17 jul '20

De donjon veroveren

1046
door Tina Deneyer
Het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen heeft de donjon van het nabijgelegen Prinsenkasteel ingepalmd voor de expo Steigers en steen. Na jaren leegstand is de donjon dankzij deze nieuwe invulling weer permanent open voor het publiek.

‘De expo Steigers en steen toont het werk van de steenhouwer. Hoe vormt hij een ruw blok natuursteen om in een bruikbare bouwsteen? Een mooie collectie werktuigen illustreert het verhaal van groeve tot bouwwerf’, vertelt conservator Steven De Waele.

‘De donjon van het Prinsenkasteel is de gedroomde locatie om dit verhaal te vertellen omdat die van kop tot teen met natuursteen is bekleed.’ De expo leert je ook een stukje geschiedenis van het kasteel aan de hand van de bouwkundige sporen.

‘We richten ons in de eerste plaats tot gezinnen met kinderen, maar eigenlijk tot iedereen die ervan droomt om deze iconische toren te beklimmen en te verkennen. In een latere fase wil het MOT het Prinsenkasteel als een laatmiddeleeuwse bouwwerf inrichten.’

‘De bedoeling is om er educatieve activiteiten over de geschiedenis van het bouwen te organiseren. Het is niet de bedoeling de ruïne terug op te bouwen, maar wel om ze van verder verval te vrijwaren.’

Meer info over de expo Steigers en steen vind je op www.mot.be