter Albert Bontridder een intiem, artistiek nest.
SINT-ANNA PEDE Op het eerste gezicht is er niets bijzonders aan het nieuwe sanitaire blok van de Chiro. Het bakstenen gebouwtje, naast het tijdelijke bezoekerspaviljoen van de expo De…
Het Pajotse landschap inspireerde Pieter Bruegel de Oude. Zo staat het kerkje van Sint-Anna-Pede afgebeeld in zijn schilderij De parabel van de blinden en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede in De ekster op de galg.
Na een eeuw ruimtebeleid in expansie, waarbij het niet op kon met onze vrije ruimte, is deze nu bijna letterlijk op. Ons wonen strekt zich uit over zo’n groot gebied dat ook infrastructuur en dienstverlening niet meer efficiënt te organiseren zijn.
Sinds kort kreeg het verenigingsleven in Vossem een ware upgrade met een nieuw, hedendaags ontmoetingscentrum, genaamd naar voormalig olympisch atleet en ereburger Miel Puttemans.
Heb je je al eens afgevraagd hoe de vorm en bouw van de Prinses Elisabethbasis in Antarctica werd bepaald? In welke houding wielrenners hun topsnelheid halen? Wat de ideale vorm en stand is van rotorbladen in motoren? En welke materialen geschikt zijn bij de bouw van raketten en satellieten?
Na de Eerste Wereldoorlog kwam, als reactie op de verpaupering en prangende woningnood de sociale huisvesting op gang. Op een klein perceel, vandaag verdrongen tussen hypermarkten, doorgangswegen en nieuwe appartementsblokken, ligt de tuinwijk Bouvier-Washer.
‘Low tech’ is helemaal ‘in’. Meer en meer komen we terug van industriële, kunstmatig gemanipuleerde producten en gaan op zoek naar eerlijke producten en oude basistechnieken, ook voor het bouwen.
Arme gemeente? Ja, tot eind 19e eeuw was Rode door zijn geïsoleerde ligging aan het Zoniënwoud en onvruchtbare bosgronden een arme, kleine gemeente van een duizendtal inwoners. Het nieuwe treinstation en verbindingswegen brachten daar na WOI verandering in.
Waar komen we terecht als zelfstandig wonen niet meer lukt? En hoe creëren architecten, ondernemers en zorgverleners een leefomgeving op mensenmaat waar senioren zich zoveel mogelijk thuis en in de wereld voelen? Actuele, complexe materie.
Cruisend door het glooiende landschap van Hoeilaart, Overijse, Tervuren kom je ze tegen, met honderden, de statige serristenvilla’s. Ze herinneren aan het zoete, glorierijke verleden van de druiven- en perzikenteelt.
De Sint-Katharinakerk van Duisburg onderging vanaf de 13e eeuw een metamorfose van kleine, robuuste romaanse kerk naar grote, hoge kerk in gotische stijl. De kathedraalbouwers ontwikkelden een heel arsenaal aan technische vernieuwingen die een significante impact hadden op de bouwstijl.
Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals
cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen stemt u in
met het gebruik hiervan. Meer
informatie