archief - mei 2022

01 mei '22

De ketting: Jim Denayer uit Sint-Pieters-Leeuw
door Joris Herpol

Jim Denayer (30) uit Sint-Pieters-Leeuw werd door Dirk Severs aangeduid om deketting voort te zetten. Denayer is barman en heeft een passie voor artisanale bieren.
01 mei '22

De mens en zijn ding: Johan Madalijns
door Michaël Bellon

Voor wie de interesse in bier verder gaat dan het volgende rondje op café, is bierkenner en bierpromotor Johan ‘Wanne’ Madalijns een bekend gezicht. De aanstaande Toer de Geuze in het Pajottenland is de perfecte aanleiding om het over zijn bierpassie te hebben.
01 mei '22

Noodkreet uit de politiezones
door Tina Deneyer

De noodkreet die de dertien korpschefs van Halle-Vilvoorde onlangs slaakten in een open brief aan het adres van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), heeft zijn effect niet gemist.
01 mei '22

Insectensafari - Peter Berx
door Tom Peeters

Je hoeft niet naar het Krugerpark voor een safari. Je eigen tuin en een nieuwsgierige blik volstaan. Met die boodschap en een rugzak vol netten, een klopscherm en een loep komt entomoloog Peter Berx naar Dilbeek.
01 mei '22

Trekvogels
door Michaël Bellon

De drieledige documentaire 'Trekvogels' geeft een indringend beeld van drie mensen uit Strombeek met respectievelijk een Braziliaanse, Italiaanse en Argentijnse achtergrond. Met de film wil CC Strombeek nieuwe en oude inwoners uit de buurt samenbrengen.
01 mei '22

De maand: mei 2022
door Joris Herpol

Op het vroegere tramspoor aan de Kleine Ham in Vossem zijn 600 bomen aangeplant. • De digitale expo Werken aan de Ring, waarmee de toekomst van de Ring…
01 mei '22

Vervoersmiddelen combineren
door Tina Deneyer

In Vilvoorde kan je voortaan gemakkelijk overstappen van het ene naar het andere vervoersmiddel aan het Hoppinpunt Kassei, vlak bij bushalte Vilvoorde Vlierkens.
01 mei '22

Plantentuin bestaat 225 jaar
door Tina Deneyer

De Plantentuin bestaat 225 jaar en dat wordt het hele jaar door gevierd met expo's, een kunstroute, allerlei evenementen en als kers op de taart de nieuwe eillandtuin.
01 mei '22

Dertig voorstellen tegen geluidsoverlast
door Tina Deneyer

De federale ombudsman voor Brussels Airport Philippe Touwaide heeft naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de ombudsdienst een plan opgesteld met dertig voorstellen om een einde te maken aan de geluidsoverlast rond de luchthaven.
01 mei '22

Vergeten recepten: Eerlijke kost
door Lene Van Langenhove

Bij Tante Germaine in hartje Vilvoorde kiezen Pieter Jacobs en Jentl Meert resoluut voor grootmoeders keuken en typische streekgerechten. Denk aan stoofvlees met bruin bier, balletjes in tomatensaus of stoemp met worst en spek.
01 mei '22

Wat met Westrode?
door Tina Deneyer

Het onderzoeksteam dat zich buigt over de herbestemming van de Westrode-site langs de A12 in Meise, heeft vijf mogelijke scenario’s voorgesteld.
01 mei '22

Middenin: Kunstmestdroogte
door Herman Dierickx

Door de oorlog in Oekraïne is de aanvoer van kunstmest spectaculair gedaald. Een groot deel van de Europese productie gebeurt immers in Oekraïne en Rusland. Daar lagen de fabrieken al sinds begin maart stil en de vraag is wanneer ze terug opstarten.
01 mei '22

Zestig jaar onderzoek
door Tina Deneyer

Engie Laborelec viert zijn 60e verjaardag.
01 mei '22

Aantal faillissementen stijgt
door Tina Deneyer

In de eerste drie maanden van 2022 gingen in Halle-Vilvoorde 98 bedrijven failliet, een stijging met 36% tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van dataleverancier Graydon.
01 mei '22

Cargo Mas feat. Greg Boyer
door Tom Peeters

Met de Amerikaanse trombonist Greg Boyer, jaren een vaste waarde in de bands van Maceo Parker, George Clinton en Prince, wist de Antwerpse trompettist en componist Sam Vloemans een grote naam te strikken met zijn collectief Cargo Mas. Samen komen ze eind mei naar Zaventem.
01 mei '22

Bouwwerk: Radiogolven
door Tine De Wilde

Sinds 1994 domineert de 300 meter hoge zendmast het omliggende landschap. Daarmee is hij de hoogste betonnen constructie van België, even hoog als de Eiffeltoren.
01 mei '22

Zwijg! - Bruno Vanden Broucke & Tom Van Dyck
door Ines Minten

Voor het eerst staan Bruno Vanden Broecke en Tom Van Dyck samen op de planken. Ze bedachten, schreven en spelen 'Zwijg!' met zijn tweeën. Meesters van de tragikomedie, worden ze genoemd. En terecht. Maar de ontroering is minstens even nabij.
01 mei '22
 

Mijn gedacht: Vreisje of mouw?
door Joris Hintjens

Er hangt een vreemde sfeer in de lucht van mijn stamcafé. De vertrouwde gezichten zijn niet te zien, zelfs niet nu de klanten geen masker meer dragen.
01 mei '22

Het culturele bewustzijn van de Rand
door Koen Demarsin

Vanaf de jaren 1960 kreeg het culturele leven in de Rand haar huidige vorm. Met cultuurcentra, bibliotheken en zelfs met reuzen werken de Vlamingen er al meer dan een halve eeuw aan hun eigenheid, los van Brussel. Intussen haalde de superdiverse stad de Rand opnieuw in.
01 mei '22

De groene wandeling: Tussen Zenne en Woluwe
door Herman Dierickx

Deze keer gaan we op verkenning naar het meest verstedelijkte traject van de Groene Wandeling. Al vanaf het twee hectare grote Doolegtpark merk je dat hier zelfs de groene plekken niet zo veel soeps zijn, maar als je het wil zien, valt er natuurlijk altijd wat te beleven.
01 mei '22

Vitale kracht: Bewegen op de golven van Tai Chi Chuan
door Gerard Hautekeur

In de gemeentelijke feestzaal hartje Brussegem beoefent een groep oudere dames al vele jaren Tai Chi Chuan. Het houdt hen soepel, jeugdig en gezond.
01 mei '22

Nieuw pleidooi voor een centrumregio
door Liesbeth Bernolet

Het Toekomstforum, de denktank die de 35 gemeenten van het arrondissement Halle-Vilvoorde samenbrengt, heeft een lijvig document voorgesteld dat aantoont waarom Halle-Vilvoorde als centrumregio erkend moet worden en extra middelen van de Vlaamse overheid verdient.
01 mei '22

Spoorlijn en kanaal industrialiseren Zennevallei
door Wim Troch

Om de Industriële Revolutie te laten slagen, was er naast werkvolk en de nabijheid van een afzetmarkt ook voldoende infrastructuur nodig om de grondstoffen en producten aan en af te voeren. In Ruisbroek, waar een kanaal en een spoorlijn bij elkaar kwamen, vonden verscheidene fabrieken hun thuisbasis
01 mei '22

Gemengde gevoelens: Patricia Gonçalves Castro uit Dilbeek
door Nathalie Dirix

Een zonnige toekomst. Dat ziet Patricia Gonçalves Castro als ze vooruitkijkt. Of de grijze wolken uit haar verleden verdwenen zijn? ‘Opstaan leer je het best door af en toe eens te vallen.’
01 mei '22

Onderwijs in de Rand
door Liesbeth Bernolet

Het tekort aan plaats in het onderwijs in de Vlaamse Rand, en bij uitbreiding Halle-Vilvoorde, is nog nooit zo hoog geweest. Tegen het schooljaar 2027-2028 zullen er in het basisonderwijs 4.058 plaatsen tekort zijn. Tezelfdertijd stijgt ook de vraag naar extra plaatsen in het secundair onderwijs.
01 mei '22

De oververhitte woningmarkt
door Michaël bellon

Er beweegt wat op de woningmarkt. Na het coronajaar 2020 viel er in 2021 een forse stijging van de woningprijzen te noteren, met Vlaams-Brabant als sterkste stijger. Die stijging lijkt nu wat af te nemen.
01 mei '22

Figurandt: Wouter Dehairs uit Hoeilaart
door Anne Peeters

Vorig jaar won Wouter Dehairs uit Hoeilaart de Knack Hercule Poirotprijs voor de beste misdaadroman met 'Nachtstad', een detective die zich afspeelt in Brussel en de Rand. Je vindt het boek terug onder de noemer ‘thrillers’, al omschrijft Dehairs het zelf liever als ‘een spannend verhaal’.