01 okt '22

De kracht van de straalstroom

917
door Herman Dierickx
De straalstroom. Vijftig jaar geleden sprak Armand Pien er al over. Sindsdien komt het fenomeen steeds prominenter in het nieuws. Uit de vele onderzoeken die men sindsdien naar ons veranderend weerpatroon deed, is gebleken dat we het belang van de straalstroom schromelijk hebben onderschat.

Nu is het allemaal duidelijker geworden en kan men veel weerpatronen verklaren.

In het boek De boomgrens beschrijft Ben Rawlings wat er aan de hand is met de boomgrens aan de noordpool. Door de ontdooiing van de permafrost en door het gewijzigde landgebruik van de mens is er een indringende verandering aan de gang in het gedrag van de straalstroom. Vooral het feit dat de noordelijke regionen veel sneller opwarmen dan de rest van de aarde speelt een belangrijke rol in onze nieuwe weerpatronen. Dat wordt goed uitgelegd en gedocumenteerd in dit boek. Het werpt een onverwacht licht op de aan de gang zijn revolutie in onze atmosfeer.

Rawlence beweert dat wat vandaag gebeurt in de noordelijke taiga en toendra veel meer invloed heeft op het wereldwijde klimaat dan de rol die bijvoorbeeld het Amazonewoud speelt. Dat laatste is natuurlijk niet te verwaarlozen, maar meer noordelijk gebeuren pas echt ingrijpende veranderingen zodat de klimaatverandering zo goed als onomkeerbaar wordt. Waar dat uiteindelijk toe leidt, is nog niet helemaal duidelijk, maar dat het gepaard gaat met levensgrote problemen en ongemakken is glashelder.

Dit boek werpt een wat merkwaardig licht op het weer op onze aardbol, maar overtuigd. Als je het onderwerp meer wil doorgronden kan je onverwijld beginnen lezen. Het zal jouw ogen openen.