01 nov '23

CAT krijgt nieuw leven

451
door Tina Deneyer
Vilvoorde en Machelen hebben het masterplan voorgesteld voor de herbestemming van de voormalige CAT-site van 60 ha op de grens van beide gemeenten. In het plan zijn onder meer woningen, twee landschapsparken, bedrijven, scholen en een nieuwbouw voor het Jan Portaelsziekenhuis voorzien.

‘Oorspronkelijk was de CAT-site het economisch kloppende hart van Vilvoorde en Machelen tot de sluiting van de Renaultfabriek in 1997 ervoor zorgde dat het terrein er jarenlang verlaten en vervuild bijlag’, zegt Hans Bonte (Vooruit), burgemeester van Vilvoorde. ‘Op de tafel ligt nu een masterplan dat inzet op een nieuw, leefbaar stadsdeel dat een sociaal inclusieve wijk moet worden en een toonbeeld moet zijn van duurzaam bouwen en leven.’

Ook op het vlak van mobiliteit moet het nieuwe stadsdeel een voortrekker zijn. ‘De site wordt ontsloten via duurzame mobiliteit. Dat is prioritair’, vindt Jean-Pierre De Groef (Vooruit), burgemeester van Machelen. ‘Naast de doortocht van de ringtrambus en de nabijheid van het treinstation van Vilvoorde zorgen de aan te leggen fietssnelwegen voor een duurzame bereikbaarheid. De bouw van een nieuw modern ziekenhuis op deze site is voor beide gemeenten een ongelooflijk pluspunt. Daarnaast zal de vestiging van de VDABcampus onze regio zeker ten goede komen.’ De bedoeling is dat volgend jaar de eerste steen wordt gelegd. De volledige ontwikkeling van de site zal een paar decennia duren.