01 dec '19

Vogels aan de winterdis

3341
door Herman Dierickx
Als je het nog niet zou gedaan hebben, is het hoog tijd. Breng snel die voedertafel en vetbollen voor vogels naar buiten en leg er allerlei zaden bij, zodat verschillende vogelsoorten ervan kunnen profiteren.

Zonnebloempitten zijn in trek, maar ook allerlei graansoorten en boekweit vallen in de smaak. Enkele stukjes doorgesneden appel en peer vinden snel afnemers en gedroogde meelwormen leveren eiwitrijk voedsel voor mezen, merels en spreeuwen. Ongezouten pindanootjes, nog in het vruchtomhulsel, doen het ook altijd goed.

Maar vergeet de grondvogels niet. Strooi dus zeker wat zaden op de grond, liefst op een terras of zo. Daar komen vinken en mussen naartoe, veel eerder dan naar de voedertafels. Ook de heggenmus en de roodborst zien het daar wel zitten.

Verder is er nog één onontbeerlijke ingrediënt nodig om dit winterfestijn volledig te maken. Zet een schaaltje met water op de grond en eentje ter hoogte van de voederplank met hooguit twee tot drie centimeter water of met een steen er middenin die boven de waterlijn uitkomt. Dan is er zo goed als geen verdrinkingsgevaar. Maak het water hooguit wat lauw tot maximum dertig graden. Of koud serveren, is ook goed. Altijd zonder suiker en zonder zout, en best elke dag of om de twee dagen verversen. Je zal zien hoeveel vogels je aantrekt.


Lezeres Magda Jossart uit Dilbeek maakt er ons op attent dat je de groene netjes rond de vetbollen moet verwijderen om te vermijden dat vogels erin blijven vasthangen. 'We hebben de vogeltjes nodig!'