01 mei '23

Herken eens
een plant

983
door Herman Dierickx
De voorbije jaren hebben allerlei apps om soorten op naam te brengen een enorme vlucht genomen. Met hun zelflerende software kan je aan de hand van een foto een naam plakken op een dier, plant of zwam.

De bekendste is ongetwijfeld Obsidentify. Daarvan lopen dagelijks veel gegevens binnen op www.waarnemingen.be, met niet alleen de aanduiding van de soort, maar ook de vindplaats.

Deze manier om naar het leven rond de kerktoren te kijken, heeft velen ertoe aangezet er meer oog voor te krijgen, zelfs op reis. Dat op zich is een verdienste, maar elke app heeft ook een nadeel. Zo raken heel wat mensen gefrustreerd omdat Obsidentify bijvoorbeeld weinig of geen gekweekte soorten en cultivars herkent.

Voor die zoekers is er PlantNet die je eveneens gratis kan downloaden en oorspronkelijk van Franse makelij is. Die app is goed om wilde en gekweekte plantensoorten te identificeren. Dieren of paddenstoelen ga je er niet mee kunnen herkennen, maar voor planten is hij heel geschikt. Want ook al is hij voorzichtig met de zekerheidspercentages, meestal scoort hij goed voor zowat alle soorten die je bij ons kan vinden.

Een slimme bijzonderheid is dat je vanaf het begin moet kiezen welk plantendeel moet worden gebruikt voor de determinatie: bladeren, bloemen, vruchten, schors,… Dat werkt goed als je voldoende duidelijke foto’s maakt. De achterliggende software slaat alle zichtbare kenmerken op en gebruikt die bij een volgende scanning. Voor velen gaat er op die manier een nieuwe wereld open. Doe er je voordeel mee en leer de natuur nog beter kennen.