archief - september 2023

01 sep '23
 

Op verkenning: De goede gist van de Zennevallei
door Herman Dierickx

Na de beestjes voor het bier, de beestjes voor het lichaam en de geest. Het nieuwe driejaarlijkse totaalevenement GIST zorgt in het najaar voor de eerste keer voor culturele en culinaire verlossing. Meteen kan ook een wat vergeten streek in volle expansie in de kijker worden gezet. Laat het gisten!
01 sep '23

Tijd voor de Gordel
door Tina Deneyer

De eerste zondag van september is het traditioneel Gordeldag in de Vlaamse Rand, en dat is op 3 september niet anders. De regio laat zich opnieuw van zijn mooiste kant zien aan wandelaars en fietsers.
01 sep '23

Forse toename defecte bussen
door Lene Van Langenove

In de eerste 5 maanden van 2023 moest De Lijn in de vervoersregio Vlaamse Rand 15.535 van de 541.222 geplande busritten (2,87%) schrappen. Verhoudingswijs is dat een verbetering in vergelijking met 2022 toen 3,26% van de busritten werd geschrapt. De belangrijkste oorzaken zijn stakingen en een tekort aan buschauffeurs. Voor een deel kunnen de bussen niet uitrijden omwille van technische problemen.
01 sep '23

Wonen in eigen streek
door Tina Deneyer

De Vlaamse regering heeft bepaald welke gemeenten in aanmerking komen voor de maatregelen die voorzien zijn in het nieuwe decreet Wonen in eigen streek. Dat decreet geeft lokale besturen de mogelijkheid om private kavels of woningen voor te behouden voor wie een band heeft met de gemeente.
01 sep '23

Middenin: De speeltuin van de mens
door Herman Dierickx

Nooit heb ik tijdens mijn verkenningen in de natuur het laatste halfjaar zo veel mensen horen klagen over de diarree aan festivals en de daarbij horende lawaaioverlast.
01 sep '23

Het Schaap (+10j) - Laika
door Michaël Bellon

Laika was een hond in de ruimte, maar het is ook een theatergezelschap dat een stuk maakte over schapen. Het schaap is een toneelstuk voor +10 gebaseerd op het debuut van schrijver Fikry El Azzouzi.
01 sep '23

De wereld begrijpen
door Tina Deneyer

In het Centrum voor Jeugd, Kunst en Creatie Destelheide in Dworp loopt nog tot 23 november de expo CONNECTIONS van Filip Wierzbicki-Nowak. Het werk van de Poolse kunstenaar was eerder al te bezichtigen in onder meer Japan, Duitsland en de Verenigde Staten.
30 aug '23

Boot tegen brug
door Herman Dierickx

Vier maal is scheepsrecht, zo zullen we maar denken. Voor de vierde keer in een jaar tijd zijn vier bruggen op het Zeekanaal tussen Brussel en Kapelle-op-den-Bos aangevaren door een boot. Op dit moment zijn de bruggen van Buda en Humbeek buiten dienst omdat ze hersteld moeten worden door een gespecialiseerde firma.
01 sep '23

De ketting: Wout Beeckman uit Groot-Bijgaarden
door Joris Herpol

Wout Beeckman (23) uit Groot-Bijgaarden werd door Lucas De Smet aangeduid om de ketting voort te zetten. Beeckman heeft een passie voor IT, scouting en gesjorde houtconstructies.
01 sep '23

Copains du Vélo rijden Merckx achterna
door Tina Deneyer

Zeven vrienden uit de Vlaamse Rand hebben onlangs de Vuelta van 1973 gereden, exact 50 jaar nadat Eddy Merckx die Ronde van Spanje won.
01 sep '23

Boos over herinrichting Ring
door Tina Deneyer

De stad Vilvoorde geeft een negatief advies over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) dat nodig is voor de herinrichting van het noordelijke deel van de Brusselse Ring. Een groot deel van de bestemmingswijzigingen zijn voorzien op het grondgebied van Vilvoorde.
01 sep '23

De Baltische staten volgens Koen Broos
door Michaël Bellon

Fotograaf Koen Broos is bij de meeste mensen bekend met zijn foto’s van podiumkunstenaars en theatergezelschappen. Maar hij maakt ook persoonlijk werk dat dit najaar te zien is in Cultuurcentrum De Factorij in Zaventem.
01 sep '23

Bouwwerk: Hopast
door Tine De Wilde

In het Pajottenland weten ze wat bier brouwen is, maar geen bier zonder … hop.
01 sep '23

Jonge wind: Tom De Beuckelaer uit Tervuren
door Michaël Bellon

Tom De Beuckelaer (24) uit Tervuren is één van de grote pianotalenten in België. Hij treedt al op vanaf zijn zesde en won ondertussen tal van internationale prijzen. Ook tijdens zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel reist hij veelvuldig naar het buitenland. Tussen een reis naar China en Italië in konden we hem strikken voor een gesprek.
01 sep '23

Randatlas: Percelleringen
door Koen Demarsin

De Kleine Expeditie probeert met Randatlas de regio van de Vlaamse Rand in kaart te brengen. Daarvoor gaan ze in de randgemeenten op zoek naar de vele verschillende verhalen van toen en nu. Deze keer sloegen ze de tenten op in Zellik en Sint-Genesius-Rode.
01 sep '23

Op verkenning: De goede gist van de Zennevallei
door Herman Dierickx

Na de beestjes voor het bier, de beestjes voor het lichaam en de geest. Het nieuwe driejaarlijkse totaalevenement GIST zorgt in het najaar voor de eerste keer voor culturele en culinaire verlossing. Meteen kan ook een wat vergeten streek in volle expansie in de kijker worden gezet. Laat het gisten!
01 sep '23

Figurandt: vrt-journalist Michaël Van Droogenbroeck
door Anne Peeters

Een vriendelijke stem, een bescheiden uitstraling, een heldere uitleg over het politieke en economische nieuws. Dat is vrt-journalist Michaël Van Droogenbroeck. Zijn expertise is het financieel-economische nieuws, maar het had ook helemaal anders kunnen lopen. Begrafenisondernemer bijvoorbeeld.
01 sep '23

Een filmische expo in Gaasbeek
door Lene van Langenhove

Na drie jaar restauratie is het eindelijk zover: het kasteel van Gaasbeek heropent. En dat doet het met een verrassende expo. Het gezelschap FC Bergman mocht zich uitleven in de statige vertrekken, wat resulteerde in acht kortfilms die je kan ontdekken tijdens een parcours.
01 sep '23

Waarom Nederlands leren?
door Tina Deneyer

Brusselaars leren Nederlands met een zeer persoonlijk en concreet levensdoel voor ogen. Dat blijkt uit een rondvraag van het Huis van het Nederlands Brussel bij meer dan 4.000 cursisten Nederlands.
01 sep '23

Wat heeft zestig jaar faciliteiten ons gebracht?
door Luc Vanheerentals

Zestig jaar geleden werd in ons land de taalgrens vastgelegd en werden er in zes gemeenten van de Rand faciliteiten voor Franstaligen ingevoerd. Dit leidde tot felle protesten en straatacties. Ook vandaag werkt de beslissing nog door in discussies over het taalgebruik in deze gemeenten. Maar waarover gaan die faciliteiten nu precies en hoe gaan we er vandaag mee om?
01 sep '23

Ecodorp Zuiderveld
door Gerard Hautekeur

De Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland (CVEG) realiseert als partner van de Woningcorporatie Talis 46 duurzame sociale huurwoningen op het Zuiderveld in Nijmegen (Nederland). Het Ecodorp is een toonbeeld van betaalbaar en verbindend wonen, en staat model voor ecologisch bouwen. Kunnen we er iets van leren?
01 sep '23

Bijzondere beeldentuin
door Tina Deneyer

Tijdens de eerste twee weekends van september opent de Tuin der Onlusten in Alsemberg opnieuw de poorten. De bijzondere beeldentuin toont werk van Al Balis, Beg-Tsé, Medhi Khammal en Nora De Rycke.
01 sep '23

Maurice Tillieux, tekenaar met een zeemanshart
door Tom Peeters

In zijn nieuwe theatervoorstelling focust Marc Hendrickx op het tragische leven van striptekenaar Maurice Tillieux. Door de hoofdpersonages van zijn bekendste strips 'Felix' en 'Guus Slim' menselijke karaktertrekken te geven, en dus feilbaar te maken, waren ze hun tijd ver vooruit. Te ver blijkbaar om hem te blijven herinneren.
01 sep '23

Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen
door Gerard Hautekeur

De volkssterrenwacht Mira in Grimbergen is de oudste volkssterrenwacht met een uitgebreide publiekswerking in de Benelux. Ze bereikt het grote publiek en weet ook de zoekers naar meer diepgang te boeien.
01 sep '23

Gemengde gevoelens: Esmeralda Raskin uit Zaventem
door Nathalie Dirix

‘Ik wil de connectie met mijn hart niet verliezen.’ Dus besloot Esmeralda Raskin haar leven een nieuwe wending te geven. Binnenkort start ze met een eigen project om vrouwen sterker te maken.
01 sep '23

N2 Brussel-Leuven
door Luc Vander Elst

De N2 loopt van Brussel over Leuven, Diest en Hasselt naar de Nederlandse grens nabij Maastricht. Van de ongeveer 101 kilometer lange steenweg liggen er 6,7 in de Vlaamse Rand, allemaal in Zaventem. We nemen je mee van de grens met Kortenberg tot aan de grens met Brussel. Met de auto. Niet met de fiets, want dat is veel te gevaarlijk op deze gewestweg.
01 sep '23

Economie in de Rand
door Jan Haeverans

In deze aflevering van Randlabeur kijken we naar de autoindustrie. Met argusogen. Want iedereen herinnert zich nog het drama van Renault Vilvoorde. En zorgt de auto in de Rand ook niet voor bijzonder veel overlast?
01 sep '23

Levenskunst ‘De lach en de traan liggen dicht bij elkaar’
door Nathalie Dirx

Je vrij voelen om te zeggen wat je denkt en voelt. Frank Focketyn en Jaouad Alloul tonen je hoe je op die manier elkaar echt ontmoet.