03 jan '20

Waar de sterre bleef stille staan -
Restaurants met punten

2677
door Ingrid Laporte
Suskewiet, Pitje Vogel en Schrobberbeeck dwaalden ooit hongerig door een winterlandschap. Het was rond de geboorte van kindeke Jezus. Mocht je van plan zijn binnenkort hetzelfde te doen in de Rand, dan is de GaultMillau op zak hebben geen slecht idee.

De restaurantgids, die in tegenstelling tot Michelin geen sterren maar punten op 20 uitdeelt, pikt er vaak dezelfde adressen uit als zijn tegenhanger. Met een score van 16 of meer behoren Alain Bianchin (Overijse), Le Gril aux Herbes d'Evan (Wemmel), Terborght (Huizingen) en Sir Kwinten (Lennik) tot de uitblinkers van de regio.

Glenn Verhasselt, de 28-jarige chef van wijnrestaurant Sir Kwinten, mocht zelfs naar huis met de titel van beste jonge topchef van Vlaanderen. ‘Ik kook met buikgevoel’, zo zegt hij. Dôme (Sint-Genesius-Rode), De Pastorie (Alsemberg), Ferment (Lennik) en De Kapblok (Asse) zijn nieuwkomers dit jaar. En bij Bovis (Zaventem) krijg je, de naam verraadt het al, vlees van hoogwaardige runderrassen geserveerd.

Kok Jan Meulenijzer heeft er een filosofie over: zijn vlees is gerijpt (denk aan goede wijn of kaas) volgens de dry-agingtechniek in koelkamers waar de vochtigheid en temperatuur constant gecontroleerd worden. Dat verzacht en verdiept de smaak. Tijdens het bakken zet hij in op een gekorste buitenzijde met sappig, mals vlees binnenin.

Het zijn maar enkele plekken waar je onderweg halt kunt houden vooraleer je, zoals de drie kompanen uit het verhaal van Felix Timmermans, zingend in de fonkelde nacht verdwijnt.