archief - mei 2020

01 mei '20

Forse stijging wandelaars
door Tina Deneyer

In deze coronatijden mogen we met zijn allen veel niet meer, maar wandelen mogen we nog wel. Dat we dat volop doen, blijkt ook uit de cijfers van Toerisme Vlaams-Brabant.
01 mei '20

Virale genrefilms door de jaren heen
door Michael Bellon

Is het allemaal onvoorstelbaar wat we nu meemaken met het coronavirus? Helemaal niet! Kijk maar hoeveel films over virussen en quarantaines er in het verleden al gemaakt zijn.
01 mei '20

Kunst vanuit het eigen kot
door Ines Minten

De kunstwerken zijn gemaakt en gekozen. De technische ploeg staat klaar om de tentoonstelling op te bouwen. En dan moeten de deuren toe. Het overkwam kunst- en cultuurhuizen wereldwijd.
01 mei '20

De maand: mei 2020
door Joris Herpol

Na een herstelling is in Asse het bronzen hopduvelbeeld op zijn vertrouwde plek op de Markt teruggekeerd. • De recyclageparken van Wemmel en Linkebeek…
01 mei '20

Toestand in de ziekenhuizen
door Tina Deneyer

In de ziekenhuizen in de Vlaamse Rand is het sinds de uitbraak van de coronaepidemie in de eerste helft van maart alle hens aan dek.
01 mei '20

Goed gekruid: Lokaal superfood
door Lene Van Langenhove

Een oude boerenwijsheid: eet brandnetels voor de eerste zwaluw. Waarom? ‘Brandnetels bevatten heel veel vitamines en mineralen. Net wat je nodig hebt in de lente’, zegt Julie Deman.
01 mei '20

Mijn gedacht: Volgende zaak!
door Dirk Volckaerts

Politierechtbank, zitting in strafzaken. Aanwezig: politierechter, procureur des Konings, griffier, advocaten en gedagvaarden.
01 mei '20

Buurtnatuur in de kijker
door Tina Deneyer

Wie gaat wandelen, moet dat volgens de coronamaatregelen in eigen buurt doen. Dat mag de pret niet bederven volgens Natuurpunt.
01 mei '20

Middenin: 100 miljoen jaar Amerika en Europa
door Herman Dierickx

Tim Flannery, gerenommeerd Australisch paleontoloog en bioloog, schreef in 2001 (tweede druk in 2019) een boek over de ecologische geologie van Amerika. In 2018 deed hij dat nog eens over, maar dan over Europa.
01 mei '20

Op verkenning: De prinses van de natuur
door Herman Dierickx

Vraag een doorsnee randbewoner hoeveel wilde orchideeën er in ons land groeien en je krijgt zeer uiteenlopende cijfers en vele verbaasde blikken bij het aanhoren van het eigenlijke aantal.
01 mei '20

Schakelzorgcentra
door Tina Deneyer

In het geval tijdens deze coronacrisis de ziekenhuizen in de regio tegen hun capaciteitslimiet aankijken voor de opname van covid 19-patiënten zijn er extra bedden voorzien in zogenoemde schakelzorgcentra.
01 mei '20

De mens en zijn dier: De mot in de biodiversiteit
door Michaël Bellon

Met zijn mottenvangsten inspireerde Bart Van Camp uit Gooik toenmalig Europees president Herman Van Rompuy tot een haiku, en de Engelse krant The Guardian tot een stuk over wat zijn mottenlamp leert over biodiversiteit en onze selectieve soortenblindheid.
01 mei '20

Erosiebestrijding
door Tina Deneyer

In Sint-Genesius-Rode hebben de gemeente en de provincie werken laten uitvoeren om de erosie ter hoogte van de Kwadeplasstraat te bestrijden.
01 mei '20

Toestand in de luchtvaart
door Tina Deneyer

De coronacrisis hakt economisch hard in op de luchthaven van Zaventem. Sinds begin april zijn er nog maar veertien luchtvaartmaatschappijen actief. De overgrote meerderheid moest door het verbod op niet-essentiële reizen zijn activiteiten volledig schrappen.
01 mei '20

Toestand in de woonzorgcentra
door Tina Denyer

Net als in de rest van het land zijn ook in de Vlaamse Rand een aantal woonzorgcentra zwaar getroffen door het coronavirus.
01 mei '20

Grote solidariteit
door Tina Deneyer

Lichtpunt: de coronacrisis bracht de voorbije weken een warme golf van solidariteit op gang.
01 mei '20

De ketting: Filip Meysmans uit Ossel
door Joris Herpol

Filip Meysmans uit Ossel werd vorige maand door Philippe Dedoncker aangeduid om deketting voort te zetten. Meysmans kweekt wagyu-runderen en koestert de open ruimte in de Rand.
01 mei '20

Bedrijven en groen: Toyota in Evere
door Herman Dierickx

Tegen 2050 wil autofabrikant Toyota al haar vestigingen lokaal laten bijdragen aan een betere natuur. Hoe ziet dat eruit in Evere?
01 mei '20

Van God weg: Een kerkgebouw staat nooit alleen
door Gerard Hautekeur

RandKrant beschreef in de voorbije nummers verschillende inspirerende plannen voor de herbestemming van kerken in de Rand. Als afsluiter formuleert Niek De Roo, coördinator van het Projectbureau Herbestemming Kerken, een aantal uitdagingen en aanbevelingen.
01 mei '20

Levenskunst: Woorden voor een zinvol leven
door Nathalie Dirix

Woorden die ons helpen het leven te vatten. Tunde Adefioye en Ignaas Devisch vinden ze bij schrijvers en filosofen. Maar ook in de uitwisseling van hun gedachten tijdens ons gesprek.
01 mei '20

Gemengde gevoelens: Fatmata Saidankay uit Sint-Pieters-Leeuw
door Nathalie Dirix

In 2008 kwam Fatmata Saidankay in België aan. Helemaal ontredderd. Zou zij als alleenstaande, minderjarige en zwangere vrouw erin slagen om het hoofd boven water te houden?
01 mei '20

Culturele centra en gemeenschapscentra gesloten
door Michaël Bellon

De cultuursector was één van de eerste die spontaan maatregelen nam tegen het oprukken van het coronavirus, en volgt sindsdien de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad. Dat cultuur een van de zwaarst getroffen sectoren is, merken ook de culturele centra en gemeenschapscentra in de Rand.
01 mei '20

Figurandt: Steven Laureys uit Hoeilaart
door Anne Peerters

‘Meditatie en medicatie zijn complementair’, zegt neuroloog Steven Laureys. De bekende hersendokter is jarenlang bezig met comapatiënten. Nu stimuleert hij ons om onze levenskwaliteit in handen te nemen door goede gewoonten aan te kweken die gezond zijn voor ons brein.