archief - april 2022

01 apr '22

Are we not drawn onward to new erA - Ontroerend Goed
door Ines Minten

De palindroomvoorstelling 'Are we not drawn onward to new erA' van Ontroerend goed is wereldwijd overladen met superlatieven. Op 16 april staat ze in de Factorij in Zaventem.
01 apr '22

Wim Opbrouck is de walvis
door Tom Peeters

De reden waarom de nieuwe voorstelling van Wim Opbrouck niet 'Ik Ben De Kabeljauw' of Ik 'Ben De Sprot' heet, maar Ik Ben De Walvis is niet ver te zoeken. De acteur vereenzelvigt zich met het gigantische zoogdier dat al eeuwen fascineert.
01 apr '22

Vergeten recepten: konijn met pruimen
door Lene Van Langenhove

In de keuken van chef Jeroen Storme staat het product centraal, zonder al te veel opsmuk. In zijn restaurant in Machelen laat hij gasten genieten van intense smaken. Welk gerecht katapulteert hem naar de tijd van toen, en hoe integreert hij vergeten recepten in zijn menu?
01 apr '22

Veel werkvolk gezocht
door Tina Deneyer

Het aantal vacatures in Halle-Vilvoorde is historisch hoog. Het voorbije jaar ontving VDAB in ons arrondissement meer dan 24.000 vacatures. Dat is de helft meer in vergelijking met vorig jaar en het hoogste aantal in 15 jaar. In februari stonden nog 5.400 vacatures open.
01 apr '22

Sluiting zwembad domein Huizingen
door Tina Deneyer

Gedaan met zwemmen in het provinciedomein van Huizingen. Het openluchtzwembad gaat dicht. Dat heeft de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant beslist.
01 apr '22

Rinus Van de Velde
door Ingrid Laporte

'Slowly, what was once an imaginary world, bulging in my mind like a cloudy dream, started to fall apart into settings I could touch and look at' lees je onder de imposante houtskooltekening van een in schaduw gehuld schip dat de golven doorklieft. Een credo?
01 apr '22

Pierre-Philippe Hofmann
door Nathalie Dirix

Een niet-alledaagse expo die je met andere ogen naar onze dagelijkse realiteit doet kijken. Dat is Portrait of a Landscape, een visuele creatie van Pierre-Philippe Hofmann die je in de Botanique in Brussel kan bekijken.
01 apr '22

De groene wandeling: Het Heizelplateau, het Koninklijk Park en het Moeraske
door Herman Dierickx

Vanaf de Koloniale Tuin brengt de Sobieskilaan je feilloos naar de Wildejasmijnenlaan, waar de bordjes van de Groene Wandeling je met gemak door het Park van Laken loodsen en zo naar de Dikkelindenlaan brengen.
01 apr '22

Erfgoeddag maakt school
door Tina Deneyer

Erfgoeddag maakt school! Zo luidt de slogan van de Erfgoeddag 2022. De komende editie belicht het erfgoed van het schoolleven.
01 apr '22

Locomotief Zellik
door Tina Deneyer

Het is nog niet duidelijk wat er zal gebeuren met de oude treinlocomotief die een wandelaar een tijdje geleden in een bosje achter een magazijn in Zellik ontdekte.
01 apr '22

De ketting: radiomaker Dirk Severs uit Halle
door Joris Herpol

Radiomaker Dirk Severs (58) werd door Mireille Tilmans aangeduid om deketting voort te zetten. Severs zijn leven staat voor een groot deel in het teken van de muziek.
01 apr '22

De maand: april 2022
door Joris Herpol

In Diegem is ereburger en pastoor Vital Orolé (91) overleden. • Brussels Airport in Zaventem transporteerde sinds november 2020 maar liefst 1 miljard coronavaccins, waarvan 750 miljoen…
01 apr '22

Mijn gedacht: mijn vuist
door Tom Serkeyn

Op 27 februari was het een kwarteeuw geleden dat de sluiting van Renault Vilvoorde werd aangekondigd. Aan het monument ‘Strijd voor Arbeid’, gemeenzaam ‘De vuist van Poot’ genoemd, woonden enkele tientallen oud-strijders van de onzalige autofabriek een bescheiden herdenkingsmoment bij.
01 apr '22

Meer bier
door Tina Deneyer

Brouwerij Lindemans, die dit jaar 200 jaar bestaat, opent in het najaar een tweede productiesite in Ruisbroek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw.
01 apr '22

Trammuseum viert feest
door Gerard Hautekeur

Op zondag 24 april gooit het Trammuseum van Schepdaal de deuren open voor de viering van zijn 60-jarige bestaan. ‘Die dag organiseren we gratis rondleidingen en voorzien we hapjes en drankjes,’ aldus communicatiemedewerker Chris Lippens.
01 apr '22

Vitale kracht: Lachen is gezond
door Gerard Hautekeur

‘Als we lachen produceren onze hersenen endorfine, het zogenaamde gelukshormoon’, zeggen Marie-Louise Deschepper en Jean Vandersmissen. Ze animeren de lachclubs van Strombeek-Bever, Dilbeek en Ternat en zijn de bezielers van lachwandelingen in de natuur.
01 apr '22

Middenin: Volkstuintjes
door Herman Dierickx

Tijdens mijn verkenningstochten van de Groene Wandeling passeerde ik heel wat volkstuintjes. In december lagen ze er nog verlaten bij, maar vanaf februari is er geen houden meer aan.
01 apr '22

Bouwwerk: Vierkanthoeve
door Tine De Wilde

Een van de grote vierkanthoeves, die nog steeds actief is als landbouwbedrijf, is Hof te Bollebeek. De familie Vanderhasselt woont en werkt hier al sinds 1544. Eerst als pachter, sinds de jaren 60 van vorige eeuw als eigenaar.
01 apr '22

De verfraaiing der bruggen
door Tina Deneyer

De gemeente Kraainem heeft het plan opgevat om drie bruggen in de gemeente te laten verfraaien met streetart.
01 apr '22

Gemengde gevoelens: Ivonne Otarola Flores uit Zaventem
door Nathalie Dirix

Na haar studies aan de universiteit van Lima besloot Ivonne Otarola Flores haar droom achterna te gaan: de oceaan oversteken en door Europa trekken. ‘Mijn Europees avontuur begon in 2012 in België, het land dat ondertussen mijn thuis is geworden.’
01 apr '22

De mens en zijn ding: Annick Van Hoorebeke en Koen Verdijck
door Michaël Bellon

Niet iedereen hoeft een ticket te boeken om met een vliegtuig te kunnen vliegen. Wie er de passie en het doorzettingsvermogen voor heeft, kan ook zelf een vlieglicentie behalen om sportvliegtuigjes te besturen. Dat is wat Annick Van Hoorebeke en Koen Verdijck uit Asse deden.
01 apr '22

Eerste verplichte taalscreening bij kleuters
door Bart Claes

Bijna één op vier kleuters die in de Vlaamse Rand school lopen, hebben onvoldoende Nederlandse taalvaardigheid om aan het eerste leerjaar te beginnen. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste Koalatest, de verplichte taaltest in elke derde kleuterklas.
01 apr '22

Figurandt: Dogfluencer Laurence Van Tongerloo uit Brussegem
door Anne Peeters

Laurence Van Tongerloo (38) schreef een kookboek voor honden, richtte het online platform #Planet Lolo op en maakte de reeks Bekende Viervoeters over honden met een bekend baasje. Van Tongerloo is een dogfluencer. Een wàt?
01 apr '22

Evoluties en uitdagingen in de cultuursector
door Michaël Bellon

De cultuursector in de Rand kan eindelijk volop hernemen. Bovenop de uitdagingen na corona blijven diversiteit, publieksbereik, herstructureringen en het evenwicht tussen lokale verankering en regionale samenwerking prangende kwesties.
01 apr '22

De industrialisering kwam per spoor
door Wim troch

Soms zijn de sporen van een industrieel verleden duidelijk. Wanneer we fabriekshallen zien of een oude schoorsteen bijvoorbeeld. Minstens even vaak is de erfenis discreter. Dat is het geval in Zaventem, waar je naast duidelijke sporen van de industrialisering ook subtielere verwijzingen terugvindt.
01 apr '22

De jeugdjaren van Kristien Hemmerechts
door Michaël Bellon

Schrijfster Kristien Hemmerechts heeft met Hubertina een boeiende roman geschreven die bijna de hele twintigste eeuw bestrijkt. Nu ze in het verleden aan het graven is, vragen wij haar uit over haar jeugd in de verdwenen braaklanden en holle wegen van Strombeek en Grimbergen.
01 apr '22

Levenskunst Van tranen parels maken
door Nathalie Dirix

Van tranen parels maken. Dat doen de doorleefde stemmen van Guido Belcanto en Naima Joris. Ze brengen ons troost en een stukje levenskunst. Wat is hun geheim waarmee ze ons verdriet verzachten?