archief - december 2023

01 dec '23

Nieuw nationaal park
door Jelle Schepers

Het nieuwe nationaal park Brabantse Wouden is een feit. De rijke geschiedenis ervan is gebundeld in een prachtig tweedelig boek, met daarin ook de nodige aandacht voor de Zennevallei dat het westelijke deel van het nationaal park omvat.
01 dec '23

Figurandt: historicus en politiek denker Anton Jäger
door Anne Peeters

Van maandag tot woensdag zit hij in Oxford, maar hij blijft een Vlaamse Brusselaar. België en Brussel laten historicus en politiek denker Anton Jäger niet los.
01 dec '23

Middenin: Tuinprincipe 1
door Herman Dierickx

Het belangrijkste deel van de siertuin is de bodem. Die leer je best goed kennen vooraleer je begint te zaaien of te planten.
01 nov '23

Politieke tongen: Het politieke podium (1)
door Luc Vanheerentals

Van de Wetstraat tot de Kerkstraat.
01 dec '23

Project Connect in Dilbeek, Asse en Wemmel
door Michaël Bellon

De relatie verbeteren tussen de politie en jongeren die niet aansluiten bij de klassieke jeugdverenigingen. Dat is het opzet van project Connect, een unieke samenwerking van het jeugdwerk in verschillende randgemeenten, en over twee politiezones heen.
01 dec '23

Politieke tongen: Het politieke podium (2)
door Luc Vanheerentals

Van de Wetstraat tot de Kerkstraat
01 dec '23

Hetty Helsmoortel - Missie 2023
door Nathalie Dirix

Een vrouw met een missie, en met veel humor en talent om wetenschap te brengen op een manier die iedereen begriipt. Wil je zo’n vrouw aan het werk zien? Scheep dan in voor Missie 2023, de nieuwste theaterspecial van Hetty Helsmoortel.
01 dec '23

Gemengde gevoelens: Maryse Soumarie
door Nathalie Dirix

In beweging blijven. Dat is wat Maryse Soumarie en haar man willen blijven doen, zeker nu ze allebei met pensioen zijn. ‘België is een perfecte uitvalsbasis voor korte trips of langere reizen.’
01 dec '23

Renovatie Prinsenkasteel
door Tina Deneyer

Goed nieuws voor het Prinsenkasteel in Grimbergen. De renovatie van het 14e eeuwse Prinsenkasteel in Grimbergen kan volgend jaar starten. De gemeente krijgt hiervoor een subsidie van de Vlaamse overheid van net geen half miljoen euro.
01 dec '23

Vlabinvest investeert in lokaal dienstencentrum
door Tina Deneyer

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw bouwt op de Wilgenhofsite in de Vanhouchestraat een nieuw lokaal dienstencentrum.
01 dec '23

Knopen en kronkels in Amelvonnesbeek
door Tina Deneyer

In de Plantentuin van Meise meandert opnieuw de Amelvonnesbeek, de grootste zijbeek van de Maalbeek. Tot voor kort liep de beek nog in een rechtgetrokken tracé.
01 dec '23

Met vallen en opstaan
door Tina Deneyer

In Hofstade, deelgemeente van Zemst, is een nieuw indoor skatepark geopend. Het skateparadijs bevindt zich op de plek waar vroeger het zwembad was, vlakbij het domein van Sport Vlaanderen.
01 dec '23

Bouwwerk: Honderd voor Vosberg
door Tine De Wilde

Twaalf jaar speurde ik de Vlaamse Rand af op zoek naar bouwwerken met een eigenzinnig verhaal.
01 dec '23

De adem van de jazz: leven en werk van Willy Roggeman (1934-2023)
door Tom Peeters

Wijlen Willy Roggeman was dichter, romancier en essayist, maar ook beeldend kunstenaar, bandleider en saxofonist. Een expo in GC Felix Sohie in Hoeilaart toont hoe hij zijn teksten liet dansen op het ritme van de jazz. Een jongere generatie muzikanten leest en improviseert in zijn zog tussen de letters door.
01 dec '23

Geld voor de fiets
door Luc Vanheerentals

In het kader van het Kopenhagenplan dat de Vlaamse overheid in 2020 lanceerde ter ondersteuning van investeringen in de lokale fietsinfrastructuur hebben 14 van de 19 randgemeenten subsidies aangevraagd. Voor elke 2 euro die het lokale bestuur hierin investeert, legt de Vlaamse overheid 1 euro bij.
01 dec '23

N4 Luxemburg-Brussel
door Luc Vander Elst

Met zijn 192 km is de N4 de langste nationale weg van België. Hij loopt van Brussel naar het zuiden en eindigt in Luxemburg. Onderweg doet hij Namen, Marche-en-Famenne, Bastenaken, Aarlen en het grensdorpje Martelange aan. In de Vlaamse Rand loopt de N4 bijna 9 km over het grondgebied van Overijse.
01 dec '23

Levenskunst: ‘Als mens wil je vooral blijven proberen’
door Nathalie Dirix

Iets in beweging brengen in onze gedachten en gevoelens. Dat doen actrice Viviane De Muynck en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui als de besten. Niet alleen bij een publiek, maar ook bij elkaar.
01 dec '23

Randatlas: Een Rand van zake
door Koen Demartin

In juni 2022 viel het startschot van Randatlas. Alsemberg beet de spits af voor een cultuur- en erfgoedproject van ongeziene omvang en op maat van de Rand. Van Sint-Genesius-Rode in het zuiden tot Sint-Stevens-Woluwe in het noorden reisde Randatlas langs alle soorten wijken, scholen, verzorgingscentra en andere bijzondere of banale plekken in de Rand.
01 dec '23

Op verkenning: Een siertuin goed voor mens en natuur
door Herman Dierickx

Het gaat niet bijster goed met de natuur. Veel van de oorzaken zijn bekend, maar … daar gaat deze tekst niet over. Ook niet over hoe erg het nu precies is gesteld met het verdwijnen van een aantal soorten. Nee, we bekijken wat we er zelf aan kunnen doen zonder ons daarvoor luid op de borst te moeten kloppen. Handen uit de mouwen!
01 dec '23

Artistieke nightclubbing
door Tina Deneyer

Het Horst Arts & Music Festival in Vilvoorde wordt tien jaar en viert dat met een tijdelijke artistieke nachtclub. Horst verhuisde na zijn eerste editie in 2013 van het gelijknamige kasteel in Holsbeek naar de Asiat-site in Vilvoorde.
01 dec '23

Lisa Heyvaert uit Merchtem
door Michaël Bellon

Lisa Heyvaert (20) uit Merchtem schreef al korte verhalen en gedichten van toen ze tien was. Drie jaar geleden bracht ze de dichtbundel 'Lieveheersbeestje' uit. Hoe ziet de wereld van deze student taal- en letterkunde eruit?
01 dec '23

Bonden en werkgevers
door Jan Haeverans

In de reeks 'Randlabeur' houden we de economie in onze regio tegen het licht. In deze aflevering komen een werkgeversorganisatie en een vakbond aan het woord over de evolutie naar een kenniseconomie en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. En over de relatie met Brussel.
01 dec '23

Carolien Smallegange uit Merchtem
door Joris Herpol

Carolien Smallegange (46) uit Merchtem werd door Bruno Baudewyns aangeduid om 'de ketting' voort te zetten. Smallegange ruilde de drukke hoofdstad in voor de rust van het kleine Hamme ‘waar alles toch dichtbij is’.
12 dec '23

KV Zuun, genomineerd voor Sportjuweel
door Geert Selleslach

Voetbalclub KV Zuun is genomineerd in de categorie Warmste Sportinitiatief van het Vlaams Sportjuweel. Stem nog mee!
01 dec '23

Parlangi
door Tina Deneyer

Vlaamse studenten helpen sinds een paar weken Brusselse leerlingen om Nederlands te leren. Ze doen dat in het kader van het nieuwe scholenproject Parlangi@Brussels.
01 dec '23

Film: Holly
door Michaël Bellon

In haar nieuwe langspeelfilm 'Holly' zit regisseur Fien Troch dicht op de huid van een vijftienjarig meisje dat goed doet en goed ontmoet. In die mate dat haar omgeving haar speciale gaven toedicht, en hulp en troost bieden niet langer een normale, complexloze, onschuldige bezigheid lijkt.
01 dec '23

Meergangenmenu met dans en sitarmuziek
door Michaël Bellon

De Factorij in Zaventem wordt op 9 december een beetje India met enkele Indiase gerechten, twee dansvoorstellingen en een sitar-concert.
08 jan '24

De Lijn wijzigt 15 trajecten en schrapt 157 haltes
door Luc Vanheerentals

Fase 2 van het nieuwe vervoersplan, dat De Lijn op zaterdag 6 januari lanceerde, heeft ook gevolgen voor de Vlaamse Rand. In de vervoersregio Vlaamse Rand, waarvan 16 van de 19 randgemeenten deel uitmaken, werden aan 15 busverbindingen wijzigingen aangebracht. Het aantal haltes werd met 157 verminderd. Er blijven er nog 1.245 over.
23 jan '24

Nat
door Herman Dierickx

Het voorbije jaar staat in de top drie van natste ooit. Als je eindigt in de buurt van duizend millimeter op één jaar kan je dat verwachten. De meteorologen ontdekken al langer een patroon: nattere winters en drogere zomers staan ons te wachten als de klimaatvoorspellingen verder uitkomen. Het is toch wat.
01 dec '23

Provincie legt toekomstvisie op ruimtelijke ontwikkeling vast
door Luc Vanheerentals

Zuinig ruimtegebruik, kernversterking, ruimte voor natuur en water zijn de uitgangspunten van het plan Ruimte voor Vlaams-Brabant dat de provincieraad, na tien jaar voorbereiding, in oktober definitief goedkeurde.