24 nov '18

Een bijzonder geluid

1106
door Nathalie Dirix
Een filmconcert met muzikanten van uit de hele wereld. Dat je kan beluisteren als een lange, live soundtrack van een film die op een groot scherm wordt geprojecteerd, en waarvan de soundmix van westerse en oosterse geluiden je vertellen dat muziek geen grenzen kent, maar net grenzen kan verleggen.

Dat is in het kort wat je van een avond Egged on by Music mag verwachten. 

West-Europese musici en muzikanten uit Afghanistan, Iran, Irak en Syrië die samen muziek spelen, het is een bijzonder gegeven en zorgt dan ook voor een bijzonder geluid. Een geluid dat je niet meteen in een hokje kan plaatsen, maar je wel vertelt dat nieuwe tijden niet alleen nieuwe geluiden maar ook nieuwe perspectieven met zich meebrengen. 

De drijvende kracht achter dit project? Dat zijn de mensen die een paar jaar geleden met Cinemaximiliaan startten, het pop-up cinema initiatief in het Maximiliaanpark in Brussel. Hun verhaal begon met een paar enthousiastelingen, een beamer en een wit scherm. Daarmee trokken ze naar het Maximiliaanpark om de mensen die er verblijven, wat ontspanning te bieden. 

Het licht van de beamer trok aan. De voorstellingen volgden elkaar op. Op vrij korte tijd werd Cinemamaximiliaan een begrip. Wat eenvoudig begon, evolueerde tot een netwerk van locals en newcomers die via film met elkaar in gesprek treden. En op een ongedwongen manier elkaar een beetje beter leren kennen. Als film zoiets mogelijk maakt, waarom zouden we dan niet iets gelijkaardigs met muziek én film doen? En zo kwam de idee van Egged on by Music tot stand. Met succes. En niet alleen omwille van de magie van het witte doek, maar ook omwille van de meeslepende sound die muzikanten van over heel de wereld uit hun instrumenten toveren. Tijdens het concert ontdek je hoe klanken en beats van pop, jazz en rock tot een verrassend effect kunnen samensmelten. Dat je het resultaat niet meteen kan thuis brengen, is deel van de charme van dit filmconcert. 

Vanwaar de naam Egged on by Music? De titel verwijst naar de film Egged On, een creatie van slapstick-legende Charley Bowers. Hierin probeert het hoofdpersonage een machine te bouwen om eieren onbreekbaar te maken. Ook hij probeert, op een weliswaar lachwekkende manier, grenzen te verleggen. Al lukt het niet meteen, hij blijft proberen. Blijven proberen. Is dat niet de beste strategie om tot iets nieuw, grensverleggend te komen? 

ZA • 24 NOV • 20.00
Egged on by Music
Cinemaximiliaan
Zaventem, CC De Factorij, 02 307 72 72