01 mei '23

Wie goed doet,
ontmoet goed

3818
door Nathalie Dirix
Het was de coronacrisis die Eliza Bucuroiu en haar gezin de stap deed zetten om naar België te verhuizen. ‘Wij wilden dicht bij mijn familie in Sint-Pieters-Leeuw zijn.'

Je zou het haast vergeten, maar tijdens de coronapandemie gingen we anders kijken naar een aantal zaken. Dat was ook zo voor Eliza en Leo die toen vlakbij de zee in het zuiden van Spanje woonden. ‘Corona deed ons beseffen hoe belangrijk het is om in de buurt van je familie te wonen. Mijn man en ik hebben dan in de lente van 2021 onze jobs opgezegd om een nieuw leven in België uit te bouwen. Het waren moeilijke tijden, maar mijn ouders en twee zussen waren tenminste vlakbij. Geen makkelijke beslissing, wel de juiste.’

Met mensen omgaan

Drie weken na haar aankomst in Sint-PietersLeeuw had Bucuroiu een gesprek met een rekruteringsverantwoordelijke van bpost. Of ze zou kunnen starten als postbode? ‘Natuurlijk zag ik dat zitten. In Spanje werkte ik als manager van een Burger King restaurant. Ik was er verantwoordelijk voor een team van 30 mensen. Met mensen omgaan, ligt mij.’ Dat zou van pas komen als postbode. ‘De job leek me ook een ideale leerschool om Nederlands te leren en te oefenen.’ Hoe kijkt ze vandaag naar haar leven in België? ‘Ik ben hier graag. Ik mis de zee, maar niet de Spaanse temperaturen. Natuurlijk loopt zo’n verhuis naar een ander land niet van een leien dakje, maar ik heb een eenvoudige levensfilosofie: wie goed doet, ontmoet goed’, zegt ze met een brede glimlach.

Zot van aardbeien

Bucuroiu houdt van lekker eten. Ze maakt het ook graag zelf klaar. ‘Ik ga regelmatig naar de markt. Het valt me op welk een breed aanbod van hoogstaande en kwaliteitsvolle voedingsproducten je hier vindt. Ik besteed veel aandacht aan gezonde voeding. Wat je eet heeft een invloed op hoe je je voelt. Wat ik hier ook ontdekte, zijn de groente- en fruitautomaten. Handig. Zeker als het seizoen van de aardbeien is aangebroken. Ik ben verzot op aardbeien’, lacht ze.

p aardbeien’, lacht ze. Delicatessen bakken, doet ze graag. ‘Vorige week heb ik een cozonac gebakken, een Roemeens gebak. Het brengt mij een beetje terug naar mijn vaderland. Mijn grootmoeder die geweldig goed kon koken, maakte het ook.’

Geen tijd te verspillen

Het positivisme dat Bucuroiu uitstraalt, werkt aanstekelijk. Waar haalt ze al die energie vandaan? ‘Ik leer graag nieuwe dingen. Zo heb ik onlangs leren fietsen. Met de auto op spekgladde wegen rijden, was ook een nieuwe ervaring. Zo belandde ik een tijdje geleden in de gracht. Gelukkig passeerde er een man met een tractor die me eruit heeft geholpen.’

‘De pandemie of de klimaatopwarming doen mij beseffen hoe kostbaar het leven is. Ik wil geen tijd verspillen aan klagen. Ik heb mijn tijd nodig om elke dag een beetje een betere versie van mezelf te worden. Ik wil nog aandachtiger leren luisteren, nog meer helpen waar ik kan en nog meer tijd besteden aan het verbeteren van mijn Nederlands. Vandaag kan ik mij in korte zinnen uitdrukken, maar ik wil meer. Van opleiding ben ik onderwijzeres. Ik hou ervan om zaken uit te leggen. Voorlopig bots ik nog op de taal, maar er komt een dag dat die beperking niet langer een beperking zal zijn.’

FAVORIETEN VAN
Eliza Bucuroiu

MOOISTE PLEK IN ROEMENIË
Bela, het dorp waar ik opgroeide.

FAVORIET GERECHT
Sarmale, gevulde koolrolletjes.

MOOISTE HERINNERING
De heerlijke geuren in de keuken van mijn oma.