27 jan '16

Nieuw voetbalstadion

3688
door Geert Selleslach
Je bent best slim en sluw als je iets wil bereiken. Of ‘je kent de weg’.

Je bent best slim en sluw als je iets wil bereiken. Of ‘je kent de weg’. In het dossier van het nieuwe voetbalstadion lijkt het eerder op dom en doof; de weg valt nogal mee.

‘Een sterke toename van de mobiliteitsdruk’, zo oordeelt Het Milieu Effecten Rapport (MER) gisteren subtiel over de effecten van het nieuw te bouwen nationale voetbalstadion op Parking C in Grimbergen.

Ik weet niet of er lang onderzoek naar is gedaan, maar echt slim moet je niet zijn om tot deze uitspraak te komen of om te weten dat Parking C zowat de slechtst mogelijke plaats is voor een nieuw stadion.

In de spits, bij het minste ongeval en tijdens allerhande salons staat er daar op de ring nu al elke dag half Europa aan te schuiven. Je kan dat schouwspel zien vanop de Romeinse steenweg bijvoorbeeld, het is de moeite.

Of je vloekt als je je zelf weer eens hebt vastgereden omdat je vergeten bent dat het Autosalon is (ja, zo’n mensen bestaan). Proefondervindelijk uittesten heet dat; daarvoor heb je geen MER nodig.

En dan nog iets. Een detail waarschijnlijk. 532 miljoen euro aan belastinggeld en 1,1 miljoen euro belastingvrijstelling voor voetbalclub Anderlecht staat vandaag in de krant. Hoezo? Was daar vooraf niet plechtig beloofd dat er geen euro belastinggeld in het stadion zou worden gestoken?

Dat is geen belastinggeld, nee hoor, dat is geld voor de uitbating van het stadion, voor de aanleg van wegen en parkings, voor …, enzovoort, beweren initiatiefnemers en bewindvoerders.

Sluw, maar niet slim.