archief - september 2020

01 sep '20

Mijn gedacht: Zwager
door Joris Hintjens

Hebt ge dat gezien in de gazet gisteren?’ Ik voelde aan mijn kleine teen dat hij het tegen mij en tegen iedere andere tooggast had, en dat hij de slimmerik wilde uithangen, hoewel hij dat helemaal niet is.
01 sep '20

Een Brusselse exodus?
door Karla Goetvinck

Jaarlijks verhuizen zo’n 22.000 mensen van Brussel naar Vlaanderen, het merendeel naar de brede Rand. Dat zijn er 9.000 meer dan omgekeerd. Wat is het profiel van die verhuizers? Waarom willen ze weg? Of waarom willen ze liever blijven?
01 sep '20

Op verkenning in aalst
door Herman Dierickx

De huidige centrumstad Aalst ontstond op een eiland in de Dender en heeft zich intussen ontwikkeld tot de tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen. Tijd voor een bezoek.
01 sep '20

Goed gekruid: Vogelmuur
door Lene Van Langenhove

Voedzaam en overvloedig aanwezig, het hele jaar door. Dat is vogelmuur. Herboriste Veerle De Vos vertelt met plezier over een van haar favorieten.
01 sep '20

Abstracte kunst in vogelvlucht
door Ines Minten

De tentoonstelling Abstracte kunst in vogelvlucht in het museum FeliXart in Drogenbos doet wat ze belooft. Ze geeft de bezoeker een snelle maar grondige blik op wat abstracte kunst was in het verleden en wat ze vandaag nog kan betekenen.
01 sep '20

de ketting: Lies Vereecke uit Dilbeek
door Joris Herpol

Lies Vereecke (46) uit Dilbeek werd in juni door Geert Decoster aangeduid om deketting voort te zetten. Vereecke is verantwoordelijke Vorming en Opleiding bij de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).
01 sep '20

1.500 km wandelen tegen Parkinson
door Tina Deneyer

Ivo de Bisschop uit Dilbeek is op 23 augustus begonnen aan zijn Stop Parkinson Walk, een tocht van 49 dagen rond België, van grenspaal naar grenspaal, goed voor in totaal 1.500 km.
01 sep '20

Coöperatieve supermarkt
door Tina Deneyer

Begin september gaat in een pand aan de Ninoofsesteenweg in Halle de eerste coöperatieve korteketensupermarkt in de regio Pajottenland-Zennevallei open.
01 sep '20

Landschapsdichter
door Tina Deneyer

Het Pajottenland en de Zennevallei hebben sinds kort een eigen landschapsdichter. Maxime Savoldi, een 23-jarige student Filosofie uit Halle, kwam als winnaar uit de bus van een wedstrijd die het Regionaal Landschap organiseerde.
01 sep '20

Muziekroute
door Tina Deneyer

In Vilvoorde heeft cultuurcentrum Het Bolwerk, samen met muziekkenners Jan Delvaux en Jimmy De Wit, een Belpop Bonanza-route uitgewerkt doorheen de stad.
01 sep '20

Met de handen in het haar
door Tina Deneyer

De cultuursector reageert met gemengde gevoelens op de versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 1 september. Vanaf dan mogen er opnieuw 200 mensen voorstellingen en andere evenementen bijwonen in een zaal en 400 buiten.
01 sep '20

De mens en zijn dier: de vleermuis
door Michaël Bellon

De Nacht van de Vleermuis verliep dit jaar in mineur door corona. Eigen schuld dikke bult voor de vleermuizen? Natuurlijk niet! Onze vleermuizen hebben het Covid-19 virus niet en kunnen het dus ook niet verspreiden. Er is dus geen enkele reden om dit nachtzoogdier in een slecht daglicht te plaatsen.
01 sep '20

De maand: september 2020
door Joris Herpol

De start- en landingsbaan 07L/25R op de luchthaven van Zaventem is in augustus heraangelegd. Er kwamen 320 km nieuwe kabels, 2.000 lichtjes en 40 voetbalvelden aan asfalt bij…
01 sep '20

Nieuwe provinciegouverneur
door Tina Deneyer

Jan Spooren (N-VA) gaat op 1 september aan de slag als nieuwe provinciegouverneur van Vlaams-Brabant. Hij volgt Lodewijk De Witte (SP.A) op, die na 25 jaar gouverneurschap met pensioen gaat.
01 sep '20

Werkgelegenheid daalt sterk
door Tina Deneyer

De coronacrisis deelt rake klappen uit aan de horeca in Vlaams-Brabant. Dat leert een studie van Acerta. In juni was het aantal jobs in de horeca gehalveerd tegenover begin dit jaar. Flexijobbers en jobstudenten zijn het zwaarst getroffen.
01 sep '20

Fietsbrug over Ring
door Tina Deneyer

In Diegem is een aannemer gestart met de bouw van de langverwachte fietsbrug over de Brusselse Ring.
01 sep '20

Gemengde gevoelens: Louise Sadler
door Nathalie Dirix

Haar strafste herinnering aan Australië? ‘De solidariteit bij de overstromingen in Brisbane in 2011. Er was de verwoestende kracht van het water, maar ook de immense verbondenheid onder de mensen. Iedereen hielp elkaar om de ramp het hoofd te bieden.’
01 sep '20

Het grote tekort: kinderopvang
door Anne Peeters

11 van de 19 gemeenten in de Vlaamse Rand hebben minder opvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar dan het Vlaamse gemiddelde. In sommige gemeenten loopt dat tekort hoog op. En het ziet er niet naar uit dat dit de komende jaren snel zal veranderen.
01 sep '20

Tekens van de tijd: De stromen naar de stad
door Koen Demarsin

De aantrekkingskracht van een stad valt af te lezen in haar wegen. Soms komen ze van ver, soms van dichtbij. Soms botst de stad op de invloed van andere steden. Tot waar reikt(e) de invloed van Brussel?
01 sep '20

Het nieuwe winkelen: De winkelstraat anno 2022
door Gerard Hautekeur

De klassieke winkelstraat is zienderogen aan het veranderen en met de coronacrisis zijn verschillende trends in het winkelgedrag in een stroomversnelling geraakt. In onze nieuwe reeks ‘het nieuwe winkelen’ zetten we een en ander op een rijtje.
01 sep '20

Na de storm corona: En ze sprong
door Nathalie Dirix

Op 18 maart kreeg Annick Lacroix een telefoontje. Of ze de volgende dag kon inspringen op de afdeling Covid-intensieve zorg? ‘Ik heb geen seconde getwijfeld.’
01 sep '20

Figurandt: Jean-Pierre Van Impe uit Sint-Pieters-Leeuw
door Anne Peeters

Op Sporza zal je Jean-Pierre Van Impe niet zien, maar dat maakt zijn sportieve prestaties niet minder indrukwekkend. Op zijn 83e heeft deze atleet uit Sint-Pieters-Leeuw meer dan 150 titels op zijn palmares. En als het aan hem ligt, worden het er nog veel meer.