27 aug '21

Taalonderzoeker Rudi Janssens overleden

3306
door Geert Selleslach
Op 21 augustus overleed VUB-socioloog Rudi Janssens. Hij werd 59 jaar en was al een tijdje ziek. Janssens was de laatste twintig jaar vooral bekend van zijn taalonderzoek in Brussel en de Vlaamse Rand.

‘Zijn wetenschappelijke verdienste is groot. We gaan hem erg missen, maar we zetten zijn werk voort’, reageert VUB-rector Caroline Pauwels.

Janssens ontwikkelde de Taalbarometermethode. Daarbij analyseerde hij taalkennis, taalgebruik en taalidentiteit in Brussel en de Vlaamse Rand op basis van een uitgebreide bevraging. Met een tussentijd van vijf jaar ondervroeg hij zo vijf keer een steekproef van 2.500 volwassen Brusselaars en recent ook twee keer een steekproef van 2.500 bewoners uit de Rand. Dergelijke gegevens waren niet meer beschikbaar sinds de talentelling van 1947. Het is dan ook een politiek gevoelige en complexe materie, maar de analyses van Janssens vonden weerklank aan beide kanten van de taalgrens. Hij schetste evoluties en verbanden, bracht nuances aan in het debat, wars van de controverse. ‘Hij was de sterkhouder binnen onze onderzoeksgroep BRIO-VUB, een levende encyclopedie over Brussel en zoveel meer op academisch vlak. Maar Rudi was vooral ook een vriend, een mentor en een integer, goed en in-vriendelijke mens’, aldus BRIO-directeur Dimokritos Kavadias.