01 feb '23

Jonge inwoners willen in hun gemeente blijven wonen

1038
door Gerard Hautekeur
Vier op de vijf jonge inwoners uit Grimbergen, Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst geven aan in hun gemeente te willen blijven wonen. Dat blijkt uit een enquête van de betrokken gemeenten en de woonconsulenten van Woonwinkel Noord 3Wplus.

De jonge inwoners tussen 18 en 30 jaar die de enquête invulden, vrezen echter dat het niet haalbaar zal zijn. Het grootste knelpunt zijn de hoge vastgoedprijzen. Niettemin wil bijna twee op de drie meteen een woning kopen; ongeveer een op de drie wil eerst huren om daarna te kopen. Ze beseffen evenwel dat ze het financieel alleen niet zullen kunnen rooien. Eén op de zeven ondervraagden gaat ervan uit dat hun ouders iedere maand zullen moeten bijspringen bij het betalen van de huur of het afbetalen van de woning. 57% zou eenmalig een beroep op de ouders moeten doen.

Met deze gegevens willen de gemeentebesturen nagaan welke acties ze concreet kunnen ondernemen. Zo bekijkt Greta Lauwers (VLAM), schepen in Zemst, welke gemeentelijke gebouwen gerenoveerd kunnen worden en een nieuwe woonfunctie kunnen krijgen. Bart Laeremans (Vernieuwing), burgemeester van Grimbergen, denkt dat er in de nabije toekomst veel woningen uit de jaren ’60 en ’70 op de woonmarkt zullen komen omdat veel eigenaars kleiner gaan wonen. Hij roept hen op om hun woning bij voorrang te verkopen aan mensen die een band hebben met de streek.  

Meer info: info@3wplus.be