30 dec '19

Witloof in Japan

2080
door Tina Deneyer
De Vlaams-Brabantse witlooftelers voeren hun witte goud almaar vaker uit naar Japan. De groente is er een populaire delicatesse.

‘De eisen liggen wel hoog. Dat is niet voor iedere teler haalbaar’, zegt witloofteler Patrick Van Ingelgom uit Kampenhout. Hij voert al jaren witloof uit naar Japan.

‘De kroppen voor de Japanse markt moeten tussen 140 en 160 gram wegen en spierwit zijn. Hier leggen we ze in een doos met een papiertje ertussen, maar dat is voor de Japanners niet goed genoeg. Daar worden ze bijna verpakt als exclusieve pralines.’

Japanners betalen al gauw 5 tot 6 euro voor een stronk witloof. ‘Door die hoge prijs krijg ik als teler op de veiling ook 20 procent meer voor mijn product. Zowat de helft van mijn oogst gaat tegenwoordig naar Japan. De laatste jaren voelen we wel meer en meer de concurrentie van telers uit Nederland en zelfs Australië. We doen er dan ook alles aan om de kwaliteit van onze witloof op het hoogste niveau te houden.’ Jaarlijks wordt vanuit ons land 150 ton witloof naar Japan geëxporteerd.