01 sep '18

Appelmunt

4418
door Tine Maenhout
Wie zijn groenten en fruit graag zelf recht uit de grond bijeen ‘shopt’, kan terecht in de ecologische Plukboerderij Den Hof in Steenhuffel.

Gewapend met je boodschappenlijstje en eigen verpakking, want de eigenaars Frederik en Nancy willen de stapel restafval verminderen, stap je het veld op en oogst je wat je nodig hebt. Even langs de weegschaal en de kassa van de hoevewinkel en je kan je verse groenten en fruit mee naar huis nemen. Naast seizoengroenten en fruit vind je er ook heerlijke kruiden, zoals appelmunt. 

ONDER CONTROLE HOUDEN

De traditionele munt kennen we allemaal. Minder bekend is het kruid appelmunt, een kruising tussen aarmunt en watermunt. Appelmunt is een winterharde plant die zijn naam ontleent aan de smaak en geur van de blaadjes, die sterk aan appel doen denken. De blaadjes zijn groen en wollig en hebben soms witte, onregelmatige vlekken. Het is een plant die betrekkelijk gemakkelijk zelf gekweekt kan worden. De geur van appelmunt is heerlijk, maar om te voorkomen dat je tuin straks volstaat met munt, moet je deze in een royaal grote pot plaatsen zodat je de groei kan controleren.

POLYVALENT KRUID

Appelmunt is een dankbaar kruid dat voor veel doeleinden kan worden gebruikt. Het past zowel vers als gedroogd goed in couscous, als garnering op appeltaart, in salades, bij vis en in pudding. Het kruid wordt ook wel eens gebruikt in een lekkere cocktail. En natuurlijk kan je net als met de reguliere munt ook van appelmunt smakelijke thee zetten. Muntthee is één van de meest gedronken soorten thee. Deze populaire kruidenthee kan zowel koud als warm gedronken worden. De bereiding is heel makkelijk. Je plukt een flinke tak appelmunt uit je kruidenpot, spoelt hem even af, steekt hem in een kopje en giet er warm water over. Voeg er eventueel wat honing of suiker bij, even laten trekken en de thee is klaar. Een hete appelmuntthee in de koude wintermaanden geeft wat meer energie, terwijl een ijskoude appelmuntthee in de zomer een ware verfrissing kan zijn.

Appelmunt was al bekend bij de oude Egyptenaren, want appelmunt is net als munt erg gezond. Je kan er verkoudheid en griep mee bestrijden. Bovendien is het goed voor maag en darmen en je kan de plant gebruiken om op een biologische manier ongedierte te bestrijden. Muizen en ongewenste insecten zoals motten, muggen, mieren, bladluizen en vliegen houden niet van appelmuntplanten. 

HARINGSALADE MET APPEL, APPELMUNT EN MOSTERDDRESSING

  • 4 zoute haringen, in brede repen
  • 1 frisse zure appel, geschild, in dunne plakjes of reepjes
  • 4 blaadjes appelmunt, in reepjes
  • appelmunt voor garnering
  • 1 citroen, in partjes

BEREIDING

Verdeel de haring, appel en appelmunt over vier schaaltjes of glazen. Meng de ingrediënten voor de dressing. Giet deze over het haring-appelmengsel of serveer apart. Garneer met appelmunt en partjes citroen.