archief - februari 2024

01 feb '24

Figurandt: Cultureel ondernemer Hugo De Greef
door Anne Peeters

Hij is net zeventig geworden, maar dat houdt Hugo De Greef niet tegen om actief te blijven als cultureel ondernemer, zoals hij het zelf noemt.
01 feb '24

Qui cherche, die vindt - Ras El Hanout
door Michaël Bellon

Ras El Hanout ken je misschien uit de keuken, maar de naam van dit Marokkaanse kruidenmengsel is ook de naam van een theatercollectief uit Molenbeek dat de zalen met jonge en relevante stukken kruidt. Qui cherche, die vindt gaat over in between kids die verschillende culturen in zich verenigen.
01 feb '24

Hoe groen en rust combineren met drukte en bebouwing?
door Luc Vanheerentals

De druk op de Rand neemt toe: meer inwoners, meer verkeer, meer bebouwing, meer economische activiteit, … En toch wil iedereen een groene Rand. Hoe valt dat te rijmen?
01 feb '24

Tuinprincipe 2
door Herman Dierickx

We weten niet direct welke klimaatgrillen er ons nog te wachten staan. Dàt het grilliger wordt, staat wel vast. Het is dus nuttig om daar rekening mee te houden bij de ecologische tuininrichting.
01 feb '24

Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België.
door Tom Peeters

Een expo in Bozar viert honderd jaar surrealisme in België. 'Histoire de ne pas rire' voert drie generaties surrealisten op. Volgens curator Xavier Canonne was geen enkele kunststroming in dit land zo verscheiden én duurzaam.
01 feb '24
 

Berichten uit het parlement
door Luc Vanheerentals

Van de Wetstraat tot de Kerkstraat
01 feb '24

20 jaar Nederlands leren
door Tina Deneyer

Het Huis van het Nederlands Brussel, een belangrijke partner van vzw ‘de Rand’ in onze hoofdstad, vierde onlangs zijn 20e verjaardag. De organisatie begeleidt Brusselaars naar een geschikte cursus Nederlands en werkt rond taalbeleid en taalpromotie. De voorbije twintig jaar vonden 200.000 Brusselaars de weg naar het Huis van het Nederlands.
01 feb '24

Thuis door voetbal
door Tina Deneyer

Vilvoorde heeft een nieuwe voetbalploeg en het is een heel bijzondere. Younited Vilvoorde brengt maatschappelijk kwetsbare mensen zonder een thuis samen rond voetbal. Voor het initiatief slaan Halle-Vilvoorde, Futsal Anderlecht, YC5 en de stad Vilvoorde de handen in elkaar om maatschappelijk kwetsbare deelnemers via voetbal te ondersteunen en een thuis te geven.
01 feb '24

Cargo Centraal
door Tina Deneyer

Brussels Airport heeft bekendgemaakt welke bedrijven zich in de nieuwe gebouwen van Brucargo Centraal in de cargozone zullen vestigen.
01 feb '24

25 jaar foto’s
door Tina Deneyer

Fotoclub De Korrel uit Wemmel is aan het feest dit jaar. De fotoclub bestaat 25 jaar en viert dat onder meer met een expo, lezingen en workshops voor jong en oud op 3 en 4 februari in gemeenschapscentrum de Zandloper in Wemmel.
01 feb '24

Bouw appartementen aan banden gelegd
door Luc Vanheerentals

Met de definitieve goedkeuring van een nieuw ruimtelijke uitvoeringsplan heeft het gemeentebestuur van Merchtem in het centrum een zone voor woonstraten afgebakend waar geen nieuwe meergezinswoningen – lees grootschalige appartementen - meer toegelaten zijn.
01 feb '24

Ondernemende vrouwen
door Tina Deneyer

De Markant-afdeling van de Druivenstreek bestaat een kwarteeuw. Markant maakt tegenwoordig deel uit van Vrouwennet vzw.
01 feb '24

Samen spelen en praten
door Tina Deneyer

Het KOALA-project, dat onder meer in Vilvoorde, Brussel, Leuven, Gent en Hasselt loopt, bestaat vijf jaar.
01 feb '24

Gemengde gevoelens: Aneta Jakoniuk uit Mollem
door Nathalie Dirix

Vandaag mooie herinneringen maken voor later. Dat doet Aneta Jakoniuk uit Mollem het liefst. ‘Samen met mijn vriend en zoontje iets leuks doen. Dat is de hemel op aarde.’
01 feb '24

De Woluwe: van economische ader tot restrivier
door Luc Vander Elst

Gemiddeld weet amper één op drie inwoners van de Oostrand dat de Woluwe een rivier is. Zo toont een studie van de KU Leuven aan. Reden? De Woluwe kent al decennialang een ondergronds bestaan. Letterlijk. Maar daar komt stilaan verandering in. In deze nieuwe reeks nemen we je mee langs de belangrijkste waterlopen in de Vlaams Rand.
01 feb '24

Jonge wind: Britt Bamps uit Hoeilaart
door Michaël Bellon

Britt Bamps (23) woont in Hoeilaart en heeft het naar haar zin in haar ‘natuurlijke’ omgeving vlakbij Brussel, waar ze klinische psychologie studeert. Alles wat ze ooit leerde, geeft ze graag door via danslessen bij Soulstep Dance Crew, turnlessen bij turnclub de Gympies, als hoofdanimator op Speelplein Boemerang en bijlessen bij het jonge bijlesbedrijfje KeZaCo.
01 feb '24

Een jongen uit Sterrebeek
door Luc Vander Elst

Bijna zes jaar geleden overleed Mark Vanlombeek, sportjournalist bij de toenmalige BRT en later woordvoerder van VTM. Vanlombeek was een geboren en getogen Sterrebekenaar.
01 feb '24

Met vallen en opstaan - Jean Blaute
door Michaël Bellon

Jean Blaute was de afgelopen vijftig jaar als een muzikale Forrest Gump aanwezig bij heel wat boeiende episodes in de Vlaamse muziekgeschiedenis. De muzikant en producer van ettelijke popklassiekers doet zijn verhaal in een boek en een muzikale boekvoorstelling in Asse.
01 feb '24

Dag vreemde man - Theater van A tot Z
door Nathalie Dirix

Samen zingen. Zouden we dat met zijn allen niet beter wat meer doen? Na het zien van theaterproductie Dag vreemde man antwoord je gegarandeerd ja op die vraag.
01 feb '24

Levenskunst: Het leven reikt ons wijsheid aan
door Nathalie Dirix

Liefde is aandacht geven. Daarover zijn journalist Pascal Verbeken en filosoof Emiliano Acosta het roerend eens. Meer zelfs: het leven reikt ons wijsheid aan.
01 feb '24

Politiezones over cybercriminaliteit
door Veerle Weeck

Phishing, fraude bij online aankopen, money muling, hacking, … Cybercriminaliteit neemt allerlei gedaanten aan. Via sensibilisering proberen de lokale politiezones hun inwoners te wapenen tegen de donkere kanten van de digitale evolutie. ‘Nadenken, verifiëren en rapporteren is de boodschap.’
01 feb '24

Dingske
door Geert Selleslach

De volksverteller struint fluitend door de straten, legt elke dag als een volleerd reporter zijn oor te luister bij Jan en alleman - liefst bij Jan in een winkelstraat in de Rand -, smikkelt speculaas, speculoos en marsepein, drinkt af en toe een goede pint om al het leed en de scherpzinnige antwoorden des volks te verwerken.
01 feb '24

Politieke tongen: Berichten uit het parlement
door Luc Vanheerentals

Van de Wetstraat tot de Kerkstraat
01 feb '24

De ketting: Virginie De Klippel uit Meise
door Joris Herpol

Virginie De Klippel (48) uit Meise werd door Carolien Smallegange aangeduid om de ketting voort te zetten. De Klippel is een ochtendmens, houdt van de kleine en fijne dingen des levens en zet zich in als vrijwilliger.
01 feb '24

De balans tussen wet en hoffelijkheid
door Luc Vanheerentals

De Vlaamse Rand wordt steeds internationaler. In 2019 telde de Taalbarometer 87 verschillende thuistalen. Hoe gaan gemeenten hiermee om bij de ontvangst van anderstalige inwoners? Wat moet er volgens de taalwetgeving en wat is hoffelijk?
01 feb '24

Topnatuur snakt naar verder herstel
door Herman Dierickx

Het Natura 2000-netwerk van de Europese Unie. Veel niet-Europese wetenschappers benijden het ons. Je zou deze gebieden de kroonjuwelen van de Europese natuur kunnen noemen. Maar: moeten die kroonjuwelen niet stilaan wat opgeblonken worden? Te beginnen in de Rand.
01 feb '24

De bedrijvigheid in bedrijvenzone Machelen
door Michaël Bellon

Wie er niet moet zijn, komt vrijwel nooit in een bedrijvenzone. De grote bedrijvenzones in Machelen en Diegem hebben nochtans een belangrijk aandeel in de economische activiteit van de Rand. Wij gingen een kijkje nemen in het doolhof van kantoren, invalswegen, hotels en recreatiemogelijkheden.