01 feb '22

De ketting: Elza De Smet uit Mollem
door Joris Herpol

Elza De Smet (31) uit Mollem werd door Veronique De Maeyer aangeduid om deketting voort te zetten. De Smet is dierenarts en geniet van het leven.
01 feb '22

Gemengde gevoelens: Rana Bayar uit Sterrebeek
door Nathalie Dirix

Toen Rana Bayar drie jaar geleden met haar ouders en zussen op de luchthaven van Zaventem landde, maakte ze een vreugdedansje. ‘Eindelijk vrij. We hoefden niet langer bang te zijn.’
01 feb '22

De Hoe & De Nwe Tijd - David of hoe we ons bedacht hebben
door Lene Van Langenhove

Twee toneelgezelschappen delen een fascinatie voor de Amerikaanse schrijver David Foster Wallace. Zijn werk inspireerde hen tot een stuk over hoe je een zinvol leven vol verbinding kan leiden.
01 feb '22

Chantal Acda - Saturday Moon
door Tom Peeters

De pandemie heeft er ook bij zangeres Chantal Acda ingehakt. Maar ze bleef bezig met de opnames van het ontroerende album Saturday Moon, dat ze in Zaventem komt voorstellen, en met muziek die haar uit haar comfortzone hielp. ‘Mooi is niet langer genoeg, het moet ook rauw en echt zijn.’
01 feb '22

Middenin: Andere plek, zelfde service
door Herman Dierickx

Het lijkt wel alsof we nooit meer af geraken van die coronaperikelen. Daardoor blijven de vaccinatiecentra onverminderd verder werken. Zo ook in Vilvoorde, waar het centrum verhuisd is van het cultureel centrum Het Bolwerk naar de gebouwen aan de Schaarbeeklei 198.
01 feb '22

Het levensverhaal van Billie Holiday
door Michaël Bellon

The United States vs Billie Holiday is een biografische film over leven en werk van de Afro-Amerikaanse zangeres Billie Holiday, maar schetst ook een beeld van de weerstand die haar strijd voor gelijke rechten voor zwarten in de VS opriep.
01 feb '22

Stoofgerechten van vroeger
door Lene Van Langenhove

Op zoek naar oude, lokale recepten kloppen we aan bij chef-kok Erik Denayer van Hof ter Imde in Meise. Welk gerecht katapulteert hem terug naar de tijd van toen?
01 feb '22

Bouwwerk: Hedendaags dorp
door Tine De Wilde

De afgelopen jaren werd hard gewerkt aan de realisatie van het ambitieuze masterplan voor een nieuwe dorpskern als een hedendaagse, levendige plek voor ontmoeting, wonen en samenleven. Publieke functies worden hier gecombineerd met private woningen.
01 feb '22

Infidèles - tg Stan & de Roovers
door Lene Van Langenhove

Een paar jaar geleden ging tg STAN aan de slag met 'Scènes de la vie conjugale' en 'Après la répétition'. Met 'Infidèles' putten ze opnieuw inspiratie uit de observaties van Ingmar Bergman.
01 feb '22

Tekens van de tijd: Is het vrije woud nog vrij?
door Koen Demarsin

De bossen en parken in de Rand helpen ons te ontspannen, een balans te vinden in ons jachtige leven. Maar dat was niet altijd zo. Hun geschiedenis is nauw verwant met de zoektocht van gewone mensen naar vrijheid en zelfontplooiing.
01 feb '22

Mijn gedacht: Tweede leven
door Fatima Ualgasi

Na vele jaren van leegstand begint de winkelstraat in Vilvoorde te herleven. Lokaal initiatief Broeilab heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Vorige maand kreeg Vilvoorde extra budget van de Vlaamse Regering om de verloedering van de winkelstraten tegen te gaan.
01 feb '22

De maand: februari 2022
door Joris Herpol

Met de Engelsen Hoek sloot het laatste café in Asse-ter-Heide. • Afvalintercommunale Intradura voert een grote PMD-zak in van 100 liter. • Voetbalclub Union overweegt om een voetbalterrein…
01 feb '22

Vitale kracht: ‘We maken onszelf ziek’
door Gerard Hautekeur

‘Voor veel mensen, ook in Rand, ligt de lat te hoog. Door de grote maatschappelijke druk leven ze continu in stress. Angst en stress ondermijnen de mentale veerkracht. Ze krijgen een burn-out of vertonen andere gezondheidsklachten.’
01 feb '22

Nieuw ziekenhuis
door Tina Deneyer

De Vlaamse Regering investeert meer dan 100 miljoen euro in een nieuw Jan Portaelsziekenhuis op de CAT-site in Vilvoorde, vlakbij het station. De bouw van het ziekenhuis, die zou moeten starten in 2023, komt daarmee een stap dichterbij.
01 feb '22

Voorrang voor leerlingen uit Nederlandstalig onderwijs
door Tina Deneyer

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft nieuwe inschrijvingsregels uitgewerkt voor de scholen in de Vlaamse Rand. Weyts wil zo het Nederlandstalige karakter van de scholen vrijwaren en ervoor zorgen dat kinderen zo veel mogelijk in hun eigen gemeente naar school kunnen gaan.
01 feb '22

Nieuwe stadsboulevard
door Tina Deneyer

Het Brussels Gewest wil het einde van de A12 in Laken en Neder-over-Heembeek omvormen tot een stadsboulevard.
01 feb '22

Extra middelen voor taalbeleid in secundaire scholen
door Tina Deneyer

De secundaire scholen in de Vlaamse Rand zien de laatste jaren het aantal leerlingen dat thuis geen Nederlands spreekt fors toenemen. Omdat dat veel druk legt op die scholen trokken de directies vorig schooljaar aan de alarmbel.
01 feb '22

Prachtboom aan Kasteel van Gaasbeek
door Tina Deneyer

In het park van Gaasbeek is deze winter een Libanonceder geplant. De boom kreeg niet toevallig een plekje op het open grasveld voor het Kasteel van Gaasbeek.
01 feb '22

Nieuwe invulling voor industriezone Westrode
door Tina Deneyer

De zone Westrode krijgt een nieuwe bestemming. Eind jaren 70 werd beslist om van dit gebied van 80 ha langs de A12 een bedrijvenzone te maken, maar dat project kwam er nooit na protest van de buurt en veel politiek gepingel.
01 feb '22

Het geld voor de Vlaamse Rand
door Geert Selleslach

Ongeveer halfweg de regeerperiode van de Vlaamse Regering geeft de begrotingsbespreking van eind vorig jaar een goed beeld van waar het beleid voor de Vlaamse Rand naartoe gaat.
01 feb '22

De groende wandeling: Een stukje Pajottenland… in Brussel
door Herman Dierickx

De komende 7 edities gaan we met RandKrant op verkenning naar de Groene Wandeling. Dat is een wandel- en fietstraject dat het Brussels Gewest volledig omspant over een afstand van zestig kilometer, in zeven stukken onderverdeeld. Bij Brusselaars is het een begrip, in Vlaanderen is het minder bekend.
01 feb '22

25 jaar na de sluiting van Renault Vilvoorde
door Wim Troch

Exact 25 jaar geleden werd bekendgemaakt dat de Renaultfabriek in Vilvoorde de deuren zou sluiten. Meer dan 3.000 werknemers verloren in één klap hun baan. Het nieuws sloeg in als een bom. Het betekende het einde van een tijdperk: de industriële hoogdagen van Vilvoorde waren definitief gedaan.
01 feb '22

Blessuretijd voor rellen en racisme in het voetbal
door Michaël Bellon

2021 was geen goed jaar voor het Belgische voetbal. Niet op het veld, en zeker niet ernaast. Ernstige incidenten met geweld en racisme volgden elkaar op. Wat zijn mogelijke oorzaken en remedies? En hoe kijkt men bij het relatief rustige Anderlecht naar de zaken?
01 mrt '22

‘Problemen aanpakken en vooruit kijken’
door Liesbeth Bernolet

De voorbije maanden legde RandKrant zijn oor te luister bij de werkgroepen van het Toekomstforum, een samenwerkingsverband van de 35 gemeenten in Halle-Vilvoorde. Wat zijn voor hen de grote uitdagingen voor de regio en hoe pakken ze die aan? De werkgroep Onderwijs komt als laatste aan bod.
01 dec '21

‘Noodplannen herbekijken’
door Luc Vanheerentals

Tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de provincieraad uitte provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, Jan Spooren, op 20 oktober kritiek op de zwakheden in de noodplanningsprocedures die tijdens de coronacrisis aan het licht kwamen.
01 jan '22

ZENDER
door Tina Deneyer

De Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei gaat voortaan door het leven als ZENDER.
01 jan '22

Stadsreus
door Herman Dierickx

Afgelopen jaar kon je de grootste zweefvlieg van de Lage Landen meer zien dan ooit. De stadsreus, zoals het beestje heet, is een bijzondere soort. Dat geldt in eerste instantie voor zijn uiterlijk.
01 jan '22

De gascentrale van Vilvoorde
door Herman Dierickx

Als je, zoals ik, zo goed als vlak naast deze mastodont woont, kijk je anders aan tegen het energiedossier waar Vlaanderen en België nu al jaren mee worstelen. Een nieuwe vergunning voor een uitbreiding betekent een paar bijkomende koeltorens, als we de plannen mogen geloven.
01 jan '22

Plant een boom
door Tina Deneyer

De Bûûmplanters zijn sinds november volop in de weer met het planten van bomen en struiken in de Vlaamse Rand. De organisatie doet dat in opdracht van de Vlaamse overheid. Die wil in deze regeerperiode 200.000 extra bomen planten in de regio.
01 nov '21

Winnaars postkaartenwedstrijd Sint-Genesius-Rode en Linkebeek

Huisfotografen Tine de Wilde (gemeenschapskranten) en Filip Claessens (RandKrant) bogen zich over alle inzendingen voor de postkaartenwedstrijd in Linkebeek en Sint-Genesius-Rode. Ze leggen uit waarom ze juist voor deze winnende foto’s gekozen hebben.
01 okt '21

Een greep uit recente lezersreacties

RandKrant krijgt geregeld gevarieerde reacties van de lezers. Hieronder kan je er een aantal lezen.