01 okt '18

Hertshoornweegbree

5027
door Tine Maenhout
In het landelijke Houtem (Vilvoorde) ligt herboristerie Helianthus. In deze mooie kruidentuin vind je meer dan tweehonderd medicinale kruiden, tal van wilde kruiden en vergeten groenten.

Eigenares Veerle De Vos houdt een winkeltje open waar ze advies verleent over de meer dan zestig soorten gedroogde kruiden in de rekken en haar assortiment bio-etherische oliën. In de herfst zet ze de wortel- en knolgewassen in de kijker. Dan kan je in de tuin ook Japanse andoorn of crosnes vinden, net als oca’s, yacon en hersthoornweegbree, een lekkere, wat zilte groente die super gezond is. 

TAAIE KLANT

Hertshoornweegbree wordt ook wel eens Landkraal genoemd. Dit culinair en medicinaal wonderplantje is reeds honderden jaren in gebruik en wordt tegenwoordig gecategoriseerd onder ‘vergeten groenten’. De groente wordt immers enkel vooral nog in Noord-Italië geconsumeerd. De teelt van hertshoornweegbree is eenvoudig. Heb je in je tuin een plekje in de zon of halfschaduw, waar er bijna niets gedijt, dan is hertshoornweegbree een ideale plant om dat plekje op te vullen. Alhoewel hertshoornweegbree de voorkeur geeft aan ziltige, zandige bodems, groeit hij praktisch overal. En zoals andere weegbreesoorten kan ook hertshoornweegbree er goed tegen om betreden te worden. Vandaar dat je deze soort meestal aantreft op paadjes en onverharde wegen, waar andere planten geen kans maken. Zaai de hersthoornweegbree van maart tot eind augustus, geef de plantjes een beetje humus en reeds zeven weken na het zaaien, kan er geoogst worden.

ZILTE SMAAK

Alle bovengrondse delen van de plant zijn eetbaar, maar vooral het jonge blad wordt geoogst. Deze jonge bladeren worden zowel rauw als gekookt of gestoofd gegeten. De bladeren zijn vlezig en soms zacht behaard. De smaak is zacht met een gegeerde ziltige toets. Deze ziltige smaak is duidelijk aanwezig bij planten die in een zilt milieu opgroeiden, in mindere mate in het binnenland. Je kan ervoor kiezen om de planten regelmatig te besproeien met zout water of om de bladeren voor consumptie even te weken in zout water. Hertshoornweegbree is ideaal om te vermengen in allerlei (wildpluk)salades of om te gebruiken als garnering op gerechten.

Hertshoornweegbree is niet alleen lekker, het is ook heel gezond. De bladeren bevatten veel voedingsvezels en caroteen en zitten tevens tjokvol vitamine A, C en B1. De medicinale werking is zeer uitgebreid, maar tegenwoordig wordt de plant vooral als een soort kompres gebruikt tegen zweren, blaren of insectenbeten. Dankzij de tanine en pectine die de zaden bevatten, hebben ze een antibacteriële werking.

 www.herboristje.be

 

MISTICANZA

  • 200 g feta of mozzarella
  • 3 verse bosuitjes
  • 200 g andijvie
  • 50 g waterkers
  • 10 blaadjes rode sla
  • wilde kruiden zoals hersthoornweegbree, melde, pinksterbloem en paardenbloem
  • 3 el olijfolie
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 theelepel suiker of ahornsiroop
  • zout en peper

BEREIDING

Maak de groenten en kruiden schoon, scheur ze in stukken en snijd de uitjes fijn. Snijd de feta of mozzarella in kleine blokjes en meng ze door de salade. Maak een dressing van de overige ingrediënten en meng die door de salade.