NATUUR - middenin

01 sep '23

Middenin: De speeltuin van de mens
door Herman Dierickx

Nooit heb ik tijdens mijn verkenningen in de natuur het laatste halfjaar zo veel mensen horen klagen over de diarree aan festivals en de daarbij horende lawaaioverlast. Ze deden hun…
01 jun '23

Middenin: Twee boeken
door Herman Dierickx

Recent rolden twee bijzondere 'groene boeken' van de persen.
01 mei '23

Middenin: Herken eens een plant
door Herman Dierickx

De voorbije jaren hebben allerlei apps om soorten op naam te brengen een enorme vlucht genomen. Met hun zelflerende software kan je aan de hand van een foto een naam plakken op een dier, plant of zwam.
01 apr '23

Middenin: Tuin vol leven
door Herman Dierickx

In februari verscheen een interessant boek dat duidelijk maakt hoe belangrijk tuinen zijn voor het behoud van onze biodiversiteit. Daarmee gaat het niet zo goed, zoals we allemaal weten.
01 mrt '23

Middenin: Verplicht binnen te blijven
door Herman Dierickx

Tegenwoordig kan je het nieuws niet volgen of je wordt met allerlei bedreigingen om de oren geslagen. Is het niet de wolf die achter de hoek op de loer ligt dan is het wel een nieuw virus dat ongeduldig zijn kans afwacht of een akelige serie die toont dat het menselijk brein wordt overgenomen door een schimmel die ons agressief maakt.
01 dec '22

Middenin: Nieuwe gevangenis
door Herman Dierickx

Op 30 september werd de gloednieuwe gevangenis in Haren, op de grens met Diegem, officieel geopend. De oude bedrijfsgebouwen van ketelbouwer Wanson gingen al een tijdje geleden tegen de vlakte, in de plaats kwamen er hypermoderne en duurzame detentiegebouwen.
01 okt '22

Droog
door Herman Dierickx

Dit jaar zal de geschiedenis ingaan als heel speciaal wat betreft het weer. Het voorbije decennium hebben we al wat meegemaakt, maar blijkbaar kan het nog altijd straffer. Warm, warmer, warmst. Of ook: droog, droger, droogst.
01 sep '22

Middenin: Op zoek naar de moederboom
door Herman Dierickx

Er zijn zo van die boeken die lang blijven nazinderen. Op zoek naar de moederboom van Suzanne Simard is er zo eentje. Ongetwijfeld heeft het te maken met het onverwachte en uitdagende verhaal, een onwaarschijnlijke ontdekkingsreis waarin je wordt ondergedompeld.
01 jun '22

Middenin: Stappen in de stad
door Herman Dierickx

Sinds een paar maanden woon ik vijf jaar in de stad, Vilvoorde meer bepaald. Tevoren woonde ik meer dan dertig jaar in Grimbergen. De impact van deze verandering op mijn mobiliteit is gigantisch.
01 mei '22

Middenin: Kunstmestdroogte
door Herman Dierickx

Door de oorlog in Oekraïne is de aanvoer van kunstmest spectaculair gedaald. Een groot deel van de Europese productie gebeurt immers in Oekraïne en Rusland. Daar lagen de fabrieken al sinds begin maart stil en de vraag is wanneer ze terug opstarten.
01 apr '22

Middenin: Volkstuintjes
door Herman Dierickx

Tijdens mijn verkenningstochten van de Groene Wandeling passeerde ik heel wat volkstuintjes. In december lagen ze er nog verlaten bij, maar vanaf februari is er geen houden meer aan.
01 mrt '22

Middenin: Teveel stikstof
door Herman Dierickx

Met de huidige hoge stikstofconcentraties in de doorsnee bodem wereldwijd, en dus ook in de Rand, verruigt de natuur en onze landschappen zoals dat nooit eerder is gebeurd.
01 feb '22

Middenin: Andere plek, zelfde service
door Herman Dierickx

Het lijkt wel alsof we nooit meer af geraken van die coronaperikelen. Daardoor blijven de vaccinatiecentra onverminderd verder werken. Zo ook in Vilvoorde, waar het centrum verhuisd is van het cultureel centrum Het Bolwerk naar de gebouwen aan de Schaarbeeklei 198.
01 dec '21

Middenin: Veldgids lieveheersbeestjes
door Herman Dierickx

Corona wakkerde onze wandelgeest aan. Veel mensen vonden de weg naar buiten, ook richting natuurgebieden. Een belangrijke groep ging zich verdiepen in de natuur en gebruikte bijvoorbeeld de Obsidentify-app om soorten op naam te brengen.
01 nov '21

Middenin: De soort genaamd mens
door Herman Dierickx

'Ik heb steeds meer het gevoel dat ik aan het sterfbed van een moeder zit’, omschrijft schrijver David Van Reybrouck de tanende biodiversiteit in De Standaard van 11 september.
01 sep '21

Middenin: Vaccinatiecentra
door Herman Dierickx

De meesten van ons hebben inmiddels hun twee vaccinprikken gekregen. Mijn eigen ervaring in vaccinatiecentrum Bolwerk in Vilvoorde was er eentje om in te kaderen. Nog nooit kwam ik op drie kwartier tijd in contact met zoveel vriendelijke en behulpzame mensen.
01 jun '21

Middenin: Gazon
door Herman Dierickx

Op 20 april zag ik voor het eerst een sproeier een gazon besproeien. 20 april! Er zullen er nog veel volgen dit jaar, want het belooft weer een droog seizoen te worden, nu al voor de zesde keer op rij.
01 mei '21

Middenin: Nachtegaal op intensieve
door Herman Dierickx

Begin mei keert de nachtegaal traditioneel terug uit zijn Afrikaanse overwinteringsgebieden. De tot de verbeelding sprekende zanger komt echter in steeds kleinere aantallen onze ruige bosvegetatie verblijden met zijn onnavolgbare muziekconcerten.
01 apr '21

Middenin: Citroenvlinder leeft het langst
door Herman Dierickx

De citroenvlinder is onze langst levende dagvlinder als volwassen dier.
01 feb '21

Middenin: De rafelrand
door Herman Dierick

Op mijn wandelingen en fietstochten in de Rand kreeg ik de laatste tijd opnieuw een indringend beeld van de lokale ruimtelijke ordening. Ongelooflijk wat voor een mozaïek dat is. Alles wisselt af met alles, om het kort samen te vatten.
01 dec '20

Middenin: De fiets, een topuitvinding
door Herman Dierickx

Inmiddels rijd ik 44 jaar met de fiets naar het werk. Toen was ik als tweewieler meestal moederziel alleen op de baan, te midden van de vele auto’s. Hier en…
01 nov '20

Middenin: Hemels goud
door Herman Dierickx

In de laatste volle week van september begon het plots te regenen. Zestig millimeter op zeven dagen. Tevoren bleef het drie volle weken kurkdroog.
01 okt '20

Middenin: Massale sterfte
door Herman Dierickx

Volgens Gerardo Ceballos, gerenommeerd Mexicaans conservatiebioloog, stevenen we af op een regelrechte biodiversiteitscrisis die tegen 2050 een zodanig hoogtepunt bereikt dat zelfs de mensheid in gevaar komt.
01 okt '20

Middenin: Voedselbossen en zo
door Herman Dierickx

De wereld heeft er weer een nieuwe hype bij. Voedselbossen. Zij krijgen alle aandacht, meer bepaald het feit dat je er letterlijk en figuurlijk de vruchten van kunt plukken.
01 jun '20

Middenin: Aanslag op je tuin
door Herman Dierickx

Elk jaar rijden er meer robot maaiers rond in onze tuinen. Onophoudelijk schuimen ze de gazons af om het laatste grassprietje dat 3 millimeter boven het andere uitkomt vakkundig een kopje kleiner te maken. Zo krijg je diepgroene woestijnen waar geen enkele soort het kan uithouden, behalve het gras.
1 2 3