archief - februari 2023

01 feb '23

De laatste match van Ivan Lendl
door Tom Peeters

De verslagenheid was groot na het overlijden van frontman Lander Segers van 'De Laatste Match van Ivan Lendl', maar de groep wil nog één, allerlaatste optreden afwerken. Als louterend eerbetoon én om feestelijk afscheid te nemen van deze Nederlandstalige rockband waarin de bandleden de voorbije tien jaar hun ziel hebben gestoken.
01 feb '23

Ode aan de Zweedse verbeelding
door Lene Van Langenhove

Bij Zweden denken we aan welvaart, stabiliteit, ratio en innovatie. De nieuwste Bozar-expo Swedish Ecstasy zoomt in op een aantal kunstenaars die totaal anders in het leven stonden en een meer mystieke visiebelichamen.
01 feb '23

Iconisch album krijgt nieuw leven
door Tom Peeters

Het hedendaagse strijkkwintet Wooden Elephant heeft een niche in de markt gevonden door bekende elektronisch getinte albums opnieuw in te spelen met akoestische strijkinstrumenten en enkele bizarre hulpstukken. Zo krijgt Kid A van Radiohead een opknapbeurt in de Abdijkerk van Grimbergen.
01 feb '23

Extra plaatsen in de scholen
door Liesbeth Bernolet

De jongste capaciteitsbarometer toont aan dat de scholen in de Vlaamse Rand voor enorme uitdagingen staan om voor alle leerlingen genoeg plaatsen te voorzien. Bijna nergens anders in Vlaanderen blijven de leerlingenaantallen de komende jaren met 10% toenemen en barsten de scholen uit hun voegen.
01 feb '23

Radio maken van op de Heirbaan
door Freddy Philips

Wie ooit al eens die heerlijke wandeling langs de Heirbaan in Meise heeft gedaan, heeft er hoogstwaarschijnlijk stilgestaan bij een merkwaardig rechthoekig huis midden in de velden, en zich afgevraagd: wat is dat?
01 feb '23

Gezocht: gastgezinnen
door Tina Deneyer

Het World Education Program (WEP) dat jongeren de kans geeft om op uitwisseling te gaan, is op zoek naar een aantal Vlaamse gastgezinnen. ‘Heel wat Walen vinden tweetaligheid belangrijk en willen sterk in hun schoenen staan in de Nederlandse taal’, vertelt Karen Scheelen van World Education Program.
01 feb '23

Jonge wind: Kimberly Detobel
door Michaël Bellon

Kimberly Detobel (17) volgt op de middelbare school de bijzondere opleiding defensie en veiligheid. Daarnaast engageert ze zich als leidster bij de Chiro, als begeleidster op twee speelpleinen en doet ze vrijwilligerswerk in twee OverKophuizen voor jongeren, waaronder dat van Sint-Pieters-Leeuw. Dat bevindt zich vlak naast de velden van voetbalclub Leeuw-Brucom, waar ze voetbalt.
01 feb '23

Lerarentekort opvangen
door Tina Deneyer

Tweehonderd scholen in Vlaanderen, waaronder tien in de Zennevallei, mogen de komende tijd experimenteren met nieuwe ideeën om het lerarentekort weg te werken. Ze mogen daarbij buiten de bestaande lijntjes kleuren.
01 feb '23

De ketting: Riccardo Scheerlinck uit Hoeilaart
door Joris Herpol

Riccardo Scheerlinck (21) uit Hoeilaart werd door Leander Meeuwis aangeduid om 'de ketting' voort te zetten. Scheerlinck ontwerpt kledij, vertoeft graag in het rustige Hoeilaart maar heeft ook behoefte om op te gaan in de anonimiteit van de grootstad.
01 feb '23

Vijvers drooggelegd
door Tina Deneyer

Twee vijvers rond het Kasteel van Gaasbeek zijn de voorbije weken drooggelegd. ‘Het slib wordt weggehaald en de bodem krijgt de komende tijd de kans om uit te drogen en de bladeren te verteren’, vertelt boswachter Tom Brichau van het Agentschap Natuur en Bos.
01 feb '23

Jonge inwoners willen in hun gemeente blijven wonen
door Gerard Hautekeur

Vier op de vijf jonge inwoners uit Grimbergen, Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst geven aan in hun gemeente te willen blijven wonen. Dat blijkt uit een enquête van de betrokken gemeenten en de woonconsulenten van Woonwinkel Noord 3Wplus.
01 feb '23

Wonen in eigen streek
door Liesbeth Bernolet

Lokale besturen in de Vlaamse Rand krijgen binnenkort opnieuw de mogelijkheid om private kavels of woningen voor te behouden voor mensen die een band hebben met de gemeente, zo maakt minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) zich sterk.
01 feb '23

Jongeren op zoek naar mentaal welzijn
door Tina Deneyer

De OverKop-huizen van Vilvoorde, Sint-Pieters-Leeuw en Halle krijgen samen 210.000 euro extra van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Met het geld kunnen ze hun werking uitbreiden.
01 feb '23

De Laarbeek staat vaak droog
door Herman Dierickx

Met de klimaatverandering stijgt de aandacht voor ons blauw netwerk: beken, rivieren, kanalen, poelen en vijvers. Het zijn de plaatsen waar altijd water aanwezig zou moeten zijn, maar de jongste jaren hebben we gezien dat die zekerheid er niet meer is. Op termijn gaat de betekenis van dit blauwe netwerk alleen maar toenemen. We gingen op verkenning in een aantal valleien in de Rand.
01 feb '23

Spectaculaire bevolkingsaangroei
door Tina Deneyer

Vorig jaar kreeg onze provincie er 11.151 inwoners bij, een pak meer dan het jaarlijks Vlaams-Brabantse gemiddelde van 6.614. Dat blijkt uit de nieuwe studie 'Bevolking in Vlaams-Brabant. Over groei en migratie'.
01 feb '23

Middenin: Alleen op de wereld
door Herman Dierickx

Daar sta je dan in het veld. Midden december. Bewust op verkenning tijdens zogenaamd slecht weer, maar daar moet je niets van geloven. Er bestaat namelijk geen slecht weer, dat laat deze dag duidelijk zien.
01 feb '23

Stoommachine draait weer
door Tina Deneyer

De stoomketel van de Herisemmolen van de vroegere Winderickx-kartonfabriek in Alsemberg werkt eindelijk weer. De stoommachine van Bollinckx uit Buizingen dateert uit 1894.
01 feb '23

Mijn boek, mijn vriend: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan
door Ines Minten

Goed twintig jaar geleden raakte Wouter Wintmolders uit Sint-Pieters-Leeuw zo verslingerd aan de romans van Milan Kundera dat hij ze allemaal na elkaar las. Vooral 'Afscheidswals' bleef hem bij. ‘Het was het beste wat ik tot dan had gelezen.’ Tijd om het boek eens opnieuw te fileren.
01 feb '23

Complexe hervorming van de sociale huisvesting
door Luc Vanheerentals

In 2023 wordt de sociale huisvesting en de sector van de sociale verhuurkantoren anders georganiseerd. Vanaf 1 juli 2023 zal in elk werkingsgebied, vastgelegd door de Vlaamse regering, nog slechts één woonmaatschappij actief mogen zijn. Wat betekent dat voor de Vlaamse Rand?
01 feb '23

Bouwwerk: Naar het licht
door Tine De Wilde

In 1972 ontwierp de befaamde Belgische architect Jacques Dupuis een woning voor het echtpaar Guy Van der Schueren, een kunstminnend ondernemer met een collectie antieke meubels en moderne kunst.
01 feb '23

Nieuwe literaire stem Simone Atangana Bekono
door Michaël Bellon

'Zo hoog de zon stond' is fantastisch en verschrikkelijk tegelijk, schreef De Standaard der Letteren op de laatste dag van 2022 over de nieuwe novelle van de Nederlandse schrijfster Simone Atangana Bekono.
01 feb '23

Gemengde gevoelens: Mariia Toma uit Asse
door Nathalie Dirix

Toen de directeur van een lagere school in Asse aan Mariia Toma vroeg of ze de jonge Oekraïense vluchtelingen mee wilde begeleiden, heeft ze geen seconde getwijfeld. ‘Elke lach die ik van de kinderen krijg, maakt me blij.’
01 feb '23

Vlabinvest investeert in betaalbare bouwgronden
door Gerard Hautekeur

De grote meerderheid van de jongeren tussen 18 en 30 jaar wil in de Rand blijven wonen, maar ze botsen op het geringe aanbod van betaalbare huisvesting. Met zijn strategische aankooppolitiek van gronden wil Vlabinvest de grondprijs drukken om projecten van betaalbare huur- en koopwoningen te realiseren. Mensen die een band hebben met de streek krijgen voorrang.
01 feb '23

Figurandt: cultuurjournalist Geert Sels
door Anne Peeters

Als kind schreef Geert Sels het op een briefje: profvoetballer of journalist, dat zou hij worden. Het werd het tweede: cultuurjournalist bij de krant De Standaard. Of is het cultuurhistoricus? Hij leverde alvast een stevig staaltje onderzoekswerk voor zijn zopas verschenen boek 'Kunst voor das Reich', over kunstroof door de nazi’s.
01 feb '23

Hugo Vandaele blikt terug op zijn burgemeesterschap
door Luc Vanheerentals

‘Niettegenstaande Beersel zich situeert aan de rand van de hoofdstad van Europa zijn we erin geslaagd de bevolkingsaangroei en inwijking af te remmen en de gemeente landelijk en groen te houden.’
01 feb '23

Een regio die werkt
door Jan Haeverans

Onze reeks Randlabeur focust op de economische prestaties van onze regio. In dit tweede artikel gaat het over werk. Want de Rand is een zeer actieve regio die veel arbeidsplaatsen creëert. Maar er is ook een maar. Terwijl er heel wat vacatures niet ingevuld geraken, zijn er toch behoorlijk wat werkzoekenden in de Rand en in het nabijgelegen Brussel. Hoe komt dat en wat wordt eraan gedaan?
01 feb '23

Hans Van Dyck en Maarten Vansteenkiste in dialoog over het leven
door Nathalie Dirix

Wat krijg je als een bioloog en een psycholoog met elkaar over het leven in dialoog gaan? Ga je de mens dan beter begrijpen? Of ga je vooral beseffen dat niets dierlijks ons vreemd is? Hans Van Dyck en Maarten Vansteenkiste leren ons alvast dat mens en dier veel meer op elkaar lijken dan we denken.