archief - februari 2022

01 feb '22

Blessuretijd voor rellen en racisme in het voetbal
door Michaël Bellon

2021 was geen goed jaar voor het Belgische voetbal. Niet op het veld, en zeker niet ernaast. Ernstige incidenten met geweld en racisme volgden elkaar op. Wat zijn mogelijke oorzaken en remedies? En hoe kijkt men bij het relatief rustige Anderlecht naar de zaken?
01 feb '22

Prachtboom aan Kasteel van Gaasbeek
door Tina Deneyer

In het park van Gaasbeek is deze winter een Libanonceder geplant. De boom kreeg niet toevallig een plekje op het open grasveld voor het Kasteel van Gaasbeek.
01 feb '22

De ketting: Elza De Smet uit Mollem
door Joris Herpol

Elza De Smet (31) uit Mollem werd door Veronique De Maeyer aangeduid om deketting voort te zetten. De Smet is dierenarts en geniet van het leven.
01 feb '22

Bouwwerk: Hedendaags dorp
door Tine De Wilde

De afgelopen jaren werd hard gewerkt aan de realisatie van het ambitieuze masterplan voor een nieuwe dorpskern als een hedendaagse, levendige plek voor ontmoeting, wonen en samenleven. Publieke functies worden hier gecombineerd met private woningen.
01 feb '22

Mijn gedacht: Tweede leven
door Fatima Ualgasi

Na vele jaren van leegstand begint de winkelstraat in Vilvoorde te herleven. Lokaal initiatief Broeilab heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Vorige maand kreeg Vilvoorde extra budget van de Vlaamse Regering om de verloedering van de winkelstraten tegen te gaan.
01 feb '22

Stoofgerechten van vroeger
door Lene Van Langenhove

Op zoek naar oude, lokale recepten kloppen we aan bij chef-kok Erik Denayer van Hof ter Imde in Meise. Welk gerecht katapulteert hem terug naar de tijd van toen?
01 feb '22

Voorrang voor leerlingen uit Nederlandstalig onderwijs
door Tina Deneyer

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft nieuwe inschrijvingsregels uitgewerkt voor de scholen in de Vlaamse Rand. Weyts wil zo het Nederlandstalige karakter van de scholen vrijwaren en ervoor zorgen dat kinderen zo veel mogelijk in hun eigen gemeente naar school kunnen gaan.
01 feb '22

Middenin: Andere plek, zelfde service
door Herman Dierickx

Het lijkt wel alsof we nooit meer af geraken van die coronaperikelen. Daardoor blijven de vaccinatiecentra onverminderd verder werken. Zo ook in Vilvoorde, waar het centrum verhuisd is van het cultureel centrum Het Bolwerk naar de gebouwen aan de Schaarbeeklei 198.
01 feb '22

De groende wandeling: Een stukje Pajottenland… in Brussel
door Herman Dierickx

De komende 7 edities gaan we met RandKrant op verkenning naar de Groene Wandeling. Dat is een wandel- en fietstraject dat het Brussels Gewest volledig omspant over een afstand van zestig kilometer, in zeven stukken onderverdeeld. Bij Brusselaars is het een begrip, in Vlaanderen is het minder bekend.
01 feb '22

Zenne komt terug boven water
door Michaël Bellon

De Noordwijk in Brussel staat de komende jaren voor ingrijpende veranderingen. Tussen het Noordstation, Thurn & Taxis en Sainctelette wordt heel wat gerenoveerd. Blikvanger wordt een stukje bovengrondse Zenne in een volledig heraangelegd Maximiliaanpark.
01 feb '22

Het geld voor de Vlaamse Rand
door Geert Selleslach

Ongeveer halfweg de regeerperiode van de Vlaamse Regering geeft de begrotingsbespreking van eind vorig jaar een goed beeld van waar het beleid voor de Vlaamse Rand naartoe gaat.
01 feb '22

Nieuwe invulling voor industriezone Westrode
door Tina Deneyer

De zone Westrode krijgt een nieuwe bestemming. Eind jaren 70 werd beslist om van dit gebied van 80 ha langs de A12 een bedrijvenzone te maken, maar dat project kwam er nooit na protest van de buurt en veel politiek gepingel.
01 feb '22

Chantal Acda - Saturday Moon
door Tom Peeters

De pandemie heeft er ook bij zangeres Chantal Acda ingehakt. Maar ze bleef bezig met de opnames van het ontroerende album Saturday Moon, dat ze in Zaventem komt voorstellen, en met muziek die haar uit haar comfortzone hielp. ‘Mooi is niet langer genoeg, het moet ook rauw en echt zijn.’
01 feb '22

Extra middelen voor taalbeleid in secundaire scholen
door Tina Deneyer

De secundaire scholen in de Vlaamse Rand zien de laatste jaren het aantal leerlingen dat thuis geen Nederlands spreekt fors toenemen. Omdat dat veel druk legt op die scholen trokken de directies vorig schooljaar aan de alarmbel.
01 mrt '22

‘Problemen aanpakken en vooruit kijken’
door Liesbeth Bernolet

De voorbije maanden legde RandKrant zijn oor te luister bij de werkgroepen van het Toekomstforum, een samenwerkingsverband van de 35 gemeenten in Halle-Vilvoorde. Wat zijn voor hen de grote uitdagingen voor de regio en hoe pakken ze die aan? De werkgroep Onderwijs komt als laatste aan bod.
01 feb '22

Nieuwe stadsboulevard
door Tina Deneyer

Het Brussels Gewest wil het einde van de A12 in Laken en Neder-over-Heembeek omvormen tot een stadsboulevard.
01 feb '22

De maand: februari 2022
door Joris Herpol

Met de Engelsen Hoek sloot het laatste café in Asse-ter-Heide. • Afvalintercommunale Intradura voert een grote PMD-zak in van 100 liter. • Voetbalclub Union overweegt om een voetbalterrein…
01 feb '22

Nieuw ziekenhuis
door Tina Deneyer

De Vlaamse Regering investeert meer dan 100 miljoen euro in een nieuw Jan Portaelsziekenhuis op de CAT-site in Vilvoorde, vlakbij het station. De bouw van het ziekenhuis, die zou moeten starten in 2023, komt daarmee een stap dichterbij.
01 feb '22

Infidèles - tg Stan & de Roovers
door Lene Van Langenhove

Een paar jaar geleden ging tg STAN aan de slag met 'Scènes de la vie conjugale' en 'Après la répétition'. Met 'Infidèles' putten ze opnieuw inspiratie uit de observaties van Ingmar Bergman.
01 feb '22

Het levensverhaal van Billie Holiday
door Michaël Bellon

The United States vs Billie Holiday is een biografische film over leven en werk van de Afro-Amerikaanse zangeres Billie Holiday, maar schetst ook een beeld van de weerstand die haar strijd voor gelijke rechten voor zwarten in de VS opriep.
01 feb '22

De Hoe & De Nwe Tijd - David of hoe we ons bedacht hebben
door Lene Van Langenhove

Twee toneelgezelschappen delen een fascinatie voor de Amerikaanse schrijver David Foster Wallace. Zijn werk inspireerde hen tot een stuk over hoe je een zinvol leven vol verbinding kan leiden.
01 feb '22

25 jaar na de sluiting van Renault Vilvoorde
door Wim Troch

Exact 25 jaar geleden werd bekendgemaakt dat de Renaultfabriek in Vilvoorde de deuren zou sluiten. Meer dan 3.000 werknemers verloren in één klap hun baan. Het nieuws sloeg in als een bom. Het betekende het einde van een tijdperk: de industriële hoogdagen van Vilvoorde waren definitief gedaan.
01 feb '22

Figurandt: Pianist Philippe Raskin woont en werkt in Wenen
door Anne Peeters

Klassiek pianist Philippe Raskin (40) reist de wereld rond voor zijn muziek. Enige tijd geleden verkaste hij naar Wenen, maar zijn band met de Rand, en in het bijzonder met Kraainem, blijft sterk.
01 feb '22

Gemengde gevoelens: Rana Bayar uit Sterrebeek
door Nathalie Dirix

Toen Rana Bayar drie jaar geleden met haar ouders en zussen op de luchthaven van Zaventem landde, maakte ze een vreugdedansje. ‘Eindelijk vrij. We hoefden niet langer bang te zijn.’
01 feb '22

De fiets steekt een tandje bij
door Jan Haeverans

Fietssnelwegen in de Rand. Hoever staat het ermee? Waar vind je ze? Worden ze intensief gebruikt? En helpen ze mee de verkeersknoop te ontwarren? Een stand van zaken.
01 feb '22

Tekens van de tijd: Is het vrije woud nog vrij?
door Koen Demarsin

De bossen en parken in de Rand helpen ons te ontspannen, een balans te vinden in ons jachtige leven. Maar dat was niet altijd zo. Hun geschiedenis is nauw verwant met de zoektocht van gewone mensen naar vrijheid en zelfontplooiing.