01 nov '18

Schorseneren

1862
door Tine Maenhout
In november kondigt de herfst de winter aan. Velen onder ons voelen zich in deze periode wat moedeloos, melancholisch en rapper moe.

Voedingsdeskundige Liesbeth Halewyck weet hier wel raad mee. Voor haar staat het vast: je bent wat je eet en voeding kan wel degelijk instaan voor een gezonde geest in een gezond lichaam. ‘Ons lichaam is een fantastische machine die elke dag, elke minuut, elke seconde werkt om ons gezond te houden, het zal de invloed van schadelijke middelen en factoren trachten te elimineren. Tot op het moment dat de limiet bereikt wordt en het niet meer kan. Dan faalt je systeem om te compenseren en verschijnen er klachten. In onze huidige, veeleisende maatschappij is het nodig om ons lichaam te ondersteunen. Via beweging, de nodige rust en voldoende slaap, een bewuste levensstijl en door middel van aangepaste voeding.’ 

DARMEN

Halewyck ziet een duidelijk verband tussen onze fysieke en mentale conditie en de werking van onze darmen. Dat zit zo. De darmflora, die bij een volwassen persoon bijna 1,5 kg weegt, bestaat uit 100 tot 600 verschillende soorten bacteriën, zo’n 50 biljoen in totaal. Behalve bacteriën zwerven er ook virussen en schimmels rond. In feite is het een ecosysteem op zich. Sommige bacteriën zijn goed voor ons, sommige slecht. Die darmflora heeft een enorme invloed op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Darmbacteriën produceren namelijk chemicaliën die een invloed hebben op ons humeur en welzijn, zoals serotonine of neurotransmitters met een kalmerende werking. Ze maken ook veel dopamine aan, ook bekend als het gelukshormoon. 

PLANTAARDIG

We kunnen onze darmen op verschillende manieren onderhouden, maar het belangrijkste is onze voeding. Willen we gezonde bacteriën in onze darmen, en bijgevolg ook een goede fysieke en mentale gezondheid, dan moeten we op onze voeding letten. Halewyck adviseert om zoveel mogelijk verschillende plantaardige producten te eten. Dan komen in het late najaar de schorseneren in beeld, dé wintergroente bij uitstek. Schorseneren hebben de vorm van een extra lange asperge maar dan met een zwarte schil. Ze komen van een tweejarige plant die in het tweede jaar gele bloemen krijgt. Deze bloemen kunnen net als de penwortel en de bladeren gegeten worden. Schorseneren hebben een uitstekende invloed op de darmflora. Ze bevatten veel onverteerbare vezels die voeding zijn voor de darmbacteriën. Ze helpen ook toxines te vermijden. Dus: schorseneren houden onze darmen gezond en lichaam en geest fit. Winterdip verkomen? Schorseneren eten!

  http://www.gezondegids.be

INGREDIËNTEN

  • 500 g schorseneren
  • sap van 1 citroen
  • 1 el boter
  • 3 el geraspte sinaasappelschil
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 dl amandelroom
  • 1 el grof gehakte hazelnoten
  • 2 el verse peterselie

RECEPT

Schil de schorseneren en dompel ze onder in koud water met citroensap. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 5 cm en kook ze ca 10 min bijtgaar. Giet de schorseneren af, laat ze uitlekken en bak ze vervolgens goudbruin in boter. Voeg room, sinaasappelschil, paprikapoeder, peper en zout toe. Laat de room nog even indikken en serveer.