archief - april 2024

01 apr '24

Erfgoed in het licht
door Tina Deneyer

Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters en twaalf lokale besturen uit de regio gaan in de toekomst samenwerken rond onroerend erfgoed binnen een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED). Bedoeling is om kennis en expertise te bundelen, advies te geven rond erfgoed en het ook te inventariseren.
01 apr '24

Nieuwe fietsinfrastructuur
door Tina Deneyer

De provincie Vlaams-Brabant investeerde het voorbije jaar 10,62 miljoen euro in 32 fietsprojecten.
01 apr '24

Jonge wind: Arthur Robberechts
door Michaël Bellon

Arthur Robberechts (28) woonde tot zijn twintigste bij zijn ouders in Bollebeek. Omdat hij bijna zijn hele jeugd in Meise voetbalde, school liep en naar de jeugdbeweging ging, voelde hij zich meer Meisenaar dan Bollebekenaar. Ondertussen woont de journalist in Laken.
01 apr '24

Talent uit eigen regio
door Michaël Bellon

De Dag van de Dans komt er aan. Cultuurcentrum Westrand neemt er twee dagen voordien een voorschot op met een boeiende breakdance-voorstelling. De dag zelf presenteert het dans in het hele gebouw, en een 'double bill' met danstalent uit de regio.
01 apr '24

Fantastische films
door Tina Deneyer

Van 9 tot 21 april vindt in Brussels Expo op de Heizel het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) plaats.
01 apr '24

De Ketting: Elise Broekaert uit Dilbeek
door Joris Herpol

Elise Broekaert (37) uit Dilbeek werd door Johanna Broekaert aangeduid om de ketting voort te zetten. Broekaert is banketbakster. Ze beleeft veel plezier aan het maken van taarten.
01 apr '24

Het is kanker. Wat nu?
door Anne Peeters

'Het is kanker. Wat nu?' is de titel van het boek dat Tine Maenhout (41) en Silvia Brouwers (46) schreven. Want ja, ze maakten het allebei mee. Steunden elkaar. En schreven het boek dat ze graag hadden willen lezen toen ze zelf volop in hun ziektetraject zaten.
01 apr '24

Toekomst voor het kanaal
door Jan Haeverans

Ooit leek transport over kanalen en rivieren zo goed als afgeschreven, wegens te traag in deze snelle just in time-tijden. Daar komt stilaan een kentering in. Nu wordt het meer en meer gezien als een betaalbaar, robuust en milieuvriendelijker alternatief voor wegtransport. Ook de economische meerwaarde ervan wordt steeds duidelijker. Daarom wordt er rond de hoofdstad flink geïnvesteerd in de water
01 apr '24

Verkiezingen 9 juni 2024
door Geert Selleslach

De eensgezindheid was groot tijdens de vergadering van de commissie Brussel en de Vlaamse Rand op 24 januari. De vraag om van Halle-Vilvoorde een centrumregio te maken, werd unaniem over alle partijgrenzen gedeeld. Tijdens de onderhandelingen voor een volgende Vlaamse regering zal moeten blijken hoe hard dit gespeeld kan worden.
01 apr '24

Weggooien? Mooi niet!
door Gerard Hautekeur

Het Repair Café Grimbergen geeft allerlei spullen die anders onherroepelijk op de afvalberg terechtkomen een tweede leven. Sinds twee jaar is er ook het Repair Café Kids dat kinderen vanaf 7 jaar leert om speelgoed uit elkaar te halen en te repareren.
01 apr '24

De rivier die Tervuren zijn naam gaf
door Luc Vander Elst

In het Kapucijnenbos ontspringt de Voer op ongeveer tachtig meter boven de zeespiegel. Na een tocht door Tervuren en Bertem mondt ze na 15 km in Leuven in de Dijle uit op zowat vierentwintig meter hoogte. Dit artikel neemt je mee van de bron tot aan de grens van de Vlaamse Rand.
01 apr '24

België quo vadis? Waarheen na 2024? - Dave Sinardet
door Michaël Bellon

In een jaar boordevol verkiezingen kunnen we een gids gebruiken om het overzicht enigszins te bewaren. Professor politicologie Dave Sinardet maakt er een zaak van om met de hulp van data en onderzoek te kijken naar propaganda, perceptie en peilingen.
01 apr '24

Oefenkansen Nederlands
door Luc Vanheerentals

Vlaams minister van Inburgering Gwendolyn Rutten (Open VLD) zakte op 7 maart naar Merchtem af om samen met anderstalige nieuwkomers de NedBox-app uit te proberen.
01 apr '24

Tuinprincipe 4
door Herman Dierickx

April is de beste maand van het jaar om waterplanten in de poel of vijver te brengen. Ze zijn nu het vlotst verkrijgbaar in de handel. En als je ze meteen te water laat in geschikte wilgentenen of gegalvaniseerde korven is de kans groot dat ze mooi aanslaan.
01 apr '24

De eco-kant van FeliX
door Tina Deneyer

Aan de ingang van het FeliX Art & Eco Museum is een nieuwe hoogstamappelboom geplant als symbolische afsluiter van het biodiversiteitsdossier.
01 apr '24

Konijntje
door Geert Selleslach

AI hier, AI daar, AI overal. De laatste tijd vangt de volksverteller steeds weer dezelfde mantra op. Het lijkt wel het herhaaldelijk prevelen van een rozenhoedje.
01 apr '24

Infamous Offspring - Ultima Vez
door Tom Peeters

'Infamous Offspring' toont hoe disfunctioneel families al waren bij de Griekse goden. In een nieuw samengesteld gezin met iconische muzikanten (denk Warren Ellis) als ouders, zijn de nakomelingen beruchte maar gevoelige dansers. Meest intrigerende van dat nageslacht: de Schotse contortioniste Iona Kewney, slangenmens en een brok energie, intuïtie en emotie op de scène.
01 apr '24

Zwembad of zwemvijver?
door Tina Deneyer

Een nieuw zwembad of een zwemvijver op een andere plek, of een lint van kleine waterspeelplekken verspreid over het domein. Dat zijn de twee scenario’s die een studiebureau naar voren schuift voor het provinciedomein van Huizingen.
01 apr '24

Grensgebieden: Het vogelvrije bos
door Koen Demarsin

Het bos ligt verspreid over drie gemeenten, drie provincies en twee gewesten. Bij de versnippering van het bos begin jaren 1980 kreeg het noorden een heel ander uitzicht dan het zuiden. Het lijkt wel de versnippering van België als jonge federale staat te weerspiegelen. Mocht een bos spreken kunnen …
01 apr '24

Een ambachtsman uit de Far West
door Luc Vander Elst

In Houtem (Vilvoorde) staat een zitbank met de tekst: ‘Hier zat Rik Poot op zijn 80e verjaardag en hij zag dat het goed was.’ Het plaatje typeert Vilvoordenaar en man van het volk, Rik Poot, beeldhouwer van talloze prachtige beelden.
01 apr '24

Op verkenning in het Floordambos
door Herman Dierickx

Je kon er de voorbije jaren niet naast kijken. Het Floordambos in Melsbroek (Steenokkerzeel) kwam in het nieuws in verband met de voorlopige niet-realisatie van Uplace/Broeklin in Machelen en de uitbreiding van de nationale luchthaven in Zaventem.
01 apr '24

Politieke tongen: Centrumregio, dan toch?
door Luc Vanheerentals

Van de Wetstraat tot de Kerkstraat
01 apr '24

Bibliotheken werken samen
door Tina Deneyer

Dertien bibliotheken uit de Noordrand vormen voortaan een Regiobib. Wie lid wordt van een van de dertien bibs, is dat automatisch van de twaalf anderen.
01 apr '24

Nieuwe toekomst voor Buda
door Tina Deneyer

Een nieuwe studie legt de mogelijkheden op tafel voor de bedrijvenzone Buda in Vilvoorde, Machelen en Brussel.
01 apr '24

Hamlet Hamletsson - Compagnie Lodewijk/Louis
door Tom Peeters

Met 'Hamlet Hamletsson' maakte het Antwerpse muziektheatergezelschap Compagnie Lodewijk/Louis een voorstelling op maat van opgroeiende pubers. Dat betekent: inclusief scheldproza en techno, maar ook met aandacht voor de sociale druk en mentale kwetsbaarheid waarmee Shakespeare zijn hoofdpersonage opzadelde.
01 apr '24

Gemengde gevoelens: Jon Echanove uit Tervuren
door Nathalie Dirix

‘Toen ik twintig jaar geleden voor het eerst vanuit mijn appartement in Brussel het oranje avondlicht zag, wist ik dat België mijn thuisland zou blijven’, zegt Jon Echanove uit Tervuren.