archief - november 2019

29 nov '19

Koen Buyse - My works, classics & heroes
door Michaël Bellon

Even opschudding in muziekland. Volgens niet zo goed geïnformeerde bronnen zou de Limburgse rockband Zornik in 2020 een comeback maken. Frontman Koen Buyse deed dat bericht niet veel later op zijn Facebookpagina af als fake news.
01 nov '19

De maand: november 2019
door Joris Herpol

In september kwamen er op Brussels Airport in Zaventem bijna 2,5 miljoen passagiers over de vloer. Dat is een toename met 1,8% in vergelijking met september 2018. Het…
01 nov '19

Mijn gedacht: De canon
door Fatima Ualgasi

Tijdens mijn studies Germaanse Filologie leerde ik over de literaire canon. Een officiële canon bestond er toen nog niet. Sinds 2002 bestaat die wel voor de Nederlandstalige literatuur, en in 2015 kwam er eentje vanuit Vlaams perspectief.
22 nov '19

Heen en terug - Tim Oelbrandt
door Maarten Croes

Hoe kan ik mijn publiek met een goochel- en hypnoseshow dezelfde emoties laten voelen als wanneer ze naar een film of een muziekconcert gaan? Dat is de vraag waar Tim Oelbrandt lang over heeft nagedacht voordat hij met 'Heen en Terug' ging toeren.
18 nov '19

WijTijd - Björn Accoe
door Veerle Weeck

Björn Accoe, vader van drie kinderen en stichter van de kinderkampen van Idee Kids, pleit in deze lezing over zijn boek WijTijd voor meer ouder- en kind-tijd.
01 nov '19

Figurandt: Klare wijn uit Tervuren
door Anne Peeters

Als je voor het huis van Koen Podevijn en Anne Robert staat, verwacht je niet dat er in hun achtertuin een complete wijngaard ligt. En toch is het zo. We spraken met de wijnbouwers over druiven, de terroir van Tervuren en hoe het klimaat de wijn verandert.
01 nov '19

Computer als auteur?
door Wim Troch

Michael Kestemont uit Kraainem schreef met De zwarte koning een historische thriller. Niet veel speciaals zal je denken ware het niet dat de auteur met het schrijven ook wilde onderzoeken wat het verschil is om als computer of als mens een roman te schrijven.
01 nov '19

Re/defining masculinities Festival
door Lene Van Langenhove

Is het fair dat onze westerse maatschappij competitieve, assertieve vrouwen tot rolmodellen propageert en intussen van mannen verlangt dat ze meer empathisch zijn? Wellicht zijn dit de vragen waarop het…
23 nov '19

The Sea Within - Voetvolk/ Lisbeth Gruwez
door Ines Minten

Voor The Sea Within onderzocht choreografe Lisbeth Gruwez (Voetvolk) het spanningsveld tussen ‘ik’ en ‘wij’. De manier waarop ze dat in beeld brengt, is heerlijk om te zien.
01 nov '19

Cultuurinterview: Melodieën zonder vervaldatum
door Tom Peeters

‘You made me cry’, zei de Amerikaanse regisseur Tim Burton toen hij hoorde wat Michel Bisceglia met de muziek uit zijn films had gedaan. Het resultaat van een rijkgevulde verbeeldingswereld en loopbaan als pianist, componist en arrangeur.
01 nov '19

Brussel is groen, maar niet voor iedereen
door Tina Deneyer

Onze hoofdstad blijkt een groene stad te zijn, maar dan voornamelijk voor de rijkere bevolking. Dat concludeert een studie van de VUB die de groene ruimte in onze hoofdstad in kaart bracht.
01 nov '19

Extra geld
door Tina Deneyer

De nieuwe Vlaamse Regering gaat niet in op de vraag van de burgemeesters en de provincie Vlaams-Brabant om van Halle-Vilvoorde een centrumregio te maken, maar trekt de komende bestuursperiode wel 126 miljoen extra middelen uit voor de 65 gemeenten van Vlaams-Brabant.
01 nov '19

Vlaanderen wil Amerikaans theater
door Tina Deneyer

De Vlaamse overheid wil graag het Amerikaans Theater in handen krijgen en vraagt daarom aan de federale overheid om het gebouw over te dragen.
01 nov '19

Metamorfose dorpskern
door Tina Deneyer

In faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem is gestart met de werken aan de dorpskern.
01 nov '19

De ketting: Paul Hermans uit Grimbergen
door Joris Herpol

Paul Hermans uit Grimbergen zet deze maand deketting voort.
09 nov '19

Seks(e)(n) - De Koe
door Lene Van Langehove

De KOE is niet vies van grote schrijvers. Niemand minder dan Goethe vormt de inspiratiebron voor hun nieuwste voorstelling Seks(e)(n).
01 nov '19

Middenin: Bijenboek
door Herman Dierickx

Dat bijen de jongste jaren in het middelpunt van de belangstelling staan, is een understatement. Tegenwoordig vind je in elk magazine, krant of nieuwssite tekst en uitleg bij het wel en wee van deze bijzonder interessante insectengroep.
01 nov '19

Goed gekruid: Het EHBO-plantje
door Sofie Van den Bergh

GoedGekruid brengt ons deze keer naar Meise. We kloppen aan bij Martine Van Den Broeck, plantenfanaat, voormalig snijbloemenkweker, kruidengids, planteninventarisator en meesterherborist.
13 nov '19

Andalusian Brew - Nani/ Noam Vazana
door Michaël Bellon

Ladino is een oude taal die maar met mondjesmaat wordt gesproken door Sefardische joden die lang op het Iberisch schiereiland woonden tot ze daar in de 15e eeuw werden verdreven. De taal verhoudt zich tot het Spaans zoals het Jiddisch tot het Duits.
01 nov '19

Zorg op elkaar afstemmen
door Tina Deneyer

In de regio Vilvoorde, Machelen, Steenokkerzeel, Kampenhout en Zemst is onlangs de zorgraad van de eerstelijnszone BraViO (Brabant, Vilvoorde en Omgeving) geïnstalleerd.
01 nov '19

Bouwwerk: Villa Limpens in Jezus-Eik
door Tine De Wilde

Met zijn robuuste, afgeschilferde gevel, traliewerk voor de ramen en gesculpteerde metalen voordeur ziet de Villa Limpens er langs de drukke Brusselse Steenweg niet bepaald uitnodigend of vriendelijk uit. Zodra je echter de voordeur achter je dichttrekt, betreed je een andere wereld.
01 nov '19

Tandje bijsteken voor sociale woningen
door Tina Deneyer

De nieuwe Vlaamse Regering is van plan om zestien gemeenten, waaronder Kraainem en Sint-Genesius-Rode, te verplichten om sociale woningen te bouwen. Vlaanderen vindt dat de gemeenten in kwestie te weinig inspanningen doen om het opgelegde minimum aantal sociale woningen te halen.
01 nov '19

Vlaams regeerakkoord over de Rand
door Luc Vanheerentals

Volgens de ene is de nieuwe Vlaamse Regering een investeringsregering, volgens de andere een besparingsregering. Volgens de ene straalt het Vlaams regeerakkoord warmte uit, volgens de andere is het kil en koud. In de meer dan driehonderd bladzijden tekst wordt ook aandacht besteed aan de Rand.
15 nov '19

Het neusje van de dansfilms
door Ines Minten

De Muze van Meise presenteert een selectie van zes kortfilms uit de recentste editie van het Internationale dansfilmfestival Brussel. Je kunt ze alle zes op één avond zien.
01 nov '19

Film: Parasite
door Lene Van Langenhove

Het was even geleden dat een winnaar van een Gouden Palm zoveel losmaakte bij pers en publiek. De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho leverde met 'Parasite' dan ook een pareltje af op het voorbije Festival van Cannes.
17 nov '19

Nat Gras - Heel-huids (+2,5j)
door Michaël Bellon

Heel-huids is een stuk met drie dansers voor kinderen vanaf 2,5 jaar, dat lekker aan de oppervlakte blijft omdat daar ook al heel wat aan te zien is en over te zeggen valt.
01 nov '19

Op verkenning: Wandelen in de velden aan de Zenne
door Herman Dierickx

In het gebied tussen de Zenne, de Hoogstraat/Zemstseweg, de Brusselsesteenweg en de spoorlijn Mechelen-Dendermonde ligt een groot openruimtegebied dat een verkenning meer dan verdient.
01 nov '19

De mens en zijn dier: Drijven, niet jagen
door Michaël Bellon

Bij schapendrijven denken we vooral aan uitgestrekte vlaktes op de Britse eilanden, maar ook in ons land beoefenen mens en dier de sport. Carina Van Meerbeek en Freddy Maes uit Wemmel zijn enkele van de schaapdrijvende krachten bij de club Schapendrijvers Denderstreek uit Essene.
01 nov '19

Van God weg: Wivinaklooster stimuleert creativiteit
door Gerard Hautekeur

Reclamebureau FamousGrey nam enkele jaren geleden zijn intrek in het Sint-Wivinaklooster in Groot-Bijgaarden. Voor de negentig personeels leden biedt dit religieuze pand in het groen een unieke en rustgevende werkomgeving.
01 nov '19

Gemengde gevoelens: Tussen hier en ginder
door Nathalie Dirix

Hun verhaal begon 29 jaar geleden in een idyllisch plekje in Turkije. Ergun Umutlu runde er een pension, Pascale Devreese kwam er op vakantie. ‘Ik zag Pascale van de bus stappen en was meteen verkocht.’
01 nov '19

Zennelab geeft wijk het Broek een tweede adem
door Wim Troch

In de wijk het Broek in Vilvoorde wordt een nieuw stadsproject uitgewerkt. Om te vermijden dat de oorspronkelijke bewoners zich niet meer in de buurt zouden herkennen, werd in 2015 Zenne lab opgericht, een ontmoetingsplek waar wordt nagedacht over de toekomst van de wijk.
01 nov '19

Naar een fusie van de politiezones?
door Bart Claes

In augustus 2019 waren er in de Vlaamse Rand 119 agenten tekort. De tien politiezones krijgen hun kader niet opgevuld en moeten creatief de gaten vullen. Een randpremie en een fusie van politiezones liggen op tafel.
01 nov '19

Levenskunst: ‘Waarom blijven wij al die domme dingen doen?’
door Nathalie Dirix

Hoe werkt ons menselijk brein? Christine Van Broeckhoven en Johan Braeckman proberen het al hun hele leven te doorgronden.