archief - december 2021

01 dec '21

Welkom in de kleine wereld
door Tom Peeters

In februari weten we of de Brusselse cineaste Laura Wandel daadwerkelijk mag meedingen naar een Oscar. Maar ga vooral nu al kijken naar Un monde, de rauwe speelplaatsthriller die de eerste dagen van een meisje in de basisschool volgt.
01 dec '21

Reeën almaar zeldzamer in Zoniënwoud
door Tina Deneyer

Het aantal reeën in het Zoniënwoud blijft dalen. Dat blijkt uit cijfers van de vzw Wildlife and Man, waarin DEMNA, een studiedienst van het Waals Gewest en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) samenwerken.
01 dec '21

Videowedstrijd Nederlands oefenen
door Tina Deneyer

De winnaars van de videowedstrijd over ‘Nederlands oefenen op een originele manier’ zijn bekend gemaakt. Het Agentschap Integratie en Inburgering, IN-Gent, Atlas, vzw ‘de Rand’ en het Huis van het Nederlands Brussel organiseerden de wedstrijd tijdens de Week van het Nederlands begin oktober.
01 dec '21

De ketting: Veronique De Maeyer uit Meise
door Joris Herpol

Veronique De Maeyer (55) uit Meise werd door Roel Speybrouck aangeduid om deketting voort te zetten. De Maeyer is specialiste raamdecoratie. Haar huis is haar showroom.
01 dec '21

Sterrenvriendjes
door Gerard Hautekeur

Lies Waegeman uit Grimbergen schreef haar eerste kinderboek: Sterrenvriendjes. Inspiratie vond ze bij haar twee kleinkinderen.
01 dec '21

Mijn gedacht: De drank die spreekt
door T Joris Hintjens

Meestal deed ze er het zwijgen toe, de waardin van de stamkroeg. Ze liet de conversatie aan haar gasten. Maar nu moest ze wel.
01 dec '21

‘Noodplannen herbekijken’
door Luc Vanheerentals

Tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de provincieraad uitte provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, Jan Spooren, op 20 oktober kritiek op de zwakheden in de noodplanningsprocedures die tijdens de coronacrisis aan het licht kwamen.
01 dec '21

Middenin: Veldgids lieveheersbeestjes
door Herman Dierickx

Corona wakkerde onze wandelgeest aan. Veel mensen vonden de weg naar buiten, ook richting natuurgebieden. Een belangrijke groep ging zich verdiepen in de natuur en gebruikte bijvoorbeeld de Obsidentify-app om soorten op naam te brengen.
01 dec '21

De menselijke zoo
door Tina Deneyer

Het Africamuseum in Tervuren pakt uit met een bijzondere tentoonstelling. Mensentuin focust op het fenomeen van mensen als levende tentoonstellingsobjecten.
01 dec '21

Bouwwerk: Cirkel rond
door Tine De Wilde

Een oude, verlaten watertoren kopen en omtoveren tot een nieuwe, dynamische werk- en evenementenplek. Het was een kolfje naar de hand van Tobias Vandenbosch, eigenaar van het bedrijf Conversion works.
01 dec '21

Van een voedselbos in Asse naar Moeder Aarde
door Luc Vanheerentals

‘Bij het beeld dat we door de klimaatverandering zullen uitsterven, verliezen mensen de moed. Als we echter aantonen dat een toekomst met schone energie veel levens zal redden, wil iedereen misschien wel meer inspanningen doen.’
01 dec '21

Gemengde gevoelens: Roxane Lahidji
door Nathalie Dirix

Social design. Roxane Lahidji leerde haar vak aan de Design Academy Eindhoven. Vandaag past ze het toe in haar atelier in Zaventem.
01 dec '21

Van kabas tot rugzak
door Tina Deneyer

In gemeenschapscentrum De Markten in het centrum van Brussel loopt tot eind januari de tentoonstelling Van kabas tot rugzak over het Nederlandstalig onderwijs in onze hoofdstad.
01 dec '21

Twaalf meisjes over de liefde
door Michaël Bellon

Ophelia is een personage uit Shakespeares toneelstuk Hamlet. Net zoals haar bekende ‘zusje’ Julia haar verboden liefde voor Romeo met de dood bekoopt, verdrinkt de door liefdesverdriet gebroken Ophelia in een riviertje.
01 dec '21

Op verkenning: Burgers leggen groene verbindingen aan
door Herman Dierickx

De provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur & Bos, Natuurpunt en verschillende Regionale Landschappen willen op termijn een heus nationaal park Brabantse Wouden verwezenlijken dat het Hallerbos verbindt met het Meerdaalwoud.
01 dec '21

Hoe Nederlands leren je leefwereld vergroot
door Michaël Bellon

Wat mag iemand verwachten die aan een traject Nederlands als tweede taal (NT2) begint? We vroegen een medewerker van het Agentschap Inburgering en Integratie en een cursiste NT2 naar hun ervaringen. Er zijn studiemogelijkheden op ieders maat, maar motivatie is belangrijk.
01 dec '21

Die andere gouden eeuw
door Lene Van Langenhove

Waar komen wij vandaan? Wat vormde onze collectieve identiteit? Deze vragen zijn het uitgangspunt van Bart Van Loo zijn wervelende theatervertelling over het ontstaan van de Lage Landen.
01 dec '21

Topchef kiest voor lokaal witloof
door Lene Van Langenhove

In het gastronomisch restaurant Sir Kwinten in Lennik staat chef Glenn Verhasselt achter het fornuis. Om de smaak zo goed mogelijk te vatten, kiest hij steevast voor seizoensproducten in hun puurste vorm.
01 dec '21

Stefan Hertmans en Peter Hertmans
door Ines Minten

De broers Hertmans speelden altijd al muziek samen. De ene werd een van de meest toonaangevende auteurs van ons land, de andere een gerenommeerd jazzgitarist. Op 2 december brengen ze in Hoeilaart gedichten van Stefan op muziek van Peter.
01 dec '21

Werken luchthaventram starten eind 2023
door Tina Deneyer

De Werkvennootschap van de Vlaamse overheid heeft een vergunning aangevraagd voor de eerste werken aan het traject van de nieuwe luchthaventram tussen Brussel-Noord en Brussels Airport in Zaventem. De lijn is een verlenging van de Brusselse tramlijn 62, die nu stopt aan de NAVO.
01 dec '21

Zennevallei hergist
door Tina Deneyer

Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel willen, samen met de Vlaamse overheid, de regio van de Zennevallei nieuw leven inblazen onder de noemer Zennevallei hergist.
01 dec '21

Paul Van Himst over zijn jeugd in Sint-Pieters-Leeuw
door Michaël Bellon

Een mens moet het soms niet te ver zoeken. Het hele leven van Paul Van Himst, de meest succesvolle Belgische voetballer van de twintigste eeuw, heeft zich nagenoeg volledig afgespeeld tussen afrit 8 richting Heizel en afrit 15 richting Anderlecht en Sint-Pieters-Leeuw.
01 dec '21

Tekens van de tijd: Dromen over hippodromen
door Koen Demarsin

Tijdens de Belle Epoque waren de paardenrennen een favoriet tijdverdrijf voor rijke Brusselaars. Heel wat paarden zetten hun beste beentje voor op de vele renbanen rond de stad. En al maakte de middenklasse de rensport een tweede keer groot, haar val aan het eind van de vorige eeuw was diep.
01 dec '21

Randfonds
door Luc Vanheerentals

Bij de aanvang van deze legislatuur besliste de nieuwe Vlaamse Regering om via een Randfonds meer geld aan de Vlaamse Rand te spenderen. Goed nieuws, want zowat iedereen uit de regio vraagt al ettelijke jaren om meer geld te investeren in deze snel groeiende en veranderende regio.
01 dec '21

Het nieuwe winkelen: De toekomst is aan het kleinschalige
door Gerard Hautekeur

Het huidige landbouw- en voedselsysteem zit volgens professor Marjolein Visser van de ULB in een impasse. Vanuit haar leerstoel agro-ecologie reflecteert ze op de kleinschalige alternatieven die we de voorbije maanden in onze reeks het nieuwe winkelen in RandKrant aan bod lieten komen.
01 dec '21

Figurandt: radiomaker Bernard Bosch uit Asse
door Anne Peeters

Als kleine jongen droomde Bernard Bosch (58) ervan om radio te maken. Later kwam daar zijn engagement bij voor het Vlaams cultureel leven in Brussel en de Rand. Samen resulteerde dat in Radio Rand, ‘de klank van het Pajottenland’. De nieuwe radiozender is sinds begin oktober in de ether.