01 jun '23

‘Meer fantasie dan
herkenbaarheid’

1644
door Michaël Bellon
Velen trekken tegenwoordig ten oorlog, cabaretier Pieter Verelst trekt in zijn nieuwe show ‘ten aarzel’. Op de rug van een dood paard, en met als inzet een plaatsje in een show van Cirque du Soleil.

Ongeveer tien jaar staat Pieter Verelst (33) ondertussen op de planken. In 2014 studeerde de acteur en cabaretier uit Heist-op-den-Berg af aan de Toneelafdeling van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zijn eerste stapjes in de theater- en cabaretwereld zette hij in Nederland. Met zijn monoloog Mijn broer en ik won Verelst in datzelfde 2014 de juryprijs en de persoonlijkheidsprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Twee jaar later won hij beide prijzen opnieuw met dezelfde monoloog, maar dan op het befaamde Camerettenfestival in Rotterdam, waar de carrière van heel veel grootheden ooit werd gelanceerd.

Ondertussen bouwde Verelst ook in eigen land bekendheid op. Ook hier op verschillende fronten. Hij speelde mee in de Dimitri Verhulst-verfilming Problemski Hotel. Op televisie vertolkt hij dit seizoen de hoofdrol in de VTM-reeks De Bunker, over de Antwerpse cel van de Belgische staatsveiligheid. Wat theater betreft, stond hij in het toneelstuk De drie mannen van Ypsylanti van Peter De Graef, en speelt hij op dit ogenblik de hoofdrol in het theaterstuk Amor Mundi van Theater Malpertuis. Wie hem van thuis uit aan het werk wil horen, kan terecht bij zijn podcast Meneer Karton, waar hij regelmatig collega’s op bezoek krijgt. Ondertussen is hij ook op tournee met zijn derde avondvullende cabaretvoorstelling Ten Aarzel.

Er ligt een paard in de gang

Het verschil tussen stand-up comedy en cabaret is dat in cabaret een min of meer samenhangend verhaal van lange adem wordt verteld in plaats van losse grappen. Meestal wordt een cabaretvoorstelling ook gelardeerd met liedjes en muziekjes. Dat is ook het geval bij Pieter Verelst, die in Ten Aarzel op zijn eigen manier allerlei stijlen verkent en eigenzinnige covers brengt. Cabaret is iets populairder in Nederland, terwijl België het land is van de stand-up comedy. Dat heeft mee het parcours van Verelst bepaald, die aanvankelijk vooral in Nederland succes oogstte. ‘In België kennen we vooral de stand-up comedy’, bevestigt Verelst. ‘Wanneer je hier begint, kom je vooral in cafés terecht of in een comedycafé zoals The Joker in Antwerpen. Tussen de cafés en de culturele centra bestaat er weinig, in Nederland heb je een heel circuit van tussenzaaltjes voor honderd à tweehonderd mensen waar je je als cabaretier kan ontwikkelen.’

Verelst zit dus een beetje in de categorie van de in Nederland erg geliefde Wim Helsen, waarschijnlijk ook omdat Verelst er een gelijkaardige absurde humor op nahoudt. ‘Mijn voorstellingen draaien meer om de fantasie en minder op herkenbaarheid. In Ten Aarzel vertel ik hoe blij ik ben met het paard dat ik online heb besteld via AliExpress. Alleen blijkt dat paard bij de levering dood te zijn en de gang te blokkeren. Meteen problemen dus, en daar moet ik mee zien om te gaan. Dat ik toch graag met dat paard aan een job bij Cirque du Soleil wil geraken om de droom van mijn oma in vervulling te doen gaan, zorgt voor enige aarzeling.’ 

DO – 8 JUN – 20.00
Ten Aarzel
Pieter Verhelst
Wemmel, GC de Zandloper, 02 460 73 24, www.pieterverelst.be