archief - mei 2024

01 mei '24

Recordaantal anderstaligen wil Nederlands leren
door Tina Deneyer

77.591 mensen hebben zich vorig jaar aangemeld voor een cursus Nederlands tweede taal. Nooit eerder waren dat er zo veel, zo blijkt uit het jaarverslag van het Agentschap Integratie en Inburgering.
01 mei '24

Op verkenning: Hallerbos
door Herman Dierickx

De wilde hyacinten van het wereldberoemde Hallerbos zijn net over hun hoogtepunt heen, maar dat doet niets af aan de status van Natura 2000-gebied. De uitzonderlijke ecologische troeven hebben daarvoor gezorgd.
01 mei '24

Een tweede thuis
door Tina Deneyer

Eind april had de Erfgoeddag als thema ‘thuis’. Omdat voor sommigen de kroeg een tweede thuis is, zette heemkundige kring Hertog Hendrik I in Vilvoorde de cafés van de Zennestad in de kijker tijdens een lezing.
01 mei '24

Politieke tongen: Weinig gedeeld vervoer
door Luc Vanheerentals

Van de Wetstraat tot de Kerkstraat
01 mei '24

Middenin: Tuinprincipe 5
door Herman Dierickx

Als er een maand is waarin de tuin alle rust verdient, is het wel mei. Dan liggen niet alleen veel vogels met jongen, maar ook veel insecten en zoogdieren hebben dan hun poten vol met de zorg voor hun kroost.
01 mei '24

Atelier In Beeld
door Tom Peeters

Tijdens het eerste weekend van mei openen tal van kunstenaars hun werkruimtes voor het grote publiek. Atelier In Beeld biedt hen de kans om de artistieke kloof met hun omgeving te verkleinen.
01 mei '24

Een rijke verzameling papiermolens
door Luc Vander Elst

De Molenbeek ontspringt nabij de vijvers van Sint-Genesius-Rode, aan de Sint-Annahoeve en het Hof Te Lansrode en loopt van Sint-Genesius-Rode via Alsemberg, Dworp en Huizingen naar haar monding in de Zenne in Lot. Dan heeft ze 12,5 km afgelegd en eindigt ze ruim 60 meter lager.
01 mei '24

Levenskunst: De schoonheid in de eindigheid
door Nathalie Dirix

Een vrijdagnamiddag ten huize van Marcia De Wachter in Overijse. Met Dirk De Wachter als gast, en een zonsondergang op de achtergrond. Een kader die uitnodigt om de schoonheid in de eindigheid te ontdekken.
01 mei '24

Brussels Airport
door Luc Vanheerentals

De wijze waarop Vlaams minister voor Milieu Zuhal Demir (N-VA) de kool en de geit probeert te sparen met de omgevingsvergunning voor onbepaalde duur, die ze op 29 maart aan Brussels Airport Company verleende voor de uitbating van de luchthaven, heeft nagenoeg alleen kritische tot negatieve reacties opgeleverd.
01 mei '24

Gemengde gevoelens: Corneille Hogbenu uit Sint-Pieters-Leeuw
door Nathalie Dirix

‘Ik heb zelf een hele weg afgelegd om in te burgeren. Dat biedt het voordeel dat ik nieuwkomers kan tonen dat het kan’, zegt Corneille Hogbenu, die in Halle voor het Agentschap Integratie en Inburgering werkt.
01 mei '24

Den Diepen Boomgaard fase één
door Tina Deneyer

Bioboerderij en sociale werkplaats Den Diepen Boomgaard in Grimbergen heeft net de feestelijke opening achter de rug van de nieuwe hoevewinkel en de grootkeuken. Daarmee is de eerste fase van de renovatie een feit. Intussen is ook de tweede fase gestart met de werken voor de tweede vleugel. Die krijgt polyvalente zalen en nieuwe werkateliers.
01 mei '24

In volle glorie
door Tina Deneyer

In het Kasteel van Gaasbeek kan je voor het eerst na een renovatie van meer dan drie jaar de vaste collectie opnieuw bekijken. Die collectie bevat schilderijen, wandtapijten en onder meer ook het testament van schilder Pieter Paul Rubens.
01 mei '24

Vlaggewimpel
door Tina Deneyer

De straten van het historische centrum van Grimbergen pronken met nieuwe heraldische vlaggen.
01 mei '24

Barbara Debeuckelaere. ʼOm (Moeder)
door Tom Peeters

Barbara Debeuckelaere bracht als VRT-journalist verslag uit vanuit de Westelijke Jordaanoever. Ook nu ze zich heeft omgeschoold tot fotograaf laat het Israëlisch-Palestijnse conflict haar niet los. De analoge foto’s die ze voor de huidige escalatie liet nemen door Palestijnse vrouwen zijn stille getuigen van verzet.
01 mei '24

Verkiezingen 9 juni 2024
door Geert Selleslach

De eensgezindheid was groot tijdens de vergadering van de commissie Brussel en de Vlaamse Rand op 24 januari. De vraag om van Halle-Vilvoorde een centrumregio te maken, werd unaniem over alle partijgrenzen gedeeld. Tijdens de onderhandelingen voor een volgende Vlaamse regering zal moeten blijken hoe hard dit gespeeld kan worden.
01 mei '24

De Ketting: Tine De Sauter uit Dworp
door Joris Herpol

Tine De Sauter (31) uit Dworp werd door Elise Broekaert aangeduid om de ketting voort te zetten. De Sauter is make-up artieste en houdt van het dorpsgevoel in Dworp.
01 mei '24

Tien jaar De Klepper
door Tina Deneyer

Precies tien jaar geleden ging in Wolvertem zelfoogstboerderij De Klepper van start als de eerste in zijn soort in de Noordrand. De eerste jaren telde De Klepper zowat 40 gezinnen die lid waren. Intussen komen er in de boerderij al meer dan 120 gezinnen oogsten.
01 mei '24

Burgemeesters vragen meer middelen
door Luc Vanheerentals

In hun memorandum voor de komende parlementsverkiezingen vragen de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, verenigd in het Toekomstforum dat, bij de verdeling van de middelen van het Gemeentefonds, dit gebied voortaan erkend zou worden als Vlaamse Randregio.
01 mei '24

Praten met je lichaam
door Tina Deneyer

De voorbije Jeugdboekenmaand stond in het teken van sport en spel. Dat thema greep Cultuur Noordrand aan om een workshop non-verbaal theater voor kinderen te organiseren.
01 mei '24

Soenami - Soe Nsuki
door Michaël Bellon

Soe Nsuki is van vele markten thuis en dus meestal soeperdruk bezig. Na haar eerste avondvullende stand-up comedyshow Soetopia volgt nu een overweldigende tweede: Soenami.
01 mei '24

Markante figuren: Alice Toen
door Luc Vander Elst

In onze rubriek Markante figuren komen normaal gezien bewoners uit de Vlaamse Rand enkel postuum aan bod. Voor Alice Toen, de 99-jarige grande dame uit de Vlaamse theaterwereld, maken we graag een uitzondering.
01 mei '24

Figurandt: Accordeonist Gwen Cresens uit Dilbeek
door Anne Peeters

Accordeonist Gwen Cresens studeerde klassieke accordeon, maar wandelt net zo goed doorheen het repertoire van Brahms als dat van Wannes Van de Velde of Arno.
01 mei '24

Jeugdhuizen hebben het moeilijk
door Tina Deneyer

De jeugdhuizen in de Zennevallei hebben het moeilijk. Dat blijkt uit een rondvraag van regionale televisiezender Ring.
01 mei '24

Jonge wind: Hardloper John Heymans uit Meise
door Michaël Bellon

Hardloper John Heymans (26) uit Meise liep eind januari in Boston met 13’03”46 een nieuw Belgisch record op de 5.000 meter indoor, en is daarmee na Mohammed Mourhit de tweede snelste Belg ooit op de 5.000 meter.
01 mei '24

Door mijn lens: Femke Loossens uit Vlezenbeek

Om het cultuurseizoen af te sluiten vroeg RandKrant studenten fotografie van het CVO Brussel – waar huisfotograaf Filip Claessens lesgeeft – hun beeld te maken van de hedendaagse Rand. Deze maand kozen we Femke Loossens uit Vlezenbeek.
01 mei '24

Klucht in vier bedrijven
door Geert Selleslach

Deze maand brengt de volksverteller met veel urgentie verslag uit van een verhaal dat hem en gezelschap zelf overkwam en met complete verstomming sloeg. Zo toog hij deze keer – onschuldig als een kerstekind - op een zonnige zondag naar een streek waarover hij al veel goeds had vernomen: de Vlaamse Rand.
01 mei '24

Poor Things
door Michaël Bellon

Als donkere komedie houdt de Oscar-winnende film PoorThings een beetje het midden tussen Oppenheimer en Barbie. We zeggen het niet vaak, maar dit extravagant en expliciet visueel spektakel moet je gezien hebben.