In Dilbeek kan je tijdens Open Monumentendag op 11 september in het rijke hopverleden duiken. In de 19e en 20e eeuw bloeide de hopteelt in de ruime omgeving van Dilbeek. Vandaag vind je er nog sporen van in Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle.
Subprior Karel Stautemas van de Abdij van Grimbergen is moeilijk te pakken te krijgen. Als hij niet bezig is met de nieuwe microbrouwerij om authentieke bieren te creëren die in de traditie van de abdij passen, is hij op weg naar Oekraïne om hulpgoederen te leveren en vluchtelingen op te halen.
Wie een bezoek wil brengen aan het Kasteel van Gaasbeek, het park of de museumtuin, kan voortaan terecht in het gloednieuwe onthaalpaviljoen aan de hoofdingang van het kasteeldomein.
De vereniging Kunstdorp neemt diverse initiatieven om de gemeente Grimbergen als kunstdorp op de kaart te zetten. Ze focust op kunstwerken van landschapsschilders die Grimbergen in het verleden in beeld hebben gebracht en promoot tegelijk de hedendaagse kunstvorm.
Er zijn zo van die boeken die lang blijven nazinderen. Op zoek naar de moederboom van Suzanne Simard is er zo eentje. Ongetwijfeld heeft het te maken met het onverwachte en uitdagende verhaal, een onwaarschijnlijke ontdekkingsreis waarin je wordt ondergedompeld.
Vier jaar studeerden gitarist Eliott Knuets en bassist Jonathan Collin zij aan zij aan de Brusselse kunsthumaniora. Deze maand trekken de twee talenten uit de regio samen naar het conservatorium van Bazel, waar ze les zullen krijgen van de fine fleur van de hedendaagse jazz.
Onderschat de kracht van het toeval niet. Daarover zijn Bea Cantillon en Noël Slangen het alvast eens wanneer ze terugblikken op hun leven en proberen erachter te komen wat maakt dat ze geworden zijn wie ze zijn.
Al dansend je oorlogstrauma verwerken. Dat is wat Uliana Khalanska (50) Oekraïense vluchtelingen probeert bij te brengen. Of dansen ook haar veerkracht geeft? ‘We zullen de duisternis verslaan.’
Bij biodanza bewegen de deelnemers zich ongedwongen, op blote voeten, in groep, op het ritme van de muziek. ‘Na een sessie voelen de meesten zich blijer, meer ontspannen en in balans’, stelt docente Françoise Masset.
Zevenentwintig jaar geleden stierf Felix De Boeck (1898-1995), een van de pioniers van de Belgische abstracte kunst, en ook gekend als de boer-schilder.
In de nieuwe rubriek 'Mijn boek, mijn vriend' geeft RandKrant ruimte aan boeken. Elke maand gaan we met een lezer in gesprek over hét boek (van het moment/aller tijden/dat jouw leven heeft veranderd/waarvan jij vindt dat iederéén het moet lezen en dat je daarom aan vriend en vijand cadeau doet).
Amper afgestudeerd en al scoren met je eerste voorstelling. Het overkwam WOLF WOLF. Hun eigenzinnige bewerking van Who’s afraid of Virginia Woolf? oogstte lof op TAZ en werd meteen geselecteerd voor het TheaterFestival. Voor hun tweede, 'Voorjaarsontwaken', gaan ze opnieuw aan de haal met oud repert
Als kind las ik bibliotheken uit. Dat klinkt indrukwekkender dan het was. De kleine stad waar ik opgroeide, was in die tijd slechts een hok vol boeken rijk. Een achterafkamertje van de sporthal.
Niet weg kunnen. Vastzitten. In een ruimte, in je hoofd, met elkaar. In twee korte stukken schetst het Brusselse danstheatergezelschap Peeping Tom een nachtmerrie-achtig scenario. Maar wel eentje met ademruimte.
Tien jaar geleden kwam Jussi Ccoyllo naar België om haar master te halen. Dat was niet evident. Of zoals zij het zelf samenvat: ‘Het was niet makkelijk, maar niet onmogelijk.’
Op zondag 4 september kan je de Vlaamse Rand al wandelend en fietsend verkennen tijdens de Gordel. Trefpunten dit jaar zijn het provinciedomein van Huizingen en de Plantentuin in Meise. Vanuit Huizingen kan je kiezen uit wandelingen van 5, 11 of 16 km en fietstochten van 24, 43 of 62 km.
Musea en wetenschappelijke instellingen doen almaar vaker een beroep op burgerwetenschappers om te helpen bij hun onderzoek. Ook het Afrikamuseum in Tervuren en de Plantentuin in Meise doen dat. Burgers helpen hen bijvoorbeeld bij de verdere uitbouw van online-databanken.
Benjamin Van Bunderen Robberechts (15) woont in Dworp met zijn ouders, broer en hun twee honden Bo en Isidoor. Benjamin gaat naar school in het Maria-Boodschaplyceum in Brussel, speelt contrabas en basgitaar, en is activist.
Burgerlijk ingenieur Joséphine Theunissen (26) uit Dworp werd door Thierry Demol aangeduid om de ketting voort te zetten. Theunissen woont graag in de groene Rand, dichtbij Brussel.
De werkdruk die zelfstandige thuisverpleegkundigen ervaren, is de voorbije jaren flink toegenomen. Dat toont een onderzoek van dienstverlener Nurstar aan.
Veel vrouwen die een belangrijke rol speelden in de filmgeschiedenis raakten in de vergetelheid. Filmspecialiste Anke Brouwers vertelt in haar lezing 'Mooi zijn en zwijgen' over de vergeten vrouwelijke rolmodellen uit de eerste decennia van de film.
Hoe kan er meer en beter worden ingezet op taalstimulering in de vrije tijd bij kinderen en tieners in de Vlaamse Rand? En hoe doe je dat met een integrale aanpak? Met die vragen organiseerde het Team Vlaamse Rand in mei voor het eerst een inspiratiedag voor lokale besturen.
De politie speurt bijna evenveel naar nieuw personeel als naar boeven. Ook de lokale politiezones van Halle-Vilvoorde kampen met personeelstekorten. Wat zijn de problemen en wat zijn de mogelijke oplossingen in de Rand?
De industriële revolutie veranderde het leven voorgoed. Niet alleen hoe mensen hun leven organiseerden, maar ook hoe de omgeving waarin ze leefden eruitzag. Dat was ook het geval in Lot, waar de wolfabriek van Scheppers het aanzicht definitief veranderde van landbouwdorp tot verstedelijkte gemeente.
Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals
cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen stemt u in
met het gebruik hiervan. Meer
informatie