archief - februari 2021

01 feb '21

Zone 30
door Tina Deneyer

De gemeente Wemmel volgt het voorbeeld van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en voert in 38 straten een snelheidsbeperking van 30 km/u in. Het gaat om de hele wijk Boechout en de Parklaan.
01 feb '21

Gebuisd voor biodiversiteit
door Tina Deneyer

Vlaanderen is zwaar gebuisd op het Natuurrapport van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) over de natuurambities die Europa in 2011 vooropstelde tegen 2020. De bedoeling was om zo de toestand van de biodiversiteit te beschermen en te verbeteren.
01 feb '21

De galg gaat naar de Rand
door Tina Deneyer

Een bijzonder werk van de Dilbeekse kunstenaar Bert De Keyser krijgt binnenkort een plek in Sint-Pieters-Leeuw. De monumentale galg van De Keyser, geïnspireerd op Pieter Bruegels laatste werk 'De ekster op de galg', stond sinds 2019 aan de Kapellekerk aan de voet van de Galgenberg in Brussel.
01 feb '21

Nieuw gemeenteplein
door Tina Deneyer

Vlezenbeek krijgt een volwaardig gemeenteplein. Het centrale plein van de Leeuwse deelgemeente is al jaren weinig meer dan een parking. Volgend jaar starten de werken voor de herinrichting.
01 feb '21

Nieuwe secundaire school
door Tina Deneyer

In Sint-Pieters-Leeuw zijn er concrete plannen voor een eerste secundaire school.
01 feb '21

De ketting: Ilse Verjans uit Meise
door Joris Herpol

Ilse Verjans (42) uit Meise werd vorige maand door Stijn Mertens aangeduid om deketting voort te zetten. Verjans baat samen met haar man een snijbloemenkwekerij uit.
01 feb '21

Cultuurinterview: Curator Franz Wilhelm Kaiser over Roger Raveel
door Lene Van Langehove

Dit jaar zou Roger Raveel 100 jaar geworden zijn. Reden voor Bozar om een grote retrospectieve te wijden aan de schilder die een herkenbare stijl ontwikkelde met dikke contouren, intense kleuren en steeds weerkerende figuren en objecten. Hij benadrukte onafhankelijk te werken van tijdgenoten.
01 feb '21

Middenin: De rafelrand
door Herman Dierick

Op mijn wandelingen en fietstochten in de Rand kreeg ik de laatste tijd opnieuw een indringend beeld van de lokale ruimtelijke ordening. Ongelooflijk wat voor een mozaïek dat is. Alles wisselt af met alles, om het kort samen te vatten.
01 feb '21

Gordelbomen
door Tina Deneyer

Een paar maanden na de Gordeleditie van 2020 zijn de eerste Gordelbomen geplant.
01 feb '21

Opleiding burenbemiddeling
door Tina Deneyer

De provincie Vlaams-Brabant organiseert dit voorjaar een opleiding tot burenbemiddelaar in het PIVO in Asse.
01 feb '21

De mens en zijn ding: Alleen met de zwaartekracht
door Michaël Bellon

Luc Maisin (63) staat op weekdagen in zijn decoratiewinkel Beter Wonen in Overijse. In het weekend en de vakantie valt hij letterlijk uit de lucht. Als speed-skydiver. Tegen meer dan 500 km/uur
01 feb '21

Wegwijs in taalwetgeving
door Tina Deneyer

Mag een bedrijf tweetalige reclamefolders verspreiden in de gemeenten van de Vlaamse Rand? Waar kan ik terecht met een klacht over het taalgebruik in een Brussels ziekenhuis? Op die en nog veel meer vragen over de taalwetgeving biedt de vernieuwde website van de Taalwetwijzer een duidelijk antwoord.
01 feb '21

Mijn gedacht: Engelse ziekte
door Joris Hintjens

Het café was dicht. Spinrag hing tussen de scharnieren van de voordeur. De waardin had voor de gevel een tafel gezet met een handgeschreven bordje, bengelend aan twee stukskes plakband.
01 feb '21

Jan neemt de bus
door Jan Haeverans

In onze reeks ‘De zwalpende bus’ houden we de problemen van De Lijn in onze regio tegen het licht. Want de frustraties over de vervoersmaatschappij zijn groot, zowel bij reizigers, lokale besturen als bij het personeel. In het tweede deel reizen we zelf (bijna) heel de Rand rond.
01 feb '21

Op verkenning: Traag wandelen van Meise tot Dilbeek
door Herman Dierickx

In vijf afleveringen neemt RandKrant je mee naar het ruime Trage Wegennetwerk in de Rand. De jongste jaren is er een verhoogde aandacht voor deze autoloze of autoluwe wegen die je naar onbekende plekjes brengen.
01 feb '21

In de ban van de Ring: Etappe 3 – 3,7 km
door Wim Troch

De afstand tussen de knooppunten van Sint-Stevens-Woluwe met de E40 en dat van Machelen met de E19 bedraagt nog geen 5 km, maar is wel het drukste punt van de Ring. Op een gemiddelde werkdag passeren hier ruim 200.000 voertuigen. Hier is de Ring een slagader van het economische hart van de regio.
01 feb '21

Overrompeld door brute natuurkracht
door Tom Peeters

De Brusselse componist Nicholas Lens maakte samen met Nick Cave een lockdownopera. Maar zijn echte metgezel op deze trip was de stilte van de natuur, die hij opzocht in boeddhistische heiligdommen in Japan en in het Zoniënwoud.
01 feb '21

Vlaamse Rand is specifieke regio
door Tina Deneyer

De 19 gemeenten van de Vlaamse Rand vormen samen een regio die op socio-economisch vlak duidelijk verschilt van de rest van Vlaanderen. Tot die conclusie komt het Brussels Informatie, Documentatie en Onderzoekscentrum (BRIO).
01 feb '21

Goed gekruid: Moerasspirea
door Lene Van Langenhove

Moerasspirea is een kruid dat voor veel gebruikt kan worden. Dat is de reden waarom Leen Cammaerts zich erin verdiepte tijdens haar opleiding tot herboriste. Tegelijk volgde ze ook een cursus aromatherapie en ontdekte ze dat moerasspirea een heel specifieke, honingamandelachtige geur heeft.
01 feb '21

Het nieuwe winkelen: Meegroeien met de groenten en het fruit
door Gerard Hautekeur

De biologische zelfoogst-boerderij van Sigrid Van Der Auwera en Dave Schollaert is uitgegroeid tot een economisch rendabel biolandbouwbedrijf. Naast het groente- en fruitaanbod van De Klepper zijn er ook bio-vleesproducten verkrijgbaar.
01 feb '21

Midden de storm corona: Een gelukkig vaccinjaar gewenst
door Nathalie Dirix

2020 was het jaar waarin huisarts Luc De Munck uit Houtem op pensioen zou gaan. Corona besliste daar anders over. ‘Het is niet het moment om mijn collega’s kopje onder te laten gaan.’
01 feb '21

Het grote tekort: Water voor morgen
door Tine De Wilde

Dat was even goed schrikken, mei vorig jaar, toen er in Overijse enkele dagen geen druppel water uit de kraan kwam. Het lijkt misschien nog niet meteen ons probleem nummer één, maar het sluipend watertekort neemt steeds meer plaats in.
01 feb '21

Gemengde gevoelens: Rocio Macal en Alexander Lopez uit Dilbeek
door Nathalie Dirix

Querer es poder. Of: waar een wil is, is een weg. Dat moeten Rocio Macal en Alexander Lopez gedacht hebben toen ze zes jaar geleden besloten El Salvador te verlaten. ‘We waren op zoek naar veiligheid, in de eerste plaats voor onze kinderen.’
01 feb '21

Figurandt: Willem Bongers-Dek, directeur van deBuren
door Anne Peeters

September 2019: Willem Bongers-Dek volgt Wim Vanseveren op als directeur van deBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat in hartje Brussel. Een goed half jaar later breekt corona uit, een pandemie die de hele cultuursector hard treft. Wat doe je dan als kersverse directeur?
01 feb '21

De maand: februari 2021
door Joris Herpol

Afvalintercommunale Intradura voert in Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Linkebeek, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw en Wemmel uniforme…
01 feb '21

Anne Teresa De Keersmaeker over haar jeugd in Wemmel
door Michaël Bellon

De internationaal geroemde choreografe Anne Teresa De Keersmaeker van dansgezelschap Rosas reist al heel haar carrière tussen Brussel en andere wereldsteden, maar ze woont in Gaasbeek en bracht haar jeugd door op de familieboerderij in Wemmel.