archief - mei 2023

01 mei '23

Horst Arts & Music Festival
door Tom Peeters

Het Horst Arts & Music Festival kreeg vorig jaar van de Vlaamse overheid een Ultimacultuurprijs in de categorie Architectuur en Toegepaste Kunsten. Begin mei mogen de organisatoren opnieuw aantonen hoe hun discipline-overschrijdend evenement in de schaduw van de koeltorens van het Asiat Park in Vilvoorde jongerencultuur doet sporen met de lokale gemeenschap.
01 mei '23

Feest in de ecologische tuin
door Tina Deneyer

Tijdens het eerste weekend van juni kan je ter gelegenheid van de Open Tuindagen van Velt een heel aantal ecologische tuinen bezoeken. Ook Kris Flossie zet de poort van haar bloemenpluktuin Fest in Maleizen, een gehucht van Overijse, wagenwijd open.
01 mei '23

Zit het Randfonds op slot?
door Tina Deneyer

Vlaams parlementslid Katia Segers (Vooruit) klaagt aan dat Vlaams minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) de middelen voor deze legislatuur uit het Randfonds niet uitgegeven krijgt.
01 mei '23

Middenin: Herken eens een plant
door Herman Dierickx

De voorbije jaren hebben allerlei apps om soorten op naam te brengen een enorme vlucht genomen. Met hun zelflerende software kan je aan de hand van een foto een naam plakken op een dier, plant of zwam.
01 mei '23

Plant eens een boom
door Tina Deneyer

Nog eens 100.000 extra bomen en struiken in de Vlaamse Rand. Dat wil minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) bereiken met de nieuwe campagne De Vlaamse Rand boomt.
01 mei '23

Koken voor de kunst (en de winst)
door Tina Deneyer

Op RINGtv loopt momenteel een nieuwe editie van de Trofee voor het Beste Souper. In deze kookwedstrijd nemen duo’s uit zes verschillende gemeenten het tegen elkaar op. Elk duo vertegenwoordigt een vereniging. Dit jaar doen verenigingen uit Asse, Zaventem, Beersel, Vilvoorde, Zemst en Herne mee.
01 mei '23

50 uur feesten voor 50 jaar bestaan
door Tina Deneyer

Het cultuurcentrum Strombeek in Grimbergen wordt 50 jaar en dat wordt stevig gevierd tijdens het eerste weekend van mei.
01 mei '23

Sono Io? - Circus Ronaldo
door Ines Minten

Danny en Pepijn Ronaldo, vader en zoon, staan in Sono Io? (Ben ik dat?) samen op de scène. Hun personages, ook een vader en een zoon, bouwen een brug tussen onderlinge gelijkenissen en verschillen.
01 mei '23

Films zijn dromen die je nooit vergeet
door Tom Peeters

Nu alle filmprijzen zijn uitgedeeld, is het aan het publiek om te oordelen wie de echte winnaars zijn. Het cinemaaanbod in de Rand puilt uit van de Oscar-genomineerden. Kies je voor het coming of age-verhaal van een beroemd regisseur? Voor het ontluiken van een frêle Iers meisje? Of voor de ultieme levensinzichten van een dodelijk obese man?
01 mei '23

De ketting: Vincent Claessens uit Grimbergen
door Joris Herpol

Vincent Claessens (70) uit Grimbergen werd door Seth Van der Mieren aangeduid om 'de ketting' voort te zetten. Claessens is tweetalig en voelt zich na zijn verhuis uit Brussel helemaal thuis in Grimbergen.
01 mei '23

Bouwwerk: Sint-Gertrudiskapel
door Tine De Wilde

In zijn bouwdrift liet kasteelheer Graaf de Renesse in 1625, aan de voet van de bron die de kasteelvijvers voedt, een barokke kapel bouwen.
01 mei '23

Mijn boek, mijn vriend: Elk boek is een beetje reizen
door Ines Minten

Vraag Chantal Binotto uit Wezembeek-Oppem nooit welk boek ze zou kiezen als ze er maar eentje mee mocht nemen naar een onbewoond eiland. ‘Eén boek voor de rest van je leven? Dat is toch vreselijk triest?’
01 mei '23

Het geluk in een groene omgeving
door Tina Deneyer

Nog tot het eerste weekend van juli zet Toerisme Vlaams-Brabant tijdens een nieuwe editie van de ParkenParade het groene karakter van de kastelen, parken en tuinen van de Groene Gordel in de schijnwerpers.
01 mei '23

Van kazerne tot opleidingsinstituut
door Tina Deneyer

Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) bestaat 25 jaar. Op de site in deelgemeente Relegem worden politieagenten en brandweerlui opgeleid, rijopleidingen en cursussen voor ambtenaren en lokale besturen georganiseerd.
01 mei '23

Randatlas stelt zijn tenten op
door Koen Demarsin

Vorig jaar trok Randatlas door de Rand rond Brussel. Na Alsemberg waren Koningslo, Haren, Ternat en Drogenbos aan de beurt. Na een winterstop trekt Randatlas nu verder door de Rand. Maar wat is Randatlas alweer?
01 mei '23

Tussen bron en Brussel
door Herman Dierickx

De Zenne heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het moerassige Brussel is aan haar oevers ontstaan en tot op vandaag blijft ze van bron tot monding een belangrijke rivier.
01 mei '23

Gemengde gevoelens: Eliza Bucuroiu uit Sint-Pieters-Leeuw
door Nathalie Dirix

Het was de coronacrisis die Eliza Bucuroiu en haar gezin de stap deed zetten om naar België te verhuizen. ‘Wij wilden dicht bij mijn familie in Sint-Pieters-Leeuw zijn.'
01 mei '23

Jonge wind: Chelsey Van den Bogaert uit Vilvoorde
door Michaël Bellon

Chelsey Van den Bogaert is tien jaar, gaat naar het vijfde leerjaar en woont in Vilvoorde. Dansen en zingen doet ze het liefst. Daar is ze zo goed in dat ze mag meespelen in de nieuwe musical Red Star Line van Studio 100.
01 mei '23

Renovatiebegeleider is sleutelfiguur
door Gerard Hautekeur

De renovatiebegeleider speelt een cruciale rol in het duurzaam renoveren van een woning. De provincie Vlaams-Brabant voorziet voor eigenaars met een beperkt inkomen in de voorfinanciering van renovatiewerken en in renovatiebegeleiding.
01 mei '23

Stand-up comedian Dena Vahdani
door Michaël Bellon

Vlaanderen kent de Brusselse stand-up comedian Dena Vahdani ondertussen als sidekick in de komische late night show Jan Jaap op Zondag. Daarvoor toerde Dena al met haar avondvullende comedyshow Warrior Princess, die ze zowel in het Nederlands als in het Frans speelt.
01 mei '23

Tour Elentrik
door Gerard Hautekeur

Ja, we hebben elektriciteit nodig, maar die grijsgrauwe nutskasten die je soms de weg versperren op het voetpad, moet dat echt? Nee, dat moet niet echt. De gemeente Overijse realiseerde het langste parcours in de Benelux van met street art gedecoreerde elektriciteitskasten. Kleurig, fleurig, keurig.
01 mei '23

Samenleven in de Dorpsstraat
door Liesbeth Bernolet

Goed samenleven is een van de grootste uitdagingen, zo signaleren de gemeenten de laatste jaren steeds luider. Het Plan Samenleven van de Vlaamse overheid wil daar een antwoord op bieden. Vijftien gemeenten van de Vlaamse Rand werken eraan mee. Wat houdt het plan in?
01 mei '23

N3 Tervuren-Brussel
door Luc Vander Elst

Tien ‘N-wegen’ leiden naar Brussel en doorkruisen de Vlaamse Rand. De N3 loopt van Brussel over Leuven, Tienen, Sint-Truiden en Luik naar Duitsland. In de Rand doorkruist hij het grondgebied van Tervuren.
01 mei '23

Over regiovorming en fusies
door Luc Vanheerentals

Op 1 februari keurde het Vlaams parlement het regiodecreet goed. Het deelt Vlaanderen in 15 regio’s in. Bedoeling is dat tegen 2030 nagenoeg alle intercommunales uit een regio enkel nog binnen dat gebied actief zijn. Tegelijk werd ook het visje van de fusies nog eens opgeworpen.
01 mei '23

Figurandt: Radiomaker Iwein Segers uit Lampernisse-Overijse
door Anne Peeters

Iwein Segers, zeg je? Waar ken je hem van? Van Ketnet of van Komen Eten? Van de radio of van de tv? Comedian of cabaretier? Acteur of filmmaker? Wil de echte Iwein Segers opstaan?
01 mei '23

Het land tussen de talen
door Koen Demarsin

'België is een land tussen de talen', zoals de Duitse schrijver Stefan Zweig het ooit omschreef. De taalgrens doorheen het midden is het rijgsnoer van de Belgische geschiedenis van de laatste eeuw. Naast een geografische grens is het ook een culturele en zelfs mentale scheidingslijn.