archief - april 2023

01 apr '23

Tekens van de tijd: Kunst maakt school
door Koen Demarsin

Dat er in de groene rand rond Brussel inspiratie te over is, wisten de 19e eeuwse kunstschilders maar al te goed. Ze maakten van de groene rand hun buitenatelier. Het leverde ons een rijke collectie aan werken en kunstzinnige plekken op, en het besef dat de Rand er zonder hun werk wel eens anders zou hebben kunnen uitgezien.
01 apr '23

F3 is de populairste
door Tina Deneyer

De inwoners van Vlaams-Brabant namen in 2022 terug meer de fiets. Het aantal fietsbewegingen langs de 16 vaste fietstellers steeg met 6,86% ten opzichte van het jaar voordien, goed voor 2.986.501 geregistreerde fietsbewegingen.
01 apr '23

Nieuw leven voor de molen
door Tina Deneyer

In Nieuwenrode, nu een deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos maar tot 1874 een deel van Meise, wil de vzw Million Voices de replica van een 18e eeuwse molen een nieuwe bestemming geven.
01 apr '23

Middenin: Tuin vol leven
door Herman Dierickx

In februari verscheen een interessant boek dat duidelijk maakt hoe belangrijk tuinen zijn voor het behoud van onze biodiversiteit. Daarmee gaat het niet zo goed, zoals we allemaal weten.
01 apr '23

Luchthaven onder vuur
door Tina Deneyer

Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel zijn zeer kritisch over de toekomstplannen van Brussels Airport. De luchthaven liet een ontwerp van milieueffectenrapport opstellen met het oog op de vernieuwing van de milieuvergunning. Tegen 2032 wordt een groei verwacht tot 32 miljoen passagiers per jaar en een verdubbeling van de vrachttrafiek tot 1 miljoen ton.
01 apr '23

Studio Brussels Lof uit Wolvertem wint Henry Van de Velde Awards
door Michaël Bellon

De Henry Van de Velde Awards zijn de belangrijkste Belgische prijzen voor vormgeving en design. Studio Brussels Lof won de Publieksprijs en de eerste prijs in de categorie Grafiek voor zijn project Fontrescue, dat oude lettertypes ‘redt’.
01 apr '23

Figurandt: Nadja Van Sever uit Tervuren
door Anne Peeters

Nadja Van Sever (57) is al meer dan dertig jaar juf in de gemeentelijke basisschool van Tervuren. Zo’n juf van wie kinderen zich jaren later zullen herinneren hoe goed ze kon vertellen. Een juf die samen met hen een boek schreef, en zo zelf jeugdboekenschrijfster werd.
01 apr '23

Op verkenning langs de Maalbeek
door Herman Dierickx

De Maalbeek is een belangrijke blauwgroene ader waarvan de vallei het landschap bepaalt in Wemmel, Meise en Grimbergen. Ze ontspringt in Relegem en mondt ter hoogte van Verbrande Brug uit in het Zeekanaal en de Tangebeek. De rioleringswerken die Aquafin uitvoert om de beek te zuiveren zijn al vele jaren aan de gang en zullen nog een tijdje doorlopen.
01 apr '23

Bieësteg dialect
door Tina Deneyer

In Asse wordt ter gelegenheid van Erfgoeddag op zaterdag 22 april de Dialectofoon voor één keer weer tot leven gewekt. De Dialectofoon was tussen 1982 en 2002 een populair programma op streekradio’s Radio 24 en Radio Viva.
01 apr '23

MOOOV-filmfestival
door Michaël Bellon

Jaarlijks toont het MOOOV-festival in heel Vlaanderen films van over de hele wereld. CC De Factorij in Zaventem is voor de tweede keer een van de locaties voor een filmprogramma dat eens wat anders toont dan Hollywood of Netflix.
01 apr '23

Drawing Basses - Kristof Rosseuw, Yannick Peeters
door Tom Peeters

Ze spelen spontaan een soundtrack bij de tekeningen van het publiek, want complexe muziek in een speelse omgeving verteerbaar maken, is de drijfveer van Drawing Basses, een trio rond contrabassist Kristof Roseeuw.
01 apr '23

De ketting: Seth Van der Mieren uit Strombeek-Bever
door Joris Herpol

Seth Van der Mieren (22) uit Strombeek-Bever werd door Wout Vanden Driessche aangeduid om de ketting voort te zetten. Van der Mieren werkt als videograaf voor muziekfestivals, evenementen en discotheken over heel Europa.
01 apr '23

Een verhaal van Vlaamse migranten
door Tina Deneyer

Voormalig VRT journalist Peter Verlinden heeft in opdracht van het museum MigratieMuseumMigration (MMM) in Brussel de documentaire Brussel en Vlaanderen: een verhaal van migranten gemaakt.
01 apr '23

Jonge wind: Nikita Goossens uit Halle
door Michaël Bellon

Nikita Goossens (22) groeide op in Wolvertem, woont nu in Halle, en studeerde Journalistiek en Toerisme- en Recreatiemanagement aan de Erasmushogeschool in Brussel. Ze debuteerde als schrijfster met haar roman Op zoek en onderhoudt de blog 'Nikita’s World' met alles wat haar bezighoudt.
01 apr '23

Stef Lernous over Glitch
door Ines Minten

Zijn we in het voorportaal van de hel? In een unheimlich parallel universum? Of zitten we vast in een haperende videogame? Het Mechelse theatergezelschap Abattoir Fermé speelt wel vaker met alternatieve werelden die wat op de onze lijken. ‘Glitch is een hyperprojectie: vijf verschillende gruwelijke realiteiten, die op een manier toch in elkaar haken.’
01 apr '23

Mijn boek, mijn vriend: Schilderen met woorden
door Ines Minten

‘Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans.’ Mirani Steenhorst uit Dilbeek aarzelt geen moment over haar boekentip. ‘Het is bij uitstek het mooiste, gruwelijkste en indringendste boek dat ik de laatste jaren las.’
01 apr '23

Bouwwerk: Barokpaviljoen
door Tine De Wilde

Laten we, in aanloop naar de langverwachte heropening van het Kasteel van Gaasbeek op 1 juli, alvast enkele foliekes doen.
01 apr '23

Een hart voor cultuur
door Tina Deneyer

Tien basisscholen in Vilvoorde mogen zich voortaan een school met een hart voor cultuur noemen. De gelukkigen zijn GO!-school de Zwierezwaai, vrije basisscholen De Biekorf, De Knipoog, De Lampion, Heilig-Hart en Klavertje Vier, en de stedelijke scholen De Groene Planeet, De Doening, De Kastanjelaar en ’t Groentje.
01 apr '23

Graffiti en street art in Brussel
door Gerard Hautekeur

Brussel is een grote openluchtexpo van straatkunst, gaande van kleine, illegale tags tot imposante, gesubsidieerde muurschilderingen. De gaanderij langs het kanaal Brussel-Charleroi is de grootste publieke galerij van straatkunst. Street art krijgt een prominente plaats in de stad.
01 apr '23

Vlaamse Rand wordt steeds diverser
door Michaël Bellon

In 1990 was 6,5% van de inwoners in Vlaanderen van niet-Belgische herkomst. In 2020 was dat 25%. Zeker in Brussel en de brede Rand is die snelle stijging zichtbaar. Daar is stilaan sprake van superdiversiteit.
01 apr '23

Gemengde gevoelens: Maria Bujac uit Asse
door Nathalie Dirix

Het is ondertussen drie jaar geleden dat Maria en Oleg Bujac besloten een leven in België op te bouwen. ‘Tijdens een herfstvakantie werden we verliefd op dit land.’
01 apr '23

Tivoli, een bruisende en duurzame wijk
door Gerard Hautekeur

En dan word je uitgeroepen tot duurzaamste wijk van de wereld en stopt er elke week een lading nieuwsgierigen. Tivoli klinkt frivool en ligt in Laken, Brussel tweede district. Maar wat is er zo speciaal aan die Tivoliwijk? En kan ze andere wijken – ook in de Rand – inspireren?
01 apr '23

KV Zuun geeft een boest aan het Nederlands
door Michaël Bellon

De superdiversiteit in grote delen van de Vlaamse Rand bereikt ook de sportclubs. Het stelt hun interne samenhang en werking op de proef. KV Zuun uit Sint-Pieters-Leeuw zet in op taal- en sportstages voor spelers, lessen Nederlands voor trainers, conversatietafels voor ouders en heldere communicatie door het bestuur. Met dank aan het project 'Boest je sportclub'.
01 apr '23

N9 Asse-Brussel
door Luc Vander Elst

Tien ‘N-wegen’ doorkruisen de Vlaamse Rand. In onze nieuwe reeks gaan we op verkenning langs deze steenwegen. De N9 bijvoorbeeld loopt van Oostende over Gent naar Brussel en snijdt daarbij bijna 13 km door Asse en een klein stukje Dilbeek.
01 apr '23

De mensen die onze winkelkarren vullen
door Jan Haeverans

In de reeks Randlabeur houden we de economie in onze regio tegen het licht. Deze keer nemen we een kijkje achter de schermen van de supermarkt. Want al die rekken in de talloze winkels constant gevuld houden, vergt een gigantische logistieke organisatie. Een blik in een geoliede machine, die we normaal niet te zien krijgen.