archief - april 2021

01 apr '21

In de ban van de ring: Etappe 5 – 5,4 km
door Wim Troch

Dit stukje van de Ring is een vaste klant in de verkeersinformatie. Het is een van de drukste punten, met op een gewone werkdag tot 200.000 voertuigen per dag. Dit deel van het traject is waar het verhaal van de Ring allemaal begon.
01 apr '21

De Ketting: Sophie Meurin uit Meise
door Joris Herpol

Sophie Meurin (35) uit Meise werd vorige maand door Kevin Van Eeckhoudt aangeduid om deketting voort te zetten. Meurin baat een kinderkledingzaak uit in Meise.
01 apr '21

Subsidies voor meer groen
door Tina Deneyer

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) maken dit jaar opnieuw geld vrij voor gemeentebesturen, verenigingen en organisaties die zorgen voor de aankoop en inrichting van toegankelijke groene ruimte in de Vlaamse Rand.
01 apr '21

Josse De Pauw over zijn jeugd in Asse
door Michaël Bellon

Hoeveel Asse zit er nog in Josse? Meer dan hij zelf verwacht had. De stads- en theatermens ervoer de vrijheid van de scène voor het eerst in het open veld achter de Statiestraat in Asse, waar hij opgroeide in een gezin van zes kinderen.
01 apr '21

Buren willen kapel redden
door Tina Deneyer

In Amelgem, een gehucht van Meise op de grens met Wemmel, is een crowfunding opgestart voor de restauratie van de middeleeuwse kapel.
01 apr '21

Meise zien en dan sterven
door Freddy Philips

In deze tijden van lockdown, waarin wij onze bewegingen beperken, wandelen wij wat meer dan anders in de eigen omgeving van de Rand. Om fit te blijven of om te ontdekken. Zo ontdekten we in Meise een bijzondere plek vol van geschiedenis.
01 apr '21

Strijd tegen zwerfvuil op snelwegparkings
door Tina Deneyer

Mooimakers, het initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Fost Plus en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), heeft zijn pijlen gericht op de snelwegparkings langs de E19 in Peutie.
01 apr '21

Figurandt: Sabine Appelmans
door Anne Peeters

In 1998 gaf Sabine Appelmans als 25-jarige proftennisster haar eerste interview voor RandKrant. Nu, ruim 20 jaar later, is tennis vervangen door padel en heeft ze haar profcarrière ingeruild voor sportjournalistiek en coaching. Eén constante: ze woont nog altijd in Asse.
01 apr '21

Lockdown als muze: Een renaissance van torenmuziek
door Tom Peeters

Fabio Di Meo uit Relegem speelt baritonsax bij folkgroep Wör. Voor About Towers, een album opgenomen tijdens de eerste lockdown en uitgebracht tijdens de tweede, fristen ze oude Vlaamse beiaardmuziek op.
01 apr '21

Groetjes uit...
door Ingrid Laporte

Op de schouw, aan de keukenmuur of tussen de pagina’s van een boek duiken ze op: de postkaarten. Souvenirs van reizen, beelden van ergens ver weg. Zelden tonen ze wat vlakbij is. En als we ergens toch een postkaart van thuis hebben, is dat er eentje uit een andere tijd.
01 apr '21

Goed gekruid: Zevenblad
door Lene Van Langenhove

Moestuiniers zijn dit kruid liever kwijt dan rijk, maar zevenblad is lekker en supergezond. Al vanaf februari schieten de eerste scheuten uit. Het is vast geen toeval dat er heel wat stoffen inzitten die ervoor zorgen dat je die winterdip vaarwel kan zeggen.
01 apr '21

Boekje gaat van hand tot hand
door Tina Deneyer

In Sint-Genesius-Rode gaat sinds een paar maanden het Antiverveelboekje van Frida rond. Het boekje wordt onder de inwoners van Rode doorgegeven.
01 apr '21

Middenin: Citroenvlinder leeft het langst
door Herman Dierickx

De citroenvlinder is onze langst levende dagvlinder als volwassen dier.
01 apr '21

Containerklap brengt mensen dichter bij elkaar
door Tina Deneyer

De gemeenschapskranten en de gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ lanceren een nieuw digitaal initiatief. 'Containerklap' is een podcast die in drie afleveringen telkens zes bewoners uit de Vlaamse Rand aan het woord laat. Het decor van de audio-uitzendingen is een coronaveilige babbelbox.
01 apr '21

De mens en zijn ding: Zeg niet touwtjespringen tegen rope skipping
door Michaël Bellon

Er is niets mis met touwtjespringen op de speelplaats, maar echte sportlui doen aan rope skipping. Iebe Taymans van de Jolly Jumpers bijvoorbeeld. Nog maar vijftien, maar al een keer op een EK-podium voor speed.
01 apr '21

Tekens van de tijd: Woonwagengeluk
door Koen Demarsin

Woonwagenbewoners reizen al eeuwen door onze streken, maar sporen lieten ze amper na. We kennen ze vooral uit doorvertelde verhalen, waarschuwingen of zelfs mythes, maar zelden echt persoonlijk.
01 apr '21

Verbinding via de Woluwevallei
door Tina Deneyer

De gemeente Zaventem en Vlaanderen investeren 2,5 miljoen euro in de vallei van de Woluwe, de rivier die Zaventem met deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe verbindt.
01 apr '21

Mijn gedacht: Nostalgie
door Dirk Volckaerts

Als je een paar jaar in het buitenland gaat wonen, krijg je af en toe weleens last van nostalgie. Meestal gaat het over zintuiglijkheden: de geur van modder in een beekje, het geratel van een oude ophaalbrug, het gewicht van een dienblad met rumpsteak en frietjes in de Resto GB.
01 apr '21

Op verkenning: Wandelen in de onderbuik van Brussel
door Herman Dierickx

Dat het autoluwe wegennetwerk van het Brussels Gewest er enigszins anders uitziet dan in Vlaanderen spreekt voor zich. Een hogere bewoningsgraad brengt nu eenmaal meer verharde wegen met zich mee. Maar vergis je niet.
01 apr '21

Meer met de fiets naar het werk
door Tina Deneyer

De inwoners van de provincie Vlaams-Brabant nemen almaar vaker de fiets voor woon-werkverplaatsingen. Dat blijkt uit de nieuwe Mobiliteitsbarometer van HR-dienstverlener Acerta.
01 apr '21

De voorjaarsboeken van Maartje Swillen
door Ines Minten

‘Ik zoek een goed boek.’ Meer hoef je niet te zeggen als je boekhandel Boekarest in Leuven binnen stapt. Als een literaire wervelwind geeft Maartje Swillen je degelijk en enthousiast advies.
01 apr '21

De maand: april 2021
door Joris Herpol

In het Begijnenborrebos in Schepdaal worden 60 extra bomen geplant dankzij een inzamelactie van 725 oude gsm’s. • De politiezone AMOW ( Asse, Merchtem,…
01 apr '21

Zin in Nederlands
door Tina Deneyer

Het vroegere Taalblad, het online platform voor wie Nederlands leert, heeft een nieuwe adem gevonden en heet voortaan 'Zin in Nederlands'.
01 apr '21

Gemengde gevoelens: Aniela Ciorba Popescu uit Beersel
door Nathalie Dirix

‘Denk niet te veel. Leer vooral te kijken.’ Het zijn woorden van Aniela Ciorba Popescu wanneer ze naar de stralend blauwe hemel kijkt. ‘We zijn nog steeds door schoonheid omringd, ondanks corona.’
01 apr '21

Tweedehands is eerste keus
door Gerard Hautekeur

In Vlaams-Brabant tellen de ViTeS Kringwinkels 750.000 betalende klanten per jaar. Ook in de nieuwe vestiging van de kringwinkel in Asse kopen almaar meer mensen tweedehands. Voor veel jongeren is de kringwinkel hip.
01 apr '21

Het grote tekort: de digitale trein
door Michaël Bellon

Een treinticket bestellen aan een station zonder loket. Online toegang tot je medisch dossier. Als de digitale revolutie zaken eenvoudiger maakt, doet ze dat niet altijd voor iedereen. Corona maakt nog duidelijker dat we ook moeten omkijken naar wie niet mee is. En dat zijn er meer dan we denken.
01 apr '21

Midden de storm corona: ‘Vrank en vrij spreken, ik kan niet anders’
door Nathalie Dirix

Corona heeft ons nog steeds in de ban. Marc Noppen, ceo van het UZ Brussel en geregeld te gast in De Afspraak, zegt steeds waar het op staat.